Nosečnost in obporodno obdobje

pretežka 9-mesečnica bi se ponoči dojila na eno uro

Default avatar
Pozdravljeni

Imam 9-mesečno hčerko, ki že od rojstva naprej super napreduje.

(porodna teža in cm): 3060 g in 50 cm (rojena 3 tedne prezgodaj)
(1m): 4350 g in 53 cm
(2m): 5749 g in 56 cm
(3,5 m): 7280 g in 61 cm
(5m): 9210 g in 66 cm
(7m): 10700 g in 70 cm
(9m): 12770 g in 76 cm


Danes sva bili na sistematskem pregledu, kjer me je pediater opozoril, da je pretežka in da moram obvezno ukiniti vsa nočna dojenja, če nočem, da pride do zapletov (navedel je kap, probleme s srcem, ožiljem, kolki in seveda kasnejša nagnjenost k debelosti). Naj povem, da punčka že od rojstva izredno slabo spi, ponoči se prebuja tudi na pol ure, v kosu spi največ 2 uri. Zadnji dve noči je jedla 7x. Čez dan spi 1x po največ eno uro.

Uspava se z dojko oz. zaspi med dojenjem (čez dan, zvečer in ponoči). Nima dude, stekleničke... vse, kar velja, je dojka. GH sem začela uvajati s 6 meseci, vendar jo je do pred kratkim zavračala. Zdaj imava cca. 3 tedne 3 obroke GH.

Povsod berem (in tudi pediater je bil do sedaj tega mnenja), da polno dojen otrok ne more biti predebel. Zdaj pa tak šok. Zavedam se, da hčerka nočnega dojenja ne potrebuje več, vendar ji ga ne morem odreči, hkrati pa se bojim... pediater me je resnično prestrašil.

Kaj menite o tem vi?
Mi lahko svetujete, kaj storiti? V planu imam postopno odvajanje od nočnega dojenja. Kar ukiniti vendar ne morem, saj dojenje ni le hranjenje, je mnogo več.

Prosim za kakršenkoli nasvet, ker sem res povsem na tleh. Nikakor nočem nehati dojiti, ne bi pa rada, da bi se hčerka še naprej tako redila :(


Najlepša hvala za vašo pomoč.
Lp, Anja
Default avatar
Pozdravljena mami_anja!
Tudi sama sem mamica 9mesečne punčke velike 81cm in težke 12kg. Par dni nazaj sva imeli sistematski pregled in je pediatrinja komentirala, da je težka primerno svoji velikosti. Punčica je res mišelinka:) ampak jaz si to štejem v ponos kajti jo še dosti dojim kar pomeni, da je moje mleko hanljivo in kvalitetno - sicer bi moja punčica hujšala; namreč GH ne sprejema najbolje, ne zmore in ne zmore pogoltnit česarkoli kar ni tekoče zato ji vse pasiram pa še vedno poje le par žlic potem pa stisne ustnice. Baje rabijo eni otročki več časa za "razumet" kako ta zadeva z goltanjem funkcionira... kakorkoli, moje mnenje je, da enkrat ko postanejo otroci veliko bolj aktivni (hoja, tek...) kilogramčki kar spuhtijo. Vsak otrok je zgodba zase in malo jih je "po standardu". Glede nočnega dojenja pa naj ti povem, da tudi mene nalagajo z dobronamernimi nasveti, kako pri tej starosti ponoči dojenčki niso več lačni, kako je nočno dojenje v tej starosti eno samo razvajanje, kako povzroča karies... jaz se jim zahvalim za nasvet in naprej dojim - to je edini način s katerim se moja pupca hoče uspavat in edini način, da ne joče kot zmešana sredi noči. In jaz ji ga privoščim. Moje noči so sicer neprespane, ker se hoče dojiti na uro, uro in pol a verjamem, da bo še prehitro minilo...

Srečno
Default avatar
Pozdravljena mami_anja!
Bom dodala malček svojega razmišljanja: tabele rasti temeljijo na podatkih statistično opazovanega vzorca in veljajo za 90% populacije - 10% populacije je ali težjih ali lažjih od večine.

Ne vem zakaj je potrebno teh 10% stlačit v onih 90%??? In če vklopim malo zdrave kmečke logike: z dietami počakat, da vidiš kaj bo naredilo plazenje, kobacanje, hoja,.... in šele takrat ukrepat. Po moje se bo mišelinka kar stopila.

Tisti pediater, ki pa ti 'dobronamerno' nažene strah v kosti in 'predpiše' ukinitev nočnega dojenja, pa naj bo vljudno povabljen na nočno nošenje, ki bo dojenje nadomestilo.

Tudi naš razbojnik je kar težek osemmesečnik in se trenutno zbuja najmanj 4x na noč. Na pamet mi ne pade, da bi vstajala in ga nosila za uspavanje. Zaspi nekje do 20 ure in do polnoči ga nosiva, če se zbudi - takrat ne dojim. Ko se spravim spat in zaspim.....ni variante kaj drugega kot dojka. In po načinu sesanja vem, da se ne zbuja zaradi lakote (relativno šibko sesanje, ki traja kratek čas), kajti ko se je zbujal 1-2x na noč (v 10-11 urah) je takrat jedel, zdaj pa se uspava. Malo je treba pa tudi sebe 'šparat'. In tisto o nezdravih prehranjevalnih navadah..... larifari... bi bilo treba v kakšno Afriko pogledat kako nezdrave prehranjevalne navade imajo v odrasli dobi zaradi nočnega dojenja!
Default avatar
Hvala za mnenji ;)

No, naj povem, da sem naštudirala knjigo Pentleyeve in da se je naša punči prve 3 noči dojila samo 2-3x, kar je v primerjavi s prej, super uspeh. Potem pa je zbolela. Smotan in precej hud prehlad je trajal skoraj 10 dni, še danes ni povsem 100% zdrava. Projekt postopnega ukinjanja dojenja sem dala na pavzo in ji ponoči pustila, da se je dojila na svojo željo (beri: tudi po 7-8x na noč). Goste hrane ni pojedla skoraj nič oz. zelo malo (2 obroka na dan), čez dan se je dojila samo za žejo (parkrat potegnila). Danes zjutraj sem jo stehtala in z grozo ugotovila, da se je v zadnjih 14 dnevih spet zredila za pol kilograma. Teža še vedno narašča tako kot prej, torej za dober kg/mesec. Zdaj ima že 13,2 kg. Ne vem, kako je to možno, glede na to, da se čez dan res malo doji pa tudi goste hrane poje izredno malo. Je to vse zgolj zaradi nočnega dojenja ali je lahko morda moje mleko tako zelo kalorično? Zdaj me pa res že skrbi in nekaj bom morala ukreniti...

Gibalno punčka povsem OK napreduje. Plazi se, kobaca tudi že, tudi vsede se že sama. Edino na nogice se ne postavlja, za kar sem, roko na srce, kar vesela, ker verjetno ne bi bilo v redu za kolke, glede na to, da je pretežka. Čez dober teden dni bo stara 10 mesecev...


Kaj naj storim? Naj povsem opustim dojenje? :-( Kako naj ukinem nočna dojenja? Samo z nošenjem ne gre... ob 19h zaspi, do 22h še nekak zdrži, če jo nosim, potem pa zahteva dojko. Dude nima, vodo pije iz lončka... obstaja še kakšna "finta"?


Hvala vnaprej.
Lep in uspešen dan želim
Anja
Default avatar
Mami_anja pozdravljena, a lahko prosim na kratko opišeš kako si se lotila postopnega odvajanja, na kakšen način ali pa naslov knjige?
Hvala in lp
Default avatar
Anja, pozdravljen!

Vaša 9m deklica napreduje krasno. Ni samo po teži, ampak tudi po velikosti med zelo velikimi dojenčicami za svojo starost. Je donošena, prvh pet mesecev je pridobila dobrih 6kg in če je vse to pridobila ob polnem dojenju, potem je to odlično, seveda nadpovprečno, vendar nikakor ne preveč, kajti maščobe, ki jih otrok dobi iz materinega mleka so, tako kot druge snovi v mleku, zelo zdrave, zelo pomembne, predvsem za razvoj otrokovih možganov in skeleta.

V mesecih, ko ste začeli uvajati tudi gosto hrano, je pridobivala hitreje od pričakovanj, in sicer v štirih mesecih prirast 3,5kg. Vsekakor je napredovala nadpovprečno, ali potrebuje kakšne ukrepe glede tempa napredovanja ali ne, pa se ne moremo odločiti samo na podlagi teže, pač pa prevsem glede hrane, ki k tovrstnemu tempu prispeva.

Dojenje nikakor ni vzrok, da je otrok predebel, in od dojenja otrok ne napreduje preveč. Zaradi dojenja zgornja meja napredovanja sploh ne obstaja, saj je vse, kar otrok dobi iz materinega mleka (razen seveda alergenov, ki pa se kažejo na koži in blatu, ne v previsoki teži), tudi če ima zelo velik izkoristek hranilnih snovi in postaja zelo okrogel, ne samo neškodljivo, ampak tudi koristno za njegov razvoj.

Pravo vprašanje je: Ali je deklica zadnje čase postala zelo ješča, kar zadeva gosto hrano, in ali jo poje veliko, predvsem ali poje veliko ogljikovih hidratov, recimo žitnih in sadnih kaš, krompirja, testenin in bistveno manj beljakovin, maščob, zelenjave?

"Danes sva bili na sistematskem pregledu, kjer me je pediater opozoril, da je pretežka in da moram obvezno ukiniti vsa nočna dojenja, če nočem, da pride do zapletov (navedel je kap, probleme s srcem, ožiljem, kolki in seveda kasnejša nagnjenost k debelosti)."
***Zdravnik ni seznanjen s študijami, ki potrjujejo nasprotno - da materino mleko nikakor ne predstavlja nobenega tveganja za tovrstne degenerativne bolezni ne pri dojenčkih, ki so od materinega mleka zelo okrogli in zaliti (narava je poskrbela, da je za dojenčke iz več vzrokov to naravno in zaželeno), ampak da materino mleko v največji meri zmanjšuje tveganje za nezdravo debelostjo, diabeteso, bolezni srca in ožilja ne le v otroštvu, ampak tudi v odraslosti! Tveganja za te bolezni povečujejo umetno mleko za dojenčke in gosta hrana, ki temelji na velikih količinah procesiranih sladkorjev, žit, industrijski hrani, prehranskih dodatkov ipd..

Če se torej deklica pretežno doji in je goste hrane razmeroma malo oz. bolj za vzorec, šele eksperimentira po žličkah, poskuša, ima to bolj za zraven, potem ni prav nobene bojazni, da bi ji z materinim mlekom povzročali kakršnakoli tveganja za razvoj omenjenih bolezni v odraslosti. Prav nasprotno, dlje kot se deklica tudi doji in večji delež kot v tem njenem prirastu teže še predstavlja materino mleko, manjša so omenjena tveganja. Če pa bi šlo za nenaden prekomeren prirast teže - glede na prejšnje napredovanje ob materinem mleku - ob velikih količinah, dajem samo kot primer, industrijskih žitnih kaš in umetnega mleka, industrijskih sladknih sokov ipd., pa se to tveganje sorazmerno povečuje z naraščanjem take hrane.

Poglejte prosim te povezave, ko boste imeli čas, takih vprašanj je bilo že zelo veliko in morda ste jih že tudi našli in pregledali ter ustrezno ocenili svojo situacijo.
Pretežek otrok?
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=980&t=980 (se dojen otrok lahko preveč zredi?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979695 (prek 6kg pri 2m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=378&t=378 (prek 7kg pri 2m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=247&t=247 (prek 7kg pri 3m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979475 (10kg pri 4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980044 (raziskava dojenje – manj debelosti)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6314996,6314996 (uvajanje GH pri debelem dojenčku)

"Naj povem, da punčka že od rojstva izredno slabo spi, ponoči se prebuja tudi na pol ure, v kosu spi največ 2 uri. Zadnji dve noči je jedla 7x. Čez dan spi 1x po največ eno uro."
***Vzroki za tako spanje so lahko številni, morda gre le za to, da otrok rabi veliko telesnega stika, lahko pa je seveda tudi kaj drugega. Ste že brali članek - Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

"Uspava se z dojko oz. zaspi med dojenjem (čez dan, zvečer in ponoči). Nima dude, stekleničke... vse, kar velja, je dojka."
***To je normalno za starejše dojenčke, sesalna potreba je močna in če otrok nima dude, le kje drugje naj jo zadovolji, kajne. Dojenje praviloma tudi starejšega dojenčka, ki rabi telesni stik, umiri, uspava, potolaži daleč najbolje od vseh drugih načinov. Uspavanje na dojki:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6310625 (5m, o navajenosti uspavanja na dojki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5318858 (6m, 10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6208404 (10m, do kdaj rabi sesanje za uspavanje)

"Povsod berem (in tudi pediater je bil do sedaj tega mnenja), da polno dojen otrok ne more biti predebel."
***Kako pa je to utemeljil, da je bil do sedaj takega mnenja, zdaj pa meni drugače? Lahko morda napište še kaj v razjasnitev? Je vaša deklica prestala kakšne preiskave, je pri pregledu njenega razvoja ugotovil kakšne nepravilnosti, nenavadnosti? Je bila deklica kaj bolna? Je imela kakšne reakcije na cepiva ali kakšne zaplete ob kakšnih boleznih, ki bi bili morda povezani s prebavnim sistemom? Ste vi ali kdo v družini diabetik? Ste imeli morda nosečnosti diabetes? IMate v vaši družini srčno-žilne bolezni? Ima deklica kakšne prehranske alergije? Ste morali biti med dojenjem na kakšni dieti v prvih mesecih morda?

"Zavedam se, da hčerka nočnega dojenja ne potrebuje več, vendar ji ga ne morem odreči, hkrati pa se bojim... pediater me je resnično prestrašil."
***Potrebe dojenčka niso samo prehranske potrebe, te so samo en del potreb, vse ostalo si je moderni človek gladko izmislil in je produkt naše kulture - česa vse dojenčki menda NE RABIJO, ko dosežejo starost X mesecev ali let. Trditev, da dojenček v drugi polovici prvega leta ne rabi nočnega dojenja, je nemogoče dokazati in seveda ne drži. To dokazujejo tudi dojenčki, ki še krepko prek prvega leta sporočajo svojim materam, da rabijo tako nočno dojenje kot morda enako tudi nočno steklečniko z mlekom, ob katerem se pomirijo, uspavajo in tudi nahranijo. In ker materino mleko varuje pred boleznimi, o katerih govoriva, ga ponoči ni treba ukinjati. Nekaj o tem tudi tukaj. Je res, da starejši dojenček ne rabi nočnega dojenja?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979782 (6m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5881698 (5,5m)

Maščoba, ki jo vaša deklica dobiva iz materinega mleka, je najboljša možna maščoba za njen razvoj, predvsem razvoj možganov, drugih organov, skeleta... Boljšekombinacije proteinov in maščob za otroke niso izumili še v nobeni tovarni in boljše hranilo za otroke ne obstaja niti v rastlinskih virih.

Posebna situacija, v kateri še posebej ne bi omejevali dojenja otroku, je ta, ko je otrok bolan. Kajti s tem mu omejimo tudi protitelesa, torej zmanjšamo pomoč materinega imunskega sistema otrokovemu še zelo nezrelemu imunskemu sistemu. Vsaka druga hrana, ki jo dojenčku vnesemo v času bolezni, ker bi dobil manj materinega mleka, je daleč pod optimalno v primerjavi z materinim mlekom.

Dojenčkov ne postavljamo na noge, ko bo zmogla, se bo postavljala sama v skladu s svojimi zmožnostmi. Snovi v materinem mleku bistveno bolje od katerekoli druge hrane skrbijo za trden in stablen razvoj njenih kosti in sklepov.

Nepojmljivo bi se mi bilo priporočiti zmanjšanje dojenja, kaj šele ukinitev, kajti ob dandanašnjem znanju, številnih študijah, ki so dokazale, da predebelega dojenčka, hranjenega z materinim mlekom, ni, in da so maščobne blazinice razvojno optimalne in naravne. Seveda to ne pomeni, da ne bi bili pozorni na vse druge mogoče dejavnike tveganja, ki sem jih zgoraj navedla.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Spoštovana gospa Mojca,


že večkrat sem pri vas našla odgovore na svoja vprašanja kot tudi danes, ko odgovarjate v zvezi z odvajanjem od nočnega dojenja. Že dva dni sem popolnoma nesrečna, ker mi je pediater odločno povedal, da moja 6 mesečna punčka nočnega dojenja NE potrebuje več (pri šestih mesecih in pol vaga 8200g..) in da je to samo razvada. Naj jo odvadim, ker se z nočnim dojenjem samo matram (ampak jaz se ne matram...jaz neizmerno uživam ob dojenju in zato imam vendar porodniško, da sem otroku na razpolago vsak trenutek, ko me potrebuje!).

Ker naša deklica ne mara dude, je dojka res edino "sredstvo", ki jo uspava/pomiri/pocrklja... In hvala bogu, da je tako. In to sem zdravniku tudi izpostavila, pa je povedano komentiral "Bo pa sesala prst! Nič hudega. Bo pač imela aparat za zobe. Hvala bogu imamo danes takšne pripomočke."

Verjetno ste ob napisanem zazijali enako, kot jaz v ordinaciji pred dnevi...

Hvala, ker rešujete stiske, v katerih se znajdemo mamice zaradi nekaterih pediatrov... Res v veliko pomoč so vaši odgovori.
Default avatar
Pozdravljeni, Jophiel!

Pediater meni, da vaša deklica nočnega dojenja ne rabi, da jo s tem razvajate. Kaj pa menite vi in vaša deklica? Prepričana sem, da je mati v tem primeru največji strokovnjak za svojega otroka in da vaša deklica ne manipulira z vami, temveč naravno izraža svoje potrebe. Če je to potreba po dojenju tudi ponoči, ji lahko zaupate, da to res tudi potrebuje. Ne nujno vedno zaradi kakšne hude lakote, ampak morda pogosto tudi zato, ker s tem zadovoljuje svoje druge potrebe, te pa so lahko povsem enako pomembne kot potreba po hrani.

Vi lepo dalje uživajte, si še kaj preberete, svoji deklici ne delate nobene škode, nasprotno, uspavanje ob dojenju je praviloma najlažji način za vso družino, pa še koristi otroku tako z vidika prehranske vrednosti dojenja, z vidika imunskega sistema, z vidika povezovalne vloge in telesnega stika...

Nobenega podatka nimam, da bi nočno dojenje vodilo v sesanje prsta. Rekla bi, da je možno celo nasprotno, da dojenčki, ki nimajo dojke in tolažbe na dojki, morajo sesati nekaj drugega, to je lahko duda, včasih pa se zamotijo tudi sami in se navadijo sesati prst. Sesanje prsta je lahko tudi navada, ki se razvije ne glede na način hranjenja.

Super, da vam forum pomaga.

O tej temi sem ravno danes odgovorila eni mamici, ki je vprašala takole. "Na posvetovalnici pri 5 mesecih so nam rekli, da naj bi hči pri tej starosti že bila sposobna prespati celo noč. Z možem sva se 14 dni trudila. Namesto dojenja sva jo nosila, cartala, božala, ujčkala, dala vodo … Hči je zaspala za 15 minut in se spet zbudila. In tako celo noč. Po 14 dneh sva obupala. Lepo zaspi sama, sicer ima dudo, ampak po večernem dojenju, tik pred spanjem, jo še budno položim v posteljo in sama zaspi. Spi 12 ur, čez dan pa okoli poldneva za pol ure ali uro in popoldne še za uro. Dobi nekje 14 ur spanca. Glede na to, da aktivno jé ponoči, smatram, da je res lačna. Včasih se res malo pocarta, ampak to je redko. Ponavadi je od 5 do 10 minut. Kaj mislite? Kaj naj naredimo s tem nočnim dojenjem?"

Predlagala sem, da si prebere te povezave, tudi vam predlagam enako. Je res, da starejši dojenček ne rabi nočnega dojenja?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979782 (6m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5881698 (5,5m)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Jaz imam preprost recept za komunikacijo s takšnimi zdravniki - če gre za stvar, kjer imam več informacij, jim jih serviram zelo suvereno, sicer pa se smehljam, kimam, modro dahnem tisti "v redu" in naredim po svoje. Moja logika je, če g./ga. dr. mislijo, da se držim njihovih navodil, me ne bodo več gnjavili, sicer pa se jih to itak ne tiče, dokler je otrok zdrav. oni so srečni, jaz sem srečna, otrok pa tudi, problem rešen.

Meni so tudi trapili marsikaj: ginekologinja mi je odsvetovala dojenje v nosečnosti, češ da lahko slabo vpliva (sem ji jasno povedala, da VEM, da to ni res in da bom nadaljevala, pa je sčasoma nehala in celo priznala, da je imela še dve takšni mamici, brez zapletov :p); pediatrinja mi je odsvetovala nočna dojenja, pa kasneje postopno odstavljanje starejšega sina (njej sem modro kimala :)); babica, sestra in pediatrinja so mi vse rekle, da ne bom mogla dojiti obeh otrok in bom morala starejšega odstaviti, pa sem jim lepo razložila, da ne in zakaj ne...