Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Prekleti nastavki za dojenje

Default avatar

RumenaLimonca

Pozdravljeni,

z iskalnikom na forumu nisem imela sreče, zato odpiram to temo.

Imam težavo z nastavki za dojenje oz. z odvajanjem od njih.

V četrtek sem rodila zdravo hčerko, ki zelo močno sesa že od prveka dojenja v porodni sobi naprej. Preden mi jo je po porodu sestra pristavila k prsim, je pogledala moje bradavice, ocenila, da so preveč ploske in da brez nastavkov ne bo šlo, zato mi je takoj priskrbela nastavek in tako se je začelo. Dala mi je celo premajhnega, a sem na srečo imela pripravljene svoje, večje - vendar le za vsak slučaj, če bi me preveč bolelo, na ploske bradavice prej nisem niti pomislila.

Vse dni v porodnišnici sem torej dojila z nastavki. V Nedeljo sva prišli domov. ves ta čas se hči doji veliko, sesa močno in dela velike požirke. Posledično je njena teža na tehtanju v torek (po dveh dneh) že presegala porodno oz. je tehtnica pokazala 100 g več od teže ob odpustu iz porodnišnice.

Prva patronažna sestra je torej prišla v torek. S težo je bila zelo zadovoljna, želela pa je videti, kako dojim in ocenila, da moje bradavice niso tako zelo ploske in da bi lahko dojila brez nastavka. Sledilo je mukotrpno pristavljanje otroka na prsi. Punčka drugače skoraj nikoli ne joka zelo na glas. Histeričen jok sem prvič videla šele ob patronažkinem čiščenju popka, ko ji je tudi odpadel, drugače vedno le nekoliko protestira. No, s pristavljanjem oz. tiščanjem punčke v mojo bradavico ji jo je uspelo še enkrat razdražiti do spremembe barve. Niti malo mi ni bilo prijetno. Po 50. poizkusu in moji tolažbi se je za kratek čas uspela prisesati. Potegnila je nekajkrat in nato spet zaprotestirala. Patronažka mi je naročila, naj nastavek opustim.

Od tega obiska se vsak dan trudim, da bi jo od nastavka odvadila in probavam. Do četrtka sem to delala na način, kot mi je pokazala prva patronažna. Držala sem jo kot zmaja in jo pristavljala na prsi. Ker nimam srca, da bi to delala vse do vreščanja, odneham, preden se čisto razjezi. Večinoma je pristavljanje brez učinka. Če mi uspe po res konkretni potrpežljivosti morda enkrat na dan in še to samo na eni strani...

V četrtek je prišla druga patronažna. Ta je spet ugotovila, da je punca v dveh dneh pridobila spet 100 g in da očitno zelo dobro je. Želela je vedeti, kako mi gre dojenje brez nastavkov in si to tudi ogledati. Ta mi je vsaj pokazala, kako naj primem bradavico, da bo hči lahko zagrabila. Uspeh se je zato povečal - za kak odstotek ali dva. Preden je odšla, je od mene dobesedno zahtevala, naj se vendar bolj potrudim in punčko odvadim od nastavkov.

Zdaj pa imam težavo, ki me zelo obremenjuje. Dobila sem občutek, da z nastavki svojemu otroku konkretno škodujem. Zelo se trudim. Poizkusila sem brez nastavka od začetka. Poskusila sem tako, da jo z nastavkom nasitim za prvo silo in ga nato umaknem in vztrajam dokler ni razdražena. Poskusila sem jo čim več pristavljati in ji omogočam stik z golo kožo bradavice tudi, ko je že sita oz. čim več, kot sem prebrala na vaši strani, da bi lahko pomagalo.

Od včeraj sem opazila to, da ni več težava, da ji bradavice ne bi mogla dati v usta oz. najdem način, kako ji jo ponuditi, da bi lahko zagrabila, pa noče. Pri stiku z golo kožo se zadnja dva dneva nakremži in se začne odrivati stran. Razdraži se že veliko prej. Bradavico dobi v usta in nato ne ve, kaj bi z njo počela. Samo oblizuje jo, ko mleko teče ven. Ne uspe mi in nič ne kaže na to, da bi šlo na bolje. Gre kvečjemu na slabše. Bradavico ji pustim v ustih tudi če jo zagrabi preveč na ozko - če sem jo skušala popraviti in jo pristaviti še enkrat, v drugo ni več zagrabila, trenutno pa mi je bolj pomembno, da se navadi na kožo. Posledično imam na levi strani bradavico ranjeno in me boli tudi z nastavkom.

Danes mi jo je uspelo pristaviti enkrat - bolj zato, ker sem jo nekako uspela presenetiti, vendar kasneje ni šlo več. Tudi v tem poizkusu je potegnila le trikrat in nato prenehala, čez čas izpustila, se skremžila in se začela odrivati in protestirati. Spet sem vztrajala zelo dolgo, pa ni šlo.

Na šoli za starše so nam svetovali, da nastavek odrežemo in nato vsakič malo več, da je bolj v stiku s kožo. To se tudi ni obneslo, ker je rob predebel in potem tega sploh noče imeti v ustih, ker ji je neznano in zoprno in tudi jaz si tega ne predstavljam, saj moja bradavica ne zapolni praznega prostora nastavka in je tista luknja res neumnost, ker v nobenem primeru ni stika z golo kožo.

V glavnem... Čutim obupen pritisk, ker ne delam prav in ker mi ne uspe izpolniti njihovih zahtev. Moja hči pa ne mara mojih bradavic. Sem obupana, ker se vsakič zelo trudim, globoko diham, da se ne razkurim, ker to res zahteva jekleno potrpežljivost in živce, ko se tako upira zelo dolgo časa... In sem jezna. Da si babica v porodni sobi ni vzela petih minut več in mi najprej pomagala, da bi poizkusili na kakršenkoli način brez nastavka. Občutek imam, da so me zaštrikali, zdaj me pa želijo odštrikat, pa ne gre... Da ne bi govorila o neusklajenih praksah babic, to je sploh štorija zase, ki me še bolj razkuri.

Želim si zavreči nastavke, pa ne vem, kako bi to lahko dosegla. Nočem jih, pa sem nanje pripopana - vseeno pač želim otroka nahraniti, ko to želi. Punčka zelo lepo napreduje in ima najbolj blažen pogled, ko je sita, to pa dosežem seveda samo z nastavkom. Trudim se še naprej, ampak ne vidim učinka. Zanima me, kaj bi sploh še lahko poizkusila in v primeru, da nič ne bo delovalo, ali je to res tako zelo narobe. Kakšno škodo bi ji lahko s tem sploh naredila - rada bi jasno dojila, ker to osrečuje mene in njo!

Ne vem no... Te borbe nonstop... Se mi zdi, da delam večjo škodo otroku, ko jo tako nerviram. Na koncu, ko nataknem nastavek jo je res lepo gledati, ko se tako lepo nasiti in jo potegne v dremež, ki ji usta razteguje v velik nasmeh. Zakaj hudiča moram otroka mučiti in nervirati, če jo lahko do polnega trebuščka pripeljem na miren način.

Najlepša hvala že v naprej. Vaša stran in ta forum je res neprecenljiva 24-urna pomoč mladim mamicam in prepričana sem, da je zaradi vas veliko dojenčkov srečnejših. (Ko bi le lahko bila še moja še malo bolj...)

Oprostite, ker sem bila tako dolga. Tole me res obremenjuje.
Default avatar

danny

Pozdravljena!
Res je škoda, da so vam jih v bolnici "podtaknili", res nepotrebno. Sploh, če je otrok močan.
Želim pa povedati to, da sva se z mojim fantkom z nastavki dojila do šestih mesecev, nato pa še pol leta brez (bil je nedonošenček in zelo slab sesalec). Seveda je brez nastavkov boljše, jo bo pa mogoče lažje odvaditi, ko bo malo večja. Naj se najprej količina mleka uravna, se vidve navadita ena na drugo, pa se bosta potem s tem ukvarjale. Za stik pa lahko ta čas poskrbite na drugačen način :-).
Lp in veliko uspeha pri odvajanju.
Default avatar

canonlms

Meni so jih tudi podtaknili. Sem se sekirala zaradi tega, a potem sprijaznila. Sedaj ima 7,5 mesecev in se dojiva z nastavki. Nobenih problemov. Moja soseda tudi celi cas dojenja dojila pri obeh otrocih z nastavki. Res je tecno steriliziranje in nosenje nastavkov s sabo, ampak scasoma postane to rutina. Je pa plus to, da ko zacne gristi bradavico, manj boli. Pa tudi pri vnetjih ipd.je lazje. Tako da se ne obremenjuj. Mala naj uziva, vazno je, da dobro sesa in da imas mleko. Patronazne so pa kr neki... Ene so res take, da bi moralo biti vse po njihovo.
Default avatar

LLLMojca

Limonca, sprostite se, vzpostavite status-quo, torej tako, da boste vi in deklica mirni. Pa tudi če to pomeni dojenje z nastavkom. Ker deklica ob tem dobro napreduje, zaradi nastavka nima nikakršnih posledc in tvorba mleka je očitno povsem primerna (sicer ne bi napredovala tako dobro, kajne).

Res je, da so vam verjetno nastavek predlagali rutinsko, ploske bradavice nikakor niso situacija, ki bi zahtevala nastavek, saj se otrok ne doji na bradavici, ampak prožni tkivo kolobarja in hradavice povleče globoko v notranjost in postopoma bradavice postanejo pri večini mater bolj izrazito oblikovane - kar ni pogoj za uspešno dojenje brez nastavka.

Vaša deklica bo morda nastavek opustila sčasoma, včasih se zgodi skoraj čez noč. Primerni načini za poskušanje dojenja brez nastavka pa so bolj tisti, ko ona drema in ni več zelo lačna, ne ko je budna in zahteva svoje, kot najbolje zna in želi. Dojenček ima svojo voljo, ki je lahko še kako opazna. Ste že kdaj poskusili ob prvih znakih zbujanja, ko je še dremava in ni niti odprla oči, veste pa, da bo pripravjena sesati? Kaj pa ko se je že kar dobro podojila z nastavkom in zadremala, bi ji lahko drugo dojko tedaj poskusili ponuditi brez nastavka? Ali morda ponoči, ko je otrok bolj umirjen in se doji v polsnu? Poskusite. Če danes ne bo šlo, bo šlo morda čez nekaj dni, čez en teden ali kadar bosta obe pripravljeni. Na silo ni treba, saj vidite, da vam vse skupaj le otežuje življenje.

Iz iskalnika pa tole v pomoč. Nastavki – da ali ne:
http://www.dojenje.net/vprasanja/27-nas ... jenje.html (splošni napotki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982371 (kritični do nastavka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977097 (nastavki + bradavice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982833 (sesalna zmeda)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5481166 (1,5m, kako odstraniti nastavek)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (odstavljanje od stekleničke, nastavka)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

aysel

Pozdravljene mamice, ki se želite svoje dojenčke navaditi na dojenje brez nastavkov!
Tudi meni so jih v porodnišnici po mojem mnenju malce prehitro ponudili, potem pa sem se z mojim fantičem 4 mesece "kregala" in ga poskušala na vse možne načine od njih odvaditi. Upam sicer, da ne hvalim dneva pred večerom, ampak mislim, da nama je sedaj končno uspelo. Kako? Bradavice sem si nekajkrat zapored namazala z vetrovnimi kaplijcami - glavna sestavina teh kapljic je sladkor in so očitno zaradi tega zelo dobrega okusa. Malček se je takoj prisesal in se normalno dojil naprej. Ko sem zamenjala dojko ponovitev s kapljicami ni bila več potrebna. Ob naslednjem podoju sva ponovila vajo, potem pa je naprej steklo samo od sebe in zaenkrat gre brez kapljic. Jaz sem vesela do konca in naprej, da nama je očitno končno uspelo!
Vem, da ne bi smela propagirati uporabe sladkorja, ampak teh par kapljic za "višji cilj" pa mislim, da je bilo pametno porabljenih.
Default avatar

barbi1503

Pozdravljeni

imam punčko, ki bo drugi tedn stara 3 mesece (roj. 16.10.2017). Porod je potekal brez zapletov (nobenih zdravil za lašanje bolečin). Rodila 4 dni pred rokom s porodno teže 2980, odpustna teža 2810.V roku enega meseca je pridobila 1170 oz ima na 16.11. 3980, v roku dveh mesecev pridobila še 950 tako da je imela 16.12. težo 4930.

Sedaj je problem sledeči:
Že od samega začetka je imela neke krčke po dojenju (ki sem kasneje ugotovila da so bili kupčki zaradi zraka).Ker zaradi nastavka poje ogromno zraka(sliši se cmokanje)-do sedaj je to ni toliko motilo glede hranjenja.Od prejšnega tedna (od novega leta) pa jo je začelo zelo motiti. Včasih po kaki minuti začne požirat zrak in se začne zvijat, včasih jokat-in jo dvignem in podiram kupčke. Po parih minutah jo spet pristavim in noče več jest-začne se upirat in tudi jokat. Potem preneham in spet pričem kupčke podirat (ker očino jih ima še notri)-in včasih podiram tudi do 40 minut. In jo potem spet pristavim in zadeva se ponovi (spet požira zrak).Ali pa jo potem pristavim na drugo dojko ker noče več na tadrugi dojki jest (da vsaj nekaj poje)-in zadeva je ista-običajno je mogoče 7 minut na eni pa 3 minute na drugi.
In težave so začele uplivat na njenjo dojenje (doji se krajši čas in posledično manj poje oz. manj pridobiva na teži)---Dne 1.1. je imela 5,55, dne 7 1. 5,71 (v sedni dneh). Dne 8.1. je imela 5,72, dne 10.1 je tehtala 5,78. Pred tem je vsak dan pridobila do 30 gramov ali več.

-Probala brez nastavka(malo zagrabi in potem sputi-ji nič ni jasno ne ve kaj narediti)
-dojko namazat s kaplicami (vetrovnimi) (in zagrabla)
-probala bradavičko z ročno črpalko ven potegnit (pa še ne gre)
-nekaj mleka izčrpala z ročno črpalko (mogoče zaradi navala mleka požira zraak)-tudi brez uspeha
-dojiti v spanju ali pa še predn se zbudi (še vedno požira zrak)
-probala različne pozicije dojenja (leže na postelji, da leži na blazinci,na previjalki,se klanjam nad njo,da jo imam v čim bolj pokončnem položaju,.) (brez uspeha)
-ko je začela požirat zrak jo odstavit in ponovit (in je za par sekund ok potem pa spet požirat zrak)
-kupila 3 različne nastavke (velikosti) (ni učinka)

Jaz osebno več ne vem kaj narediti??? Imate kakšen nasvet?Nekako ne morem in ne morem je nahrat (ker se skos v krogu vrtim)-in se samo neki dojive podirave kupcke in potem vsa zmatrana zaspi in jo more spet zbudit ker more spet jest (običajno je na 3 ali 4 ure razen ponoči nazadnje je ob 20 uri in jo potem pustim spat in se zbudi ob 3 zjutraj).
Default avatar

Majaxxx

Pozdravljena

Probaj pred dojenjem dojencka pomiriti z dudiko.pripravita se za dojenje a namesto da bi zacelo z dojko ji daj dudiko in ji pusti toliko casa da se pomiri (5 ali 10 minut). Potem pa pristavi na dojko.

Drugace ce ne pomaga mogoce pojdi na srecanje za dojenje (kajti modelatorja od la l. ni vec-in se svetuje samo na srecanjih).