Nosečnost in obporodno obdobje

Dojenje na 2 uri

Default avatar
Pozdravljeni,
imam 5 mesečnega fantka, ki je se normalno polno doji in ima tudi normalno težo. Problem je v tem, da hoče in zahteva dojenje na 2 uri. Sicer "po rutini" imamo zadnje nočno hranjenje ob 22. uri in potem spi do 5.30 ure.

Vseeno pa bi rada podaljšala interval dnevnega dojenja vsaj na 3 ure. Smo prvo probali s tem, da bi podaljševali intervalpostopno na 2,5 ure, vednar je pa je bilo zelo veliko joka, kaj šele 3 ure. Enostavno preveč upora, joka in vlečenja oblačil. Kako lahko podaljšam interval?

LP, S
Default avatar
Pozdravljeni, S.!

Vaš 5m dojenček se želi dojiti vsaki 2h, ponoči pa tako rekoč vso noč spi. Zanima vas, kako bi podaljšali razmak, da bi bil dlje sit.

Včasih so doenčki bolj zadovoljni in dlje siti, če lahko dolgo sesajo na dojki oz. sesajo tako, da dobijo čim več maščob. Maščobe v gostem zadnjem mleku jih potolažijo, umirijo, uravnotežijo prebavo... A to ni pravilo, nekateri se kljub intenzivnim, dobrim in dolgim podojem ne morejo dojiti na tako velik razmak. Materino mleko se prebavi že v uri do uri in pol.

Vemo tudi, da dojenje ni samo hranjenje. Ne le, da nekateri dojenčki bolje in laže dobivajo dovolj mleka in dovolj maščob z (zelo) pogostimi podoji. Pogosto se mnogi dojijo tudi zato, ker z dojenjem zadovoljujejo številne druge potrebe. Poglejte prosim to pojasnilo še za več informacij. Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120

Pri zdravem in aktivnem dojenčku je ustrezen tisti ritem, ki si ga otrok postavi sam in ob njem lepo napreduje. Žal so mamice po krivici nemalokrat okregane ali obravnavane kot premalo skrbne, kadar dojenček nima ritma (podoji so nepredvidljivi, vsak dan je lahko različen) ali pa ko ritem dojenčka ni v skladu z nekimi urniki po meri odraslih (npr. podoj vsako uro, dve ipd.).

Večina dojenčkov ne pozna oz. ne sprejema ritma dojenja na 3h, to je normalno, ker dojenje in obroki po logiki odraslih pač (v nasprotju s prevladujočimi pričakovanji in žal številnimi nasveti) nimajo kaj dosti skupnega. So dojenčki, ki si res sami izberejo ritem, nekateri tudi na 3h, celo na 4h, pa dobro napredujejo, a teh je dokaj malo. Mnogi pa bi ob tem ritmu slabo napredovali. Še več, nekateri tudi nikoli ne zredčijo podojev oz. ne povečajo razmaka. Celo do tega pride, da se prve mesece nekateri dojijo manj pogosto kot pa kasnejše mesece! Tudi to ni narobe.

Zakaj v naši kulturi mislimo, da bi moral otrok sesati na 3h? Ker so pričakovanja v naši družbi napačna - so posledica nerazumevanja naravnih vzorcev spanja/hranjenja/potereb dojenčkov. Priporočam v branje ta dva članka.
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11, ... msg-142069

So situacije, ko drugače kdaj ni možno kot na 3h, npr. je mamica tedaj na kakšnem predavanju (študentka) in je otroček v varstvu,... Tedaj bi podoje zamikali z dudo, morda bi otrok dobil vodo, nesladkan čaj, če je že večji tudi malo goste hrane... A moramo paziti, da ne pride do slabšega napredovanja in do tega, da otrokova stimulacija dojke ni dovolj intenzivna, da bi se tvorilo ravno toliko mleka, kot ga otrok potrebuje.

Še te povezave: O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1675&t=16758 (zdravnik priporoča na 3h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981859 (19d, čakati na razmak 3h?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6009186 (2m, stagnacija na teži zaradi urnika)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1725&t=1725 (4m, normalno še vedno na 2h?)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825