Nosečnost in obporodno obdobje

Dojenje...?

Default avatar
Pozdravljeni! 16.2. 2010 sem rodila deklico težko 3100 g. Včeraj sem bila odpuščena domov. Imam težave z dojenjem. mala samo spi,ne morem je prebuditi,težko jo pristavim,ko pa mi že uspe,vleče 2 min. in konec. Zdi se mi uvela,kožo ima kot starka,bojim se,da je dehidrirana,ker premalo poje. Včeraj je tehtala 2900g. pridobila ni nič,teža gre le navzdol. iztisnila sem svoje mleko,in ga ponudila po flaški. Po 45 min. izstiskanja je bilo le 35 mililitrov. Kaj ni to premalo za otroka? Rada bi dojila,bog ve,da bi le skrbi me za hčerkico!Prsi imam otečene,boleče,občutek napetosti,mleko pa ne teče... Prosila sem za sprej ,ki bi mi olajšal dojenje,pa ga je zdravnik odsvetoval,pokazali so mi le leže dojiti,jaz pa bi poskusila kako drugače... Bo kdaj lažje? Najraje bi naredila Aptamil,da bi vsaj vedela koliko dobi vase... Patronažne sestre še ni,morda je ne bo danes,ker je sobota? Kako naj prebudim hčerkico? Niti pri previjanju se ne zdrami popolnoma??? Hvala za odgovore in vaš trud. Lp. Maja. Ps dojim-oz poskušam ojiti na 2 uri. Plenička je vedno suha,le nakazan madežek je,da je malo pokakala.
Default avatar
Pozdravljeni! Žal vam ne morem dobro odgovoriti po forumu, imam tudi sama 4d starega dojenčka in tri živahneže doma... vi pa rabite takojšenj posvet! Pokličite eno od svetovalk po telefonu čim prej, če se vam slučajno ne uspe nobena javiti, mi napišite sms in se bova povezali!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Majamajica, pozdravljeni ponovno!

Kako ste? Je vaša deklica še tako zelo zaspana?

Zaspanost, težave pri vzpostavljanju dojenja, neučinkovito sesanje na dojki, zlatenica - to so pogosti znaki po težjih, za dojenčka napornejših porodih. Menite, da bi lahko bil to tudi pri vas vzrok, npr. da je bil porod težji, sprožen in zelo hiter ali dolgo trajajoč... Ste prejeli kakšna sredstva proti bolečinam, zaradi katerih bi bila deklica tako zaspana? Dobro je, da ugotovimo vzroke, saj mamica potem laže pomaga otroku in bolje ve, zakaj in kaj se dogaja in kako bo treba verjetno postopati.

Je deklica sicer dobro pristavljena, vas dojenje ne boli, zaobjame večji del kolobarja? Ponavadi zaspančkom pomagamo na razne načine. Eni mamici sem nedavno obširno odgovorila, mislim, da bi lahko tudi pri vas pomagali ti ukrepi in nasveti za zbujanje in spodbujanje zaspančkov tu: http://med.over.net/forum5/read.php?94,5926536 (5d)

Situacija je zelo težka, razumem vašo stisko, je pa žal zelo pogosta (predvsem po porodih, kjer je potrebna večja stopnja intervencij) in mnogim dojenčkom je treba na razne načine pomagati, da se okrepijo, naučijo dojenja in imajo več budnih obdobij, ko lahko aktivneje sesajo. Šenekaj podobnih zgodb tukaj.
Dojenček napreduje (pre)počasi / na spodnji meji / laktacija ne steče:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4137604 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4365715 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980675 (2t)
Zlatenični dojenček & dojenček zaspanček:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=827&t=827 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979120 (9d)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1465&t=1465 (14d, zaspan)

Konkretno - najprej bi vam priporočila, da uporabite vse možne ukrepe za zbujanje deklice in motiviranje, da se vsaj uspe čim večkrat prisesati na dojko. Nato, ko bo že na dojki, poglejte, kako ji lahko pomagate sami, s stiskanjem dojke! Dojenčki vlečejo, če jim olajšamo, da je tok mleka boljši. S kompresijo to večinoma lahko uspešno naredimo. Poglejte si video posnetke. Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

Če deklice ne morete zbuditi, je smiselno iztiskanje mleka. To mleko ji poskusite dozirati čim večkrat, tudi v spanju, ko npr. drema, ne spi povsem trdno. Lahko z brizgo ali kapalko, lahko tako, da sesa vaš prst, nato pa skozi kotiček ustec vstavite brizgo...
'
Ali imate tehtnico in lahko težo spremljate? Vsaj 5-krat bi morala lulati in vsaj 2-krat kakati v 24h. Vsi znaki tukaj. Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)

Če menite, da nekaj ni vredu, absolutno ne čakajte, deklici pomagajte do mleka, če je to vaše ali prilagojeno, karkoli je mogoče, da bo dobivala vsaj 110-115g tedensko.

Za 4d je 35ml izčrpanega mleka zelo dobro! Črpanje je priučena veščina, ni pokazatelj količine mleka. Želodček 1t starega otroka praviloma sprejme 45-60ml naenkrat, je neraztegljiv. Zato je bolje dodajati/dohranjevati večkrat, pa tedaj malo manjše količine.

Ne razumem, zakaj niste dobili spreja, ta pogosto pomaga odpreti mlečne vode. Predpiše ga lahko vaš osebni zdravnik ali ginekolog. Imate dojke še prenapete?

Dojenje je na začetku kdaj izjemno težko, sploh pri zaspančkih, vendar mnogi težave premagajo in se začno čedalje bolje dojiti.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825