Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Povečanje odprtine v zunanji nosilni steni

Default avatar

SaraSSin

Pozdravljeni,

odločamo se za prenovo stanovanja in bi potrebovala vašo pomoč. Obstoječo garažo bi želeli spremeniti v dnevni prostor in dodatno spalnico. Obstoječa garažna vrata bi razširili in podzidali balkon da pridobimo dodatnih 90 cm. Zanima me ali je možno v nosilni zid narediti tako veliko odprtino (iz 255 cm na 477 cm). Novi zid, ki ločuje spalnico in dnevni prostor je lahko tudi debelejši, če to naredi kakšno razliko oziroma pripomore k temu, da razširimo "garažna vrata".Prilagam slike.

OBSTOJEČE.jpg
(112.35 KiB)

NOVO.jpg
(158.06 KiB)

Default avatar

AlenkaTomori

SaraSSin je napisal/a:
Pozdravljeni,

odločamo se za prenovo stanovanja in bi potrebovala vašo pomoč. Obstoječo garažo bi želeli spremeniti v dnevni prostor in dodatno spalnico. Obstoječa garažna vrata bi razširili in podzidali balkon da pridobimo dodatnih 90 cm. Zanima me ali je možno v nosilni zid narediti tako veliko odprtino (iz 255 cm na 477 cm). Novi zid, ki ločuje spalnico in dnevni prostor je lahko tudi debelejši, če to naredi kakšno razliko oziroma pripomore k temu, da razširimo "garažna vrata".Prilagam slike.OBSTOJEČE.jpgNOVO.jpg
Sigurno bi morali izvesti preklado čez celo odprtino, hkrati pa pustiti "zobke" na mestu stare stene, na katero se usede nova preklada. Se pravi ne bi bila čisto tako velika odprtina.
Širitev stene ne bi bila opcija, potem morate širiti tudi temelj...
Vedno se nova luknja nekako premošča z novimi vertikalami ob strani kot tudi kot preklada.
Obvezno naj izračun opravi statik, ker je pomembno kaj vse nosi nova preklada, koliko etaž je še gor, material itd.
********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98