Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Smrdljiva tekočina iz dimnika

Default avatar

fcenimot

Pozdravljeni, imam staro litoželezno peč Gorenje TGP150 v 100 let stari hiši (dimnik tudi). Vse mi je delovalo 7 let, letos pa mi je iz dimniške cevi (cev iz peči v steno) začela teči smrdljiva črna tekočina. Drva imam suha bukova stara tri leta (pomeril sem tudi z merilcem vlage, ki pokaže 5% vlage). Dimnik je očiščen. Ko zakurim, začne takoj teči iz cevi. Nimam pojma zakaj....Vratca za zrak imam odprta in ogenj zelo lepo in močno gori, iz dimnika zunaj se tudi lepo kadi... Hvala za kakršen koli nasvet.
Default avatar

LukaTomori

Lepo pozdravljeni,
vsekakor je to kondenz...Do njega prihaja,ko se zrak ob stiku z hladnejšo površino skrči, vlaga pa se izloči v obljiki kapljic, ker za njo v istem volumnu ni več prostora (poenostavljeno). Zanimivo bi bilo vedeti kakšno je stanje, če z kurjenjem vztrajate in tako dimnik ogrejete na delovno temperaturo. Iskreno povedano vam težko karkoli svetujem. Mogoče bi se razmišljanja lotil iz druge strani - je v hiši to zimo kaj drugače, so mogoče nad pečjo kakšni prostori, ki se letos ne ogrevajo, ipd?
Glede na to, da je hiša (in dimnik z njo...) starejša, predvidevam, da je dimniška tuljava klasično zidana in da ne gre za predfabricirane dimniške elemente. Debelostenski dimniki pa potrebujejo precej več časa, da se ogrejejo.
Kondenz je normalen pojav v vseh dimniških tuljavah, tudi moderne tipske dimniške tujave imajo spodaj vgrajeno posodico za zbiranje kondenza.
Z zanimanjem bom prečital, če boste napisali kaj bo o tem dejal vaš dimnikar!
Lepo Vas pozdravljam,
Luka TOMORI u.d.i.a.
Moderator foruma: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

TOMORI ARHITEKTI d.o.o.
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Default avatar

fcenimot

Pozdravljen, do spremembe v sami hiši letos ni prišlo. Ko se peč ogreje pa dejansko preneha kapljati.
Res je hiša stara in z njo tudi dimnik a zanimivo, da se je to začelo dogajati po sedmih letih...