Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

soglasje soseda žnjtič

Default avatar

obupananadpostopki

Pozdravljeni!

Vem, da je bila tema o soglasjih že večkrat obdelana, a me vseeno zanima nekaj. Prenavljava in urejava in nadzidujeva podedovano hišo in stavbe, ki se je držijo. No, bi rada. Hiša ima gradbeno iz leta 67, vse ok. Bova samo streho zamenjala in fasado, to lahko. Garaža in hlev pa ne. Težava je v tem, da je na garaži že narejena terasa in zimski vrt. Midva bi podrla zimski vrt in naredila kuhinjo. A to ni važno sedaj. Rada bi torej legalizirala garažo in hlev, ter nadzidala garažo. Za to potrebujeva gradbeno, ki ga pa ne moreva dobiti brez soglasja sosedov, saj so vse tri stavbe manj kot 4 m od sosednje parcele. Lastniki so mnogi. Od še živečih v slo sva pridobila soglasja, od umrlih sva pridobila mrliške liste in celo uredila dedovanje, ki ga nihce od sorodnikov in sodišča, ki je to parcelo spregledalo, do sedaj ni uredil, le od tujcev ne moreva pridobiti soglasja. Ne bom razlagala, kje je zagustilo. Zanima me predvsem tisti del, ko velikokrat se piše, da naj bi ue pridobivala soglasja, če jih investitor ne. Nama je najina referentka rekla, da če v opn piše, da soglasje mora biti, nama ne more izdati gradbenega, če nimava vseh. Ali se je kdo srečal s tem primerom, da je ue pridobivala soglasja?

Hvala za pomoč
Default avatar

AlenkaTomori

Pozdravljeni,

zadeva je precej zakomplicirana. Res je, da je sosedovo soglasje na odmik obvezna zadeva. Vendar je tudi res, da se je lahko čisto legalno nekaj časa postavila garaža in tudi hlev ter podobno kot pomožne objekte seveda v določenih velikostih, kot so to določali takratni predpisi in akti.
To bi se bilo potrebno poglobiti v te in predvsem, glede na leto, ko so biel stavbe postavljene.
Ko se razčisti ta prepreka se dela spremembno namembnosti v kar želite, cele stavbe ali njenega dela. Tudi to morda kaj olajša.
Torej zadeva ni enoznačna, a po mojem mnenju tudi ni nerešljiva. Samo kar nekaj papirjev bo treba preložiti (kot vedno) in časa porabiti...
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98
Default avatar

obupananadpostopki

Pozdravljeni, ga Tomori!

Hvala za odgovor in hvala, da ste bili tako hitri. Sedaj sem čez vikend razmišljala o najini situaciji in prišla do novih vprašanj.
Všeč mi je ideja o spremembi namembnosti, a se bojim, da v najinem primeru še vedno ne bo rešitev. Četudi bova spremenila namembnost, kako bi bilo potem, če bi želela nadzidati garažo. Še vedno bi bila cela stavba preblizu sosedom in bi potrebovali njihovo soglasje. Karkoli bi spreminjali, nekako razumem, da bi potrebovali gradbeno in to prinese soglasja. Upam, da se motim.

Hvala za pomoč in na svidenje.
Default avatar

kaj bo res

včasih so avti kuhali na cesti, sedaj pa očitno v garažah?
Oz. kaj pravzaprav je objekt, ki ga imenujeta "garaža"?

Najbolje bi najbrž bilo, da bi vso to grdobijo okrog hiše podrla in na novo postavila pomožne objekte.

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Andrej Strgar , krajinski arhitekt
AndrejStrgar
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori