Forum: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Toplotna črpalka zrak/voda

Odgovori Nova tema
Default avatar fcenimot 4 Jan 2018 16:01

Podravljeni, potreboval bi nasvet glede nakupa in montaže toplotne črpalke z vsemi elementi (Približen strošek z vsem materialom in montažo).
Hiša je stara kmečka starejša od sto let in ima ogrevanje le s pečmi na drva...Lokacija pa je v okolici postojne na 640m nadmorske višine z mrzlim podnebjem. Sedaj pa bi rad v prostore postavil radiatorje (pet prostorov) v dve sobi pa talno gretje. Zanima me kakšna je predpriprava za nakup toplotne črpalke in ali je sploh smotrno iti v nakup le te pri tako stari hiši. Izvedel sem le, da bom moral naročiti trofazni priklop v hiši. V prilogi podajam tloris prostorov z notranjimi izmerami.

tloris-MERE.jpg Tloris hiše (33.04 KiB)
Hvala za vsakršen nasvet.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LukaTomori 4 Jan 2018 16:50

Pred nakupom toplotne črpalke je potrebno vedeti kakšne so energijske izgube objekta, da jih bo topotna črpalka s svojo močjo uspešno nadomeščala. To se izvede s transmisijskim izračunom v katerem so upoštevane vse sestave konstrukcije ki mejijo na zunanjost objekta, velikost in kvaliteta oken, orientacija objekta, ki nam pove kakšni so morebitni sončni pribitki in pa lokacija objekta zaradi klimatskih danosti.
Ker domnevam, da gre to za isti starejši objekt, kot v vašem prejšnjem postu, vam predlagam, da se zadeve lotite bolj celostno tudi v smislu energetske prenove objekta, dodatne izolacije fasade, zamenjave okenskih odprtin ipd. Za energetsko prenovo je mogoče pridobiti sredstva na Ekoskladu, za projektno dokumentacijo pa vam z veseljem poskrbimo v našem biroju.
Lepo Vas pozdravljam,

Luka TOMORI u.d.i.a.
Moderator foruma: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

TOMORI ARHITEKTI d.o.o.
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LukaTomori 4 Jan 2018 17:22

Pa še nekaj: Pri talnem gretju in radiatorjih gre za načeloma za pripravo ogrevalne vode z različnimi temperaturami. Talno gretje zaradi večje površine, predvsem pa zaradi bivalnega ugodja deluje na nižjih temperaturah. Le te se gibljejo med 24 in 30 st. C. kar je nižje od človeške telesne temperature, zato tega ne zazanamo kot vročino. Pomisleki zaradi pojava krčnih žil na stopalih zato odpadejo.
Če pa ogrevalno vodo take temperature vodimo v radiatorje, bo učinek gretja bolj boren. Tam se uporablja voda temperature okoli 60 st. C. Toplotne črpalke se danes uprabljajo tudi za radiatorsko gretje, so pa veliko bolj učinkovite pri nizkotemeraturnih ogrevalnih sistemih, v kombinaciji z dobro izoliranimi objekti.
Lepo Vas pozdravljam,

Luka TOMORI u.d.i.a.
Moderator foruma: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

TOMORI ARHITEKTI d.o.o.
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh