Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Smrad v hiši

Default avatar

chocolate_20

Pozdravljeni.

Imam težavo z vonjem v hiši. Z možem sva se preselila v hišo( 2 nadstropja), zgrajeno leta 1974, adaptirano leta 2010. Hiša je včasih služila kot počitniški objekt in je bila veliko časa zaprta. Ko sva se preselila, je bil v notranjosti nekolilo zatohel vonj. En mesec sva hišo neprestano zračila, več ur dnevno in na stežaj. Sedaj, po 2 mesecih se je vonj nekoliko izboljšal, sicer pa že kuriva in ne moreva več toliko zračiti kot poleti. Problem je v tem, da še vedno v hiši vztraja ta neprijeten vonj. Prav smrdi. Imam občutek, kot da se hiša sploh ne bi dala prezračiti. Najbolj neprijeten vonj imajo kuhinjski elementi (včasih se moram prav psihično pripraviti da ga odprem in kaj vzamem ven) in pa dnevna soba na splošno. Zgoraj, kjer je spalnica in kopalnica je prav tako neprijeten vonj, a v manjši meri kot v spodnjem nadstropju. Poskusila sva z vsemi mogočimi čistili, sodo bikarbono, eteričnimi olji itd.skratka vse, da bi vonj odpravila, a nič ne pomaga. Kot da je zažrto v pohištvo. Vonj je zelo intenziven, počasi me začenja od vsega skupaj boleti glava, niti naspim se ne dobro, počasi že kuhati in jesti ne bom mogla več.

Prosim za kakršenkoli nasvet oz.pomoč.
Default avatar

AlenkaTomori

Če prav razumem, je pohištvo od prej?
Če je temu tako, odmaknite pohištvo od sten, kjer lahko, kuhinji odstranite cokl in poglejte pod omarice, itd.....preglejte, če ni tam kaj organskega kar razpada.....
Je smrad po fekalijah? So morda suhi talni sifoni?
Kje kaj pušča in se stalno zadržuje vlaga?
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98
Default avatar

chocolate_20

Hiša je bila ob vselitvi v celoti opremljena, se pravi vključno s pohištvom. Prva najina misel je bila, da je za vonj sigurno kriva vlaga. Zato sva vse pohistvo premaknila, pa ni sledu o vlagi. Sva kupila tudi merilec vlage, razvlazevalnik in ga imela nekaj casa non stop prizganega, lastnik (ker je hisa najemniska) je celo prinesel neko termo kamero, ki bi pokazala vlazne stene, pa ni pokazalo neke vlaznosti sten.
Vonj najbolj priblizno opisem kot vonj po postanem, skratka ne svez vonj. Ni vonj po fekalijah, ampak postan, mogoce rahlo zatohel. Ce se hisa cel dan zraci, je znosno, ko pa se zapre, pa obupno smrdi.
Najbolj izrazit smrdec vonj imajo kuhinjski elementi, en predalnik v spalnici in pa nocne omarice. Ne vem, kako bi lahko pohistvo oddajalo taksen neprijeten vonj...