Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Priprava parcele - košnja dreves

Default avatar

Smreka

Pozdravljeni,
kupili smo parcelo, na kateri je več dreves, ni gozd, ampak več dreves, tudi smrek. Ali ima kdo izkušnje s pripravo parcele, se pravi, da se vsa drevesa posekajo, in da se pripravi teren, ki bo primeren za gradnjo? Na koga se obrniti, kdo to počne in seveda približno ceno? Ali je potrebno izkopati tudi korenine od dreves?
Default avatar

Marja

Drevesa se požagajo in pospravijo. To lahko naredi tudi kakšen kmet in si vzame les za kurjavo. Panje pa bo izruval bagerist, ko bo kopal za temelje.

Mi smo imeli stara jabolka in tri orehe. Podrli smo sami, debel les so vzeli sosedje, drobno pa smo skurili na kresu. S panji pa se z lahko to pozabava bager.

Če vam pa kakšno drevo ni v napoto ga palahko pustite, da en bo okolica čisto prazna.
Default avatar

gost

Drevesa se podre in to je to. Vsak kmet bo to naredil.
Korenine pa se mora odstraniti.
Default avatar

thomaz

Midva z ženo sva kupila motorko in se lotila zadeve sama. Večje smreke sem zaupal enemu bolj izkušenemu kmetu, pa je na koncu zgledalo da ni bil kaj prida, saj je velika smreka padla na sosedovo ograjo. Veje sva obžagala in kurila, ostalo narezala na metre in prodala za drva, smreke pa sva dala na žago razrezat v trame. Kurjenja je bilo kar dosti, tanjši les pa še danes prav pride za kak piknik ali pa mini ogenj zvečer. štore - korenine je bagerist izkopaj in naložil na kamion ter odpeljal nekam. Nekaj pa jih je zakopal.

Sosed je pa dal podret enemu, ki se ukvarja s podiranjem dreves in odvozom. Sta poračunala in na koncu je sosed še zaslužil Kobilico. (delo-les)
Default avatar

mimi**

Če je parcela v zemljiški knjigi vpisana kot gozd, moraš za podiranje dreves dobiti dovoljenje Zavoda za gozdove Slovenije. Ta pa ti dovoljenja za podiranje za podiranje vseh dreves ne more dati, ker je golosek v Sloveniji prepovedan. Počakati je potrebno na gradbeno dovoljenje, ko se parcela iz gozda spremeni v gradbeno parcelo. Takrat pa dovoljenja ZGS ne potrebuješ več.
Default avatar

.....

midva sva imela celo parcelo zaraščeno z drevesi. čeprav je bila gradbena parcela, je bil na njej zaraščen gozd in sva potrebovala dovoljenje gozdnega, za posek. je pa fora, da so sedaj ugotovili, da tega dovoljenja ne bi potrebovala (niti teh stroškov, ki so nastali).

požagajte vsa drevesa, pokličite enega ali dva buldožerista, da vama teren splanirajo. midva sva morala vse korenine in štore zakopat v zemljo. ni bil dovoljen odvoz kam drugam.

po enem letu se je teren dobro usedel, in travica že veselo raste kot da tam ne bi bilo nikoli gozda.

aja, pa hiša že tudi stoji, poleti se selimo.

vse se da, le lotiti se je treba.
Default avatar

felix

tudi midva sva imela sam gozd na parceli. Sva vprašala na občini, če potrebujeva dovoljenje Gozdne, pa so rekli, da ne, ker je vse zazidljivo. Zdaj je že zdavnaj vse podrto, drug teden dobiva gradbeno dovoljenje in čez 14 dni pride bager narediti izkop in zmetati korenine ven.
Default avatar

felix

aja, še eno priporočilo glede izkopa. Tisti mali pet tonski bagri so sicer poceni (okoli 6.000 SIT na uro), vendar v eni uri naredijo razmeroma malo. Tudi z eno večjo korenino se tak bager precej namatra. Če naročiš ta velik (24 tonski) bager (goseničar), pa ima tudi največje korenine zunaj v pol minute. Cena je približno 12.000 SIT, vendar v eni uri naredi več kot dvojno v primerjavi z manjšim bagrom. Zato je pametneje naročiti večje bagre.
Default avatar

Marja

Mimi ni čisto tako, kot si napisala.

Delam na ZGS in tudi soglasja sem že pisala. Zato si bom dovolila malo razložit.

Tisto, kar piše v zemljiški knjigi kot kultura ni merodajno. Podatke o kulturi na zemljišču in kategorizacijo uradno vodijo in ažurirajo (kolikor jih pač) na geodetski upravi. Ker gre projekt rabe tal v Slo počasi h koncu, bo tudi geodetska baza kmalu enaka dejanskemu stanju v naravi. Lahko pa tudi sam daš vlogo za spremembo kulture.

Na občini imajo v prostorskem planu določena zazidljiva območja in gozd. Če je na zazidljivi parceli narisan gozd, takrat potrebuješ za izdajo gradbenega dovoljenja tudi soglasje ZGS. Soglasje je sestavni del PGD-ja. Vendar soglasje "mora" biti pozitivno, ker je že v osnovi zemljišče namenjeno gradnji in ne gozdu. Soglasje je prezplačno, naredi se terenski ogled. Lahko pa so v sooglasju navedeni še kakšni posebni pogoji. Zato tudi moraš na ZGS.

Če pa na občini na zazidljivem zemljišču ni vrisan gozd, pa tudi za tisto, kar raste gor ne potrebuješ soglasja za posek. To bi sicer tako moralo biti, vendar se podatki o gozdu (gozdnem robu) med ZGS in občino šele postopoma usklajujejo. Zato v kakšnih posebnih primerih tudi potrebujete soglasje ali vsaj terenski ogeld. Ampak to so le izjeme in jih je čedalje manj.

Kaj je golosek? To je na golo posekana površina, ki je večja od dveh sestojnih višin (po domače dveh višin odraslih dreves). Takole za predstavo, če je dimenzija posekane površine večja od 60 x 60 metrov. To pa je površina ene štirih povprečnih zazidljivih parcel. V primeru poseka za gradnjo stanovanjske hiše v nobenem primeru ne gre za golosek.
Default avatar

.....

felix, se strinjam, večji bager naredi dosti več kot mali... dober nasvet!
Default avatar

ReTeP

Glede na vaše izkušnje in odgovor pa me zanima kaj v primeru, ko ima po prostorskem planu občine celotno zemljišče (pacela) status gozdnega zemljišča (dejanske raba), za namesko rabo pa je zemljišče v polovici opredeljeno kot površina podeželjskega naselja - zemljišče za gradnjo stavb. Pozitivno soglasje zavoda za predvideno gradnjo hiše sem že pridobil. Zanima me ali lahko krčim gozd v tem zazidljivem delu že pred pred izdajo gradbenega dovoljenja ali šele po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja?
Default avatar

AlenkaTomori

Načeloma lahko krčite gozd tako ali tako v okviru vzdrževanja gozda, brez problema tudi na preostalem zemljišču. Ponavadi vam na Zavodu priporočijo odsek, ki je lahko glede na starost in stanje rastja obsežen. Prav nivelacij in ostalega pa ne delati brez gradb.dovoljenja.
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98