Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Debelina stropa, mansarda

Default avatar

iceman

Evo, stvar je taka. Želim si izdelati bivalno mansardo. Strop oz ab plošča je debela 10 cm, kar se mi zdi zelo malo. Tud vse se sliši ko kdo hodi po plati. A se da to kako ojačati, odebeliti ,al je bolje komplet podreti pa na navo uliti plato?
Hiša je stara cca 40 let, delali so jo itak kvazi mojstri. Po znanih info, naj bi bile stene malce krivo zidane, kako so delani vogali se ne ve. Glede na to da je ometana, fasada, vidnih razpok ni opaziti. Tako da me tud to mal skrbi, ali je sploh varno delati kaj zgoraj ali ne
Default avatar

grezilo

Debelina 10 cm je že kritična, za bivalno / pohodno ploščo = stanovanje.
Malce več podatkov pa bo potrebno.
Ali, kontaktirajte bližnjega statika in ga povabite na ogled. Kje se bo to saniralo-popravljalo?
Lastništvo hiše/objekta? Plošče ne moraš kar tako podreti. Stanovanje sopdaj / zogoraj?
Kvadratura? Instalacije objekta? Razponi plošče?

LP
Default avatar

AlenkaTomori

Sklepam, da gre za družinsko stanovanjsko hišo, ne blok.
Debelina je res majhna. A včasih so take plošče delali. Če pa ste v dvomih glede kvalitete izvedbe, je bolje podreti s ploščo vred ali drugače reševati novo obtežbo. Vsekakor predlagam ogled statika in projektanta, tudi kakšna ocena s strani ZRMK o stanju materialov (betona, malte,...) v takih primerih ni odveč. V sklopu tega se morda izvede še protipotresna obnova objekta, gledena stanje, možnosti, priporočila itd.
Glede zvoka pa se vse sliši, ker čeznjo ni nobene druge plasti, ki bi udarni zvok dušila. Ko bo izveden plavajoči pod, so prenosi zvoka bistveno manjši. Vsekakor pa tudi dobra debelina mase, ki edina duši zvok, pomaga.
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98
Default avatar

Halo knauf

se strinjam treba je pogledati v samo konstrukcijo betonske plošče koliko je "železa" oz kakšna armatura je bila uporabljena, pomembno je tudi kje so postavljeni "nosilni zidovi" v spodnjih prostorih. Zvočna rešitev v vsakem primiru so estrihi in uporaba lahkih (knauf) materialov za predelne stene. Sami smo že izvajali sanacijo oz. utrjevanje lesenih stropov in tal z dodatnimi tramovi in OSB ploščami.

lp
Rok
http://www.knauf-laminati.si
cron