Forum: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Cena za temelje?

Odgovori Nova tema
Default avatar M1 9 Sep 2004 09:26

Pozdravljeni!

V oktobru bomo začeli graditi hišo. Začeli bomo s temelji. Ali mo zna kdo povedati, koliko cca. pride izgradnja temeljev, brez izkopa, za hišo veliko cca. 17x9m. Najin zidar je naračunal 1.200.000 sit za temelje širine 0,60m in višine 0,80m, vendar pravi, da ni potrebno delati tako visokih temeljev. Kakšno mnenje?

Hvala za pomoč in lep dan,
M1

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar s.o.s 9 Sep 2004 20:35

Pokličite nas v S.O.S Klub na tel.:051/259-662 ali pišite na mail.


lp Klemen

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Sith 10 Sep 2004 14:35

Kaj pa pravi projektant?
Mogoče pa pozna kakšno skrivnost, ki je zidarju nedoumljiva? Vprašajte zidarja, če so temelji sploh potrebni, kdo pa je videl, da se hišo začne graditi pri temeljih. Kaj pa zidar meni o oceni dopustnih napetosti v tleh? Mogoče pa je na vaši lokaciji območje zmrzovanja nižje kot povsod drugje in zidar to ve? Mogoče ti bo zidar preračunal novo upogibno armaturo v temeljih, če ti hoče zmanjšati statično višino? Je temelj kje izrazito koncentrirano obremenjen - vprašaj zidarja ali so izkoriščene mejne strižne napetosti, aja mogoče pa bo specifično povečanje strigov nadomestil z ustreznim povečanjem stremenske armature (v kolikor ni po njegovem mnenju samo za okras). Aja mogoče pa so stene nad temelji iz takšnega materiala, ki ga je možno upogibno in strižno obremenjevati, pa bo zidar določil ustrezne parametre nosilnosti.
Pa reči zidarju naj se pod projekt podpiše, udari svojo strokovno štempiljko in prevzame vse vrste odgovornosti, ki se nanašajo na štempiljko in podpis.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar as 12 Sep 2004 22:36

bravo sith

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar toma 11 Okt 2004 22:36

Tudi mene zanima koliko bi temeljenje stalo

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh