Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

Skupno skrbništvo

Default avatar

Rookie505

Pozdravljeni, mene pa zanima kako priti do skupnega skrbništva nad otroki, če partnerica temu nasprotuje. Vem da se je lani aprila spremenil Družinski zakonik, ki naj bi bil temu naklonjen. Pa je v praksi to res? Ali ima kateri oče izkušnje s tem in bi jih želil deliti.

Lp, Rookie
Default avatar

jaz12234124234

Zdravo,
probas jo prepricati v to,kar je pa kar zahtevna zadeva,skomunicirati kar je najbolje za otroka z nekom k ti to ni uspelo ko si bil v vezi z njim. Probaj urediti dokler se ne odselis,jaz sem to napako naredil pa sem se potem bolj moral namatrat. Rihtas pa to za otroka in njegovo blagostanje inzate ali za njo ter ne za jutri temvec za naslednjih n let,to imej v mislih!
Tehnicno probas sam se dogovorit seveda pisno,gres nato na csd vlozis vlogo za mediacijo in ko mata zapisnik csd to das vlogo na sodisce. V vlogi na sodice ti mora pisati kaksna je prezivnina kljub temu da se dogovorita da prispeva 1/2 vsak za otroka.Mas resitve tudi za to.

Kak persen vzemi preventivno pred sestankom z bivso :)

Srecno pa mocne zivce!!!
Default avatar

Korak naprej

Pozdravljeni Rookie,

pri razvezi je resnično najbolje, da starša izvajata skupno skrbništvo nad otrokom, če je to le mogoče. Partnerja lahko glede tega skleneta sporazum in ga potrdita v obliki sodne poravnave. Če dogovora ne moreta doseči, o vzgoji in varstvu otrok odloči sodišče. Tudi sodišče lahko odloči, da se otrok zaupa v vzgojo in varstvo obema staršema, pri čemer mora taka odločitev vsebovati tudi odločitev o stalnem prebivališču otroka, o tem, kateremu od staršev se vročajo pošiljke za otroka in o preživljanju otroka.

"Recepta" za skupno vzgojo in varstvo otroka žal ni. Sodišče mora vedno odločiti v skladu z največjo koristjo otroka, ki pa je v veliki meri pogojena tudi z odnosom med partnerjema. Predlagam, da na sodišču izrazite svoje mnenje in ga podprete z dokazi o ustreznosti skupnega skrbništva in tem, da je skupno skrbništvo v korist otroka. V praksi pa se žal pogosto zgodi, da drugi partner temu nasprotuje, zato sodišče otroka zaupa v vzgojo in varstvo le enemu izmed staršev.

Upam, da vam je odgovor v pomoč. Vljudno vas vabim k ogledu knjižice Razveza: kaj prinaša partnerjema in otrokom? (https://koraknaprej.wordpress.com/knjizicarazveza/) kot tudi drugih prispevkov na temo razveze in družinskih razmerij (https://koraknaprej.wordpress.com/zbirk ... ga-znanja/).

Vse dobro vam želim,
Klemen iz Korak naprej
Default avatar

Rookie505

Najlepša hvala vama za nasvet in veliko zdravja!

Lp, Rookie
Default avatar

Stepni_Volk

Rookie505 je napisal/a:
Zakoni so eno, izvajanje teh nekaj drugega (splošni problem Slovenski).
V Nemčiji par najprej napotijo na mediacijo, kjer ju usmerjajo prav v sostarševstvo. Zato je tudi pri njih procent deljenega skrbništva 50:50 še enkrat večji, kot v Sloveniji: 40%.

Slovenija ima le 20% deljenega skrbništva. Toliko je tudi očitno "normalnih" starešev.
Problem je v tem, da v trenutku, ko je eden od staršev PROTI deljenemu skrbništvu potrebno starševstvo dodeliti le enemu od staršev.
V pravni praksi 80% vseh takšnih situacij pomeni, da skrbništvo dobijo ženske.
Ker običajno potekajo prave vojne tudi na drugih delih ločitve (razdelitev premoženja) in celo želje po maščevanju, kot seveda nagovarjanje odvetnikov, da je "tako najlažje doseči svoje".. se potem partnerja ne uspeta dogovoriti.

Moški so v tem primeru že vnaprej izgubili. Starševstvo prejmejo le v primeru, da uspejo dokazati, da je ženska nesposobna biti starš (zasvojenost z drogami, alkohol ali prostituiranje..) oz. So otroci dovolj stari, da si "izberejo" skrbnika.
Približno normalen človek ne bo šel na sodišče lagati in obsojati bivšega partnerja z lažnimi obtožbami, da bi dosegel svoje. Enako ne bo šel na sodišče izpostavljati otrok oz. Jih siliti, da se odločijo za enega od staršev.

Sodna praksa je bolj naklonjena dodelitvi otrok ženski. Zgodovinsko gledano nedavna praksa. Večino človeške zgodovine so otroke avtomatično prejeli očetje - bili so njihova dobesedna lastnina (ženske niso imele nobenih pravic!).
Prvi primer, ki je prekinil avtomatično pravico moških je bil Percy Shelly (njegova druga žena Marry Shelly je spisala Frankensteina), ki je izgubil svoje pravice pretežno zato, ker je bil ateist, pa tudi prijateljvanje z Byronom ni koristilo (slednji je iz Britanije moral celo pobegniti).
Malce pred 1 Svetovno vojno so čisto moška sodišča in politika prišli na viktorijansko idejo, da so za "nežna otroška leta" bolj primerni starševanja: ženske. Tako so potem otroke tudi začeli dodeljevati.
To naj bi večinoma držalo tudi danes, vendar nekje do 6 leta starosti, nato sta oba starša enako primerna.

Edina rešitev je torej dogovor med vama dvema. Sodni mlini že vnaprej preferirajo ženske kot starše.
Kjer pa, roko na srce, odnos naših očetov in dedov do starševanja ni ravno pomagal - kvečjemu vzdrževal stereotip. Da so se stvari na teh relacijah spremenile, je pa tažko v tistih nekaj minutah na CSD in Sodiščih dokazovati.
Njihov arguent je tudi upravno logičen (minimalna sredstva in čas za dosego sprejemljivega cilja): Če se ne moreta ZDAJ dogovoriti, se tudi vnaprej ne bosta mogla in je za otroke tako bolje, če ima skrbništvo le eden (večinsko torej ženske).

V primeru, da bi torej vlagala družba več v mediacije, daljša obdobja nadzora še bolje usposobljenih ljudi na CSDjih, bi bilo moč seveda doseči ali celo preseči Nemški procent sostarševstva, kjer je logika, da se zaradi ločitve partnerjev, ne preneha starševstvo.

Žal pa je starševstvo tudi vzvod za prenekatero manipulacijo, nagajanje, blokiranje.. kjer ne gre več za "korist otrok" temveč pravo vojno zakoncev. Kjer ni moč pokazati, da je en spol "boljši", kot drugi. Poznam horror zgodbe z obeh strani okopov: tako moški, kot ženske.. otroke lahko zlorabijo za ta namen.

Da lahko ranjene ženske to naredijo zanalašč in to celo pripeljejo v skrajnost MAŠČEVANJA PREKO OTROK (tudi na spodbudo pokvarjenih odvetnikov) je pa že nekdanja moderatorka tega foruma Melita Kuhar: Očetom stiki prepovedani.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Puky4play

Pa probaj fizicno vadbo,tek ali karkoli takega da se lahko znoris in das negativno energijo ven,moras biti zen.Ne obremenjuj otroka z vajinim odnosom.Probaj se dogovorit vendar pricakuj izsiljevanje in negativno energijo zato rabis kanal za sproscanje.Ustno se probas dogovoriti. Ali ti uspe ali ne gres na CSD in vlozis uradno vlogo za mediacijo.Poklicejo oba da prideta.Ce se tam ne strinja ali pa ne pride ti pa svetujem dobrega odvetnika.Jaz to furam vec kot 2 leti in sem stvari dal na avtopilota Skupni koledar,urejene menjave,otrok ima obleke na obeh naslovih vse moras pisno uredit... sem se res vec kot zorno obnasal do bivse pa me je se vedno potem izsiljevala,moras vedit to je zadnje z cim te ma v sahu.
Perseni resnicno pomagajo tako da kaksnega pred sestankom
Srecno mirno in pocasi,gre se za otroka!!!

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus