Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

3. mesečnik in zelo pogosto dojenje

Odgovori Nova tema
Default avatar Heilie 12 Jun 2011 20:13

Pozdravljeni!

V preteklosti sem se že obrnila na vas in ker ste mi zelo pomagali, bi vas tudi tokrat prosila za pomoč. Veliko sem že prebrala od dojenja in mislim, da razumem kako stvari stojijo, pa vendar ne razumem nastale situacije.

Imam zdaj že 3. mesečnega fantka, ves čas se samo dojiva. V začetku je bilo nekaj težav z vzpostavitvijo dojenja, saj je bil zelo len jedec in je velikokrat zaspal na dojki. Pa nama je le steklo. Od takrat sva se prvi mesec dojila zelo pogosto, drugi mesec pa podnevi na cca. 3 ure, ponoči pa je spal tudi 5-6 ur skupaj in potem še kake 4 ure. Ves čas pa ga dojim na njegovo pobudo. Lepo je tudi napredoval ves čas, saj je vsak mesec pridobil dober kilogram in je od rojenih 3350g in 51 cm, danes na 6360g in 62 cm.

Fantek je sedaj star 15. tednov. Pred kratkim je imel poskok v rasti (vsaj tako sem sklepala), saj se je kar naenkrat spet začel ponoči zelo pogosto zbujati. Hranila sva se tudi na 1- 2. uri. Potem se je dojenje spet nekako vzpostavilo, a le za nekaj dni, od takrat pa že dober teden ali dva spet je zelo pogosto. Čez dan je tudi na 1,5 ure, ponoči pa nikoli ne spi več kot 4 ure skupaj. Ponavadi gre spat ob 20h, hranim pa ga potem ob 24h, 3h, 5h, 7h...Ne razumem, zakaj kar naenkrat spet tako pogost ritem hranjenja. Problem je tudi v tem, da fantek noče dude in mu je edina tolažba moja dojka. In se mi zdi, da se ob vsaki stiski hoče potolažiti na dojki. Tudi ponoči, ko se zbudi, mu ne morem pomagati zaspati nazaj na noben drug način kot s podojem. Velikokrat tudi cuza svoje rokice, kot bi želel dojko. Razumem, da dojenje ni le hranjenje in ga zato tudi vedno pristavim in mu pustim, da se crklja. Pa vendar...čez dan so podoji zelo kratki, včasih aktivno pije le kake 3 minute, potem pa začne spuščati dojko in ga čez čas odstavim (tudi če ga dam še na drugo dojko ne spije veliko več). Bi morala vztrajati? Bi ga mogla kljub temu vedno dati še na drugo dojko? Velikokrat ob podiranju kupčka tudi polije mleko. Ali to pomeni, da je pojedel preveč ali je vseeno možno, da poje premalo? Je zato tako hitro spet lačen? Je samo žejen in zato tako malo spije?

Ponoči se doji recimo vsega skupaj 10 minut, od tega tudi aktivno pije le kake dobrih 5 minut, potem pa drema in še malo potegne, dokler ne zaspi. Ne upam pa ga preveč buditi, ker potem zelo težko zaspi nazaj. Tudi ponoči ga vedno podojim le na eno dojko, ker če sem ga dala na obe je zelo polival in se zbujal, potem pa tudi po 2 uri ni zaspal nazaj.

Drugače je zelo zadovoljen, nasmejan in živahen fantek. Vse skupaj je šlo tako daleč, da celo pomislim, da nimam dovolj mleka. Čeprav se mi zdi to čudno, glede na to, kako pogosto se dojiva. A pije le ko mleko lepo teče, potem pa kar nekaj spušča ali pa se igra z dojko.
Je normalno, da pije tako malo časa? Bi morali biti podoji daljši? Tudi pleničke so zelo mokre, kaka pa ponavadi 1x na dan.

Vsega skupaj ne razumem. Je to normalno, da se pri dobrih 3. mesecih še vedno oz. spet tako pogosto doji? Bo kaj bolje, ko bova začela z gosto hrano?

Hvala za pomoč in podporo.

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Heilie 13 Jun 2011 20:08

Priložnost bi izkoristila še za eno vprašanje. Za vikend bom več ur odsotna in bi si izčrpala svoje mleko. Ker se malček tako pogosto doji, ga bom mogla črpati postopoma. Ga lahko shranjujem v isti posodici (za shranjevanje materinega mleka) ali moram vsakič ko stiskam shraniti posebej?

Hvala še enkrat!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Topsy 13 Jun 2011 23:02

Prikaži citatHeilie je napisal/a:
Priložnost bi izkoristila še za eno vprašanje. Za vikend bom več ur odsotna in bi si izčrpala svoje mleko. Ker se malček tako pogosto doji, ga bom mogla črpati postopoma. Ga lahko shranjujem v isti posodici (za shranjevanje materinega mleka) ali moram vsakič ko stiskam shraniti posebej?

Hvala še enkrat!!
Predlagam crpanje, potem pa ohlajanje mleka in potem zdruzevanje samo hladnega mleka.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 14 Jun 2011 20:43

Pozdravljeni, Heilie!

Vaš fantek je star 15 tednov in se polno doji, vsak mesec je pridobil odlično, več kot kg, raste in se razvija. Težava je, da se je začel ponoči veliko zbujati, nekaj dni je bilo bolje, nato pa spet pogosto zbujanje.

Prva razlaga je lahko ta, da večinoma dojenčki v prvem letu mnogokrat spremenijo vzorec spanja, hranjenja, aktivnosti in budnosti, ker taho hitro rastejo in se jim življenje odvija skoraj kot v hitrem posnetku. To je torej pogost pojav. Mnogi dojenčki, ki so neko zgodnje obdobje že spali dlje časa, tega morda več ne delajo.

V resnici se seveda v večini situacij to ne zgodi kar tako, iz zraka, temveč ima otrok neko težavo ali težavico, zaradi katere se vede, hrani, spi drugače. To pa ni vedno enostavno prepoznati.

Morda je poskok v rasti, lahko so še drugi vzroki ali kar več vzrokov hkrati - to je po izkušnjah mnogih mamic celo najpogosteje.

Mlajši dojenček in tudi veliko starejših se, kot ste napisali, v stiski naravno tolaži na dojki oz, s sesanjem telesnim stikom in podobnimi načini, to je kar pričakovano. Tudi druge mamice ugotavljajo popolnoma enako.

Je bil fantek kaj bolan, ste bili bolni vi ali kdo v družini? Je bil morda ravno cepljen? Jemljete morda kakšna zdravila, ste uvedli prehranske dodatke, uživate bistveno drugačno hrano kot prvo trimesečje, npr. ste začeli piti kavico ali kaj takega, kar prej niste? Kakšne barve in konsistence je fantkovo blato? Je morda kaj napet, se odriva in krivi nazaj?

"čez dan so podoji zelo kratki, včasih aktivno pije le kake 3 minute, potem pa začne spuščati dojko in ga čez čas odstavim (tudi če ga dam še na drugo dojko ne spije veliko več)."
***Ponudite vedno še drugo dojko, silite pa seveda ne morete. Morda bo delovalo, če se umaknete v miren zatemnjen prostor. Morda bo potrebnih več zaporednih podojev s kratkimi pavzami. Možno bi bilo, da skuša ponoči nadomestiti tisto, za kar "nima časa" podnevi.

"Velikokrat ob podiranju kupčka tudi polije mleko. Ali to pomeni, da je pojedel preveč ali je vseeno možno, da poje premalo?"
***Nekateri dojenčki polivajo vseeno, ker še nimajo dobro razvite mišice zapiralke v želodčku. Če bi še več polival in zelo obilno, potem je druga dojka morda preveč tisti trenutek, mogoče bo šlo, da ima podnevi več krajših podojev.

Včasih otrok pije več, drugič zelo malo, podoji so različni. Načeloma pa so dojenčki zadovoljni ob zelo različnih načinih sesanja, eni laže dobro napredujejo ob majhnih razmakih, to dojenje je povsem naravno, drugi, to je redkeje, pa imajo tudi velike razmake.

"Ponoči se doji recimo vsega skupaj 10 minut, od tega tudi aktivno pije le kake dobrih 5 minut, potem pa drema in še malo potegne, dokler ne zaspi. Ne upam pa ga preveč buditi, ker potem zelo težko zaspi nazaj. Tudi ponoči ga vedno podojim le na eno dojko, ker če sem ga dala na obe je zelo polival in se zbujal, potem pa tudi po 2 uri ni zaspal nazaj."
***Se strinjam, ponoči naredite tako, da bo čim prej zaspal nazaj. Verjetno se zbudi bolj iz potrebe po umirjanju, zato se malo podoji in zaspi nazaj.

"Vse skupaj je šlo tako daleč, da celo pomislim, da nimam dovolj mleka."
***Ja, seveda, skrbna mamica v današnjih časih, ko vsako na cesti sprašujejo, ali misli, da bo imela dovolj mleka, vedno pomisli na to, da je težava pri njej. Če ste doslej dobro dojili, potem ni nobenega razloga, da bi laktacija ne delovala dobro, torej težavo ima otrok, ne vi, pomagati pa mu včasih ni tako lahko. Število podojev nima nobene povezave s tvorbo mleka pri vas, ta je gotovo povsem primerna.

"Je normalno, da pije tako malo časa? Bi morali biti podoji daljši? Tudi pleničke so zelo mokre, kaka pa ponavadi 1x na dan."
***Po tem bi rekla, da je vse vredu. Poskusite podaljšati, ampak ni nujno, da bo uspelo, kajti otrok ima svojo voljo, svoje potrebe, vedno jih mamica ne more obrniti drugače. Za nekatere otroke je to vredu. Nekateri nikoli ne povečajo razmakov med podoji prav veliko, se morda dojijo pogosto vse prvo leto, ne spijo ali se spanje slabša z vidika staršev namesto obratno, vse to je zelo normalno. Dobro je, če najdemo vzroke, včasih pa jih tudi ne najdemo, ker se situacija ves čas spreminja. Seveda je prav, da si pomagamo in si kar se da olajšamo spanje in skrb za otroka in zase.

"Je to normalno, da se pri dobrih 3. mesecih še vedno oz. spet tako pogosto doji? Bo kaj bolje, ko bova začela z gosto hrano?"
***Tega vam ne bi mogla obljubiti, otroci so tako zelo različni. Preprosto ne drži, kar piše kot po pravilu v raznih priročnikih, da imajo dojenčki obroke in da jih potem redčijo, dokler ne pridejo na pet. To je za večino dojenčkov neizvedljivo, a mamicam, katerih otroci tega ne počno, seveda pogosto rečejo, da nekaj ne delajo prav. Pomembno je, da otrok dobro napreduje, se razvija, je živahen in zdrav. Temperament, način spanja, način hranjenja, vse to pa je individualno in otrok je osebnost, ne pa kakšen podaljšek maminega ukrepanja ali ogledalo materine skrbi zanj.

Poglejte morda še kaj od tega. Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4310365 (4m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=982&t=982 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981653 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5721480 (5m, zbujanje na 2h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5761770 (5m, ponoči nenehno prižeta k mamici)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5964441 (5m, pogosto podnevi in ponoči)

Aha, shranjevanje mleka - kot je napisala Topsy, ohladite in nato lahko zlivate skupaj.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Heilie 15 Jun 2011 09:12

Mojca hvala vam za odgovore!
Počutim se veliko bolje, ker vem, da je vse pogosto in normalno in da ne smem skrbeti glede mleka. Tudi sama sem si ves čas govorila, da če fantek tako lepo napreduje, gotovo ne more biti težava mleko, pa vendar so dvomi hitro spet v glavi.

Da vam odgovorim: njegovo blato je rumeno (zlato rumeno včasih tudi nekoliko temnejše rumeno), nekaj časa je bilo res malo bolj gosto kot ponavadi in malo drugačnega vonja, zdaj pa spet kot prej. Tudi cepljenje sva imela nekje v času, ko so se spet začeli pogostejši podoji (2.6.). Reakcije (vidne) ni bilo. Bolezni ni bilo ne pri meni in ne pri fantku. Tudi hrane nisem spreminjala in jem kot običajno. Dodatki (vitaminski) so isti kot prej. Prav tako sem mu nekje v času začetka pogostejših podojev začela dajati kapljice D3 Oleovit (naših Plivit ni prenašal dobro, po teh pa ne kaže znakov krčev). Sprememba v blatu je bila v času začetka jemanja kapljic. Kavice ne pijem. Ne zaznavam fantkove napetosti ali krivljenja nazaj. Včasih je popoldne bol jokav, a mislim, da zaradi pomanjkanja spanja, saj dopoldne spi tudi po 3 ure, popoldne pa le kakšne pol urice do uro.

Zadnji teden opažam, da tudi hoče več pozornosti. Prej je bil zadovoljen tudi na igralni podlogi na tleh, sedaj pa bi bil rad ves čas v moji bližini. To povezujem tudi s povečano potrebo po crkljanju na dojkah. Ne vem pa kaj je to sprožilo, saj so najini dnevi ves čas podobni (nisem nikjer bila dalj časa stran od njega ali kaj podobnega, tudi kakšnih drugih sprememb ni bilo v družini, dinamiki dneva ipd.). Edino česar se spomnim, da je v tem času postal zelo radoveden in več opazuje okolico, se že sam obrne na trebušček, ogleduje noge, prijema igračke...mogoče je tukaj tudi več stresa ob vsem tem raziskovanju.
Razmišljam, če bi šlo lahko tudi za začetek težav z zobeki in zato išče več tolažbe.

Aha, pa na sistematskem smo mu za ušeskom ugotovili povečano bezgavko, ki je po mojih opažanjih prisotna že od rojstva. Šla jo bova pokazat na ultrazvok, a baje je to pogost pojav pri malčkih in mislim, da tu ni povezave. Edino, če bi mu povzročala kakšne bolečine. Samo na otip ne pokaže, da bi ga motila.

Še glede nečesa bi rada vaše mnenje. V soboto me, kot sem napisala, dalj časa ne bo in to ravno zvečer, ko se fantek umirja in gre spat ( odsotna bom predvidoma od18h - 24h). Lahko moja odsotnost povzroči še večjo stisko? Bo sploh jedel, glede na to, da ni vajen flaške in jo ponavadi zavrača? Je bolje, da ostanem doma? Zelo rada bi šla, a me je strah, da bi mu to povzročilo prevelik stres...

Fantka želim tolažiti, imeti pri sebi, ga dojiti če to rabi in če pomislim drugače prav lepo delujeva skupaj, če le prisluhnem njegovim potrebam. Mogoče sem potrebovala tudi to, da mi rečete, da je vse to normalno in da ga ne razvajam s tem, ko ga pustim crkljati in spati na dojki, ko to potrebuje.

Včasih je resda naporno in obremenjujoče biti vedno tu za malega, včasih sem utrujena in enostavno ne zmorem ga animirati/umirjati in ga le pestujem. A sama sem imela v svoji družini težave s tem, da pri starših nisem našla tolažbe in ne želim fantku predati isti vzorec. Ga vseeno lahko (pretirano) razvadim s takšnim ravnanjem?

Hvala še enkrat za pomoč in vaše mnenje!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 25 Jun 2011 11:08

Počasi boste sprejeli, da če otrok lepo napreduje, potem so težave drugje, ne z mlekom in pri vas in da otroci včasih potrebujejo veliko več ali preprosto nekaj drugega, kot smo pričakovali in kot nam pravi okolica, priročnik, sorodniki... ne gre pa to hitro, mamice se ne rodimo, mamice postanemo v mesecih in letih učenja skupaj s svojimi otroci.

Rumeno blato kaže, da otrok dobiva dovolj maščob.

Cepljenje lahko vpliva na spremembo v vedenju, počutju otroka, tudi če ni na zunaj reakcije. Veliko reakcij je lahko, kot razberete v navodilih za uporabo cepiv, prav tovrstnih, torej vidnih v počutju otroka, morda na blatu, prebavi, tudi pri vzorcih spanja ...

Kapljice so možen vzrok, gre pač za umetni vitamin, na katerega eni ljudje reagiramo vredu, drugi pa malo manj vredu.

Popoldansko-večerna razdražljivost je prav tako pogosta. Za to imamo celo ime. Večerni »blues« - dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922

"Zadnji teden opažam, da tudi hoče več pozornosti. Prej je bil zadovoljen tudi na igralni podlogi na tleh, sedaj pa bi bil rad ves čas v moji bližini. To povezujem tudi s povečano potrebo po crkljanju na dojkah. Ne vem pa kaj je to sprožilo, saj so najini dnevi ves čas podobni (nisem nikjer bila dalj časa stran od njega ali kaj podobnega, tudi kakšnih drugih sprememb ni bilo v družini, dinamiki dneva ipd.). Edino česar se spomnim, da je v tem času postal zelo radoveden in več opazuje okolico, se že sam obrne na trebušček, ogleduje noge, prijema igračke...mogoče je tukaj tudi več stresa ob vsem tem raziskovanju."
***To, kar opisujete, je zelo značilno za otroke v tej starosti. Morda vas bo zanimalo tudi kaj od tega. Kreganje na dojki, zavračanje dojenja, nemirno dojenje – izkušnje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981835 (3m, živahen in nemiren)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6214837 (4m, nemiren, se odriva, kratki podoji, kolike)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979907 (3m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986835 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5219772 (4m, se dviguje in joka, kaj bi to bilo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982295 (5m, nemirno dojenje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986810 (3m)

Zobenje je malo manj verjetno, čeprav ne nemogoče.

"V soboto me, kot sem napisala, dalj časa ne bo in to ravno zvečer, ko se fantek umirja in gre spat ( odsotna bom predvidoma od18h - 24h). Lahko moja odsotnost povzroči še večjo stisko? Bo sploh jedel, glede na to, da ni vajen flaške in jo ponavadi zavrača? Je bolje, da ostanem doma? Zelo rada bi šla, a me je strah, da bi mu to povzročilo prevelik stres... "
***Uh, za tole sem pa že prepozna, kajne. Kako je šlo? Odvisno od otroka, vi ga bolje poznate in laže veste, kako se bo odzval. Nekateri dojenčki bi imeli krizo, drugi bi čisto vredu sprejeli, da mamice nekaj ur ni.

"Včasih je resda naporno in obremenjujoče biti vedno tu za malega, včasih sem utrujena in enostavno ne zmorem ga animirati/umirjati in ga le pestujem. A sama sem imela v svoji družini težave s tem, da pri starših nisem našla tolažbe in ne želim fantku predati isti vzorec. Ga vseeno lahko (pretirano) razvadim s takšnim ravnanjem?"
***Ne, nikakor ga ne morete pretirano razvaditi. Priporočam, ko bo čas. Povezano starševstvo: http://www.otrokdruzina.com/stare_%20st ... tema_5.htm (KM, članek)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Heilie 25 Jun 2011 14:09

Mojca še enkrat hvala za vaše predloge in besede.

Soboto, ko me ni bilo je mali prespal. Prvič je spal od 8h zvečer do 3h zjutraj, tako da ni bilo težav.

Od vašega zadnjega odgovora sva se vedno dojila na obe dojki in spanje, ter pogosto hranjenje se je nekoliko izboljšalo. Čez dan je jedel na 3 ure, ponoči mi je nekajkrat spet spal 7 ur skupaj, minimalno pa 4. Tu pa se sedaj pojavlja nov problem. Še vedno ga dojim na obe dojki, ki pa sta očitno bolj polni, saj se je 2 dni nazaj spet pojavilo pogosto polivanje. 2x mi je zjutraj po obilnem obroku celo močno bruhnil ( v loku) nazaj mleko. Tako da bom očitno morala nekako najti mejo kdaj ga dati na obe in kdaj samo na 1 dojko. Če bo recimo dalj časa spal, je ok, če ga dam na obe? Če pa hitro želi spet jesti (npr. žeja) pa ga pristavim samo na 1 dojko?

Še za eno pojasnilo bi vas prosila. Svoje prehrane nikakor nisem spreminjala. Pa vendar se zadnje čase bolj poglabljam v kakec fantka. Le to je rumeno, kaka zadnje 2 tedna po 1x - 4x na dan in včasih je blato nekoliko bolj vodeno...ampak težko bi rekla, da prav sluzasto. V drugih odgovorih berem, da sluzasto blato lahko kaže na težave in alergijo. Je možno, da bi se alergija pojavila šele zdaj, čeprav prehrane nisem spreminjala? Edino kar jem večkrat kot prej je sladoled, a tudi tega sem prej jedla občasno in nisem opazila težav. Kakšno (izgled) je sluzasto blato..Ne kaže pa kakšnih drugih znakov črevesnih težav.

Hvala za vašo pomoč!

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 27 Jun 2011 22:58

Aha, obilno polivanje, možno je, da kar sesa, se prenaje in potem vrže ven, kar je presežka, kajti želodček je tog, neraztegljiv. Ja, ko imate občutek, da je preveč, ponudite morda raje dlje časa drugo dojko. Boste videli, kaj bo delovalo, preprosto ni pravila. Če bo bolj lačen, bo morda vredu na obe, sicer pa na eno in morda kasneje na drugo, ko se že malo pomiri in delno prebavi. Vmes podirajte kupček, tudi tu je včasih težava polivanja. Če želi hitro spet sesati, npr. po 10, 15min, že lahko ponudite drugo, ali po pol ure do uri tudi, če pa bi polival, potem boste drugič raje ponudili isto dojko, kjer manj teče. Nekateri dojenčki sicer veliko polivajo, pa ker nimajo drugih težav, to vzamemo za razvojno težavico, ki je zoprna, ker morate otroka velikokrat preoblačiti, sicer pa je normalna in prehodna zadeva.

Blato je vredu, rumeno je vredu, malo sluzi naj vas ne skrbi. Če bi postalo zeleno, pa bi fantek imel tudi prebavne težave, potem je to povezano.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tara88 4 Jul 2011 11:13

Spoštovani!
Imamo fantka, starega 16 dni, ki je samo dojen. Mleka imam več kot dovolj, se pa sprašujem ali je mleko vredu ali ne, saj se dojiva tudi na 10-15 min in ta začaran krog traja tudi po 3 ure. Ni pa vedno tako, uspe zaspati tudi za 3-4 ure. Sprašujem se ali je tako pogosto dojenje zanj vredu in ali ni mogoče to zaj obremenjujoče. Ljudje okoli mene pravijo, naj vključim dodatek, jaz pa tega ne želim dokler to ne bo res potrebno, saj se bojim, da bo potem zavračal dojko. Na teži lepo pridobivama. Porod ga je res zelo utrudil, imel je kefalhematom, ki je že izginil, tudi precej močno zlatenico je imel. Babica v patronažni službi je rekla, da mu zelo manjka občutek varnosti, zato sklepam, da morda iz tega razloga želi biti vedno poleg mene ali na dojki. Ponoči se zbudi enkrat, izjemoma pride kak dan, ko dvakrat. Čeprav je takšno dojenje utrujajoče tudi zame, saj ne uspem prav veliko postoriti, bom vztrajala, če bo to zanj vredu. Vaše mnenje in kakšen nasvet mi bo prišel še kako prav. Za odgovor se Vam že v naprej najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 4 Jul 2011 22:49

Pozdravljeni, tara88!

Vzorec sesanja vašega dojenčka je popolnoma normalen, pravzaprav pričakovan. Le redko se dojenčki dojijo na redne razmake, logika obrokov pri dojenju ne deluje oz. pogosto glavna ovira za vzpostavljanje dobrega dojenja. Dojenčki se običajno dojijo v skupkih/grozdih, natanko tako, kot ste opisali, imajo mirne ure, ko bodo globoko zaspali, vendar pa to ni vedno, ko se dobro podojijo. Imajo tudi aktivne ure, kadar se dojijo kar naprej, večkrat zapored, vmes so krajše pavze za kupček, umirjanje, previjanje, pogosto morda zadremajo, a se kaj hitro zdramijo, ko jih odložimo v posteljico. Take aktivne ure lahko trajajo včasih tudi celo dopoldne, ves večer ali polovico noči, pogosto mamice poročajo, da je otrok v delu dneva aktiven 4, 5 ali 6 ur, preden ima spet potrebo po trdnem globokem spancu. Dojenčki, ki se v teh aktivnih urah velikokrat dojijo, ponavadi lepo napredujejo in to je najbolj pomembno.

Priporočam vam, da nadaljujete z dojenjem na otrokovo pobudo, saj je to pri zdravem, aktivnem dojenčku, za katerega vidimo, da ima polne pleničke in lepo napreduje, najboljši način za dobro tvorbo mleka in primerno napredovanje otroka. Priporočam v branje dva članka, če boste imeli kaj časa.
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643

Lahko sporočite, kako pogosto otrok polni pleničke, koliko približno je polulanih in pokakanih pleničk dnevno ter porodno, najnižjo in zadnjo izmerjeno težo?

Torej, da, pogosto dojenje je zanj primerno. Materino mleko se prebavi hitro. Mnogo dojenčkov se bolje razvija in lepše napreduje ob večjem številu podojev, ki pa so seveda lahko dolgi in kratki in različni po intenzivnosti. Dojenje vašega fantka umiri, sesanje ga potolaži, sesanje je dokazano tudi protibolečinsko, daje občutek ljubezni, topline in varnosti, dojenje je nadomestna popkovina. Otrok, ki je ime ob rojstvu kakšno težavo, kot je npr. kefalhematom, to nadomestno popkovino vse našteto morda še toliko bolj potrebuje. Krasno se odzivate na njegove potrebe, naj vas ne bo strah, da ga z dojenjem obremenjujete, prav nasprotno, z veliko telesnega stika mu omogočate najboljše, kar lahko, da se hkrati nahrani, umiri, potolaži, uspava, tudi če le za kratek dremež.

Če imate že ves čas tak način odzivanja na njegove potrebe, je dojenje gotovo pomembno pripomoglo tudi k dobremu odvajanju bilirubina iz njegovega telesa in zmanjševanju pojava fiziološke zlatenice.

Imate prav, nekateri dojenčki že po eni steklenički lahko razvijejo sesalno zmedo. Če otrok dobro napreduje in pridno lula in kaka, potem dodatka ne potrebuje, vzorec/način dojenja ni nikakršen vzrok za dodajanje, to je individualno odvisno od potreb vašega otroka.

Zelo sem vesela, da je babica opozorila na dojenčkov občutek varnosti! Večina dojenčkov kaže prve tedne močno potrebo po varnosti in telesnem stiku, seveda nekateri malo bolj kot drugi. Praviloma kar naprej dokazujemo, da se dojenčki ne dojijo le za lakoto. Nekaj o tem smo pisali tudi tukaj. Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120

Prepričana sem, da vam bo veliko laže preživeti te naporne aktivne ure s svojim fantkom, ko boste začutili, da je to naravno in vredu, mnogo bremen sodobnih mamic, ki jih sicer čutimo kot fizični napor, so pravzaprav v svojem bistvu bolj psihične narave v smislu, da ne vemo, ali res delamo prav. Tudi sama sem imela pri prvem otroku veliko težav s takšnimi bremeni in jih zelo razumem.

Morda vas bodo zanimali še ti odgovori na podobno temo. Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6054458 (14d, intenzivno nočno dojenje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6314854 (1m, mama duda, zelo je naporno)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979293 (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980483 (mama duda)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tara88 4 Jul 2011 23:18

Najprej še enkrat najlepša hvala za Vaš odgovor. Zelo sem ga vesela in hkrati pomirjena, saj ste mi dali potrditev, da delam prav, ko se trudim in vztrajam le z dojenjem.
Porodna teža našega fantka je bila 3340g, najnižja je bila 3160g, ob odpustu 3220g (star 5 dni), zadnja izmerjena 3430g (star 9 dni). Pleničke so zmeraj močno polulane, pokakan je vsaj 3x dnevno, včasih celo za vsak obrok.
Hvala Vam za Vaš trud. Povezave, ki ste jih navedli bom prebrala ob prvi priložnosti, vrjamem, da mi bodo v pomoč, tako kot Vaš odgovor.
Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 4 Jul 2011 23:27

Fantek ob dojenju zelo lepo napreduje, od najnižje teže je do starosti 9d pridobil že 270g, pleničke pa potrjujejo, da odlično dobiva vaše mleko na svojo pobudo. Super vama gre! Dodatek zagotovo ni niti približno potreben. Potrebujejo ga dojenčki, ki ne napredujejo vsaj 110-115g tedensko in dojenja kljub trudi ni mogoče okrepiti.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh