Nosečnost in obporodno obdobje

Premalo mleka

Default avatar
Pozdravljeni!
Imam tretjega otroka in je star 3 mesece. Prva dva sem b.p. dojila 13 mesecev.
Pri tretjem, mi pa vedno zvečer zmanjka za en obrok.
Revček tako neutolažljivo vleče in joče, da me je groza. Pa niti ne vsak večer, 3x, 4x pa sigurno na teden.
Spi sicer celo noč, to je od 22h do 7h zjutraj.
Čez dan imava 8-9 obrokov.
zjutraj imam zelo polne dojke.
Bi bilo dobro, da bi si ponoči ali pa zjutraj izčrpala mleko in bi ga imela za zvečer, ko mi zmanjka.
Tako lepo ga je videt, ko čez dan lepo sit in zadovoljen zaspi. Zvečer se mi pa tako smili, da ne znam povedat. Napreduje pa uredu, porodna teža 38 teden 3170g, odpustna 2950g.
Prvi mesec 4 kg, drugi 4700g. Tretji pregled imava drugi teden.

Hvala za vsakršen nasvet!
Default avatar
Pozdravljeni, majja9!

Vaš tretji dojenček je dopolnil 3m, prva dva ste brez težav dojili, zdaj pa vas skrbijo večerni podoji, saj fantek 3-4-krat na teden zvečer močno joka in vleče dojko. Doji se 8-9-krat čez dan, spi vso noč.

Najprej sem pogledala, kar ste napisali na koncu. Od odpusta je prvi mesec pridobil dober kg, drugi mesec pa 700g. Najbolje bi bilo morda počakati, da vidite, kaj bo pokazala tehtnica. Če namreč fantek dobro pridobiva, potem večerne krize prav gotovo niso povezane s tem, da bi otrok zvečer stradal, da bi vi imeli zvečer premalo mleka in da bi ga ne mogli nahraniti, čeprav vem, da je videti tako, in vas popolnoma razumem, saj se je tudi pri naših treh otrocih v nekem obdobju okoli 2-5m dogajalo nekaj časa prav to. Mnoge mamice na forumu so tudi že opisale svoje skrbi, zadeva ima celo ime, predlagam, da si pogledate, kaj smo pisali, upam, da vam bo vsaj delno odleglo.

Večerni »blues« - dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)

Na kratko: bolj verjetno je, da ima fantek kakšne prebavne težave, da je preutrujen, da ste vi utrujeni in da še ni zelo zaspan. Morda gre za kombinacijo vzrokov, zaradi katerih se fantek zaganja v dojko in vleče in vleče, se na dojki tolaži in umirja, pa mu to ne uspeva čisto takoj...

Če boste opazili, da je napredoval slabše (povprečje je 680g v tretjem mesecu oz. 170g na teden, minimum pa 450g oz. 110-115g na teden), pa predlagam, da se oglasite in napišete še:
- kako aktivno se doji pri ostalih 8-9 podojih
- ali ponudite eno ali obe dojki
- ali ima fantek čez dan pogosto dudo
- ali dodajate kakšno tekočino, čaj, vodo

Kaj naredimo v tej zoprni situaciji, boste našli precej napisanega na povezavah, če vas bo še skrbelo, pa še kaj napišite!

Dojenje ne deluje po logiki obrokov, otrok dobro napreduje, kadar dobi prek CELEGA DNEVA dovolj mleka, povsem nepomembno je, kdaj ga dobi več in kdaj manj. Nemir, jok, zaganjanje v dojko, sesanje "v prazno", tolaženje na dojki... ni povezano s tem, kako uspešno je dojenje. Zato tudi s tem ne kaže, da je vam zvečer zmanjkalo mleka, ampak kaže, da ima tedaj neke težave. Seveda razumem, da vsaka skrbna mamica najprej pomisli, da je težava pri njej in da je to povezano s premalo mleka...

"Bi bilo dobro, da bi si ponoči ali pa zjutraj izčrpala mleko in bi ga imela za zvečer, ko mi zmanjka."
***To nima posebnega smisla, ravno zato, ker kot sem napisala, dojenje pač ne deluje po logiki obrokov. Lahko morda otroku malo premešate ritem, dodate kakšen podoj še čez dan, morda bo to pomagalo, da bo zvečer kaj mirnejši. Morda zvečer kopate, previjate in migate z nogicami, ko je kriza, počnete karkoli, kar prekine začaran krog joka, zibate, nosite, umirjate, pa spet na dojko, dokler otrok vendarle ne zaspi. Če čez dan ponujate morda le eno dojko, priporočam, da ponudite morda še drugo, če bo fantku to ustrezalo, s čimer boste z več stimulacije in bolj aktivnimi podoji v dnevu do dveh tvorbo mleka dvignili na višji nivo. Morda bo tudi to spremenilo vedenje fantka, lahko pa, da ne in bo še nekaj časa imel te večerne krize.

Zanimivo je, da otrok dobiva tedaj, ko vas najbolj skrbi, najbolj kalorične in bogate požirke. Pogledamo tudi, ali je otrok prek dneva dobro lulal in kakal.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Lep pozdrav!

Imam en velik problem, rada bi čim dlje dojila in če bi šlo brez dodatkov bi bilo super.
23.4. sem rodila sina porodna teza je bila 4440g in velik je bil 53cm. Najnižja teža je bila 4160g odpustna pa 4290g. ko sma sla prvic v posvetovalnico je tehtal 5000g dolg pa je bil 57cm to je bilo 20.5. , zdaj sva bila v posvetovalnici 24.6.in je tehtal 5160g in dolg je bil 60cm. zdravnica je bila ogorcena da je otrok izsusen in takoj predpisala mlečno formulo in da obvezno mora dobivati dodatek.vprašala me je če je veliko buden in mali je res kar precej buden cez dan okoli 4-6 ur,od tega je večinoma zadovoljen grglja opazuje in ne joka skoraj nič ne joka ona je rekla da je to od lakote,in tudi to da spi od 22-5ih zjutraj je od lakote in mi ni nič več jasno iz posvetovalnice sem odšla mislih da sem najslabša mama, da niti ne vem da je otrok lačen in mu jaz ne dam jesti. če je res toliko lačen in je moje mleko res tako nehranljivo ali se ga da kako izboljšati, nisem namrec pristaš raznih aptamilov in novalacov, mali ima namrec zelo mocen sesalni refleks in na splosno je taki mali pozresnes da poje kolko se le da podere kupcek potem pa višek zbruha.plenico ima polulano 5-6 krat dnevo stem da vcasih bolj vcasih manj.prej je kakal nekje na 2-3 dni.sedaj ko mu 3 dni dajem dodatek 2-3 krat dnevno 90ml je pokakan vsak dan blato je iste barve in oblike kot je bilo pred dodatkom (aja tudi to da je kakal na 2-3 dni je bila posledica tega ker je bil lačen.) dojima pa se na 2-3 ure vcasih pa manj, zvecer ga okoli 21-21.30 podojim in spi do okoli 5ih nakar se dojima in spi do 8ih. Je pa zelo živahen in po mojem mocen za svojo starost.

Zanima me ce je res tak hudo da bi morala redno uvesti ta dodatek ali lahko kaj storim da bi ga lahko odstranla. V naprej hvala.
Default avatar
Pozdravljeni, čebelica!

Vaš fantek je star 2m in morali ste začeti z dodatkom, ker je premalo pridobil na teži. Zelo mi je žal, da vas je to tako prizadelo, in vas razumem, da ste presenečeni nad situacijo. Nekateri dojenčki preprosto ne javljajo, da so (še) lačni, ne jokajo, kaj šele kričijo, se zadovoljijo s tem, da zaspijo, da gledajo naokoli, da sesajo dudo v nedogled, da popijejo vodo ali čaj... Niste prva mamica, ki je mislila, da je vse v najlepšem redu, nato pa se je pri tehtanju pokazalo, da otrok ne napreduje toliko, kot bi pričakovali. Vse te mamice so se počutile enako grozno in prizadeto, ko so ugotovile, da bi moral njihov zadovoljni dojenček več in bolje jesti, saj so bile zelo skrbne mamice in so delale v najboljši veri in po najboljših močeh. Svetovalke pogosto dobivamo klice mamic takšnih večno zadovoljnih otročkov, ki so se premalo zredili. Posebej se to rado zgodi po tem, ko je dojenje že steklo, torej drugi, tretji, četrti.... mesec. Dobra stran tega je, da smo že iz ta najhujšega in da otrok največkrat ni dehidriran. Vedno poskušamo dojenje izboljšati (kako, je odvisno od situacije), včasih gre brez dodatka, drugič pa se dodaja in nato dodatek počasi opušča, ko začne otrok bolje, več, učinkoviteje sesati na dojki.

Vaš fantek je prvi mesec, če sem prav razbrala, napredoval od najnižje teže 840g, kar je zelo lepo, zrasel je 4cm, super. V drugem mesecu je spet lepo zrasel, vendar pa je na teži pridobil le 160g.

Je ocena, da je otrok izsušen, pomenila to, da ima prenizko težo, ali tudi da ima uvelo nenapeto kožo, da premalo lula (temen neobilen urin) in bi utegnil biti nekoliko dehidriran? Lahko prosim dopolnite? Pri tveganju glede dehidracije otroka je treba biti izjemno pozoren, pogosto je otrok v tem primeru tudi hospitaliziran. Če je dobro polulan (vsaj 5 polulanih pleničk dnevno), smo bolj mirni. Znaki dehidracije: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4376413

"zdravnica je bila ogorcena da je otrok izsusen in takoj predpisala mlečno formulo in da obvezno mora dobivati dodatek.vprašala me je če je veliko buden in mali je res kar precej buden cez dan okoli 4-6 ur,od tega je večinoma zadovoljen grglja opazuje in ne joka skoraj nič ne joka ona je rekla da je to od lakote"
***Ne vem, če dobro razumem, kaj je od lakote. Spanje, budnost sta razmeroma individulalna vzorca, ne nujno dosti povezana s hranjenjem. Tipično imamo npr. zelo nemirne, "večno budne" dojenčke, ki super napredujejo.

Preveč nočnega spanja je včasih povezano s tem, da ima otrok premalo energije, a celo noč spijo tudi nekateri dojenčki, ki vredu napredujejo, zato pravim, da vas razumem, da niste mogli iz tega sklepati na težave, sploh če je to vaš prvi otrok oz. če nimate take izkušnje. Je pa to, da otrok, star 2m, spi vso noč, priložnost, da ponoči dodate podoje. Težko je dodajati podoje, če je otrok kar naprej na dojki in slabše napreduje, če pa so taka obdobja, ko bi otroka lahko dojili, če bi vi dali pobudo, potem pa najprej začnemo z izboljševanjem dojenja tam. Priporočam vam, da fantka ponoči enkrat podojite. Morda tedaj, ko kaj stoka in se premika, pa potem nazaj zaspi. Imejte ga blizu sebe, da boste zaznavali te njegove blage znake plitkega spanca, ga vzeli k sebi in mu ponudili dojenje.

Naprej - kaj se je spremenilo v njegovem vzorcu dojenja glede na prvi mesec? So podoji krajši, jih je manj? Menite, da bi lahko povečali število podojev? Ali ima fantek pogosto dudo? Ali mu ponujate eno dojko ali obe na podoj?

Ne ukvarjajte se s tem, da bi bilo vaše mleko nehranljivo, to nima nobene realne osnove. Če je bilo primerno prvi mesec, je primerno tudi drugi mesec, verjetno pa je, da ga iz nekega vzroka otroček povleče premalo aktivno ali manj pogosto. Ste se morda ravnali po kakih napotkih, da bi moral imeti urnik, dojenje na 3h, da mora v vročih dneh dobiti vodo ipd...? Karkoli se vam zdi zdaj drugače kot prvi mesec, napišite!

Kakšne barve in konsistence je bilo prej fantkovo blato? Je kdaj kakal zeleno?

"ima namrec zelo mocen sesalni refleks in na splosno je taki mali pozresnes da poje kolko se le da, podere kupcek potem pa višek zbruha."
***Koliko približno pa poliva? Je to zelo obilno in vsak podoj, ali tega prvi mesec ni bilo?

Kako krepiti dojenje: priporočam na pamet tri stvari (več bom napisala, če boste še dopisali, prosim):
- poskusita nekaj dni gnezditi, torej bistveno povečati število podojev (s tem simulirate posk v rasti in povečate stimulacijo za boljšo tvorbo mleka) Kaj je »gnezdenje«:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488
- dojite na VAŠO, ne na otrokovo pobudo, torej ponudite tudi, ko otrok kaže, da je zadovoljen, če bo seveda sprejel in bodite pozorni, kaj se zgodi s polivanjem
- stehtajte otroka po tednu dni, da vidite, ali dobiva vsaj minimalnih 110-115g tedensko - so vas naročili na tehtanje? običajno to naredijo v podobnih situacijah
- zbudite ga enkrat tudi ponoči
- umaknite morebitne dodatne tekočine za žejo (prazne kalorije) in minimizirajte uporabo dude

Še tole za enkrat: Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Lep pozdrav ponovno!

To da je izsušen ne vem natančno kaj naj bi pomenilo mislim pa da ko ga primem za "špehec" je to vecinoma koža ni čvrsto. Dehidriran ni bil saj sem mu po nasvetu sester in zdravnice dajala piti vsaj dvakrat dnevno (skupaj okoli 200ml) čaj da nebo "žejen". Uriniral je normalno obilno in 5 krat in vec. Zraven tega da je pil toliko caja sem se tudi drzala nasveta naj dojim na 3-4 ure saj se bo drugace otrok navadil da bo dobil dojko vsakih 5 minut. V prvem mesecu sva se dojila na 2 minuti ce je bilo potrebno praktično ob vsakem glaseku ki ga je spustil. tudi spal je prvi mesec zraven mene ampak sem spet poslusala druge da mora spat sam ker drugace ga vec ne bom mogla navadit da spi sam ko bo ze vecji.tudi skrajsala sva podoje ker se je "prenajedal". Dudo ima že od svojega 6 dneva starosti.Prvi mesec sem lahko dojila samo iz ene dojke saj se je res obilno najedel, mleko je praktično teklo iz obeh ko je sesal eno.zdaj pa mu poskusam dajati obe naenkrat.
Blato ni bilo zeleno bilo je nekaksna mesanica rjave in rumene.
Polival je dosti krat ampak ne vsak podoj tudi prvi mesec , polije pa nekje za veliko žlico ali dve.
Default avatar
Čebelica, kako ste, kaj novega? Ste poskusili kaj povečati število podojev in je šlo? Opravičujem se, ker nisem mogla na hitro potrditi svojih prejšnjih predlogov in jih še dodatno utemeljiti.

Način, na katerega ste se odzivali na potrebe svojega fantka prvi mesec, je bil absolutno pravi!!! Zelo skrbno in pozorno ste sledili svojim instinktom. Kar kaže tudi otrokovo napredovanje, kajne. Vse tisto, kar so vam nato dejali glede urnikov, reda in razvajenosti otroka, je - sklepam po tem, kar ste navedli - bistven in najverjetnejši vzrok za slabo napedovanje.

Nemalokrat žal še vedno vidimo situacijo, ko je dojenček lepo pridobival ob dojenju na svojo pobudo oz. ob velikem številu podojev, vendar je ljdi to zmotilo, ker dojenček ni zmogel ritma in logike obrokov. Nato so mamico prepričali, da to ni ok in otrok je začel stagnirati, ko se mu je postavilo urnik na pobudo odraslih. Ker zamikanja podojev otrok večinoma ne zdrži (dojenje praviloma ne deluje zadovoljivo po urnikih in logiki obrokov) in protestira, je naslednji napačen ukrep zagovornikov urnika običajno ta, da naj se otroku podoje zamika, da se bo navadil, kako je treba - zamika se z vodo, čajem in dudo. Otrok se s tem nič ne nauči reda, ampak polni želodček namesto z mlekom s praznimi kalorijami, torej skozi ves dan dobi premalo mleka. Nato se (ko je jasno, da otrok ne zmore z malo podoji povleči dovolj mleka in napredovati vredu) "strokovno ugotovi", da mati očitno nima dovolj mleka, da je mleka začelo zmanjkovati, da je mleko slabe kakovosti in podobni nesmisli. Izvor težav pa je prav postavljanje dojenčka na urnik po meri odraslih, ki mu praviloma ne ustreza, škodljivo ustvarjanje reda, ritma, kjer se ne upošteva otrokovih potreb... Nikar več ne poslušajte o tem, kak urnik in red mora imeti vaš otrok, vi očitno veliko bolje veste in čutite sami, zavedli so vas!

Morda pogledate še sem. O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1675&t=16758 (zdravnik priporoča na 3h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981859 (19d, čakati na razmak 3h?)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1725&t=1725 (4m, normalno še vedno na 2h?)

Rešitev je v vrnitvi na dojenje na pobudo otroka, najprej celo več kot to: hitra in intenzivna pospešitev števila podojev, npr. v nekaj dneh nenehno dojenje, pogosto pristavljanje tudi na zelo mehke dojke, sesanje za umiritev (torej neprehransko esanje, dudanje, tudi to pomembno prispeva k tvorbi mleka). Oz. kot sem vam že predlagala gnezdenje, da se dojki dodatno stimulira in da se tvorba mleka dvigne na višji nivo.
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643

"Dehidriran ni bil saj sem mu po nasvetu sester in zdravnice dajala piti vsaj dvakrat dnevno (skupaj okoli 200ml) čaj da nebo "žejen"."
***Vaš fantek je popil preveč praznih tekočin. Materino mleko je boljše v vseh primerih, tudi za hidracijo otroka v zelo vročih dneh, vsebuje namreč tudi pomembne elektrolite, na začetku je bolj vodeno in otroka odžeja. Priporočam, da stekleničko s čajem pospravite in otrok dobi podoj tudi za žejo. Pri dojenčkih, kjer se npr. že malo bojimo dehidracije (doječe stavke, veliki razmaki med podoji, kakšna bolezen in slabše sesanje ipd.), je pogosto dobrodejnih že par žličk prekuhane vode med hranjenji. Načeloma ni nobene potrebe, da bi popili več kot nekaj deset ml čaja/vode na dan. Žejen otrok, ki je zdrav, naj se podoji, Še posebej naj se podoji tudi za žejo, če je tvorba mleka pri mamici zaradi premalo sesanja v prejšnjih dneh/tednih manjša od želene!

"Zraven tega da je pil toliko caja sem se tudi drzala nasveta naj dojim na 3-4 ure saj se bo drugace otrok navadil da bo dobil dojko vsakih 5 minut."
***Ta nasvet ni strokoven in je vzrok vaših težav.

"V prvem mesecu sva se dojila na 2 minuti ce je bilo potrebno praktično ob vsakem glaseku ki ga je spustil."
***Morda to kmalu ne bo več potrebno, je pa popolnoma normalno za novorojenčke. Zdaj pa bi vam nekaj dni kar svetovala tisti vaš prvotni način, ki je super deloval.

"tudi spal je prvi mesec zraven mene ampak sem spet poslusala druge da mora spat sam ker drugace ga vec ne bom mogla navadit da spi sam ko bo ze vecji."
***Kaj pa, če bi kombinirali? Ko zaspi trdno, ga odlagate v svojo posteljico. Ko ne gre in ga težko odložite, pa naj spi pri vas oz. ga podojite (če je to podnevi) in se umaknete, da ga ni treba odlagati. Ne, dojenčkom NI TREBA spati samim. Normalno je, da "prosijo" za veliko telesnega stika, da se želijo počutiti varne in ljubljene. Priporočam, ko boste imeli čas, v branje tudi ta članek. Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

"tudi skrajsala sva podoje ker se je "prenajedal"."
***Zakaj menite, da se je otrok prenajedal? POlivanje se je bolj verjetno pojavilo prav zaradi velikih razmakov med podoji, ki mu niso ustrezali, morda tudi preveč dodatnih tekočin, močnega izcejalnega refleksa, ko se dolgo ni dojil ipd..

Dudo uporabite raje čim manj oz. v krizi, ko se noče dojiti, ko dojenje ne pomaga in otrok joka.

"Prvi mesec sem lahko dojila samo iz ene dojke saj se je res obilno najedel, mleko je praktično teklo iz obeh ko je sesal eno."
***Da, to je ok, dojenčki pa vendar pogosto spreminjajo način sesanja. Prej ali slej pride poskok v rasti, otrok želi bistveno več sesanja, to je vredu, saj se na ta način tvorba mleka dvigne na višjo raven. Mleko lahko teče tudi iz druge dojke zato, ker je izcejalni refleks hkraten na obeh dojkah. Ni pa to nujno povezano s količino mleka. Izcejanje je včasih opazno prve tedne, nato pa ne več. Tudi to ni odvisno od količine mleka, ki ga otrok dobiva skozi ves dan.

Ponudite vedno obe dojki, skrajševanje podojev bo v tej situaciji kontraproduktivno. Vredu bo, če bo otroček sesal tudi za druge potrebe, ne samo za lakoto.
Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120
Primeren čas podoja: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4478198,4478671 (novorojenček, mlajši dojenček)

Malo polivanja ne pomeni, da se prenajeda, to je normalno!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825