Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Stroški prenove stare hiše

Default avatar

varya

Podedovala sem starejšo hišo na solidni lokaciji. S partnerjem razmišljava o vselitvi.
Problem je, da je hiška precej dotrajana in bi morala pred vselitvijo v temeljito prenovo. Začela sva malo seštevati okvirne stroške, ki sva jih našla na internetu. Že pri papirjih so razlike, da te kap. Potem pa še izvedba... Partner zna precej postoriti sam, seveda pa bi za večja gradbena dela morala najti zunanje izvajalce.
Imate morda izkušnje, v kakšnih cenovnih okvirih lahko razmišljava? Ali mislite, da bi naju papirji za vsa dovoljenja (gradbeno, uporabno) stali več kot 10.000 evrov? Za samo izvedbo računava nekje na 500 evrov/kvadratni meter, ker bi partner veliko notranjih del opravil sam. Aja, hiška je dvonadstropna in ima cca 250 kvadratov. Parcela je komunalno opremljena.
Default avatar

AlenkaTomori

Za projekt, odvisno kaj vse je treba naredit - za adaptacijo oz. vzdrzevalna dela ne rabite gradbenega dovoljenja.
Verjetno s priključevanji in kom.prispevkom ne bi imeli stroškov....
Za konkretno renovacijo z vsemi instalacijskimi del je ocena ponavadi 750€/m2 in potem odvisno od izbora materiala, potrebnih sanacijskih del, stroška dela kot pravite, kar bi lahko sami naredili itd...
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98