Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Dodajanje tekočin v vročih dnevih

Default avatar

rekafreia

Lep pozdrav! Sem mamica 3mesečne (3mesece in 1 teden) punčke in jo polno dojim. Sedaj sem v dilemi glede dodajanja tekočine (vode) v teh vročih dneh. Vem da je dojenje dovolj, o tem sem tudi veliko prebrala a vendar se medve dojiva le 5x na dan oz. 4x čez dan in 1x ponoči. Jaz jo sicer podojim vsakič ko ona hoče a želi le tolikokrat. Kar pomeni, da med enim in drugim obrokom lahko kdaj mine tudi 5 - 6ur.Sicer pa ne vem ali ji resnično primankuje tekočine kajti po obroku in po podiranju kupčka (kdaj ga podre kdaj pa ne) še vedno polije - a vendar ni vedno polivala, to se je začelo dogajati zadnji teden. Drugače je živahna, mesečno je pridobivala 1kg na teži (sedaj ima 6500g) a veliko spi - recimo da je čez dan budna cca 6 ur (ali je to premalo?). Zbudi se za hranjenje in je po hranjenju še malo budna nato pa zaspi vse do naslednjega hranjenja (kar pomeni da še sama ne vem, kdaj bi ji dodajala vodo kajti med enim in drugim hranjenjem spi in je ne bi želela zbujati le zato, da ji ponudim nekaj žličk vode). Pleničke so polne, urin ne smrdi, blato odvaja cca 1x/teden a mečava je rahlo vdrta. Kot vidite sem zmedena:) zato Vas naprošam za mnenje.
Najlepša hvala!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, rekafreia!

Vaša 3m deklica se odlično doji in enako odlično pridobiva na teži. Je otrok, ki ji dojenje pomeni bolj ali manj le hranjenje, na dojki drugih potreb v glavnem ne zadovoljuje (npr. tolažba, umiritev), rabi precej spanja in se doji po svoji pobudi na razmeroma velike razmake. Urin je svetel in dovolj obilen, torej je vse vredu.

Domnevate lahko, da bo deklica ob morebitni povečani žeji, ko bo še bolj vroče, morda dodala kak kratek podoj ali nekoliko spremenila ritem dojenja.

Glede na to, da mleko, posebej maščobe in elektroliti v materinem, poskrbijo za boljšo hidracijo od same vode, ni treba zgubljati časa z dodajanjem tekočin po žličkah. Opazujemo pleničke in otroka, če smo v dvomih, pa ponudimo kak kratek dodaten podoj, ko je otrok buden - kadar ga seveda želi in sprejme. Nikakor je ni treba zbujati, ni več novorojenka, da bi se bali letargije, saj ste že ugotovili, da se zna zelo dobro dojiti. Posebno pozornost bi posvetili dojenju in hidraciji ob preveč hkratnega spanja ob morebitni bolezni otroka.

Mečava je v sedečem položaju vedno malo vdrta, poeg tega pa je po tem težko soditi za nas laike, gre pač za luknjo med lobanjskimi kostmi in težko presojamo. Luknja je vedno nekoliko vdrta, kajne, ne gre drugače.

Če otrok normalno svetlo in konkretno lula, se zanj normalno doji, nima vročine ali obilno bolezensko ne bruha (polivanje je nekaj drugega!) potem ne gre za sum ali nevarnost dehidracije.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825