Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Služnostna pot in podjetje ki ne obstaja

Default avatar

đađa

Spoštovani!

Sem pred nakupom parcele, okoli katere pa je nastal problem, ki verjetno ni rešljiv (četudi je to malo nemogoče), sem pa se vseeno odločil, da povprašam po vašem mnenju :)

Parcela za katero se zanimam, se nahaja v naselju, katerega celoten lastnik je bilo neko podjetje.

To podjetje je, potem ko je naredilo naselje in uredilo parcele, očitno celotno naselje dalo pod neko hipoteko ker si je sposodilo denar, nekako uredilo, da so se te parcele prodale ljudem, potem pa šlo v stečaj. Ljudje, ki so imeli te parcele kupljene so parcele izgubili, le te so vse šle zaradi hipotek na dražbo (že to je precej neverjetno).

To podjetje ima še vedno v lasti pot do teh parcel, za katere pa sedaj, ker je podjetje v stečaju in likvidirano, ni mogoče pridobiti služnostne pravice. Prav tako občina ne more odkupiti ceste, ker nihče ne želi prevzeti urejanje stečajne mase, ker menda od nje ni ostalo nič.

Parcele so se sedaj začele ponovno prodajati, vendar na njih potemtakem ni mogoče graditi, saj ne dobiš gradbenega dovoljenja brez služnostne pravice za uporabo ceste, katere pa kakor kaže ne gre pridobiti in je verjetno tut ne bo kdaj možno dobiti..

.... ali obstajajo kakšne rešitve, da se ta cesta razreši, ter ali menite, da obstaja še kakšna druga pot ali možna solucija, da so te parcele vseeno uporabne za gradnjo oz. gradbeno dovoljenje?

Kaj priporočate?

Ker gre za tako sprecifičen problem se že v osnovi sploh se ne bi zanimal za tako kompleksno parcelo, če to res ne bi bila na nek način "sanjska" lokacija za gradnjo hiše, ter res lepo urejena soseska.

Hvala vsem za odgovore!
LP
Default avatar

tkl

Potrebuješ dobrega strokovnjaka za te zadeve in ne foruma. Ne bo pa poceni.
Default avatar

PotocnikV

Stran od take parcele, razen če boš sam vlagal neverjetne količine denarja, živcev in časa v reševanje tega (pa še to ni garancija, da se bo rešilo).