Forum: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

estrih + talno gretje

Odgovori Nova tema
Default avatar ips 13 Avg 2006 22:10

Pozdravljeni,
sem pred odločitvijo kako optimalno izvesti estrihe. Dilema ki jo imam je kateri stiropor izbrati in sicer.
a) stiropor EPS 70 ali 100 (Tim, Fragmat)
b.) stiropor Proestrih 80 (Tim)

Ker bo po celotnem objektu tudi talno gretje moram izbrati tudi ustrezne sistemske plošče (Silent - Fragmat ali Proestrih -Tim). kakšne so vaše izkušnje?

Naj povem da bom imel v pritličju gotovi estrih na visini 16cm in v mansardi na 12cm. Kaj mi lahko predlagate tisti ki imate več izkušenj?

Nekaj je bilo tudi govora o nekih dodatkih v primeru tanega gretja (kovinska / plastična vlakna) in pa o dodatku za beton? Ve kdo kaj več na to temo?

Hvala in lp
ips

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kinkina 14 Avg 2006 07:53

so dodatki. imena ne vem, saj je to dotakal kar obrtnik, ki je estrihe delal. bila je modra kanta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar erha 14 Avg 2006 20:49

meni je svetoval izvedbo,druzinski prijatelj,ki se ukvarja s talnim ze 25 let,in sicer zelo poenostavljeno.
Najprej bom uporabil pohodni tervol deb. 5 centi,stiropor mi je ze par gradbenikov svetovalo, ker z leti -zgine- pod estrihom.Na tervol navadno pvc folijo nekaj mi je govoril,da ni dobro zaradi vezave estrih -tervol brez folije.Nato mreze 4 mm,ker imam velike prostore je baje pri talnem vseeno dobra mreza,niso dovolj samo vlakna,na te mreze pa pvc cevi polozim v obliki polza,na 15 cm razmaka,v kopalnici pa 7.5 cm,prav tako 7.5cm pri vecjih steklenih vratih v pasu 1 metra.Vsak polz naj greje povrsino do 15 kvadratnih metrov,ce je prostor vecji pac 2 ali vec.On ima normativ 7.5 metra cevi na kvadratni meter.
to je to povedano bolj po domace, tako da si bom to jaz naredil kar sampac ,ce se mi kje zalomi poklicem njega za nasvet.
Aja pa na to minimalmo 7 cm estriha.
l.p

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar petdva 13 Avg 2013 07:56

Za tlake se vsekakor priporoča izbrati bolj trdi stiropor, da nimamo težav s posedanjem in kakšnimi razpokami v tlaku ali pragovih. Stiropor (najbolje z oznako EPS 100 ali več) se lahko polaga direktno na izotekt (polivinil vmes ni potreben), najprej se položi sloj stiropora med inštalacije, prazne prostore je najbolje zaliti z lahkim betonom. Potem se dodaja še poljubne debeline izolacije.

Mi smo naredili takole:

- betonski tlak 4 cm
- plošče za talno ogrevanje, ki hkrati že dušijo donenje tlaka in prenašanje zvoka v druge prostore STIROTERMAL SILENT (včasih imajo na izolirki v ljubljani na zalogi tudi drugo klaso), v debelini 5cm, mislim da imajo celo 25db dušenja
- fragmat eps 100
- izoteks v4

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh