Forum: Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Povečanje odprtine v zunanji nosilni steni

Odgovori Nova tema
Default avatar SaraSSin 12 Dec 2017 11:12

Pozdravljeni,

odločamo se za prenovo stanovanja in bi potrebovala vašo pomoč. Obstoječo garažo bi želeli spremeniti v dnevni prostor in dodatno spalnico. Obstoječa garažna vrata bi razširili in podzidali balkon da pridobimo dodatnih 90 cm. Zanima me ali je možno v nosilni zid narediti tako veliko odprtino (iz 255 cm na 477 cm). Novi zid, ki ločuje spalnico in dnevni prostor je lahko tudi debelejši, če to naredi kakšno razliko oziroma pripomore k temu, da razširimo "garažna vrata".Prilagam slike.

OBSTOJEČE.jpg (112.35 KiB)
NOVO.jpg (158.06 KiB)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar AlenkaTomori 13 Dec 2017 12:47

Prikaži citatSaraSSin je napisal/a:
Pozdravljeni,

odločamo se za prenovo stanovanja in bi potrebovala vašo pomoč. Obstoječo garažo bi želeli spremeniti v dnevni prostor in dodatno spalnico. Obstoječa garažna vrata bi razširili in podzidali balkon da pridobimo dodatnih 90 cm. Zanima me ali je možno v nosilni zid narediti tako veliko odprtino (iz 255 cm na 477 cm). Novi zid, ki ločuje spalnico in dnevni prostor je lahko tudi debelejši, če to naredi kakšno razliko oziroma pripomore k temu, da razširimo "garažna vrata".Prilagam slike.OBSTOJEČE.jpgNOVO.jpg
Sigurno bi morali izvesti preklado čez celo odprtino, hkrati pa pustiti "zobke" na mestu stare stene, na katero se usede nova preklada. Se pravi ne bi bila čisto tako velika odprtina.
Širitev stene ne bi bila opcija, potem morate širiti tudi temelj...
Vedno se nova luknja nekako premošča z novimi vertikalami ob strani kot tudi kot preklada.
Obvezno naj izračun opravi statik, ker je pomembno kaj vse nosi nova preklada, koliko etaž je še gor, material itd.

********************************************************
www.tomori.si
https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/
Moderator: Gradimo, urejamo in opremljamo dom
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=98

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh