Nosečnost in obporodno obdobje

Dojenje ponoči pri 9 mes. dojenčku na 1 uro

Default avatar
Pozdravljene!
Moja punčka je stara 8 mes. in 3 t., dolga 71,5 cm in težka 8900 g. Je dojena - na začetku sem imela nekaj težav z dojenjem, po enem mesecu pa je lepo steklo. Dojila se je približno vsake 4 ure, tudi ponoči. Pri dobrih 5-ih mes. smo pričeli z uvajanjem goste hrane, ki jo je lepo sprejemala. Sedaj ima približno takšen režim goste hrane: okrog pol desetih zjutraj sadno-žitno kaša (120-150g), ob pol dveh zelenjavno-mesna kaša (180 g), okrog petih malica (sadje, kruh, skuta ali jogurt) ali dojenje (če se obrača k dojkam), okrog pol sedmih mlečno-žitna kaša (iz 150 do 180 ml Aptamila). Dojenje preko dneva: pred dopoldanskim spanjem okrog pol enajstih, eno uro pred kosilom, torej ob pol enih, pred popoldanskim spanjem okrog pol štirih, občasno po popoldanskem spanju in pred nočnim spanjem malo po osmi uri zvečer - vsakič le iz ene dojke. Dojenje preko noči: prvič se zbudi okrog pol dvanajstih, nadalje pa vsakih 45 min-1 uro (zadnje 3 tedne, pred tem na 2-3 ure).Tudi če jo ponoči podojim na obe dojki, se zbuja praktično enako pogosto. Kadar se ponoči prične oglašati, se le to stopnjuje do glasnega joka, dokler je ne vzamem iz posteljice in podojim (posteljica stoji poleg najine postelje). Če jo vzame mož in zaspi brez dojenja,se ponovno zbudi čez 15 min. Enako je, če spi v moji postelji. Pri nočnem dojenju sem opazila, da sesa krajši čas kot poprej, pa tudi dojke se mi zdijo bolj mehke, čeprav na tak način težko ocenim polnost dojk, ker so tudi prej bile bolj mehke. Poskušali smo tudi s spremembo režima prehrane: zadnje 3 dni sem mlečno žitno kašo premaknila na bolj zgodnjo uro (namesto popoldanske malice), zvečer pred spanjem pa sem ji ponudila aptamil + dojenje. Rezultat je bil tak, da je pojedla le tretjino mlečno žitne kaše in bila potem kmalu lačna. Pred spanjem pa je popila le 70 ml Aptamila in se nato še podojila. Ponoči pa se je zbujala enako pogosto.
Ali se ponoči tako pogosto doji, ker mi zmanjkuje mleka? Ali ga potem sploh zaužije dovolj (dojenček do enega leta starosti naj bi na dan popil pol litra maminega ali adaptiranega mleka)? Kako naj potem ukrepam dalje?
Ali pa se zbudi vsakič ko pride v fazo plitvega spanca, ker je pač zdajle v občutljivi fazi? Je zadnje čase tudi precej bolj jokava, sicer pa je vedno bila velik dobrovoljček. Tudi pri dnevnem spancu se zbudi po 45 min, prej pa je brez težav spala 1, 5 ure.
Prosim vas za nasvet, ker tako ne morem več naprej. Sem kronično neprespana, preutrujena, shujšana (čeprav veliko pojem),obupana...Ko se kakšna mamica pohvali, da njen otroček spi celo noč, se mi kar stemni pred očmi. Vem, da je vsak otroček drugačen, vendar mislim, da je zbujanje vsako uro le prehudo. Bojim se dneva, ko bom morala iti v službo. Imam zelo odgovorno delo in si ne morem privoščiti takega tempa zbujanja ponoči.
Obupno vas prosim pomoči!

Hvala in lp
Default avatar
Živio!
Še enkrat jaz. Ko sem po nekaj dneh ponovno prebrala svoje pismo, sem opazila da morda nisem povdarila bistvenega in pozabila sem napisati nekaj podatkov. Kaj češ..utrujenost naredi svoje. Torej...
Ko se je pričela ponoči pogosteje zbujati in dojiti (nekje pri starosti 7 mesecev) sem mislila, da je to morda zaradi tega, ker smo z uvajanjem GH zmanjšali št. dnevnih podojev in pač pogreša dojenje, zato sem ji pričela za malco ponujati dojenje, ki ga je seveda z veseljem sprejela. Ampak nočni ritem pa se ni nič spremenil oz. se še pogosteje prebuja.

Prva 2 zobka je dobila že pri 6,5 mes., sedaj pa zaenkrat nič ne kaže.

O spanju sem prebrala čudovito knjigo od Elizabeth Pantley: Otroško spanje brez joka v sanje.

Od vsepovsod dobivam nasvete kako to ni normalno, da se ponoči še doji, da bi moral želodček že počivati, da bo dobila karies, ker zaspi med dojenjem in slina ne spere mleka, da jo preveč crkljam, da naj jo pustim jokati 2 noči, potem pa bo dala mir...prosim????? Tega pa res ne morem narediti svoji lubiki. Sem preteklo noč malo počakala preden sem ji ponudila dojko in sem jo poskušala umiriti z besedami, pa je tako presunljivo jokala, da so še meni pritekle solze. Potem pa se je naslednjo uro zbujala vsakih 10 min.

Na tem forumu sem prebrala veliko na to temo in vidim, da ima veliko mam in dojenčkov tak ritem ponoči, zato mi je malo lažje. Vendar kot že rečeno imam zelo odgovorno službo in si tega čez 3 mesece ne bom mogla več privoščiti. Zato vas prosim, če mi kdo lahko pomaga!

Hvala in lep pozdrav vsem
Default avatar
Zdravo.
Tudi naš korenjak je imel noči bolj pestre kot dneve. Zbujal se je na pol ure 3 mesece. Malo boljše je začel spati, ko sva ga tudi ponoči dala v pralne plenice, pa ko je shodil, se je stanje ponoči malo umirilo. Pri 16 mesecih se zbudi 3x na noč, se doji in nato zaspi nazaj.
Tako da jaz nimam recepta za spanje, ko ne bo potreboval več nočnega dojenja, se po moje tudi zbujal ne bo več.
Default avatar
Pozdravljeni, bibabaja!

Vaša deklica bo stara 9m, lepo se razvija, se doji in tudi GH je dobro sprejela. Podnevi se še večkrat doji, ponoči pa spi nekaj ur, nato pa se zbuja veliko pogosteje kot še pred nekaj tedni, zdaj zagotovo vsako uro in nič ne spremeni, če ji ponudite obe dojki.

To kaže, da ima deklica ponoči neke druge težave ali potrebe. Kaj, katere in zakaj, je včasih zelo težko ugotoviti, saj so lahko številne. Dojenje verjetno uporablja za tolažbo, umiritev, telesni stik in občutek varnosti. Polnost dojk ne igra nobene vloge, zagotovo sploh ne v tej starosti.

Od fizičnih vzrokov bi najprej predlagala opazovanje spanja deklice glede na to, kaj dobi za večerjo. Mlečne/žitne kaše so lahko naporne za prebavo dojenčka, sploh zvečer. Kravje mleko lahko povzroči občutljivim otrokom nespečnost, nemir, tudi nervozo, težko prebavo, žejo. Prav tako so težko prebavljiva žita. Kaj če bi poskusili s kakšno lahko večerjo in opazovali, če bo kaj sprememb. Pogosto sprememb ni, ker vzrok ni nujno v prehrani ali lakoti, ampak če ne poskusimo, ne vemo, kajne.

Prepričana sem, da če ste vredu dojili doslej, spanja ni treba povezovati z vašim mlekom oz. zmanjkovanjem mleka.

Če bi se otrok podnevi malo dojil, bi včasih nadomeščal podoje ponoči, ne le prehransko, tudi druge potrebe, ki jih zadovolji prek dojenja.

"Ali pa se zbudi vsakič ko pride v fazo plitvega spanca, ker je pač zdajle v občutljivi fazi? Je zadnje čase tudi precej bolj jokava, sicer pa je vedno bila velik dobrovoljček. Tudi pri dnevnem spancu se zbudi po 45 min, prej pa je brez težav spala 1, 5 ure."
***Da, možno je, da se zbudi vsakič, ko sanja, se zbudi iz sanj, ko sliši glasove in premike, ko podoživlja dnevne aktivnosti. Ali če je (bila) prehlajena, kaj bolna. Dojenčki nemalokrat potrebujejo več varnosti in telesne bližine še nekaj časa po tem, ko so že na videz povsem zdravi.

"Sem kronično neprespana, preutrujena, shujšana (čeprav veliko pojem),obupana...Ko se kakšna mamica pohvali, da njen otroček spi celo noč, se mi kar stemni pred očmi."
***Zelo dobro vas razumem, tudi sama sem imela tako situacijo pri prvem otroku, to je lahko izjemno naporno, ker ne vidite konca. Starši včasih radi pretiravajo o "pridnosti" otrok ponoči. Nekateri rečejo, da otrok spi, pa se potem izkaže, da spi, če mu hodi nekdo pobirat dudo ali da popije dve stekelnički čaja, za kar mora tudi kdo poskrbeti.

Zbujanje je za vas gotovo prehudo, če se tako počutite. Prosim, poglejte, kaj smo napisali mamicam na teh povezavah. Upam, da najdete, kaj, kar lahko naredite, kar še niste poskusili.

Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5761770 (5m, ponoči nenehno prižeta k mamici)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6369566 (6m, zbujanje po bolezni, kako nazaj na urnik)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979601 (8m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=535&t=535 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979601 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982075 (9m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981632 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6749470 (11m, noč je nočna mora)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-6678602 (11m, utrujenost)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5797258 (12m, zdravje zob, skupno spanje, kritike)

Izkušnje - malo podpore pri spanju starejšega dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6668437 (zbujanje, stres, utrujenost, izboljšanja spanja)

Družinska postelja:
http://med.over.net/klinicne_stroke/por ... stelja.htm Irena D., članek)
http://www.mothering.com/how-stats-real ... twice-safe (Mothering, angl. članek)
http://www.naturalchild.org/james_mckenna/ (raziskave, dr. James McKenna)

O učenju spanja z jokom:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5199678 (7m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979625 (10m)

"Od vsepovsod dobivam nasvete kako to ni normalno, da se ponoči še doji, da bi moral želodček že počivati, da bo dobila karies, ker zaspi med dojenjem in slina ne spere mleka, da jo preveč crkljam, da naj jo pustim jokati 2 noči, potem pa bo dala mir...prosim?????"
***Kup kulturnih neumnosti ste slišali, ki nimajo z biološkimi vzorci spanja/hranjenja/budnosti dojenčka prav nič skupnega, a so značilni za zadnja desetletja v naši družbi. Zagotavljam vam, da je vaš otrok povsem normalen in vi tudi, ker se vam to dogaja. Moj seznam podobnih izkušenj je eden najdaljših. Zakaj je to problem - zato, ker družba pritiska na matere, da to ni vredu. Želodček dojenčka je majhen, pogosto se polni, vzorec spanja je povsem drugačen od vzorca spanja odraslih, to o počivanju želodčka je povsem nestrokovno in izmišljeno. Kariesa materino mleko ne povzroča. Tveganje za karies je povečano ob uporabi prilagojenega in kakega drugega pasteriziranega mleka. Materino mleko je surovo in preprečuje nastajanje kariesa, krepi zobe in pripomore k zdravju zob, tudi ponoči. Z izjokavanjem otroku sporočimo, da se na nas starše ne more zanesti, mir da zato, ker otopi, ne zato, ker se kaj koristnega nauči.

Ste že brali to? Vse te teme zajema, ki sva jih navedli. O njih govorijo tudi pediatri, ki kot boste videli, te kulturne neumnosti gladko spodbijejo. Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

Je skupno spanje za vas kaj manj naporno? Ali bi deklici lahko ponudili tudi dudo? Je naporno samo dojenje, položaj, v katerem med dojenjem ne morete dremati? Ali deklica tudi joka, se zvija in je glasna? Bi lahko malo oddremali čez dan? Poskusite ji umiriti dnevno rutino. SPloh če opažate, da je zelo mobilna in da se ji veliko dogaja. Ste čez dan morda več odsotni, poskušate s kakšno pripravo na varstvo? Vse to lahko tudi vpliva. Vključno s stresi ali večjimi spremembami v družini.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni!

Najprej velika velika HVALA Mojca za napisano in za vse linke na to temo. Oglašam se šele danes, saj sem rabila kar nekaj časa, da sem vse prebrala. Ne vem, če se zavedate, kako zelo pomagate nam neizkušenim mamicam s svojim znanjem, s svojimi izkušnjami in predvsem s svojo srčnostjo. Res ste božji dar.
Hvala tudi tinci za spodbudo.

Lep pozdrav vsem