Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Težave z dojenjem

Default avatar

Petryina

Spoštovani,

na vas se obračam kot na zadnjo možnost, da mi pomagate najti rešitev za moj problem. Pred dobrimi 14 dnevi sem rodila zdravega sina (3380g, 52 cm). Neskončno si želim dojiti, pri tem pa se srečujem z zame nerešljivimi težavami.

Porod je potekal naravno, vendar so mi operativno odstranili posteljico, ker se ni hotela poroditi. Kljub slabemu stanju sem otroka pristavljala na prsi že kmalu. Prva dva dni je sicer precej spal. Dobila sem razjede na bradavicah in z vztrajnostjo in stisnjenimi zobmi sem jih v 10 dneh utrdila, tako da ni problema. Otrok je pristavljen pravilno (preverjeno pri različnih sestrah, zdravnikih…). Tretji dan sem imela neke vrste vnetje prsi (rdeče, trde, boleče) in sem imela krizo ponoči, mi je šlo na jok, kako bom dojila, če še majčke ne morem imeti oblečene od bolečin…Sestra v P mi je ponudila adaptirano mleko, ki sem ga zavrnila. Kljub bolečinam sem tisto noč dojila, naslednji dan pa mi je zdravnik predpisal Oksitacin in dojke so se zmehčale, mleko se je pojavilo, sicer bolj tekoče in le za vzorec, ampak se je. Stranski učinek je bil grozen glavobol, ampak sem bila vesela, da mi je dojenje steklo. A sem se očitno zmotila. No, jaz sem dojila vsakič iz ene dojke, včasih tudi iz obeh, ampak ob prvem obisku patronažne sestre na dom sem padla na realna tla, da se otrok ne redi dovolj oziroma se sploh ne in da moram dodajati. To mi je bilo kot strela z jasnega. Predobro namreč vem, kaj pomeni steklenička za otroka.
Tehtanja so bila naslednja:
Porodna teža: 3380 g
Odpustna teža: 3160 g
_________________________
Po 1 tednu: 3210 g
Po 2 tednih: 3290 g

Patronažna sestra mi je rekla, da se otrok nikakor ne redi dovolj in da moram dodajati, da bi po 14 dneh moral imeti svojo porodno težo. Po 16 dneh je otrok težek 3410 g, vendar to vse z adaptiranim mlekom. Dodajala sem v povprečju 2x na dan, okoli 120 ml, in sicer proti večeru.

Otrok sicer že od samega začetka spi celo noč (od 22h-23h pa do 5h, 6h, celo 7h zjutraj), brez joka. Po navodilih zdravnikov in patronažne, ga ponoči ne budim. Tako zamudiva veliko obrokov.

Patronažna mi je posodila tehtnico (oziroma sem si jo kasneje tudi sama) in sedaj tehtam njegove obroke. Zjutraj (po prespani celi noči) imam sedaj približno 90ml, potem 70, kasneje 50 po 14h pa le po 30 in po 20. Tako nikakor ne uspeva nabrati teh 450 ml, ki naj bi jih moj otrok potreboval. Zato mi je sicer logično dodajanje, vendar se mi kljub temu zdi, da me je patronažna sestra k temu napeljala prezgodaj.

Sedaj je tako, ko se otrok naje adaptiranega mleka, bi sicer šel še na mojo dojko, a bi se zgolj pocartal in spi zdraven. Preden pa se otrok naje adaptiranega mleka pa se že počasi jezi na dojki, ker je premalo mleka. Tako da učinek steklenične sem opazila. Naj še povem, da ga hranim včasih po žlički, včasih, ko se mi zdi že precej bogi (vmes mi zaspi, jaz pa vem, da je še lačen - na primer je večer, on pa je spil tisti dan le slabih 300 ml), zato mu dam flaško. V nasprotnem primeru bi mi zaspal, vendar ne bi spet nič pridobival na teži.

Še to – jem zdravo (polento, ribe, meso, mlečne izdelke), pijem 2 čaja za dojenje, sok iz jabolčnih krhljev v količini približno 3 l na dan, počivam, nimam nič ostalih otrok in nič obveznosti, res da se obremenjujem s količino mleka, a kdo se pa ne bi, strah me je da bi otroka stradala, če bi mu dala samo svoje mleko. Pristavljam pravilno. Pijem sezamov napitek, jemljem vitamine, železo…Tehtam vse obroke, si jih pišem…Že prav naporno je postalo…In čisto nič naravno več ni. Naj obupam?

Moja vprašanja:
1. Ali je prav da dodajam?
2. Kako pravilno dodajati? Jaz ga najprej podojim in potem dodam, pa še na koncu dobi dojko (da misli, da je bilo od mene). Ampak zanima me ali bi morala vsak obrok dodati (tudi zjutraj), če recimo ne doseže 70 ml, ali le 2 polna, in to le zvečer, ko ni mleka?
3. Kaj menite o homeopatskih kapljicah za povečanje mleka?
4. Naj nadaljujem z uporabo oksitacin spreja?
5. Ali je možno da pač nimam dovolj mleka?
6. Ali bi potrebovala tametil tablete?
7. Ali na našem trgu obstaja cevčica za dodajanje (videla sem posnetek)? Je to dobra izbira? Je možnost, da se bo odvadil adaptiranega mleka?
8. Ali bi se morda morala le prepustiti instinktom in tudi če bi otrok stradal nekaj tednov, bi se mleko vzpostavilo? Sem dodala prehitro?
9. Naj otroka ponoči budim? Naj si črpam?
10. Ali je možno, da imam probleme glede dojenja zaradi operativne odstranitve posteljice (kot imajo težave ženske ki so imele CR), da se mi ne sprošča dovolj potrebnih hormonov?
11. Bi otroku škodila, če na primer 3 tedne ne bi prišel na svojo porodno težo?

Sicer dojim iz obeh dojk, najprej iz ene, potem druge, kasneje spet iz prve če je želja in spet iz druge. Včasih po eno uro, včasih po dve, včasih na pol ure, včasih na eno, včasih dve, včasih tri ure. Le ponoči je daljša pavza.

Se opravičujem za tale dolg post, vendar sem zelo obremenjena, ne vem zakaj ravno jaz ne bi mogla dojiti. Sigurno delam kakšno napako, pa ne vem katere? Sem sicer zdrava ženska in resnično ne vem, kje je problem. Zelo mi boste v pomoč z vašim odgovorom.
Default avatar

mavka

Tudi mene zanimajo odgovori na Petryina vprašanja. Sama sicer nisem imela toliko problemov, kot jih navaja ona, pa tudi tako zelo se ne sekiram zaradi dodajanja, a tudi sama bi rada hčerko, ki je danes stara 11 dni, samo dojila, a žal ne gre. Je velika zaspanka in jo do dojenja na mojih dojkah lahko pripravim le, če jo dlje časa stradam (npr. pet ur ponoči). Čez dan jo hranim na tri ure, pri čemer že pol ure po podoju začne kričati in vem, da je lačna, tako da ji dam še malo dodatka (30 ali 60 ml). Potem pa spi do naslednjega obroka in jo zelo težko pripravim, da se zbudi na dojki. Jo pa vedno dam najprej na dojke in šele potem flaško, ker obratna pot je po moje nemogoča, saj hčerka že trdno spi, ko konča s flaško. Vmes med dojko in flaško pa jo ponavadi previjem (včasih pa po flaški še enkrat), ker ima zelo vneto ritko, saj non stop kaka. Naj omenim še, da dojim z nastavki, ker imam zelo majhne bradavice in se z nastavki lepo dvignejo. Čez čas bom probala spet samo bradavice (kot prva dva dneva v porodnišnici), a ta trenutek se nočem še s tem obremenjevati, ker opažam, da če sem nervozna zaradi dojenja, je mleka še manj. Naj omenim še, da je bila rojena skoraj tri tedne prezgodaj, njena porodna teža je bila 3.070 g, po porodu je bila dva dni pod lučko zaradi zlatenice, pred dvema dnevoma jo je patronažna sestra stehtala in namerila 2.980 g.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, Petryna!

Vaš fantek je star dobra 2t. Čestitke ob lepem dogodku! Najprej bi vam napisala tole: mnoge situacije po porodu niso enostavne, so zapletene, zamegljene in zmedene, pa vendar je 2t še zelo malo časa, hormoni delujejo vam v prid, čeprav se vam morda ne bo zdelo vedno tako, in stvari, ki jih lahko naredite, je še veliko, časa pa tudi, zato kar mirno in počasi, s premislekom, čim manj stresa in dovolj počitka za mamico.

Kako se počutite po porodu? Je bil morda dolgotrajen? Imate občutek, da bi bil za fantka lahko tudi naporen, stresen, dolgotrajen ali celo zelo hiter? Včasih so tudi porodi, ki se sicer zgodijo naravno, torej brez medicinskih posegov, zdravil... lahko za otroka na kak način stresni? Je morda vaš dojenček bruhal plodovnico, je bila plodovnica še čista ali morda zelena (mekonij)? Če prav razumem, med porodom niste prejeli anestetikov, analgetikov, narkotikov oz. kakšnih drugih zdravil. Po teži sklepam, da je otrok donošen. Predpostavljam, da je tudi zdrav in ni bilo kakšnih posegov ali terapij zanj? Prosim napišite, če se vam bo kaj zdelo pomembno. Včasih se namreč otrok počasneje privaja na življenje zunaj maternice, pa je zelo dobro, če vemo, da je nek vzrok za to, saj mamica to mirneje opazuje in pomaga otroku, da težave premaga. Laže je tudi reči, zakaj se otrok odziva, kot se odziva, in koliko časa se bo verjetno tako odzival, sploh pri zaspančkih.

Glede na to, da so vam operativno odstranili posteljico, ste imeli še kakšen pregled, da niso še kakšni ostanki posteljice v maternici? Je gotovo, da se je posteljica nato cela izločila? Sicer bi to lahko zaviralo dobro tvorbo mleka.

Verjetno so bile sprva težave s pristavljanjem. Poškodba bradavic bi azale, da otrok sprva ni dobival mleko dobro, da je sesal na bradavici namesto molzel večji del kolobarja. Odlično, da ste to tako hitro popravili, saj zdaj že po tem verjetno veste, da je otrok pristavljen vredu, če ni več poškodb in dojenje ne boli.

Tudi prenapete dojke so verjetno kazale na neko krizo pri tem, da otrok ni mogel dovolj pogosto ali dovolj učinkovito potegniti mleka iz dojk. Vvnetje/mastitis bi bil, če bi dobili poleg znakov, ki ste jih navedli, še vročino, so pa take dojke res hudo boleča reč in vam povsem verjamem, da ste ob tem kar jokali. Škoda za sestro, ki vam je ponudila dodatek za otroka, namesto da bi vam znala pomagati olajšati prenapetost, in plus za zdravnika, ki vam je s sprejem Syntocinon (to je en način) pomagal pri lažjem sproščanju mleka iz prenapetih dojk.

Mleko je, kakršno je, ne skrbite prav nič, kako je mleko videti, koliko ga izteka, kakšne barve je, kako gosto deluje - vedno je ta pravo, vedno se spreminja, celo med samim podojem in seveda odvisno od starosti otroka. Prenapete dojke, ki so se verjetno pojavile nekje 3.-4. dan po porodu (če je bilo kaj kasneje, bi to bil morda zamik zaradi težav s porajanjem posteljice), pa kažejo, da se je laktacija pri vas povsem normalno vzpostavila, da so hormoni delovali pričakovano in da je treba zdaj samo še pogruntati, kako naj otroček PRIDE DO MLEKA DOVOLJ POGOSTO IN DOVOLJ AKTIVNO, da bo dobro napredoval.

Od tu naprej je naprej mamici treba povedati, da težava ni pri njej, ampak pri otroku. Morda preveč spi, morda iz nekega razloga premalo učinkovito vleče, morda se težko navaja na svet zunaj maternice in ne javlja lakote, morda je kaj četrtega...

"No, jaz sem dojila vsakič iz ene dojke, včasih tudi iz obeh, ampak ob prvem obisku patronažne sestre na dom sem padla na realna tla, da se otrok ne redi dovolj oziroma se sploh ne in da moram dodajati. To mi je bilo kot strela z jasnega. Predobro namreč vem, kaj pomeni steklenička za otroka."
***Žal mi je, da ste se počutili tako potrti. Prvi ukrep praviloma ni dodatek. Seveda tudi lahko, če se otroku godi slabo in ga moramo okrepiti. Ampak prvi ukrep je OKREPITI DOJENJE. Kako, je več možnosti. Prva - VEDNO ponudite obe dojki, vedno ponudite otroku čim več razpoložljivega mleka v danem trenutku!

Najnižje teže niste navedli, od te bi pravilno merili napredovanje otroka, lahko preračunate. Od odpustne teže je vaš fantek pridobil najprej 50g. To je bilo v času treh dni? To bi bilo načeloma vredu. Minimalno dojenček pridobiva 110-115g na teden, torej v 7 dneh. Od starosti 1-2t pa je bil napredek 80g, kar res kaže napredovanje pod minimumom. Otrok JE pridobil na teži, teže ni izgubil in na teži ni stagniral, res pa je, da je bilo manj od minimuma in da je to znak težav pri dojenju.

Dojenčki, ki so zaspančki, ki imajo zlatenico, veliko spijo, imajo zato morda premajhno število podojev, ponavadi napredujejo sprva počasneje - v 2-3 tednih vzpostavijo svojo porodno težo.

Po dveh tednih ste dva dni dodajali po 2*120ml prilagojenega mleka dnevno in teža je skočila kar 120g. Po eni strani sicer dobro, da je fantek nekaj nadoknadil, vendar toliko dodatka verjetno ne bo potrebnega, saj dnevno napredovanje praviloma otrok v tej starosti vzdržuje nekje med 16 (minimalno) in 20 ali kvečjemu 30g. Bolje se sicer orientiramo po tedenskem napredovanju (dnevno lahko namerimo tudi kakšna neobičajna odstopanja, ni zelo zanesljivo) 110-115g na teden najmanj.

Super, da imate tehtnico, vendar tehtanje podojev verjetno ne bo kaj dosti koristilo. Po tem nikar ne merite, koliko imate VI mleka. Merite lahko le, koliko je fantek mleka uspel potegniti iz dojk!!! Tvorba je lahko boljša, kot otrok vzame. Pravzaprav se ravna prav po tem, koliko otrok potegne in kolikokrat na dan učinkovito posesa mleko. Dojenje NISO OBROKI, to je napačen način, ki ga pogosto predlagajo mamicam, češ tako bomo vedeli, kako dojenje gre. Ne drži.

Kako vedeti, koliko dodatka? Priporočam, da ste morda čez dan pozorni na otrokovo lulanje in kakanje: vprašajte se, ali se je vsak 2-krat konkretno pokakal (ne v sledeh) in vsaj 5-krat lulal v pleničko. Če da, je to dober znak. Lahko prosim navedete, kako je fantek lulal in kakal, preden ste dodajali?

"Otrok sicer že od samega začetka spi celo noč (od 22h-23h pa do 5h, 6h, celo 7h zjutraj), brez joka. Po navodilih zdravnikov in patronažne, ga ponoči ne budim. Tako zamudiva veliko obrokov."
***Priporočam, da otrok ne spi vso noč, zbudite ga vsaj enkrat. Večino zbujanja opravite lahko prek dneva, da ne bo ponoči prenaporno, lahko tudi vsaki 2h - idealno bi bilo, da ima fantek NAJMANJ 8, raje pa več podojev, vsakič NA OBEH DOJKAH v 24h.

"Patronažna mi je posodila tehtnico (oziroma sem si jo kasneje tudi sama) in sedaj tehtam njegove obroke. Zjutraj (po prespani celi noči) imam sedaj približno 90ml, potem 70, kasneje 50 po 14h pa le po 30 in po 20. Tako nikakor ne uspeva nabrati teh 450 ml, ki naj bi jih moj otrok potreboval. Zato mi je sicer logično dodajanje, vendar se mi kljub temu zdi, da me je patronažna sestra k temu napeljala prezgodaj."
***Dojenček, ki tehta 3,5kg, potrebuje nekje med 450-600ml mleka v 24h. Tega ne uspeta nabrati verjetno zato, ker fantek nima dovolj velikega števila podojev in ker ponudite samo eno dojko. Ne glede na občutek v dojkah, tudi če boste imeli občutek, da je vse mehko in na otip prazno, ponudite čim večkrat. Uporabite tehnike spodbujanja zaspančka, kompresijo dojk in menjanje strani večkrat vsak podoj, če bo delovalo. Pripela vam bom več informacij spodaj. S tem, ko bo fantek večkrat na dojki, ko boste menjali stran, bo hitreje lahko prišel do več mleka, tvorba mleka pa bo iz ure v uro tudi boljša in hitrejša. Ali menite, da bi bilo to mogoče, da se bi fantek večkrat dojil? Za zdaj, če prav razberem, dojite le 5-krat v 24h? To bi bilo precej premalo in v tem bi verjetno tičal vzrok težav, da je nekaj premalo napredovanja. Dodajanje, kot rečeno, zato ni najboljši ukrep. Veliko boljše je, če lahko otroku povečamo število podojev, ga zbujamo in spodbujamo. Dodatek vodi le v to, da se tvorba mleka ne more povečevati, saj ni povečane stimulacije dojk. Kolikor dodamo, se pač ne tvori v dojkah. Otrok pa se zmede zaradi različnih načinov sesanja. Premislite, ali lahko dodatek ponudite brez stekleničke (lonček, žlička, kapalka, brizga).

"Sedaj je tako, ko se otrok naje adaptiranega mleka, bi sicer šel še na mojo dojko, a bi se zgolj pocartal in spi zdraven."
***Izkoristite tudi to, da po dodatku dojite, četudi za uspavanje, tolažbo, telesni stik. Tudi tako neprehransko sesanje spodbuja tvorbo mleka. Pri podojih najprej bodite pozorni, da fantek čim bolj aktivno sesa, požira mleko. Ko začenja dremati, ga spodbujajte (glejte spodaj, kako), malo pomagajte iztiskati dojko neposredno, ko je otrok na dojki (kompresija), nato pa, če kar drema in ne požira, menjajte stran, da ga nov tok mleka na drugi strani spodbudi k aktivnemu sesanju.

"Preden pa se otrok naje adaptiranega mleka pa se že počasi jezi na dojki, ker je premalo mleka. Tako da učinek steklenične sem opazila."
***Vsekakor poskusite ga zamotiti tako, da menjate stran. Morda bo bolje. Lahko večkrat menjate stran. Če se bo kregal, dajte malo dodatka, da se pomiri, če le gre brez stekleničke. Pa spet na dojko. Možno je, da se bo manj kregal, če ga boste večkrat zbudili in pristavili in bo manj huda lakota.

Štejte podoje, vsaj 8, pri novorojenčkih priporočamo celo več, če le gre 10-12 (vem da ob zaspančku to ni vedno lahko), lahko tudi merite, koliko je popil v 24h, vendar zanesite se bolj na to, koliko je imel čez dan polulanih in pokakanih pleničk in kaj je pokazala tehtnica v celem dnevu. Beležite napredek na teži dnevno in glejte, kako se giba, ko gre teden proti koncu. Vedno opravite to tehtanje isti del dneva in v enakih okoliščinah, to je zelo pomembno, sicer boste mogoče dobili tudi precej čudne številke.

Fantek bo morda nekaj časa potreboval, da se okrepi, lahko tudi tako, da boste dohranjevali in dodatek počasi opuščali, ko bosta oba pripravljena in se bo dojenje čedalje bolje teklo. Nekateri dojenčki rabijo več časa, da bolje stimulirajo dojki, imajo več podojev, aktivneje sesajo.

Jejte še naprej zdravo, pijte po žeji, ne več kot 3l, ni potrebno, počitek in vse, kar ste navedli, je super, vendar daleč najpomembnejše za tvorbo mleka je aktivno in dovolj pogosto sesanje otroka oz. koliko mleka mu tudi z vašo pomočjo uspeva prek celega dneva povleči iz vaših dojk. Nobena hrana, tekočina, ne more nadomestiti tega. In tudi utrujenost, ki je po porodu do neke mere normalna, ne bo tako zatrla tvorbe mleka, da bi to bistveno vplivalo. Ključ je v otrokovem sesanju in v tem, da na dojenje nikakor ne gledamo kot na obroke.

Vem, da je težko. Vesela bom, če boste še kaj napisali. Za obupavanje pa je še zelo zelo prezgodaj, saj se dojenje šele vzpostavlja in tvorba mleka se pri mamicah prilagaja optimalni ravni vsaj 4-6t, pa tudi po tem času je pogosto čisto možno dodatek zmanjševati, opuščati, če ne gre hitreje.

1. Ali je prav da dodajam?
***Če otrok ne bo dobro lulal in kakal ob vašem mleku in dnevno/tedensko napredoval, kot sva rekli, potem da, potem je prav, da ne napreduje preslabo.

2. Kako pravilno dodajati? Jaz ga najprej podojim in potem dodam, pa še na koncu dobi dojko (da misli, da je bilo od mene). Ampak zanima me ali bi morala vsak obrok dodati (tudi zjutraj), če recimo ne doseže 70 ml, ali le 2 polna, in to le zvečer, ko ni mleka?
***Ne, glede na to, kako veliko je dobil zadnja 2 dneva, ko ste napisali, da ste dodali, niti ni treba dodajati vsak podoj, verjetno je 120ml dnevno dodatka tudi preveč, če boste videli, da gre teža prehitro. Ker dojenje niso obroki, ni zelo pomembno, koliko popije naenkrat - podoji so lahko zelo različni, je pa pomembno, koliko uspe dobiti prek celega dneva. Če je mleko zjutraj, potem ne drži, da ga zvečer zmanjka. Ponujate pogosteje, ponujajte dojki izmenično, seveda v krizi ne rinemo z glavo skozi zid in otroka morda tudi z nekaj dodatka pomirimo.

3. Kaj menite o homeopatskih kapljicah za povečanje mleka?
***O tem ne vem veliko, lahko je v pomoč, je pa ključna stimulacija dojk, število podojev, kot sem napisala. Zdravila, hrana, pripravki... vse to je lahko za zraven.

4. Naj nadaljujem z uporabo oksitacin spreja?
***Če imate prenapete dojke, lahko. S tem se mleko laže izceja. Lahko ga uporabite tudi, ko se otrok krega, ko imate občutek, da se mleko počasi izceja. Mogoče se bo kdaj manj kregal, če bo sprej pomagal otroku, da bo mleko hitreje steklo.

5. Ali je možno da pač nimam dovolj mleka?
***Vse deluje povsem normalno. Otrok mora potegniti več mleka, v tem je bistvo, ne v tem, da vas prepričujejo in ugotavljajo, koliko imate mleka, to je povsem nepomembno v teh zgodnjih dnevih in tednih.

6. Ali bi potrebovala tametil tablete?
***Lahko poskusite. Spodbujajo tvorbo mleka. Nekatere mamice opazijo pomemben učinek, druge pa skoraj nič, lahko so tudi stranski učinki. ODgovor je enak kot pri tretjem vprašanju.
Spodbujanje laktacije z uporabo zdravil (Tametil, Syntocinon): http://med.over.net/phorum/read.php?f=9 ... 1#reply_75 (Tametil)
http://med.over.net/forum5/read.php?46, ... sg-1575692 (Tametil)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5220590 (Tametil, jemanje)

7. Ali na našem trgu obstaja cevčica za dodajanje (videla sem posnetek)? Je to dobra izbira? Je možnost, da se bo odvadil adaptiranega mleka?
***Da, to je zelo dobra alternativa steklenički, če vidimo, da bo otrok rabil morda več časa, da bo imel dovolj podojev in se bo naučil učinkoviteje podojiti. Priporočam, da preberete tole.
Dohranjevanje na dojki prek cevke (Nursing Supplementer/Lactation aid):
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5776895 (video posnetki, kako deluje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4938200 (zgodba, težak začetek, polno dojenje po 6t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5275686 (zgodba, 4m, uspešno učenje dojenje z SNS)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980207 (cevka Nursing Supplementer + foto)

8. Ali bi se morda morala le prepustiti instinktom in tudi če bi otrok stradal nekaj tednov, bi se mleko vzpostavilo? Sem dodala prehitro?
***Ne, otrok mora pridobivati minimalno, nikakor ni primerno, da dobiva premalo in da strada. S tem bo oslabel in se ne bo naučil dojenja, ker bo prešibek, bo še več spal. Morda boste mislili, da spi, ker je sit, vendar ne bo tako. Dobro je, če lahko imate tehtnico - za merjenje teže dnevno in tedensko. Je pa morda dodatka preveč, boste videli, kako boste lahko uravnavali, npr. okoli povprečnega tedenskega napredovanja 140-170g.

9. Naj otroka ponoči budim? Naj si črpam?
***Če gre, ponoči zbudite na 3-4h. Črpanje - presodite, ali bi imeli dovolj moči za to, je dodatna stimulacija, včasih pa je mamica tako utrujena, si preveč naloži, potem pa zaradi tega obupa, ker enostavno ne zmore več dalje. Morate si oddahniti. Če lahko po podojih iztisnete nekaj mleka, lahko tudi kar z roko, pa s tem še dohranite otroka, pa je to seveda dodatna stimulacija in pripomore k tvorbi mleka.

10. Ali je možno, da imam probleme glede dojenja zaradi operativne odstranitve posteljice (kot imajo težave ženske ki so imele CR), da se mi ne sprošča dovolj potrebnih hormonov?
***Na to sem vam odgovorila. Možno bi bilo, če bi še imeli ostanke posteljice v maternici. Ampak kar malce dvomim v to, glede na situacijo, majhno število podojev, kar ste opisali. Bolj se mi zdi problem v tem kot v posteljici.

11. Bi otroku škodila, če na primer 3 tedne ne bi prišel na svojo porodno težo?
***To je nekje pričakovano, običajno pri težavah prve dni in tedne traja prav nekje toliko časa.

"Sicer dojim iz obeh dojk, najprej iz ene, potem druge, kasneje spet iz prve če je želja in spet iz druge. Včasih po eno uro, včasih po dve, včasih na pol ure, včasih na eno, včasih dve, včasih tri ure. Le ponoči je daljša pavza."
***Aha, če sem prej narobe razumela, potem delate vredu. Ni treba predolgo čakati s to menjavo, če otrok dremlje.

Na dolgo sem vam pojasnila, upam, da si boste s tem lahko kar največ pomagali sami, vam pa tudi priporočam, da pokličete katero od svetovalk na telefon, včasih gre hitreje in se problem še bolj zjasni. Kar pogumno, vaš dojenček SE DOJI, tudi če potrebuje pomoč in dodatek, se doji in se bo znal z vašo pomočjo verjetno kmalu še bolje dojiti!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

Morda še tole, če bo čas:

Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)

Zlatenični dojenček & dojenček zaspanček:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5926536 (5d, težave s pristavljanjem)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=827&t=827 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979120 (9d)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1465&t=1465 (14d, zaspan)

Kako zbujamo dojenčka zaspančka: http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1
Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

Kako ohraniti in povečati zalogo mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981578
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977902 (kako deluje zakon PP)

Tole moram kopirati, ker spletna stran ne dela.

NASVETI ZA PREBUJANJE ZASPANČKA

Če hočemo, da novorojenček ustrezno pridobiva težo, da s sesanjem spodbuja nastajanje mleka, in da se izogne težavam, ki se pojavijo, če zlatenica postane preveč izrazita, potem se mora v 24 urah podojiti vsaj 8 do 12 krat. Novorojenček se ponavadi doji na dve do tri ure, ponoči pa utegne prespati štiri do pet ur. Če spi dlje, ga bo treba zbujati in spodbujati k pogostejšemu dojenju. Nekateri dojenčki na dojki zaspijo, zato se ne dojijo dovolj dolgo. Dojenček mora pri dojki dejavno sesati vsaj deset do petnajst minut. Ko je videti zadovoljen ali ko ga dojenje ne zanima več, mu vselej ponudimo še drugo dojko, čeprav je morda ne bo vedno sprejel.

Kako torej spodbudimo zaspančka, da sesa bolj učinkovito?

KAKO GA ZBUJAMO?

- Dojenčka poskušajte zbuditi, ko je v fazi rahlega spanca - ima oči zaprte, pod vekami opazimo hitro premikanje očesnih zrkel; premika noge in roke oz. sesa ter spreminja izraz na obrazu.
- Zasenčite luči, kajti lahko da se mu oči zapirajo zaradi premočne svetlobe.
- Pogovarjajte se z njim in mu glejte v oči.
- Če je v prostoru toplo, ga slecite do pleničke – če temperatura zraste nad 27 °C, dojenček sesa počasneje.
- Otročka držite v pokončnem ali sedečem položaju.
- Dojenčka v naročju nežno dvigajte, medtem ko mu podpirate glavico, ramena in zgornji del telesa. Razpnite ali odstranite odvečna oblačila.

KAKO SPODBUJAMO K SESANJU?

- Dojenčka božajte, trepljajte ali pa mu s prsti rišite po hrbtu.
- Previjte ga.
- Premikajte mu ročice in nožice, kakor da bi vozil kolo.
- Skupaj nežno ploskajta.
- Zmasirajte ga ali pa se pojdita skupaj kopat.
- Nežno mu drgnite nožice ali ročice.
- Čelo in lička mu otrite z vlažno hladno krpo.
- S konico prsta krožite po njegovih ustnicah.

PRITEGNITE DOJENČKOVO ZANIMANJE

- Če je treba, z roko podprite dojko, tako da ne bo pritiskala na dojenčkovo bradico.
- Iztisnite nekaj mleka in ga dojenčku namažite po ustnicah.
- Ko začne dojenček sesati počasneje, ga prestavite na drugo dojko.
- Med dojenjem ga previjte in mu pomagajte podreti kupček.
- Poskusite ga dojiti v t.i. »položaju nogometne žoge« oz. »zibelke«.
- Med dojenjem ga krožno masirajte po temenu.

Dojenček, ki se ne doji dovolj pogosto, morda ne dobiva dovolj mleka. Po prvih nekaj dneh naj bi vsak dan pridelal po šest do osem mokrih bombažnih plenic (oz. pet do sedem takih za enkratno uporabo), dvakrat do petkrat pa naj bi se pokakal. Če potrebujete dodatno pomoč pri dojenju, pokličite eno od svetovalk za dojenje. Dojenčka, ki ne pridobiva dovolj teže, mora pregledati zdravnik.
SPODBUJANJE K SESANJU Z »MOLŽO« PRSI

Kadar je dojenčku treba pomagati, da popravi tehniko sesanja, se zelo obnese, če dojko med dojenjem stiskamo, kakor da bi jo molzli. Če to počnemo na pravilen način, dojenčku pomagamo, da se doji dalj časa, bolj učinkovito in pravilneje. S pravilno »molžo« lahko tudi povečamo tok mleka.

Dojenček, ki pri prsih sesa pravilno, ima bradavico globoko v ustih in zajema kar največji del prsnega kolobarja. Dokler dojenček sesa pravilno in učinkovito (ponavadi je to ponoči oz. v prvih minutah dnevnega podoja), dojke ni treba dodatno stiskati.

Takoj ko pa dojenček bradavico samo še seslja, le začnite s »molžo«. Prosto roko položite na dojko tako, da jo objamete čim bliže prsnemu košu. Na eni strani naj bo palec, drugi štirje prsti pa nasproti. Potem stisnite palec in ostale prste skupaj (prav tako, kakor da bi molzli). Bodite nežni – boleti vas ne sme.

Če začne dojenček spet učinkoviteje sesati, nadaljujte z »molžo« tako dolgo, dokler ne začne spet samo cucljati bradavico. Pomembno je, da s pritiskanjem nadaljujete, vse dokler dojenček učinkovito sesa. Šele ko neha, popustite pritisk in si odpočijte roko.

Med »molžo« roko ves čas po malem premikajte naokrog, tako da obdelate različne predele dojke.

Ne vdajte se – poskušajte večkrat, saj ni nujno, da bo »molža« začela delovati takoj. Večina mater opaža dobre rezultate šele po nekaj dnevih takšnega dojenja in ne kar takoj. Dojko stiskajte, vse dokler mleko teče. Sčasoma bo teklo vedno počasneje, dojenček pa se odziva na tok mleka. Tedaj ga prestavite na drugo dojko. Strani menjujte večkrat: z leve na desno, z desne na levo, pa spet nazaj na desno, pa na levo itn., vse dokler dojenček učinkovito sesa.

----
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, mavka!

Upam, da vam bo gornji odgovor kaj v pomoč. Vaša deklica je stara 12d. Zakaj menite, da je jok posledica tega, da deklica dobi premalo mleka? To ni vedno nujno. Dojenčki, ki imajo premalo mleka, običajno ne kakajo pogosto, vaša deklica pa, kot pišete, kaka kar naprej - kar je zelo dober znak, bistveno bolj pomemben od tega, ali se dojenček joka. Joka se lahko tudi iz drugih vzrokov, celo od prenajedenosti, prebavnih težav, potrebe po sesanju, tiščanju v želodčku, karkoli.

Da otrok pol ure po podoju ne spi, ni nenavadno. Priporočam vam najprej v branje ta dva članka.
Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979195
Nosite svojega otroka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267

Če popije dodatek, ni nujno, da je imela na dojki premalo. Se pa strinjam s tem, da vedno najprej podojimo, nato pa dodamo, če je treba. Dodatek potrebujejo dojenčki, ki ne napredujejo vsaj 110-115g tedensko oz. vsaj 450g prvi mesec. Kako je pri vas s težo? Koliko je imela najnižjo težo in kdaj? Ali lahko ugotovite, koliko je pridobila od najnižje teže do zdaj oz. do zadnjega tehtanja? Kaj pa število podojev?

Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)

Kreganje na dojki, zavračanje dojenja, nemirno dojenje – izkušnje:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1933&t=1933 (6t)
http://med.over.net/forum5/list.php?94, ... sg-4310755 (3t)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

mavka

Spoštovana ga. Mojca!

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor. Odgovarjam vam šele danes, ker sem čakala, da bo prišla patronažna in našo punco stehtala. Danes je prišla, a je ni tehtala, saj je rekla, da že na daleč vidi, da se naša punca lepo redi. Naj povem, da sem upoštevala vaš nasvet, da jo kar največkrat pristavljam in da se mi že pozna na količini mleka. Zadnja dva dneva čez dan dodajam le še 30 ml, zvečer pa 60 ml, a teh ne spije vseh. Pa tudi, ko jo začnem dojiti na eni dojki, se mi na drugi dojki zelo cedi, tako da še malo, pa bomo počasi čez dan uspeli tudi brez dodatka, zvečer pa, ko tudi moje prsi niso več tako polne, po čemer sklepam, da imam proti večeru manj mleka, pa bomo morda še obdržali minimalno dodatka.
Drugače pa je imela najnižjo težo mislim da četrti dan v porodnišnici 2870 g. Glede števila podojev ne vem, kako naj vam odgovorim. Jaz štejem za en obrok vse skupaj, kar se zgodi v eni rundi in imava čez dan 8 obrokov. Je pa tako, da jo v eni rundi najprej budim na različne načine, potem jo pristavim in malo vleče, potem jo slečem do pleničke in spet dojim, potem jo previjem, umijem ritko (ki je še vedno zelo vneta - če imate za to kak deseti nasvet, se priporočam, ker sem probala že vse živo), nazaj oblečem in spet dojim, šele potem jo dam možu, ki ji da še dodatek. Vmes pa seveda podiramo kupčke. Kot sem omenila že zadnjič, ima plenico vedno zelo polulano in pokakano, na dan torej zamenjamo minimalno osem plenic, včasih še več, ker se zgodi, da jo ravno zavijem, ko slišim, da naredi še eno rundo, pa jo potem raje spet odvijem in dam drugo plenico, kot da bi jo pustila dve uri v umazani plenici. Včasih se polula in pokaka tudi v lijak, kjer ji umivam ritko na način, kot so mi pokazali v porodnišnici. Vsak dan se ji tudi vsaj dvakrat kolca, občasno slišim, da spušča tudi vetrove.
Še enkrat hvala za vaše odgovore in linke na članke, ki nama bodo v veliko pomoč.
Default avatar

LLLMojca

Mavka, kar pristavljate, to je najboljše za tvorbo mleka. In nikar naj vas ne ovira občutek v dojkah, če te na otip ne delujejo polne ali napete, to ni znak, da je mleka premalo. Nasprotno, takrat se mleko tvori najhitreje. Dodatek 30+60ml je dokaj malo in, če vidite dobro napredovanje in polne pleničke, potem je zelo verjetno tvorba mleka primerna in otrok učinkovito sesa. Če bi se pleničke bistveno manj polnile, pa da ne opazite aktivnega in učinkovitega sesanja, ampak bolj cucljanje in dremanje na dojki, je pa seveda druga zgodba.

Zvečer, sploh če se otrok večkrat doji zaporedoma, je povsem normalno, da imate občutek, kot da gre za sesanje v prazno, vendar to ni pomembno. Pomembno je, ali otrok dovolj mleka dobiva prek celega dneva, drugače pa lahko del dneva, npr. ob večerih, potrebuje več sesanja tudi za zadovoljitev številnih drugih potreb, ne samo za lakoto! Dojenje ni združljivo z logiko obrokov in dojenček tipično sesa v skupkih/grozdih, ne po sistemu obrokov.

Priporočam vam v branje tudi te povezave, če bo čas, pa poskusite okrepiti svojo samozavest še s prebiranjem kakšnih člankov, recimo teh štirih spodaj.
Primeren čas podoja:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4478198,4478671 (novorojenček, mlajši dojenček)
Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)

Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978489
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11, ... msg-142069

Vsekakor dodatek zmanjšujte tako, da se boste počutili vi in otrok dobro in varno. Ni treba prehitro.

Vneta ritka - lahko gre tudi za kaj glivičnega, priporočam posvetovanje s pediatrom. Sicer pa, če vam ustreza in je v stanovanju dovolj toplo, naj bo ritka kar se da veliko na zraku. Opustite razna mazila, ki ne pomagajo, kajti lahko so vir težav. Nekatere mamice poskušajo zamenjati znamko pleničk, če uporabljajo te za enkratno uporabo. Umivamo s toplo vodo in cunjo, brez kozmetike, ki izsušuje kožo in jo dela ranljivo. V kopel kanemo kapljico domačega olivnega ali kokosovo olje (oboje lahko jemo in je najmanj možnost, da bi koži otroka škodovalo, vsekakor pa v tem ni naftnih derivatov, kot v večini kozmetike, žal tudi otroške). Za masažo in nego ritke morda lahko tudi uporabite kokosovo olje/maslo (je čisto naravno in ima deloma protiglivično delovanje, tako za domače potrebe, če je vnetje zelo razširjeno, bo morda potrebno zdravljenje s čim drugim). Vprašajte še v lekarni, kaj bi priporočili. Nobenega mazila/zdravila ne uporabljajte dlje časa, če imate občutek, da ne pomaga ali da poslabša situacijo.

"na dan torej zamenjamo minimalno osem plenic, včasih še več, ker se zgodi, da jo ravno zavijem, ko slišim, da naredi še eno rundo, pa jo potem raje spet odvijem in dam drugo plenico, kot da bi jo pustila dve uri v umazani plenici."
***Se strinjam, bi ravnala enako.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Petryna

Spoštovani,

najlepše se vam zahvaljujem za vaš obširen odgovor. Nekaj dni sem si vzela, da sem v praksi poskusila z vašimi nasveti preden postavim nova vprašanja. Naj samo povem, da sem izjemno vesela, da obstaja takšna oblika svetovanja, ker niti pod razno si nisem mislila, da je dojenje taka umetnost.

Če grem najprej kar po vrsti s svojimi pojasnili. Sam porod je bil ok, razen zapleta s posteljico. Prejela sem neko protibolečinsko sredstvo v žilo in seveda tisto klasično masko, skratka nič posebnega. Plodovnica je bila čista in je ni nič posebej veliko bruhal. Otrok je bil donošen, 1 dan čez rok. Prejela sem umetne popadke, ker sem bila precej odprta a brez svojih popadkov. Otrok je zdrav.

Glede posteljice nisem imela nikakršnega posebnega pregleda. Ali menite, da bi bil potreben? Ali bi imela kakšne znake, če bi mi še kaj posteljice ostalo v maternici?

Glede začetnih težav s pristavljanjem moram povedati, da na začetku sploh nisem vedela, da imam težave, doker nisem dobila razjed na bradavicah. Težave mi je povzročilo dojenje v ležečem položaju, ki nama še zdaj ne gre, saj otrok ne zajame bradavice tako kot bi moral. Dojiva se sede in sedaj je pristavljanje v redu.

Otroka sem začela pristavljati po želji, se pravi tudi na pol ure, če tako hoče.

Problem nama predstavlja še vedno večerno oziroma popoldansko dojenje. Moram povedati, da sem nekaj časa mislila, da ga zaradi kreganja na dojki kaj boli (oziroma da je kakšen razlog izmed tistih, ki jih naštevate), ampak moram žal povedati, da imam zvečer resnično (pre)malo mleka. Strinjam se z vami, da mleko je čez cel dan in da dojke niso posodice, vendar je pri nama takole: Dojiva se ob 4h ponoči in sedaj spije 120-130 ml, potem ob 9h in spije prav tako okoli 110 ml. Potem se bi dopoldne nekaj cartal na dojki, pa spije okoli 80-90 ob 12h (ostalo spi, čez dan ga ne budim). Potem spet spi in ob 15 se začne. Hoče piti pa ne teče tako kot bi on hotel . In se krega in spet in se krega. Tako sva tudi 3-4 ure na dojenju. On pa nima tistega občutka sitosti. Vsake tri dni »odpovem« in mu dam dodatek (60 ml ali več) potem spet spi. Zvečer je odvisno, če se mi uspe spočiti, imam kaj, drugače gre revež na pol lačen spat ali pa mu dam kaj svojega načrpanega. Če v tej popoldanski krizi stisnem bradavico, ne priteče ven nič. Sicer po kreganju si še črpam in si uspem načrpati tam okoli 10 ml, vendar je to zanj očitno premalo.

Moje vprašanje: kaj je razlog večernemu pomanjkanju mleka? Ker to da gre za večerni blues skoraj ne morem verjeti, ker je res tako očitno, da zaspi kot angel ko dobi dodatek.

Ali je razlog, da premalo počivam? Da ne grem spat? Ker če bi šla spat za 3 ure, bi imela polne dojke, to vem. Sicer ne tako kot zjutraj, ampak bi bile polne. Ker pa ne utegnem iti spat (razlog je tudi on, ki me z jokom »prisili« k večurnemu popoldanskemu dojenju), pa je tako, da je mleka manj. Se pa tudi sprašujem kako to, da imajo nekatere ženske še druge majhne otroke (in sigurno ne spijo 3 ure popoldan) pa vseeno dovolj mleka?

Bi bila rešitev črpanje po vsakem obroku za stimulacijo? To sem nekaj časa delala, a je precej naporno. Poleg tega se mi zbudi in hoče še ravno ko sem si dojke do konca počrpala (saj vem da do konca si jih nikoli ne počrpaš, ampak vseeno, priteče bolj malo mleka).

Glede teže je tako, da je bila najnižja teža prav odpustna teža (3160 g). Potem je teža v tednih naraščala takole:
Odpustna teža: 3160g
1. teden: 3210g
2. teden: 3290g
3. teden: 3540g
4. teden: 3780g

Napredek je precej na račun dodatka.

Nočem več dodajati, ker je očitno, da zaradi flaške ni več zadovoljen z dojko kadar je v njej manj mleka in ga mora šele izcuzati.

Naj povem, da na dojkah velikokrat spi in da ni nek strasten jedec.

Ko se že odločim, da bom vztrajala brez dodajanja, pa me njegovo očitno moledovanje za hrano tako presune, da ne morem, da mu ne bi dodala. Prepričana sem, da če bi mu dodala še več, bi spil še več.

Otroka pristavljam kakor želi – tudi na uro ali na pol ure, če želi. Ponoči pa se mi včasih zbudi na 3 ure, včasih na 4, včasih pa spi celo noč, pa ga ne budim.

Glede na mojo situacijo (ko imam ponoči več mleka – 60 ml spije iz vsake dojke) – ali predlagate, da dojim le iz ene in ima potem druga dojka »čas« 6 ur (namesto 3) da se napolni?

Pred dodatkom je kakal malo in to zeleno. Po prvem dodatku kaka zlatorumeno in sicer 2x na dan, včasih tudi trikrat, vendar bolj malo. Lula veliko (mislim da je 5 plenic na dan).

Zelo vam bom hvaležna za še kakšen nasvet.

Zelo me še zanima, kje se da kupiti cevko za hranjenje?

Lepo vas pozdravljam.
Default avatar

LLLMojca

Protibolečinsko sredstvo v žilo bi lahko bil tudi narkotik, ta se pogosto daje porodnicam, kjer se porod umetno pospešuje, ker so umetni popadki običajno precej bolj boleči. Oboje lahko vpliva na otroka po porodu, posebej narkotiki, lahko so dojenčki ne le prve dni, ampak tudi nekaj tednov bolj zaspani in manj odzivni.

Glede posteljice sem nakazala povezavo z laktacijo, sicer žal ne vem, kako se ravna pri čiščenju in kakšni so postopki. Vprašajte prosim ginekologa, menim pa, da je manj verjetno, da bi tukaj iskali vzrok vaših težav.

Navedli ste podoje ob 4h, 9h, dopoldne malo, 12h, 15h-19h nenehno dojenje. Vsakih nekaj dni dodate vsaj 60ml, da zaspi.

Razumem, da vas večerno dojenje več ur skupaj spravlja v stisko, negotovost. Tudi sama sem se pri prvem dojenčku počutila čisto zbegano, ko se je dojil več ur skupaj. Novorojenčki imajo taka intenzivna obdobja prav pogosto, izmenjujejo jih z obdobji mirnega spanca. Možen je vpliv sesalne zmede. Lahko, da ima otrok tudi prebavne težav in hoče na dojko, da bi se umiril, kar je vredu tudi za boljšo tvorbo mleka.

Ob tem seveda ne boste čutili napetosti, vendar to ne pomeni, da ni mleka. Mlehke dojke in občutek, da kakšen del dneva otrok sesa skoraj v prazno, niso znak pomanjkanja mleka. Tedaj se mleko celo najhitreje tvori, le da vi tega ne zaznavate. Pojasnila sem tudi tukaj: Preveč dojenja, dojki se nikoli na otip ne »napolnita«:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5578924
'
Seveda je v takih urah, posebej zvečer, kriza res lahko velika in ne vemo, kako ravnati. Ukrepi?
- Če se otrok na dojki umiri, ga pristavljamo večkrat zapored, da je stimulacija večja
- Če še ne napreduje dobro, potem bi dodatek ohranjali in ga raje postopno zmanjševali, morda bo tako mirneje za nas in za otroka
- Ob tem bi poskusili dodajati naslednji dan podoje prek dneva, torej večerno krizo odpravljati tako, da spremenimo in okrepimo dnevni ritem. Bi lahko morda izboljšali dopoldansko dojenje?
- Opazujemo otroka, iščemo spremembe, ali bo že lahko imel nov ritem z več budnimi obdobji, ki bi dale več možnosti za dodatne podoje.
- Izvajamo kompresijo, če je otrok zaspan na dojki.
- Vedno dojimo tudi za tolažbo, uspavanje, umiritev... brez dud, če je mogoče.

Kreganje - ali s tem mislite, da otrok zavrača dojko ali da se krega ko ga odmaknete in hoče spet in spet na dojko? Drugo je povsem normalno v tej starosti. Če se otrok po podoju ne umiri, ne pomeni, da ima premalo. Kdaj je otrok sit in kdaj ne, tega preprosto ne moremo nikdar vedeti le po opazovanju njegovega vedenja. Lahko vemo po pleničkah, napredovanju,... Lahko seveda prek celega dne dobiva premalo, ne glede na to, da se pri enih podojih ni nič kregal in je zaspal. Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)

"Vsake tri dni »odpovem« in mu dam dodatek (60 ml ali več) potem spet spi. Zvečer je odvisno, če se mi uspe spočiti, imam kaj, drugače gre revež na pol lačen spat ali pa mu dam kaj svojega načrpanega."
***Otrok zaspi, ko je zaspan. Ni povezano z lakoto, ampak potrebo po spanju. Veliko dojenčkov poznam, ki so spali mirno, brez težav, podoj je zgledal dobro in mamica je sklepala, da spijo, ker so siti. Pa niso bili. Teža ni napredovala. In veliko je dojenčkov, ki odlično napredujejo, a so po tako rekoč vsakem dojenju nejevoljni, jokavi, razdražljivi,... mamica v tej situaciji pomisli, da gre za lakoto, a spet moramo pogledati težo.

Kaj pa, če bi se popoldne preselili v posteljo ali miren kotiček in dojili sproščeno, kolikor bo treba, če fantek seveda podoje sprejema? Mislim na gnezdenje, ki spodbuja tvorbo mleka. Ne morete pri zaspančku tega delati 1-2 dni skupaj ves dan, lahko pa nekaj ur, ker je že situacija sama taka. Kaj je »gnezdenje«: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488

Kaj pa, če bi ga v tem času okopali, da se malo umiri in sprosti? morda prekinete naporni tempo in si privoščite pavzo od dojenja na ta način.

Počivajte že, vendar malo večja utrujenost ni povzročila večernih kriz. Ne čakamo na mleko 3h, to je napačna strategija, s tem dojki tvorita mleko počasneje, čeprav ga vi bolj čutite na otip. Bolj ga čutite, bolj tišči, počasnejša je tvorba za vašega fantka. Da bi dobro dojili, nikoli ni treba mleka čutiti. Mnogo mater nikoli nima občutka polnih dojk, pa dobro dojijo.

Otrok vas popoldne zelo rabi in zato ste utrujeni, izčrpani verjetno iz ure v uro bolj, skrbi vas, vendar s tem spodbuja tvorbo mleka, je ne zmanjšuje in dojk ne ovira, da bi tvorile več mleka, ampak jim točno to sporoča.

"Se pa tudi sprašujem kako to, da imajo nekatere ženske še druge majhne otroke (in sigurno ne spijo 3 ure popoldan) pa vseeno dovolj mleka?"
***Gre za različne (mnoge od njih nepravilne) razlage, kaj POMENI IMETI DOVOLJ MLEKA. Otrok mora narediti dovolj mleka z dobrim sesanjem, dovolj pogostimi podoji in učinkovitim vlečenjem mleka. Napačno je najprej reči mami, če ima dovolj mleka. Pravo vprašanje je, ali otrok vzame dovolj mleka, torej ali se doji dovolj dobro, dovolj pogosto,... In če ne, mu moramo pomagati, namesto da se mamicam zbuja občutek krivde glede tvorbe mleka. Tvorba mleka ni nekaj ločenega od otrokovega sesanja in samo po sebi danega. Počitek je super, samo kot ste pravilno ugotovili, ni najpomembnejši dejavnik.

"Bi bila rešitev črpanje po vsakem obroku za stimulacijo?"
***To je naporno. Če vidite, da otrok dolgo spi del dneva in bi bilo mogoče s tem poskusiti narediti to, kar sam ne naredi z dovolj podoji, potem je to lahko tudi ena možnost. Včasih je vredu črpati tudi občasno, ko smo spočite, pri volji... ali po sistemu gnezdenja, samo 1-2d večkrat na dan. Je pa boljše, če lahko to naredi otrok sam.

Vlabih 4t ste pridobili 620g, okoli povprečja (ki je 680g mesečno). To je vredu, je pa smiselno glede na količino dodatka presojati, ali lahko opuščate hitro ali postopoma in tehtate, kako bo, ali bo dobivaj vsaj 110-115g tedensko oz. povprečno 140-170g tedensko.

"Nočem več dodajati, ker je očitno, da zaradi flaške ni več zadovoljen z dojko kadar je v njej manj mleka in ga mora šele izcuzati."
***Ja, to je možno. Poglejte tudi tole.
Sesalna zmeda: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=579&t=579
Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)

"Ko se že odločim, da bom vztrajala brez dodajanja, pa me njegovo očitno moledovanje za hrano tako presune, da ne morem, da mu ne bi dodala. Prepričana sem, da če bi mu dodala še več, bi spil še več."
***Da, nekateri popijejo po steklenički ogromne količine, se prenajedajo, čeprav niso v krizi s težo in dobro napredujejo. Drugi zavrnejo, ne glede na slabo napredovanje.

"Glede na mojo situacijo (ko imam ponoči več mleka – 60 ml spije iz vsake dojke) – ali predlagate, da dojim le iz ene in ima potem druga dojka »čas« 6 ur (namesto 3) da se napolni?"
***Kot rečeno, ne čakamo na mleko, s tem je tvorba sčasoma slabša! Če ne poliva, ponudite še drugo dojko, če jo želi.

Cevko SNS dobite pri Medelinem zastopniku.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Petryna

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaš uzčrpen odgovor. Minilo je nekaj časa in z dojenčkom (ki je sedaj dopolnil 2 meseca) se relatibno v redu ujemeva pri dojenju. Zvečer še vedno hoče veliko sesati, ampak ugotovila sem, da je to zaradi prebavnih motenj. Me pa zanima nekaj, dojim iz obeh dojk in niti pod razno ni sit od ene same. Ali je to kaj narobe? Ali se dogaja v praksi, da ženske dojijo iz obeh dojk na primer celo leto? Ali moram stremeti k temu, da se bo začel dojiti le iz ene dojke? Ker vse punce, ki uspešno dojijo in s katerimi se pogovarjam, pravijo, da dojijo le iz ene dojke. Sicer razumem, da je za tvorbo mleka bolje, če dojim iz obeh, ampak ali je to le začasno stanje ali je lahko tako vedno?

Hvala lepa.
Default avatar

LLLMojca

Petryina, super, da ste dojenje v kritičnih tednih uspeli zadržati, to je res težko obdobje, mnoge mamice se zelo lovijo!

Ali fantek dobro napreduje? Če je odgovor da, potem nikakor ni nič narobe, vsekakor pondite tudi drugo dojko. Otrokova pobuda je pomembna za tvorbo mleka. Če mu ustreza ta način, potem je vredu, da temu kar sledite.

Otroci so različni. Eni so bolj potrpežljivi in sesajo dolgo na eni strani, drugi bi hitreje na drugo stran, potem je treba upoštevati tudi, da nekateri polivajo ali jim iz kakega drugega razloga bolj ustreza večje število podojev, pa mora le na eni dojki,... pa spanje igra vlogo, zato ni nobenega pravila. Dojimo na otrokovo pobudo, najdemo svoj način, kako se z otrokom ujamemo, otroka opazujemo in se odzivamo na to, kar najbolje deluje - pomembno je le, da dobro napreduje. Če je temu zadoščeno, je tehnika dojenja nepomembna in individualna zadeva. Vsaka mamica pač malo po svoje.

Nikakor vam ni treba stremeti k temu, da bi se dojil le na eni strani. Postavljanje ritma po nekem urniku ali vzorcu, ki otroku ne bo ustrezal, je prav tisto, kar se ponavadi vpleta v dobro tvorbo mleka.

Največkrat otroci spreminjajo vzorce dojenja, mnogi vsakih par tednov. Mnogi se dojijo tudi zelo različno prek dneva, enkrat na eni strani, drugič na obeh,...
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825