Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Krovko, Mislinja - krovec

Default avatar

Joža

Pozdravljeni,

zanima me ali ima kdo kakšno izkušnjo s krovcem iz podjetja Krovko iz Mislinje. Namreč prejeli smo kar nekaj ponudb za kritje strehe, pa se nagibamo k temu, da vzamemo Krovka oziroma samostojnega podjetnika Jožeta Preiningerja iz Mislinje.

Hvala za vsako izkušnjo, saj se bomo tako lažje odločili.
Default avatar

Mojca V

Krovcev je na Koroškem kar nekaj, verjetno pa niso vsi odlični, tako je to povsod. Za krovca, za katerega sprašuješ sem slišala ...... predvsem glede reklamacij za izvedbo na katero ga nato zelo težko dobiš. Izkušnja je, da ga na gradbiščih načeloma ni prisoten, saj ima zaposlenega enega bivšega podjetnika, ki je bil prav tako krovec, in je obrt opustil, zdaj pa dela zanj in je on neke vrste vodja za izvedbo, kontrolo itd. Sicer so kolegici streho naredili v roku, ko pa sta z možem ugotovila napake, jih preprosto ni odpravil, čeprav je dal 10 letno garancijo na izvedbo del. Tako je bilo pri njej, kako je pa pri drugih, ki jim je streho delal, pa težko rečem. Vem samo to, da je v Slovenj Gradcu prekril kar nekaj blokov, vendar kdo od stanovalcev pa bo hodil po vrhu bloka in kontroliral ali je vse tako kot mora biti.

Jaz sem zato dala kritje strehe drugemo krovcu, čeprav je ponudbo navedeni pripravil med prvimi, če ne prvi in je s tem dal na nek način vtis, da je resen, dober, vendar si nato nisem upala tvegati. Enostavno nimam časa in denarja za druge krovce, da bi streho popravljali, če bi se izkazalo, da ni vredu.

Ne vem, lahko pa poskušiš. Lahko da je njen primer osamljen.

Lp, M
Default avatar

Jaka Jozz

Po opisanem bi lahko sklepal, da če tisti ta pravi šef pri s. p. - jih na koncu ne pride izvest kontrolo strehe ali delavcev, potem bi lahko rekli, ali da popolnoma zaupa svojemu delavcu ali pač, da ni resen. Pri nas so streho delili v podjetju Moskk iz okolice Celja, ki so brez avansa, prišli, pokrili in odšli. Vmes je tu in tam prišel lastnik d. o. o. - ja, pregledal in zadeva je bila na nivoju. Edino kar je šlo narobe je bilo to, da nam v ponudbo ni vključil t. i. odkapnikov, ki jih je nato želel izvesti naknadno, vendar bi to pomenilo cca. dodatnih 1000eur, s čemer se pa nismo strinjali. Pač je želel še malo zaslužiti. Imeli smo tudi eno manjšo reklamacijo, ki pa so jo takoj odpravili. Zadeva je bila na nivoju in je čisto drugačen občutek, če se lahko pogovarjaš s šefom, kot pa kar z enim pooblaščencem. Jaz bi se vprašal, zakaj je tisti, ki ga omenjaš, sploh pustil svoj s.p. in šel delat k drugemu? Verjetno mu ni šlo oziroma ni delal dobro in je na koncu ostal brez naročil, zdaj je pa odgovornost za kvaliteto del prenesel na drugega.

Kar se pa Krovka tiče, poznam nekaj zgodb, vendar jih ne bi omenjal na forumu, da ne bo kdo rekel, da želim kaj slabega ...

Lp, J