Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Laminat

Default avatar

tinica

Urejamo podstrešna stanovanja in ne moremo se odločiti glede barve laminata. Ker so okna majhna sobe niso preveč svetle, zato bi jaz imela čisto svetel laminat (skoraj čisto bel, vmes le nekaj sivih lis - podobno svetlemu marmorju) in to istega po celem stanovanju, mož pa bi raje nekaj v rjavi barvi, hodnik v vzorcu ploščic, sobe pa v vzorcu širšega lesenega poda.
Prosim za vaša mnenja in predloge.
Kakšen je bolj občutljiv, svetel ali temen? In kakšna vrata bi šla zraven?
Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

mirandas

Jaz laminata ne bi marala nikjer, je preveč nenaravno.

Miranda
Default avatar

InFo

Vse drugo samo laminata ne. Imaš lepi parket v jesen barvi. Pride svetlo, vrata zraven recimo bela lakirana(verjetno cenejša kot hrats furnirana).

O laminatu premisli, resno, no.
Default avatar

tinica

Ha, hotela sem predvsem odgovore ali svetlo ali temno, sedaj sta me pa postavili v dilemo če sploh laminat.
Bomo konec tedna imeli posvet, ko bo cela družina skupaj.
Hvala.
Default avatar

janja

Jaz imam laminat v sobah in je super. Imam ga v bledi roza barvi- skoraj bel
in je popolnoma neobčutljiv. Lahko ga je čistiti, trden je in ga imam že 10 let in ni na njen niti ene praske ali česarkoli. Skratka priporočam laminat. Za barve se odloči sama. Lahko tudi belega, ker sem že rekla, ni občutljiv. In ja, jasno, če je malo svetlobe, pa majhen proster se priporočajo svetle barve.
Default avatar

nikakor

nikakor laminat!!!!

daj lamelni parket...boš najbolj zadovoljna.

smo imeli laminat po celi hiši pa smo ga po 3 letih vrgli ven...prvič zaradi samega občutka mraza, drugič zaradi ropota, če ti kaj pade na tla..grozno..jaz osebno ga še v klet ne bi položila.. parket je zakon..je topel na dotik ter prijazen na pogled..

lp
Default avatar

MelA

mi smo z laminatom zadovoljni, pa imamo tudi svetlega. Sicer ga imamo šele 5 let, ampak zaenkrat v redu. moraš pa paziti, da kupiš kvalitetnega. Kolikor se jaz spomnim, obstajajo 3 razredi glede na trdnost površine laminata. In ta trdnost je odvisna od št. obratov ne vem česa pri obdelavi. Povprašaj pri kakem specilaiziranem prodajalcu, pa ti bo razložil, jaz sem že malo pozabila.

LP
Default avatar

ksibo

Mi imamo doma parket in ga sovražim, zdaj ko sem na svojem pa sem se odločil za laminat višjega cenovnega razreda, zgleda lepše, je antistatičen, za to ni bilo potrebno posekati dreves, itak je podloga takšna, da vsrka hrup in res ni panike če pade kaj na tla, tudi prask in udrnin ni, tako kot pri parketu ko ti pade neka malenkost pa se to že kar pozna. Pa tudi tisti lak na parketu mi nikakor ne sede. Je pa parket in laminat mrzel na dotik, tako kot so ploščice, kamen, stene... Meni je lapši temnejši laminat (virginijski oreh, hrast)...
Default avatar

lynxlynx

Definitivno je parket boljša varianta glede večine lastnosti, je pa zato tudi precej dražji. Poleg tega lahko laminat povprečen moški sam postavi, kar za parket ne velja in tako še dodatno prihrani. Zato je laminat za tiste, ki se ravno ne valjajo v denarju mogoče primernejša izbira.
Default avatar

Polagalev

A povprecna zenska, ga ne more?
cron