Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Nova montažna hiša - zakaj NE?

Default avatar

Nova montazna

Z možem se odločaca za nakup hiše, v igri je nova montažna na lepi lokaciji. Lepa zunanjost, razpored itd. Pa berem, da so mnenja zelo proti montažnim hišam.

Zakaj? Morda tudi izkušnja koga, ki živi v taki hiši novejšega letnika?

Drugače pa imam v mislih hiše Lumar ali Riko.

Mnenja, predlogi dobrodosli.
Default avatar

Vrhovci

Ne bom v veliko pomoč. Na Vrhovcih v Ljubljani trenutno dokončujejo dve Lumarjevi hiši. Ena je na vrhu - investitor je Jonas Žnidaršič, druga je ob Cesti Dolomitskega odreda.
Default avatar

Nič narobe

Nova montazna je napisal/a:
Zakaj? Ker odgovarjajo samo tisti nerazgledani,zaribani osebki, ki prisegajo na svoje stare, razpadajoče bajte, ker so kot furmanski konji, o zadevi ne vejo NIČ, so jih pa polna usta besed, ko je treba pljuvati po čemerkoli.

Montažne hiše so zakon, tudi bolj zdrave za živeti v njih. Cel kup prednosti, o tem je veliko člankov na netu, preberi si. Tukaj pa raje ne sprašuj :)
Default avatar

Denar

Verjetno zato, ker je tradicija pri nas samogradnje (pa kolikor fouš je že, ker itak vsak zna vse baje). Pa pri montažni plačaš naenkrat veliko, klasična pa lahko traja. Pa pri montažni moraš vnaprej vse splanirati, naknadno izmišljevanje že pri štekarjih je drago. Pri klasični se da hitreje spremeniti, tudi kasneje kaj dozidati, nadzidati. Pri montažni boš sam to težje naredil (vsaj pri teh novejših).
Default avatar

Kokoska_

slabosti:
- Če je hiša pritlična je OK, če je nadstropje se vse sliši
- ena gospa je rekla, da so se ji naselile mravlje v steni
- pri nekom so se naselile kune v steni
Default avatar

sLABOSTI

Slabosti:

- občutek, da še slike ne moreš obesit kvalitetno,
- vezane plošče - ogromno škodljivega lepila
- fiksne inštalacije
- montažna hiša je res le za eno generacijo
- dozidava ni možna
- cenovno pride 30 % dražje kot zidana, res pa je nekoliko manj "zajebancije"
- ...
Default avatar

Ojoj

Samo za eno generacijo?

Fak, kaj pa zdaj. A je grad Sneznik mogoce naprodaj, a kdo ve!?
Default avatar

in kaj potem

To da zdržijo sam eno generacijo ne drži. In tudi, kaj potem če je za eno generacijo? Kdo pa bo dandanes živel več generacij v eni hiši ? lepo te prosim.

jaz mislim da smo slovenci obsedeni s temi našimi zidanimi "trdnjavami". Je treba zgradit grad, ki bo zdržal vsaj še 1000 let za vse naše potomce.
Default avatar

Grad Snežnik

Ojoj je napisal/a:
Javni razpis je potekel! Prodajna cena je bila 4.000.000 evr
Default avatar

Grad Snežnik

Grad Snežnik je napisal/a:
Vsekakor klasično in nikakor montažne.
Default avatar

Absolutamente

Grad Snežnik je napisal/a:
Klasično, definitivno!
Veš koliko dobrih strani ima? Lahko se leta in leta jebeš, šparaš za vsako stvar, pritožuješ vsem okoli kako je zahtevno na parceli delati, malo lahko sam kaj pofukaš, pardon, pofušaš, živiš v neometani bajti ker ti je "glih" za tole zmanjkalo in na koncu...

Imaš čez 3-5 let vselitveno žurko.

Ali ti pa nekdo drug v enem letu, raje manj, sestavi hišo.

Klasika, ITAK! :D
Default avatar

hellas

Glavni minus je cena. Montažna hiša stane cca toliko, kot zidana z izkopom in temelji (oz. temeljno ploščo). pri montažni moraš to prišteti še zraven.Veliko sva gledala obe varianti in se na koncu samo iz finančnega vidika odločila za zidano.
Default avatar

iskušnje

Ni slabih izkušenj z montažno in bi se odločili zanjo tudi po 7 letih bivanja.
Default avatar

enakko1

Tudi mi bi se še enkrat odločili za montažno - notri smo 10 let. Cenovno ni bila dražja kot bi bila zidana, edino v krajšem časovnem obdobju jo je bilo treba plačati, ker pač hitreje naredijo. Smo bili pa tudi konkretno prej vseljeni. V soseski je še enak, stara cca 10 let, so super zadovoljni, ravno sedaj pa eni dokončujejo svojo, bodo v manj kot enem letu vseljeni.
Default avatar

enakko1

enakko1 je napisal/a:
A ja, pa imamo nadstopno, ne bi rekla, da se kaj posebej sliši. Res pa je, da česa posebnega zgoraj niti ne delamo, da bi lahko bil hrup.
Default avatar

Stepni_Volk

Edina slaba lastnost montažnih hiš, karikirano rečeno, so predsodki ter posledična manjša vrednost na tržišču, kot rabljena. Vendar, če gradimo zase, potem poprodajna vrednost ne igra ravno neke vloge pri odločanju.

Tudi, če bi se želelo hiš kdaj nadgrajevati za nadstopje, je to moč storiti enako, kot pri zidani. Saj, če pri zidani statično nismo upoštevali dodatnega nadstropja, le tega enako ne bomo smeli dodati.

V primeru, da imamo finance za hišo zagotovljene,ni bisvetnih razlik med različnimi načini gradnje. Montažne imajo prednost v tem, da so narejene v montažnih halah - znotraj nadziranega okolja in ima tako vreme veliko manjši vpliv na kvaliteto gradnje.
Prednost je tudi v tem, da se zgolj z enim proizvajalcem meniš glede vsega.. pri klasični gradnji se obrtniki hitro začnejo zgovarjati drug na drugega in je torej smiselno najeti lastnega nadzornika (če nisi iz foha in res obvladaš že v osnovi vse materiale, postopke in tehnologijo).
Rok izdelave je praviloma krajši in predvsem bolj točen pri montažni hiši kot pri zidani hiši (vreme, različni obrntiki, dobave materialov..).
Recimo HUF House ima opcijo, da vam jo postavijo v enem tednu.. a ker gre za "Mercedeza" montažnih hiš, je cena temu primerna.

Hec je, da nihče ne kupuje manufakturno izdelanih avtomobilov, temveč se vsi odločajo za serijsko izdelane - montažne.
In tako kot je pri vozilih razpon kvalitete zelo širok, je tudi pri montažni hiši. Ne moreš primerjati Dacio in Rolls Roysa - kjer se bodo za del izdelave ukvarjali vrhunski mojstri.

Podobno bo zidana hiša, kjer imaš na voljo res kvalitetne obrnike, lahko parirala serijsko-montažni izdelavi v nadzorovanih okoliščinah. Samo o kvaliteti obrtnikov se lahko žal prepričaš šele potem, ko je hiša že postavljena.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Lmi

Nič narobe je napisal/a:
Se popolnoma strinjam s tabo...
Default avatar

Ena južna

Nova montazna je napisal/a:
Ne vem kako je s temi novodobnimi, poznam pa eno familijo, ki živi že ca 45 let v montažni hiši, dvojček (pritličje in nadstropje). Hiša ni bad, so pa, kot mi je znano, v vseh teh letih edin streho pa okna menjal, pa še to ca 3 leta nazaj.
Default avatar

tako pač je

Kolega pa žena sta kupila montažno hišo cca 2 leti nazaj. Hiša je danes stara ene 5 let. Sva bila že nekajkrat tam. Hiša ima klet, pritličje ter 1. nadstropje. Po hiši se iz enega nadstropja v drugega nič ne sliši. Hiša je ogreta zelo hitro ter toploto tudi blazno dolgo drži. Sem bila res presenečena. Edino kar mene moti pri hiši je razporeditev ter velikost prostorov. Prostori, ki bi morali biti veliki so majhni ter obratno. Kuhinja je totalno mini, jedilnica je na "hodniku" med kuhinjo ter dnevno, dnevna je spet totalno mini, dolgi ter široki hodniki, ogromne spalnice... Edino to mogoče me res moti. Ostalo je super. No ja pa cena je bila tudi super :)
Default avatar

jernejj

Kaj točno pa ima razporeditev prostorov veze s tem, ali je zidana ali montažna?

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori