Nosečnost in obporodno obdobje

uvajanje goste hrane pri debelejšem dojenčku

Default avatar
Zanima me, ali so kakšni posebni napotki, kako uvajati gosto hrano pri debelejšem dojenčku?
Moj sinko je že od samega začetka bajsi - pri rojstvu je imel 50cm in 3.500g, pri dveh mesecih je imel že 6 kg, potem je vsak mesec pridobil približno 1kg na mesec. Zdaj je star 7 mesecev in ima že 11kg. Naj povem, da je polno dojen in nikoli nisem ničesar dodajala. Pediater mi je rekel, da dokler je samo dojen, naj ne skrbim zaradi teže, ker je to t.i. "dobra maščoba”, ki se ne nalaga.
Ko je bil star 5,5 mesecev sem zelo počasi začela z uvajanjem goste hrane, najprej žličko naribanega jabolka, potem dve žlički drugega sadja itd. Do zdaj je poskusil že kar nekaj sadja, pa tudi kuhan korenček, cvetačo, krompir. Ampak vsakič poje samo nekaj žličk, potem ga več ne zanima. Takrat mu ponudim še dojko in zmeraj se z veseljem še podoji. Torej, vsak dan mu enkrat dam par žličk sadja ali zelenjave, sicer pa se doji na 3-4 ure. Moje vprašanje je, kako uravnavati obrok goste hrane in dojenje? Kako večati obrok goste hrane in ga širiti na druga živila (meso, testenine, maslo...) ob tem ko ostane količina dojenja enaka? Skrbi me, da se ne bi sinko preveč zredil, če ga še naprej dojim kot prej, hkrati pa bo jedel vedno več hrane...
Default avatar
Pozdravljeni, janja.g!

Vaš fantek je star 7m, do 5,5m se je polno dojil, nato počasi uvajate GH, ker ni pretirano navdušen. Ima 11kg in ne veste, kako ga hraniti, da ne bo pretežak.

Brez skrbi, janja, fantek se lahko doji, kolikor želi. Natanko tako, kot je pojasnil, zdravnik, te maščobe niso tisto, kar dela odrasle ljudi predebele. Maščobe, ki se ob materinem mleku nabirajo pri dojenčku, so zelo pomembne in potrebne, predvsem za razvoj otrokovih možganov in okostja, torej trdnih kosti in zdravih zob, povedano na kratko in zelo poenostavljeno.

Ste že brali te povezave: Pretežek otrok?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979131 (prek 10kg pri 7m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1115&t=1115 (preobremenjenost prebavil?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979695 (prek 6kg pri 2m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=980&t=980 (se dojen otrok lahko preveč zredi?)

Ta maščoba se bo po tem, ko bo otrok postal mobilnejši, proti koncu prvega leta in v drugem letu, verjetno kar porazgubila/porabila, otrok bo postal močnejši, večji, krepkejši, ne pa nujno več debel malček.

Pri GH priporočam, da otroka hranite zdravo in uravnoteženo, kar lahko seveda pomeni različno, kajne. Da ne bi postal debel otrok, z debelostjo, ki vodi v diabetes ali druge degenerativne bolezni dandanes pogosto res že pri otrocih, pa priporočam:
- dojenje tudi v drugem letu ali še dlje, če vama bo ustrezalo (raje materino kot drugo mleko; materino mleko varuje pred debelostjo in boleznimi v kasnejšem življenju)
- izogibanje hrani, ki povzroča debelost in degenerativne bolezni, to pa je v tem vrstnem redu: industrijski sladkor (posebej prečiščen nafiniran), prečiščena žita (posebej bela, polbela moka vseh vrst, oluščen bel riž, testenine in takih mok in večina močnate oz. industrijske škrobne hrane); sladkanih pijač, sadnih sokov, doma stisnjene sadne sokove redčite z vodo (da se ublaži udar skladkorja v njih), ne ponujajte pretiranih količin niti kar zadeva suho sadje, raje dodajte na jedilnik tudi oreščke
- ne držite otroka na manj mastni hrani, ne samo, da otrok potrebuje maščobe, ampak gre tudi za to, da "podhranjenost" oz. odtegovanje pri maščobah vodi v povečano potrebo po ogljikovih hidratih, ti pa se približno trikrat hitreje kot pri zdravih maščobah nabirajo, torej prav iz njih nastaja neprimerna nezdrava debelost

Maščobe v materinem mleku in druge zdrave maščobe, npr. surovo maslo, smetana, polnomastne skute in polnomastni drugi mlečni izdelki (jogurt, kislo mleko, kefir,...), bio kokosovo maslo, hladno stisnjena olja (predvsem olivno, laneno, sezamovo,...), maščobni sloji rib, bogati z omega 3 (npr. podkožno maščevje lososa ali plave ribe,...) in tako naprej... vse to dobrodejno vpliva na telo, da počasi prebavlja, smo dlje siti, zadovoljimo potrebe možganov in drugih organov, kosti, nalaganje na kritičnih mestih je počasno. Kadar nam maščob manjka, postanemo "požrešni", ker nismo zares siti, nadomestke praviloma najdemo v ogljiko-hidratni hrani (testenine, kruh, krompir...), to zažene hormonsko gugalnico in vodi v prenajedanje (težko pojasnim na kratko), debelost, na koncu v diabetes.

Predvsem priporočam, da ne poslušate raznih reklam na teve ali ljudi, ki menijo, da je treba debelemu otroku zmanjšati vnos vseh, tudi zdravih maščob, saj s tem povzročimo ravno nezaželen učinek. Seveda otrok ne potrebuje pregretih, oksidiranih maščob (olj), npr. v hitro pripravljeni hrani...
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Najlepša hvala za odgovor! Sem prebrala tudi priložene povezave in mi je kar odleglo, ko vidim, da je kar nekaj dojenčkov bilo buckastih, pa ni s tem prav nič narobe, ker so potem zrastli v krepke (nekateri celo suhe) fantke :)
Tale forum je res krasen in je v veliko pomoč nam mamicam!

Lep pozdrav
Default avatar
Samo v tolažbo: Moji trije faloti so bili vsi debeluščki (porodna teža okoli 4 kg, pri 3 mesecih nad 7 kg in pri enem letu okoli 12 kg), mogoče so zaradi tega tudi malo kasneje shodili (14-16 mesecev), vendar sta zdaj starejša dva prava suhca (pa zelo veliko pojesta), ta mali (16 mesecev) je sicer še buckast, vendar je ravnokar shodil in vem, da bo šel po poti starejših dveh. Vedno jim pa dovolim, da pojedo kolikor hočejo (res pa je, da sladkarije jedo res poredko), pa veliko sadja in zelenjave. Se pa pri nas vsi radi gibljemo, in ob taki akciji res nihče ne more biti debel. :)