Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Pleskanje stanovanja - brez topil

Default avatar

AlenkaR

Pozdravljeni,

veselilo bi me, če bi lahko pomagali s kakšnimi izkušnjami pri pleskanju stanovanja, ki ima na stenah Jupol, zdaj pa bi rada imela kaj brez topil.
Imate kakšne izkušnje z apnenimi barvami? Enkrat sem že poskusila z nanašanjem JUBovega apnenega beleža, ker vsebuje malo topil, je šlo brez brušenja sten. Zdaj ne želim niti tako malo topil.
Lahko priporočite kaj drugega, kar bi bilo bolj enostavno nanašati?
Srečno,

Alenka
Default avatar

poznam ene

Kolegi so barvali z nekimi eko neoporečnimi barvami (pisane barve, ne bela) in jim je stanovanje par let smrdelo dobesedno po dreku, oprostite izrazu. Kot bi bil nekje na pol posušen pasji kakec, stalno je bil tak vonj.
Sem šla pogledat navodila za apneni belež, pa ni nič pisalo, da ima organska topila (razen vode). Če jih ima, jih je očitno manj kot procent.

En link na bio barve:

http://biobarve.si/#about
Default avatar

AlenkaR

Hvala. Brala sem o kazeinskih barvah, morda so bile ravno te problem. Predstavljam si, da kazein lahko začne razpadati. Plesen me tudi skrbi.
Leumin barve tudi poznam, ampak sem našla podatek, da vsebujejo malo topil: http://www.scharingerbau.at/naturbausto ... eralfarbe/. Podobno kot JUBov apneni belež. Zakonodaja dopušča, da pri tako nizkih deležih označujejo, da je brez topil, zato moram jaz biti še posebej previdna in naštudirati vse tehnične liste. Zame je namreč tudi tako majhen delež topil problem.
Našla sem še ponudnika Kreidezeit bio apnene barve in Auro apnene barve. Drago, če je že treba Jupol spraviti s stene, se sprašujem, zakaj ne bi potem kar samo apno uporabila, ker je cenejše.
Default avatar

krempelj črni

No, če je tvoj problem zdravstvene in ne psihično-japijevsko narave (zdaj bomo pa eko, pa brezglutenci, pa vitki, pa vegiji).....se zapelji v Podpeč pri Ljubljani, poišči prvo apnarstvo in kupi en ajmarček gašenega apna.
Default avatar

poznam ene

Če te prav razumem, morate ves belež postrgati dol?

Potem razmišljaj širše, in izberi dekorativni omet, da bo lahko ostal surov.
Default avatar

AlenkaR

Ja, to strganje stare barve me skrbi. Dekorativni omet je tisto, kar hrapavo zgleda? Kaj pomeni surov?
Default avatar

AlenkaR

Hvala. Joj, tudi to me skrbi. Multipla kemična občutljivost je katastrofa.
Default avatar

marjanb77

Ste nasli kako primerno barvo? In katero ste izbrali... Sem pred enako dilemo katere barve izbrati...
Default avatar

AlenkaR

Jaz nisem prenavljala. Ne vem, kako je z Demitovim Termoščitom. Zagotovili so mi, da v njem ni topil.
Default avatar

Ekofrik

Kazeinska barva in ilovnata barva sta najbolj natur, ker sta v prahu in ni dodanih nobenih konzervansov. Tudi apnene barve so dobre, ampak razpon v kvaliteti med posameznimi ponudniki je velik. Vedno je treba pogledat, kakšna polnila so dodana.

Največ izbire naravnih barv imajo v Gnezdu
http://gnezdo.si/kategorija-izdelka/nar ... dne-barve/