Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Paganje vinila nasvet

Default avatar

Teracott

Prosim za kakršenkoli nasvet, namig in sicer: mož se je odločil, da sam položi vinil - lepil ga bo. Na kaj mora biti posebej pozoren, so kakšni triki itd?
Zelo hvaležna bom za vsak vaš nasvet.
Default avatar

vinilka

Pozdravljena, tudi mi smo sami lepili vinil. Paziti je potrebno, da je podlaga popolnoma ravna,suha in dobro očiščeno površino, ker drugače bi znalo to čez čas izstopat. Mi smo sicer vinil dali že na obstoječ pod, kot začasno rešitev v stari kuhinji, ker jo nismo mogli razstavit. Vprvo smo ves vinil položili na suho, obrezali vse kote in vogale, pustili čez noč naslednji dan pa začeli z lepljenjem. pobrali smo dol narezan vinil, v širini, kolikor smo lahko dosegli z roko, da smo brez problemov namazali z lepilom, s tisto nazobčano lopatko in potem začeli postopoma polagati vinil. Vprvo smo ga dobro poravnali z roko, pazi tudi na stike, je potrebno, da se dobro tiščijo skup,potem pa je dobro, da z valjčkom ali s steklenico ven izstisneš mehurčke zraka pod vinilom in obrišeš odvečno lepilo.
O tem je dosti napisano na raznih forumih, mal poglej.
Je pa zadeva otročje lahka, če imaš dobro podlago, že izrezan vinil, pomembno je tudi lepilo, pa mal dobre volje, komot nalepi tudi ženska.
če še nimaš kupljenega vinila tudi mal pazi na barvo, na določenih odtenkih, se vidi vsaka smetka.
Pa veselo polaganje
Pa veselo na delo.