Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Porodnišnica Kranj - izkušnja?

Default avatar

mama iz KR

Mene pa v kratkem čaka tretji porod. Dvakrat sem že rodila v KR in razen nekaterih izjem sem bila zadovoljna.

Me pa zanima od tistih, ki ste rodile v Kr v zadnjem času, kako je s prerezom presredka, predrtjem plodovih ovojev, umetnimi popadki in podonimi posegi in sicer, če ste jih imeli ter ali so vas predhodno vprašali oz. seznanili o teh posegih?

Zanima me še, za koliko časa so vam odvzeli otroka za jutranjo nego?
Default avatar

neka nina

zdravo, v kr sem rodila oktobra.
predhodno sem šla na ogled porodnišnice in razgovor z glavno sestro, kjer so mi povedali, da za prerez presredka ne vprašajo, ovoje tudi predrejo, amnioskopija je rutinska. slednjo sem po posvetovanju s svojo ginekologinjo zavrnila, kar je pri zdravniku povzročilo malo slabe volje, ovoje so mi predrli, rojevala sem z ea, končalo se je s cr.

žal je ogromno odvisno od sreče - jaz sem jo imela, saj sem bila tričetrt "rojevalnega" časa edina porodnica, ekipa je bila zelo ok, ea sem odlično prenesla. na oddelku pa stvari močno šepajo in sem zares hudo hudo nestrpno čakala odhod domov.

se opravičujem, ker ni vel. začetnic - si ravno črpam mleko.

srečno!
Default avatar

barbara*

Živjo, v kranju sem rodila septembra. Osebje na pregledih pred porodom je bilo zelo prijazno. 3x sem šla na amnio, pa mi ni blo nič zoprno. Zravn je bla babca, ki je bila zelooo prijazna. Porod je bil kljub umetnim popadkom dokaj lahek, osebje pa zelo prijazno. Presredka mi niso rezali, mi je pa malo kože počilo in potrebno je bilo par šivov.
Sestre na oddelku pa niso bile ravno prijazne. Ker je bil to moj prvi otrok, je bilo težko, sem bila kar malo zgubljena. Ne pričakujem, da se bo nekdo skoz ukvarjal z mano, ampak da mi pa ne povedo, da če bo otrok lačen, naj ga pripeljem k njim da mu dajo dodatek, ker sama še nisem imela nič mleka. Previjanje so mi pokazale v parih minutah, pogledam okrog sebe, sestre že ni bilo nikjer več. Vse naj bi kar takoj znala. Za dojenje so me samo spraševale: Kako gre? Da bi se pa kera ustavla 5 minut in mi pomagala, se pa žal ni zgodilo.
Do konca bedno sem se pa počutila, ko so me poslali domov že 2 dni po porodu. Rodila sem v četrtek popoldne, v soboto zjutraj na viziti pa je sestra težila zdravniku, naj jih čim več pošlje domov. Ti pa ležiš in posleušaš, kako se te hočjo čim prej znebit.
Nočem kritizirati, najbrž sem samo slabo naletela. Z zdravniki v kranjski porodnišnici sem imela res zelo dobre izkušnje, tudi sestre na ginekološkem oddelku so neomejeno prijazne, na porodnem pa res razočaranje.
Upam, da bo naslednjič boljše
Default avatar

Iika

Jaz bom samo tako rekla..ne grem nikoli več v Kr porodnišnico. Sem mislila, da bom obolela na porodnem oddelku. Nisem imela nič mleka, tamala mi tudi ni hotla sesat, pri sestrah nobene pomoči, samo kritiziranje. Otrok se mi je neprestano jokal, sem šla k sestri po dodatek in vprašala, če ga lahko dobim, pa je rekla da naj jo raje malo pockrljam pa se bo nehala dret ??? Haloooo crkljam jo že eno uro, se ne pomiri. Otrok je lačen!!!!. Razočarana čisto nad Kr porodnišnico.
Ko bo drugi otrok, grem definitivno kam drugam.
Default avatar

zadovoljnaru

Rodila sem 3x -2004, 2006, 2010.
Dodatek ni bil nikoli problem, otrok je lahko ostal čez noč na štacciji, prijazna le ena sama sestra .
Hrana super, čas z aobiske ravno prav, 2X sem rojevala v posebni sobi.
Default avatar

mami Saša

Pozdravljene.
Naj povem še mojo izkušnjo. Prvič sem rodila z epiduralno v Postojni in imam na porod zelo lep spomin. Drugič pa sem rodila v Kranju, tudi z epiduralno in imam na porod grooozne spomine. Najprej sem sama hodila z močnimi popadki po hodniku in imela občutek, da bom pobruhala vse stene.. Voda mi je odtekala, da so bile lužice vsepovsod. To se je vleklo dve ure. Res da je bila tisto noč ko sem rojevala gneča, ampak vseeno. Najprej mi epiduralne niso hoteli dat, potem pa je bilo prepozno in mi je dal lokalno. Nato nisem čutila nič in niti potiskat nisem mogla. Pa so moji popadki minili in so mi dali umetne.. Tudi lokalna je popustila in začela se je˝ huda ura˝. Bila sem izčrpana in dve sestre sta klečale na mojem trebuhu in vpile, kaj delam mojemu otroku!! Še en mesec sem imela modrice po trebuhu.. Poznam kar nekaj podobnih izkušenj s kranjsko porodnišnico.. Jaz k njim ne grem več. Še dobro, da imam dve prelepi hčerkici, ker me je zdaj poroda še bolj strah kot prej.
Še enkrat bi pohvalila epiduralno analgezijo v Postojni.. Lep pozdrav vsem mamicam
Default avatar

analopka

Pred kratkim sem rodila v kranjski porodnišnici.
Babicam, ginekologom in anseteziologom v porodnem bloku lahko izrečem same pohvale. Tisti dan nas je rodilo 10 in so imeli resnično gužvo, vendar jaz tega nisem občutila. Babica me je redno hodila gledat če je vse ok. Ko sem zaprosila za ea, je bilo v 15 min vse zrihtano. U glavnem brez pripomb in same pohvale.
Na oddelku pa povsem druga zgodba. Mogoče sem imela samo nesrečo s sestrami v dnevni izmeni - bile so grozne, nočne so bile sicer ok, samo ponoči se ne ukvarjajo kaj dosti s tabo in itak spiš. Glede dojenja nisem dobila nobenih nasvetov, kljub temu da sem jim ves čas govorila da mi mleko ne teče, mala pa je postajala vedno bolj jokava in seveda lačna. Ves čas so me prepričevale, da mi sigurno teče... Mala pa je le "cuzala" bradavico in ne sesala. Kako je pristavljena in kako nama gre, se pa nobeni ni zdelo vredno od blizu pogledati. Na koncu sva pristali na umetnem mleku, kar še danes obžalujem in povzroča težave pri polnem dojenju. Sestra, ki je skrbela za mamice - obup -nesramna in brez kakršnihkoli vzpodbudnih besed in koristnih nasvetov. Prav tako sestra, ki je skrbela za mojo malo.
Še cel kup stvari, ki škripajo na oddelku... Če povzamem: v Kranj bi takoj šla še enkrat rodit, na oddelek pa nikoli več.
Default avatar

1MaliFikus

Živjo mamice...

sem prebrala izkušnje v Kr., ker sem se nekako odločila, da gremo tja rodit, ker nič ne komplicirajo glede doule. V Lj. sem imela precej neprijetno izkušnjo z babco, zato sem se odločila za doulo. Povedali so mi, da je na voljo celo babca za ves čas trajanja poroda, ki je sicer samo ena na voljo, dobesedno: njeno ime je Marjeta Žlebnik, storitev je sicer plačljiva, pa me zanima, če je imela katera izkušnje z njo?

hvala in lp
Default avatar

kranj

Rodila 3x, izkušnje dobe. Prosila sem za nadstandard sobo in doplačla. Bilo mi je ok, da sem bila sama. Če mi kaj ni bilo ok, sem povedala in se je vse uredilo. Res pa da sem sama zdravstveni foh in kar veliko poznam. Nisem pa dobila med porodom nič proti bolečinam ker ne smem, tako da je šlo vse v živo z bolečinami in ob tem nisem bila tiho :)
Default avatar

PikA

Za Marjeto sm že slišala, storitev sicer izjemno draga ampak baje se splača.
Default avatar

Mlada mamica

Drage mamice, bodoce mamice....

Avgusta letos sem rodila v Kranju in sicer morem povedat, da je bila porodna ekipa super.... Oddelek po porodu pa katastrofalen... Sestre se bile obupne tko, da imam zelo slabo izkusnjo po porodu z oddelkom. Na zalost se to dogaja ja... Imela sem par sivov po porodu, ker sem rodila naravno in sestre so me se isti vecer po porodu nadirale, da zakaj zvonim na zvonec? Da ustanem pa ze lahko, da grem lahko na stranisce sama in ne vem kaj.... Meni se je pa vrtelo in je medicinski brat rekel, da ni sanse, da grem sama po porodu na stranisce, da naj nekoga poklicem, ker si totalno brez energije in se lahko naredi, da pades po tleh. Dobila sem tablete, ker sem imela obcutek, da se cela soba vrti. Katastrofa res! Sestra, ki mi je vzela kri za pregled po porodu je prisla v sobo in rekla, da imam cuden komolec....bla bla bla... Krvi mi pac ni mogla vzeti tako enostavno, ker se moja zila skrije in imam vedno problem, ko je treba vzeti kri. Epruvetke za kri so ji padale po tleh.... Nobenega odnosa ni bilo res... Kar se tice previjanja, dojenja.... isto tko. Sestra mi je rekla, da imam grozno veliko dojko, da ni cudno, da moj dojencek ne more dojiti.... Halo???? Ce imas veliko mleka je to normalno!!!! a zdej bomo pa same odlocale kasne joske bomo imele? dejte no... Nobena sestra mi ni pokazala kako se doji otroka.... glede na to, da je moj prvi otrok bi lahko pokazale mal vec interesa za oba. Nobena se za naju ni zmenila...dojencek je bil lacen in so mi ga pustili nekaj casa brez dodatnega mleka... a si lahko mislite??? Dejansko se te stvari res dogajajo.... na zalost... nekatere sestre hodijo v sluzbo samo zaradi denarja in ne veselja. Ko mi je sestra pokazala kako se otroka previje mi je se rekla a veste ne smete biti prevec nezna ... sploh ne veste cez kasno silo je sel vas otrok med porodom. HALOOO????To je rekla pred mojo mamo, ki ni mogla verjeti, da to slisi. Razmislite preden greste v Kranj res! Ce bi vedela, da je oddelek katastrofalen ne bi sla! 2 dni po porodu so me pa poslali domov tako, da...
Default avatar

mamicaa12

Lep pozdrav!

Tema je sicer že stara pa vseeno bi dodala še mojo izkušnjo v kranjski porodnišnici, saj sem tudi sama pred porodom prebirala komentarje na temo porodnišnice Kr. In ker sem prebrala več slabih izkušenj kot dobrih, se mi zdi prav, da napišem kako je bilo pri meni.

Rodila letos oktobra, prvi otrok.
Celoten porod od sprejema do rojstva je pri meni trajal 12 ur. Nekje na polovici vsega sem zaprosila za epiduralno in jo dobila takoj. Babcam vse pohvale, še posebej bi tu omenila babico Matejo Romšak, res kapo dol. Otroček se mi sicer ni spuščal, vsakič ko sem pritisnila je zlezel malo nazaj, zato je že bilo govora za vakumski porod ali carski rez. Od tu naprej je bila pri porodu prisotna tudi ginekologinja Irena Virant (odlična).
Na koncu sem dobila šive, notranje in zunanje ker sem se malo strgala, vendar zdaj (3 tedne po porodu) ne občutim skoraj nobene bolečine več, le tu in tam me še malo špikne ko se vsedem (šive mi je delala ginekologinja Irena Virant).
Torej z osebjem v porodni sobi imam le dobre izkušnje, tako da mi bo porod ostal v resnično lepem spominu.
S sestrami na oddelku po porodu je pa tako...Na oddelek sem prišla v času po kosilu, vendar sem kosilo vseeno dobila takoj. Prav tako so me takoj vprašali če potrebujem kakšno protibolečinsko tableto in sem jo tudi dobila, in tudi naslednje tri dni so me nenehno spraševali, če potrebujem kaj proti bolečinam, vendar kasneje nisem več potrebovala. Sestra je šla prvič ko me je lulat z mano na stranišče, za to je nisem prosila temveč se je za pomoč odločila sama.
Previjanje sta mi pokazale dve dijakinji na praksi. Bili sta prijazni, ob njuni navzočnosti sem kasneje previla enkrat sama, v nadaljne sem to opravljala sama.
Prvo noč so mi dojenčico vzeli na oddelek, da sem se naspala, za to me niso vprašali, ampak me to ni motilo saj sem bila budna že 36 ur in sem spanec resnično potrebovala. Ponoči so mi dojenčico pripeljali 2-krat za dojenje, obakrat je sestra počakala toliko časa, da se je mala pristavila in nato odšla, kasneje pa jo je prišla iskat.
Domov sva šle 3.dan po porodu in moja izkušnja s sestrami je bila dobra.

Mojo izkušnjo sem delila z vami zato, ker je večina izkušenj slabih, čeprav jaz nimam pripomb, je pa verjetno res veliko odvisno od želja in zahtev porodnic. Jaz sem glede tega skromna in nezahtevna, verjetno je tudi zato moja izkušnja lepša.

Tako da tiste ki vas to še čaka... Zavedajte se. Nekatere imamo lepe spomine in izkušnje s porodom, nekatere žal nekoliko manj.
Ampak jaz zase vem, da tako lepih spominov na porod kot jih imam jaz, ima verjetno malokatera in sem za to tudi zelo vesela.

Vsem želim, da bi imele tudi ve lahek in hiter porod brez zapletov in bi bila vaša izkušnja prav tako lepa kot je bila moja.

Pa lep pozdrav vsem!

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar