Nosečnost in obporodno obdobje

potreba po dojenju

Default avatar
Pozdravljeni,
sedaj smo uspeli priti na 2 podoja na dan, to je pred dopoldanskim spanjem in popoldanskim. Pa seveda še zvečer pred spanjem. 10,5 mesečnica po podoju zaspi in jo prestavim v njeno posteljico, ko se zbudi jo prestavim v zakonsko in podojim da zaspi in tako smo do jutra. Včasih tudi ko spi zraven mene se zbuja na pol ure in jo umirim z dojenjem. Ko pa smo na celodnevnem izletu pa gre tudi brez dojenja cel dan in pride na vrsto zvečer pred spanjem. Zanima me do kdaj rabi dojenček dojenje-sesanje? Imam znanko, ki je kar naenkrat prenehala z dojenjem, zaradi zdravstvenega razloga in je šlo brez težav (starost dojenčka 9 mesecev). Ta dojenček pa sedaj uporablja dudo.
Naša se na dojki bolj crklja kot da bi jedla, na dudo je pa nisem navajala in niti je sama ne sprejme, tudi stekleničke ne. Nazadnje sem ji dajala iz stekleničke piti pri 4 mesecih, potem sem to opustila. Tekočine ji tako dajem po žlički, drugače ne sprejme.
Imam še eno kolegico, ki 2 letnemu otroku da pred spanjem v posteljo še stekleničko mleka in otrok zaspi.
Zanima me ali je to bolj crkljanje, ali rabi otrok nadomestek, če prenehaš z dojenjem, recimo pri enem letu?
Kaj pa dojenje za umirjanje ponoči, do kdaj je sprejemljivo, da ne povzroči težav pri vzgoji kasneje.
Gledala sem namreč oddajo v kateri so starši, ki skupaj z otroci pridejo v hišo in kjer jih psihiatrinja opazuje in svetuje staršem. Ti otroci so vse prej kot mirni. Otroci so stari nekje od 3-5 let. In pogosto se zgodi da otrok še vedno spi s starši. Psihiatrinja jih uči naj odlagajo otroka v njegovo posteljo in se vračajo k njemu, če joka ali se pritožuje. Dostikrat tudi očka da spat otroka, še posebej če bi ga mamica podojila, da ga umiri. Ti otroci kasneje uspejo zaspat sami. V bistvu kar čez noč začne otrok spati v svoji postelji in tudi starša sta nad tem presenečena.
Default avatar
Pozdravljeni, MISKA!

Na vprašanje, do kdaj dojenček potrebuje sesanje zelo težko natančno odgovorim, ker so razlike zelo velike. So otroci, ki se mirno odstavijo proti koncu prvega leta in ne rabijo nikoli nobenih dud in stekleničk, ne sesajo prstka in so ob tem zadovoljni. Večina bo tui še v drugem letu, če se ne bodo več dojili, potrebovala nadomestek za zadovoljitev potrebe po sesanju. Nekateri od teh se bodo dojili tudi po drugenm letu ali še dolgo sesali dudo, če te potrebe ne bodo več zadovoljevali na dojki.

"Imam znanko, ki je kar naenkrat prenehala z dojenjem, zaradi zdravstvenega razloga in je šlo brez težav (starost dojenčka 9 mesecev). Ta dojenček pa sedaj uporablja dudo."
***Če mamica mora odstaviti, to ponavadi kar gre, stres je odvisen od značaja in dejavnikov v otrokovem okolju, ni nujno vedno velik. Pričakovati je, da bo dojenček vendarle moral imeti nadomestek za sesanje, v tem primeru je to duda.

"Naša se na dojki bolj crklja kot da bi jedla, na dudo je pa nisem navajala in niti je sama ne sprejme, tudi stekleničke ne."
***Ja, težko je napovedati, ali bi vaša deklica sprejela nadomestek, če bi sesanje potrebovala. Morda bi ga takoj, če ne bi dobila dojke, morda mukoma.

"Imam še eno kolegico, ki 2 letnemu otroku da pred spanjem v posteljo še stekleničko mleka in otrok zaspi."
***Obdobje, ko sesanje najbolje deluje kot način uspavanja, je razmeroma dolgo. Ni tako malo dve- in triletnikov, ki se uspavajo z različnimi načini sesanja, to je naravno in normalno. Lahko pa seveda pri nekaterih že bistveno prej zaživijo druge metode, odvisno od otroka.

"Zanima me ali je to bolj crkljanje, ali rabi otrok nadomestek, če prenehaš z dojenjem, recimo pri enem letu?"
***Normalno je, da dojenje okoli prvega leta izgublja prehransko, dobiva pa čustveno vrednost (ohranja imunološko vrednost). Crklja se na dojki ali na nadomestku, če slednjega rabi, vam bo kmalu "povedal" sam, ker se brez sesanja ne more umiriti,

"Kaj pa dojenje za umirjanje ponoči, do kdaj je sprejemljivo, da ne povzroči težav pri vzgoji kasneje."
***Nobenih dokazov ni, da bi nočno dojenje malčka povzročalo težave pri vzgoji. To so neke moderne domneve, raziskave kažejo nasprotno. Seveda je povsem vredu, če otroka spodbujamo k samostojnosti tudi ponoči, verjetno pa je, da bo zmogel, ko bo on sam z našo pomočjo na neki razvojni točki prepoznal, da je tako vredu. V večini kultur, tudi razvitih, otroci tudi ponoči večinoma rabijo občutek varnosti in stik z materjo ali ljubečo odraslo osebo tja do starosti 3 ali 4 leta.

"Gledala sem namreč oddajo v kateri so starši, ki skupaj z otroci pridejo v hišo in kjer jih psihiatrinja opazuje in svetuje staršem. Ti otroci so vse prej kot mirni. Otroci so stari nekje od 3-5 let. In pogosto se zgodi da otrok še vedno spi s starši. Psihiatrinja jih uči naj odlagajo otroka v njegovo posteljo in se vračajo k njemu, če joka ali se pritožuje."
***To je znana metoda, ki jo prakticira tudi E. Pantley, včasih deluje, drugič ne. Poznam veliko dojenčkov in malčkov, ki se ob odlaganju v posteljico povsem prebudijo, razživijo, neutrudno kličejo, plezajo, skačejo, se kam udarijo, pobruhajo sebe, posteljico... in ta metoda preprosto odpove na celi črti, saj mamica lahko nato porabi še kako uro za preoblačenje otroka, posteljnine in umiritev situacije. Zakaj neki bi to počeli, če denimo otrok lepo zaspi med sesanjem ali varno stisnjen ob mamico ali očka. Ko bo pripravljen, bo sesanje gotovo opustil. Prva situacija je lahko celo veliko bolj stresna za celo družino in nima pozitivnih učinkov na vzgojo, če smo vsi nervozni in otrok vsak večer namesto, da bi ležal, denimo skače kot zajček. Zato običajno priporočamo tisto, kar PRI VAS bolje deluje. Poskušajmo načine, ki se nam zdijo vredu, a bodimo prožni in jih opustimo, če se izkažejo kot zelo stresni za otroka ali starše.

"Dostikrat tudi očka da spat otroka, še posebej če bi ga mamica podojila, da ga umiri. Ti otroci kasneje uspejo zaspat sami. V bistvu kar čez noč začne otrok spati v svoji postelji in tudi starša sta nad tem presenečena."
***Vsekakor lahko deluje, poskusite po knjigi, nekateri otroci so lahko presenetljivo prilagodljivi.

morda boste pogledali še kaj od tega...
Uspavanje na dojki:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5318858 (6m, 10m)
Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982075 (9m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981632 (10m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2119&t=2115 (10m, odstaviti?)
Kako do boljšega spanca:
http://med.over.net/otrok_druzina/novica.php?id=37 (kratko o spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (ne spi – smo ga razvadili?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980691 (Otroško spanje, brez joka v sanje)
http://www.llli.org/llleaderweb/LV/LVAugSep03p88.html (angl. Happy Parents Guide)
Večerno uspavanje malčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4655212 (predolgo čuje)
Družinska postelja:
http://med.over.net/klinicne_stroke/por ... stelja.htm Irena D., članek)
http://www.mothering.com/how-stats-real ... twice-safe (Mothering, angl. članek)
http://www.naturalchild.org/james_mckenna/ (raziskave, dr. James McKenna)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825