Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Črna gradnja5

Default avatar

Črno graditelj

Vprašanje glede nove zakonodaje in kje začeti

Ne vem točno samo se mi zdi da leta 1998 je bila porušena večja lesena lopa 90m2 in na istem mestu zgrajena nova seveda brez gradbenega dovoljenja. Površina je enaka samo višja za 1,5m.. Izdana je bila odločba o rušenju že 20 let nazaj. Seveda se je takrat poskusilo legalizirati z poskusom rekonstrukcije...dokumenti so bili izdelani, statični izračuni in podobno vendar to ni ustavilo odločbe. Objekt še vedno stoji, ni priključen na nič, ker je zgolj lopa. Kakšen je postopek legalizacije in ali lahko uporabimo katerega izmed papirjev, ki so bili izdelani v takratnem poskusu legalizacije? Kateri prostorski plan velja...tedanji ali današnji? Zemljišče je zazidljivo.
Default avatar

arhitektt

Najlaže da jo porušite in naredite novo.
Default avatar

Črna gradnja

arhitektt je napisal/a:
Najlaže da jo porušite in naredite novo.
Tole sploh ni slaba ideja :)) damo vlogo za gradbeno dovoljenje...rušitev in postavitev ampak objekta sploh ne odstranimo.(Objekt je bil postavljen v enem dnevu) Trenutno predvideno na parceli je večstanovanjska gradnja. Komunalnih prispevkov bi verjetno bili oproščeni, ker je že bil objekt za katerega se ni zahtevalo vračilo komunalnega prispevka.