Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

Ljubljana - Menjava in dodatna strešna okna, menjava ladijskega poda in not. vrat - priporočila za proizvajalce in izvaj

Default avatar

polžek

Pozdravljeni!

Sem uporabila iskalnik, a žal ne najdem dosti uporabnih informacij... - potrebovala bi jih za začetno načrtovanje prenove stanovanja - še zlasti bodo koristne konkretne info iz lastnih izkušenj, predvsem kakšna priporočila za dobre izvajalce - cena + zanesljivost in kvaliteta izvedbe. Raje plačam več, pa da je res dobro narejeno in v dogovorjenem času. Jasno, da je cena zelo odvisna od proizvajalca in izbranega tipa stavbnega pohištva, veliko mi bo pomenilo že, če napišete okvirno ceno v vašem konkretnem primeru. Sem iz Ljubljane.

Letos poleti načrtujem prenovo stanovanja, ki bi zajela več različnih del:

1. V bivalnem mansardnem delu bi želela zamenjati dotrajano strešno okno in ob njem vgraditi še dve (dimenzije cca. 75x110) - zanimam se za Velux okna z loputo, senčilom in komarnikom. Streha je sicer stara 17 let, kvalitetna, debelina izolacije cca. 30cm.
Ima kdo informacijo, kolikšna bi bila okvirna cena takega posega - za okvirno ceno oken že vem, zanima me cena menjave okna in dela za vgradnjo še dveh dodatnih oken? Priporočen izvajalec?
Še to - je res, da za vgradnjo dveh dodatnih strešnih oken (ne frčad!) potrebujem dovoljenje? Kakšno in kje ga dobim?

2. V mansardnem delu bi menjala tudi ladijski pod, ker je ta zelo dotrajan, pa verjetno že v osnovi nekvaliteten - tako da ga ne bi obnavljala, pač pa menjala za novega. Kvadratura je cca. 50m2. Na kaj je potrebno pazit pri izbiri ladijskega poda? Kakšna bi bila okvirna cena za tako delo - (odstranitev starega in položit novega, premazi...)? Koliko časa običajno rabijo za izvedbo (če so kakšni premazi, ki zahtevajo določen čas sušenja?)? Priporočen proizvajalec in izvajalec?

3. Menjava notranjih vrat s podboji (lesena, bela, 6kom, od tega 2 z vgrajenim steklom - šipo oz. več manjšimi šipami (sedaj so taka, da imajo v zgornjih 2/3 2x po 3 male šipe, ločene z lesenimi letvicami). Vrata katerega proizvajalca priporočate - za Lip Bled sem slišala, da so vrata sicer kvalitetna, izvedba - montaža pa pogosto zelo slaba (se ne držijo rokov, slaba vgradnja...). Priporočen proizvajalec in izvajalec?


Najlepša hvala za pomoč, vsak nasvet ali izkušnja bo zelo dobrodošla!!

Urša
Default avatar

nika39

Živjo

Ko sem jaz iskala sem ga našla na http://www.vsezastreho.net in sicer sem dala brezplačno povpraševanje in izbrala najugodnejšega mojstra :)

lp

Nika
Default avatar

glede lipa ...

Jaz sem pred leti zamenjala vrata z Lipovimi, tudi montaža je bila njihova in je bilo vse hitro, tako kot je treba in v dogovorjenem roku.
Za Velux lahko verjetno poguglaš, kakšne so izkušnje, saj se veliko ljudi odloči za ta okna. Velux ima tudi seznam priporočenih izvajalcev.