Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Dilema, kupiti novo ali preurediti staro nepremicnino?

Default avatar

tjaškina dilema

Dilema. Zdajsnja nepremicnina je na dobri lokaciji, na ravnem, vse je blizu, stroski so zelo nizki, mirno je, kvaliteta bivanja je vrhunska. Nepremicnina je stara nekaj let, dokoncali smo jo sami, tako da poznamo izdelavo in kvaliteto, s katero smo vec kot zadovoljni. Dobro se pocutimo v tej nepremicnini. Kar ji manjka, je dodatna soba, do katere lahko pridemo, ce se odpovemo dnevni sobi oziroma le to prilagodimo. In manjka ji prostorna zelenica pred hiso, za vrt in igro(imamo manjsi atrij).
Opcija je, da to prodamo in kupimo drugo napremicnino ali pa da to preuredimo in ostanemo tukaj. Morda da ob tem najamemo se vrt.
Drugo nepremicnino iscemo ze dolgo in so ali stare in vprasljive kvalitete, ali na slabih lokacijah, ali s cudnim tlorisom, ali pa so cene nabite v nebo...
S kreditom za trenutno nepremicnino zivimo zelo lagodno zivljenje, nikjer se nam ne pozna. Da kupimo karkoli druga, bomo morali konkretno zategniti pas, pa se najem kredita ni vec tako ugoden, kot pred leti.
V zdajsnji nepremicnini nam do ugodja manjkajo malenkosti- 3 vecje vgradne omare, 2 gibs steni in vrata, pohistvo za dve sobi, miza in klopi za jedilnico po narocilu, omara za jedilnico, rolete na elektriko in folja za okna, da se ne vidi notri(8 oken), klop in miza in nadstresek za atrij, zlozljive stopnice za podstresje, tus(vse ze pripravljeno)...vsekakor mislim, da bo tukaj dovolj vlozek 30.000-40.000 eur in bo vrhunsko.
Za drugo nepremicnino bi pa rabila 70.000-100.000 eur dodatnega kredita, za vprasljivo kvaliteto bivanja, brez pohistva in urejene okolice, bi pa pridobila dodatni prostor notri in zunaj in dodatne stroske.

Kako se odlociti?
Vedno bolj me preveva obcutek, da se bom tezko odpovedala tej kvaliteti in ugodnosti bivanja.

Je 85m2 dovolj prostora za 5 clansko druzino?
Default avatar

AlenkaTomori

Razumem vašo dilemo. Mislim, da ste si na veliko vprašanj že sami odgovorili. Pri vsaki gradnji pa so vedno potrebni kompromisi tako na finančni kot na prostorski plati. Kot sami ugotavljate, določena izhodišča pač nimajo cene. Ali so enostavno preveč dopadljiva in bi jih težko menjali ali pa za približno enako dobite manj ali vprašljive kvalitete.

Površina stanovanja je prav tako diskutabilna. Eno so standardi, drugo je, da gredo danes gradnje v ugodno razmerje cost/benefit, se pravi, da je manj več. Da so površine maksimalno izkoriščene, ker so navsezadnje drage. Potrebno jih je zgraditi, obdelati, vzdrževati. IN ta stroške ni samo stroške gradnje, ampak tudi stroške "imeti" (vzdrževanje, davki itd...).
Še tretje pa za koliko časa potrebujete večjo nepremičnino in ali jo boste v tem času sploh odplačali oz. si lahko še kaj privoščili.
Atrij je sicer ugodje, a pravzaprav živimo v okolju, kjer je kvalitetno zelenje, park, gozd skoraj povsod par korakov stran. Hkrati pa je mnogo bolj pomembna lokacija in povezave, prometne in druge. Sploh, ko otroci rastejo, gredo lahko sami na vse dejavnosti, šolo, obiske....

Z dobro prenovo, izkoristkom opreme, postavitve se da pridobiti marsikaj. Tako, da si ne boste finančno breme pretirano povečali. Kar pa je danes še kako pomembno.

Sem kaj pomagala?
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98