Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Doplačilo, če vgradnih aparatov ne kupiš skupaj z lesenim delom kuhinje (Lesnina)

Default avatar

VEJICA

Pa smo jo naročili, DanKuchen kuhinjo v Lesnini. Pri takem znesku nam montažo baje dajo "zastonj". Zataknilo se je, ko smo prodajalki rekli, da vgradnih gospodinjskih aparatov ne bomo naročili pri njih, ker imajo cene precej zasoljene. V tem primeru moramo doplačati 60e za vsak aparat (tudi korito, saj ga morajo vrezati v delovno površino).
Ta strošek razumem, če bi od njih želela, da mi gospodinjske aparate vgradijo in priklopijo na električno omrežje. Vendar to naredimo lahko sami. Prodajalka je trdila, da to nima nobene zveze z vgradnjo, saj ima proizvajalec kuhinj dodatne stroške, da element za element za vgradne aparate zareže po merah za naš aparat. Kako bi proizvajalec potemtakem prodajal element za vgradno pečico, če pa ta ni primerna za uporabo (če ne doplačamo 60e)? To se mi zdi absurd, Lesninina kaprica in izsiljevanje potrošnikov, da celotno kuhinjo kupijo pri njih.
Ali ima kdo mogoče izkušnje s tem? Ali je taka samovolja prodajalca upravičena?
Default avatar

elnaa

Nam je kuhinjo naredil mizar. Aparate vgradil brezplačno. Pa še kuhinja cenejša kot v trgovini in kvalitetnejša.
Default avatar

iztok.kos

Živjo! Elementi za vgradne aparate se po merah ne razlikujejo, ker bolj kot ne vedno obstajajo standardi (pečica, hladilnik, pomivalni stroj) le če vaši izbrani aparati res ne izstopajo. Vgradnja aparatov pa je sila enostavna, tako da to monterjem ne predstavlja nobenih težav. Je pa seveda interes trgovcev, da potrošite čim več. Odvisno od njihove poslovne politike pa je ali vam bodo vse (ne)dodatne storitve računali ali ne.
Iztok Kos, interior dizajner
www.dizajnjevse.com
Default avatar

Lburmen12

Spoštovani mene so tudi prepričali da kupim z vsemi aparati ampak to ni najhujše montaža je bila zmenjena za 17 avgust pa sem dobila že 2 x poškodovan pult ..in ne verjamem da bom sploh dobila pult ker mislim da ga niso sposobni ne odrezati in ne pripeljati.oflocila sem se da grem k odvetniku tudi sama montaža ni bila strokovna kljub temu da so mi dali najboljšega monterja kar jih Lesnina premore.pileg tega gospod ki mi je pomagal ne samo da ni pazil na novi parket in nivo stanovanje je povzročil škodo s svojimi vozički in žagami saj ga nisem mogla prepricati da bi rezal v kleti.tako da pod kritiko razočarana najemnino podaljšujemo zaradi Lesnine odsvetujemo bdsli jih bomo v medije