Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Zamenjava notranjih vrat - kje kupiti?

Default avatar

bv2

Prenavljam stanovanje (staro 50 let) in odločil sem se zamenjati vrata in podboje.

Bil sem na ogledu v LIP Bled in bil kar (negativno) presenečen. Približno 400€/vrata bi prišle najcenejše. Skupaj z montažo. Dimenzije niso ravno standardne, ampak meni se to zdi vseeno veliko.

Najbrž je že kdo podrobneje raziskoval. Sam nisem preveč zahteven, želel bi ceneje. Kje?
Default avatar

tvoja odločitev

Ceneje ni, je pa vsekakor bolj kvalitetno kot pri Lip Bled -> mizarstvo Peternelj.

Sam pa se odloči, koliko ti to pomeni in koliko si pripravljen plačati.
Default avatar

bv2

hmmm, nisem preveč navdušen. Že LIP se mi zdi predrag.

Gledam na www.merkur.si, vrata 40€, podboj 40€. Kakšna roba to mora biti?!? Jaz bi nekaj vmes.
Default avatar

glede lipa

Pri Lipu se gotovo lahko dogovoriš za kak popust.

Tale vrata a la Merkur in Bau... so na prvi pogled poceni, ampak - si ziher, da podboj ustreza zidovom? Da ni treba kaj rezati in prilagajati? Montaža, če ti pride kdo delat posebej, ne bo poceni. Plus kljuke ...
Nad Lipovimi cenami sem presenečena, ker ko sem jaz kupovala, so bila mogoče 100 evrov dražja po komadu od teh poceni variant (če upoštevam še montažo in kljuko), vendar dva kakovostna razreda višje.
Default avatar

glede lipa ...

Gledam njihov letak - krilo plus podboj od 170 evrov dalje (odvisno od dimenzije). Sem skoraj prepričana, da je to mnogo lepša in kakovostnejša izvedba od Merkurja.
Default avatar

konjak

Vrata INVADO so super, vendar ne priporočam monterjev:
INVADO Slovenija
INVADO d.o.o.
Koroška cesta 53d
4000 Kranj
Šelebajzerji da jih iščeš!!!!! Ne dvigujejo telefonov, ne odgovarjajo na mail. Pred montažo vsaj 10 klicov zapored na vsaj tri njihove telefonske da se dejansko kdo oglasi... Montiral štiri vrata cel dan!!! Končni rezultal: Ena vrata postrani (drajsajo po podnu), vse kljuke krive (odgovor:''zakaj ste pa vzeli kljuke, ki ne pašejo na ta vrata??'' Zakaj ste jih vi prodali''), pa še eno stransko letvico je zlomil (krmp). Evo štiri mesece po montaži še vedno nobenga od nikoder da bi to popravil, kljub obljubam...