Med.Over.Net

Ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Barbara Sarić, Ba pth.;specializ. psihoanalize

Pogovori o ljubezni, reševanju težav in različnih zapletov. Svetovanje, morda samo pogovor ali prijetna beseda, mogoče celo ... nikoli ne veš, če ne vprašaš.

Barbara Sarić , Ba pth.;specializ. psihoanalize

BarbaraSaric

Fakultetni študij psihoterapije je opravljala na SFU Sigmund Freud Privat Universität na Dunaju, izkušnje pa pridobivala v Sloveniji. Izbrala je smer psihoanalize - psihodinamska psihoterapija, saj se v praksi klasična Freudova analiza večinoma ne uporablja več. Najbolj pomembno v psihoterapiji se ji zdi, da skozi proces spoznava človeka in se kot strokovnjak prilagoditi na njegov sistem - "svet", saj verjame, da niti ena istoimenska težava, bolezen ni enaka drugi. Je moderatorka foruma na Med.Over.Net, piše članke za različne revije in sodeluje z radio Prvi ter RTV Slovenija. Njena vizija je sodelovanje in povezovanje z ljudmi. "Tudi sama sem skozi različne težave in v najstniških letih preko motnje hranjenja spoznavala sebe. ... Psihoterapija je ena najboljših stvari, ki so se mi zgodile v življenju. Gre za občutek harmonije v mojem življenju, ki je neprecenljiv. Zanimivo, kako povezana so naša čustva, um, telo ter kako lahko osvetlimo sami sebe in se dobro spoznamo, prav tako pa spoznavamo okolje okoli sebe ...,“ nam Barbara Sarić zaupa o sebi.

Finančne težave punce, kako reagirati

Default avatar

pomoje to

žarna, brez skrbi, vsi primeri ki jih opisujem so ljudje, ki jih poznam po imenu in priimku. Poznam cel spekter ljudi, ne samo takih ki imajo probleme tako sami s seboj, kot s svetom.

Tisti, ki so prvega fanta ali punco imeli najkasneje v študentskih letih, v življenju normalno funkcionirajo, nimajo nekih težav z drugimi kot tudi drugi nimajo težav z njimi. Ker zanimivo je, da pri ženskah ne gre tistim tipom (in obratno), ki so prvo partnerico imeli pozneje. Kot sem omenil, ta 31-letnik je imel kronične težave pri navezovanju stikov z dekleti (jih ima še danes). Na koncu je imel srečo da je naletel na srednješolko, ki je šla v akcijo. Sam priznava da je neprostovoljno samski. Sem mu napisal kaj počne narobe, toda on misli da je najpametnejši. Tudi prav. Pa pri teh letih nima še niti dneva delovne dobe. Namesto da sebe in svoje življenje spravi v red, mu je edina skrb najti punco.
29-letnica, ki še nikoli ni imela fanta. Takoj na začetku je omenila, da bi se preselil k njej. Začudil sem se ko mi je povedala, da pri teh letih še ni imela fanta. Tudi se mi je nekoliko prižgal rdeči alarm ko je napisala, da bi se preselil k njej, a se še niti srečala nisva. Toda bil sem pripravljen ji dati možnost, ker je moje načelo "človeka najprej spoznaj, potem ga sodi". Končni rezultat je več kot zgovoren, da z njo očitno nekaj ni v redu. Kaj bi si ti mislila o nekom, s komer bi se dogovorila za zmenek, potem ga pa ne bi bilo? Eno uro pozneje pa še sms da ga ni bilo, ker je moral na pogreb?

Seveda obstaja kup ljudi, ki so jim različne institucije odvzele otroka. Toda da se nekomu pri 40. zdi, da ga/jo opravljajo vsi na avtobusu? Da se pri 40. obremenjuje, kaj bodo sosedi rekli? Očitno ji otroka niso zastonj odvzeli.
Pred leti sem bil v stiku s takrat 32-letnico (danes 38 let), ki še nikoli ni bila v zvezi. Ko npr. preko računalnika klepetaš z nekom, napišeš stavek ali dva in pritisneš enter. Pri njej pa nekaj minut nobenega glasu, potem pa 50 vrstic besedila. Je pričela tako klofat po tipkovnici da sploh ni videla, da sem ji medtem pisal. Ne vem, koga vse je krivila da še ni imela partnerja, niti ga nikoli ne bo. Da je zaradi neuslišane ljubezni pri njenih 22. noben drug moški ne zanima. Ne, niso bili drugi krivi za to. Kriva je ona sama, ker se je v glavi tako naravnala. Sebe je naravnala na to, da nikoli ne bo mogla pokazati zanimanja za koga drugega.

55-letnik, ki ga poznaš. Ti je povedal, zakaj je dve desetletji nazaj pričel hodit k psihiatru? Da je poročen kaže, da ni škart roba.

Kar se avtorja tiče se mi zdi, da njej ne zna prisluhnit. Oba govorita različna jezika ljubezni. To da je ona na dnu in se ne more pobrati, je posledica nečesa. Posledica njune različnosti v dojemanju. Menim da bi on moral delati na tem, se naučiti njej prisluhniti ter ji biti v oporo. Premnogi očitno ne poznajo zgodbe o paru, ki je poročen že 50 let. Ju vprašajo kako to, da sta po toliko letih še vedno skupaj. On odvrne: "Ker veva, kako negovati ljubezen. Kako stvari popraviti. Kot obutev. Nekoč smo obrabljene čevlje nesli k čevljarju, da jih je popravil in ti so potem bili kot novi. Pa danes? Stare čevlje zavržeš in kupiš nove."
Pri vsem tem je najbolj žalostno da tega ne vedo niti ljudje, ki so se odločili za poslanstvo pomagati drugim. Neka psihologinja je nekomu svetovala, da je ob prvi oviri se najbolje raziti. Da ne omenjam pogovora dveh študentk smeri psihologije - psihoterapije v knjižnici, ko je ena nekako tako dejala drugi: "Mah briga me, če bom nekega dne komu pomagala pri opravljanju poklica. Glavno da bom imela službo in plačo."
Default avatar

DobraVolja

Nekateri kot vitez ste sumničavi do samskih punc, ki so starejše od 30 let. Zakaj ne tudi do fantov?
Posploševanja so zmeraj škodljiva in krivična. Sama sem pri 30 letih šla narazen s fantom, ki je bil nezrel, povrh je imel raje svojo mamo kot mene. Bi morala ostati s takšnim, da bi se vam zdela normalna, ali kako?
Takšne pripombe povedo več o vas kot o samskih puncah po 30. letu. Bila sem samska nekaj let, po vašem torej nenormalna, nato sem povsem nepričakovano spoznala svojega moža, vrstnika po letih, poročena sva 12 let. ;-)

Glede te punce pa - ne vem, jaz sem skeptik, če se bo zveza obnesla. Zavrnitev službe je sicer sumljiva, a ne v tem primeru, če je imela v službi slabe izkušnje in če tudi ta potencialni delodajalec ni ok. Jaz sem imela v eni od služb težave z mobbingom, zato sem bila hudo previdna pri iskanju naslednje in sem tudi sama zavrnila katero od služb. Se je splačalo čakati, zdaj je vse ok.
Če pa teh ovir pri punci ni, pa gre res le za izgovor in željo po udobnem parazitiranju. Upam, da imata potem vsaj domače delo razdeljeno tako, da ga ona opravi večino. Torej - previden bodi, vendar je večja možnost, da se zveza ne bo obnesla, ker mi je sumljiva njena reakcija ob tem, ko si ji omenil službo. Če je tako besna ob vsaki najmanjši pripombi, nekaj nima počiščeno s seboj in morda ni zrela oseba in kot takšna primerna za resno zvezo.
Default avatar

Vitez Belarus

Kitten je napisal/a:
Wow vitez. Posploševanje much?
Se strinjam, da malo posplošujem, ampak večinoma je res tako. Vsak moški bi moral razviti občutek, da bi lahko prepoznal ali želi ženska biti z njim zaradi njega ali zaradi njegovega denarja/ker rabi ventil za svojo notranjo stisko/ ker hoče zvezo, da ne bo sama, osamljena in v očeh drugih čudna. Če ni prvo, potem si je treba priznati realnost in bežati od ženske čim dlje. Mnoge po 30. letu tudi iščejo potencialne očke, ponavadi imajo interes po takih manj izkušenih, medtem ko so se same konkretno pre***le do 30. leta starosti. Fuj in fej.
Default avatar

pomoje to

DobraVolja je napisal/a:
Nekateri kot vitez ste sumničavi do samskih punc, ki so starejše od 30 let. Zakaj ne tudi do fantov?
Posploševanja so zmeraj škodljiva in krivična. Sama sem pri 30 letih šla narazen s fantom, ki je bil nezrel, povrh je imel raje svojo mamo kot mene. Bi morala ostati s takšnim, da bi se vam zdela normalna, ali kako?
Takšne pripombe povedo več o vas kot o samskih puncah po 30. letu. Bila sem samska nekaj let, po vašem torej nenormalna, nato sem povsem nepričakovano spoznala svojega moža, vrstnika po letih, poročena sva 12 let. ;-)
In pri teh letih mnogi še vedno površno berete. Še enkrat: govorim o tistih ženskah, ki pri teh letih še niso bile v zvezi, niti nimajo nobenih izkušenj s fanti. Če bi pozorno prebrala o primerih, ki sem jih omenil bi vedela o čem govorim.
Glede fantov velja enako. Če tip najkasneje v študentskih letih ne pride niti do prvega poljuba, je treba sploh še kaj reči? Vitez je itak eden tistih, ki so pri dekletih kronično neuspešni, le da si tega ne priznajo.
Default avatar

Pikacrta

Malo ste/smo skrenili s poti. Govora je o financni nezmoznosti oz.o nesprejemanju odgovornosti za svoj lajf. Tu leta sama po sebi ne igrajo neke hude vloge. Eni se znajo cel lajf slepat na drugih, drugi so sposobni hitro odletet iz gnezda in si sluzit svoj denar.

Kar se tice slabega branja, morda ti slabse beres, “pomoje to”. Ne vitez ne solatkox nista pisala o samskih zenskah 30+, ki se niso bile v vezi ( o njih si pisal le ti), vitez celo pise o samskih zenskah 30+, ki so se po njegovo cel cas na veliko dol dajale in bile kao neresne, zdaj bi pa rade nekaj resnega in potem zacopatijo nekega reveza, ki je se bolj neizkusen, da jim kao nasede.

Zakaj bi bila samohranilka pokvarjena roba? Zgolj zato ker si imel eno izkusnjo z eno, ti se ne daje pravice to posplosevati na celo populacijo. Si jo sploh zares spoznal? To, kar opisujes, so znaki shizofrenije, dusevne motnje, ki se zdravi z zdravili. Kaj ima to veze s samohranilko kot tako? Tezave, kot jih opisujes, so stvar dusevne motnje in ne tega, da ima otroka in da je samska.
Iz vsega napisanega sledi, da so vam ljudje, ki so v vezah, avtomaticno vec vredni od onih, ki niso. Vam pomeni veza vrednota, je tako? Pa ne glede na to, kaksna je. Sam da je.

Res tezko debatiram v temi, kjer je kup ene diskriminacije in (prikritega) sovrastva do zensk.
Default avatar

darwin

Nagradno vprašanje :
Kaj tebe dejansko skrbi punca ali denar ?
Dovolim ti en klic v sili (pokliči mamo najboljše...)
Default avatar

pomoje to

Pikacrta je napisal/a:
Kar se tice slabega branja, morda ti slabse beres, “pomoje to”. Ne vitez ne solatkox nista pisala o samskih zenskah 30+, ki se niso bile v vezi ( o njih si pisal le ti), vitez celo pise o samskih zenskah 30+, ki so se po njegovo cel cas na veliko dol dajale in bile kao neresne, zdaj bi pa rade nekaj resnega in potem zacopatijo nekega reveza, ki je se bolj neizkusen, da jim kao nasede.
solatkox je napisal/a:
Najdi si drugo mlajšo, starejše samske čez 30 ali z otrokom so ponavadi pokvarjeno roba, ker drugače bi bila že zasedena.
Toliko o tem, kdo slabo bere. O vitezu pa škoda izgubljat besede. Na tem forumu je registriran že pod tretjim nickom.
Pikacrta je napisal/a:
Zakaj bi bila samohranilka pokvarjena roba? Zgolj zato ker si imel eno izkusnjo z eno, ti se ne daje pravice to posplosevati na celo populacijo. Si jo sploh zares spoznal? To, kar opisujes, so znaki shizofrenije, dusevne motnje, ki se zdravi z zdravili. Kaj ima to veze s samohranilko kot tako? Tezave, kot jih opisujes, so stvar dusevne motnje in ne tega, da ima otroka in da je samska.
Iz vsega napisanega sledi, da so vam ljudje, ki so v vezah, avtomaticno vec vredni od onih, ki niso. Vam pomeni veza vrednota, je tako? Pa ne glede na to, kaksna je. Sam da je.

Res tezko debatiram v temi, kjer je kup ene diskriminacije in (prikritega) sovrastva do zensk.
Zakaj bi bila samohranilka pokvarjena roba? Še enkrat preberi solatkov zapis. Resda se najdejo kakšne, ki so se s tehtnimi razlogi ločile od partnerja oz. živijo same z otrokom, toda še vedno velja da s takimi nekaj ni v redu. In ne, nisem spoznal samo eno samohranilko.

Kar se tiče tvojega pošiljanja folka k psihiatru, so ti glede tega že napisali kar ti gre. Že v preteklosti si tja pošiljala vsakega, ki ni zlival vodo na tvoj mlin.

Tisti ki so v zvezi, so več vredni. Okej, pustimo tiste ki so v zvezi samo zato, da pač niso samski. Take zveze itak ne trajajo dolgo. Bral sem o primeru, ko je 30-letnik osvajal neko prav tako 30-letnico. Ta ga je zavrnila, ker ga ni nikoli videla s kakšno žensko. Opisal sem kako se je končalo z 29-letnico, ki še ni imela fanta. Če bi danes naletel na tak primerek ženske, bi ji postavil kup vprašanj. Stavim da bi se izkazalo, da z njo nekaj ni v redu in bi jo zavrnil. Z golobi so delali eksperiment; golobjega samca so zaprli skupaj z golobicami, pa se mu nobena ni približala. Nato so zraven goloba postavili umetno golobico iz plastike in ta je takoj postal privlačen, se je okoli goloba trlo golobic.
Default avatar

Pikacrta

Okej, ocitno je, da si vsak po svoje predstavljala iste stavke. Zame “samska zenska 30+” ne pomeni, da se nikoli ni bila v zvezi.

Kar se tice degradiranja drugih forumasev, ko imajo stalen nick, zakaj imas tudi ti nekaj stalnih in nekaj nerednih? Je tudi s tabo kaj narobe? Se tudi ti nisi nic naucil iz odgovorov tebi? Saj so tudi tebi povedali, “kar ti gre”. Se ti zdi taka komunikacija sprejemljiva in okej? Meni ne. Zato je morda bolje, da nehamo s tem in se osredotocimo na napisano, na mnenje.

Najina izhodisca so drugacna, ker jaz zensk (ali moskih) ne vidim kot nekaj slabega samo zato, ker niso po druzbenih reglcih.
Default avatar

DobraVolja

Pomoje to, očitno zate vsi nekam površno berejo. Glede fantov - moj mož ni imel punce do 31. leta, tudi po tem ni bil nek težki frajer. Zakaj bi pa moral biti? Takšna mnenja so ozka.
Default avatar

pomoje to

Nekdo, ki že prej ni bil uspešen pri ženskah, tudi kasneje ne bo. Logično. Sicer lahko tak kasneje najde partnerico, to bo pa tudi vse. Mnogi pravijo da ko so sami ni nikjer nikogar, ko pa končno najdejo nekoga so kandidatke na vsakem koraku. V teh primerih pa tudi kasneje ni povečanega zanimanja.

Je tvoj mož s teboj doživel prvi poljub? S teboj izgubil nedolžnost? Kako to, da sta pristala skupaj? Kaj te je na njem pritegnilo?
cron