Nosečnost in obporodno obdobje

spet spanje & dojenje

Default avatar

animika

Pozdravljeni!

Naš 5,5 mesečnik in jaz imava težave s spanjem.

Rojen je bil 3 tedne prezgodaj, ob začetnih težavah je dojenje po 1 mesecu steklo in do zdaj sva se polno dojila, sinko je lepo napredoval. Ponoči je na začetku jedel dokaj pogosto, pribl. na 3 ure, proti jutru vedno pogosteje. Po pribl. 3 mesecih je ponoči že kar "lepo" spal - od pribl. 19h (ob tej uri vedno hodimo spat) do 1h, potem pa se je dojil še ok. 3h in zjutraj nekje od 4h-5h (takrat prvič vstane). V glavnem, imel je vsaj eno daljše obdobje spanca in vsaj približno sem se spočila tudi jaz. Čez dan nisva imela nobenega "urnika", dojila sem ga na njegovo zahtevo in to je bilo zelo pogosto. Naj omenim še to, da je od vedno spal izjemno nemirno. Kako uro je bil miren, potem pa se je začel premetavati in grabiti za glavo, lomastiti z rokami okrog sebe, zato sem se navadila, da sem ga ob takih krizah prijela za roko (ali obe) in se je včasih nekako umiril nazaj. Zelo redko to deluje še zdaj.

Najprej so se pojavile težave z uspavanjem podnevi - mali je zaspan, da komaj gleda, mane si učke in zeha, zaspi pa zelo težko. Ponavadi način uspavanja kombinirava, najprej malo na dojko in vmes zamenjam z dudo (na dojki namreč noče - ne more? - več zaspat, razen zvečer). Ponavadi zelo joka, preden zaspi, in za umiritev uporabljamo sesalec ... Spi po 3/4 ure, pa spet ponavljamo vajo. Buden zdrži največ 2 uri, s tem, da je po 1 uri že počasi sitkan in čas mineva tako, da se spet trudiva z uspavanjem. Edino zunaj v vozičku ponavadi zaspi brez težav. Tako sva na sprehodu vsak dan, če le ni res preveč grdo vreme. Ko je buden, pa se je z njim treba kar precej ukvarjati, sam se zamoti kvečjemu za 10 minut. Včasih ne uspem pojest niti kosila ...

Že kak mesec pa so naporne predvsem noči! Zbuja se tudi na 1 uro, največ pa na 3. Nazaj ga uspavam z dojenjem, kar pa me počasi izčrpava. Že od poroda nisem spala več kot 3 ure v kosu, zdaj še toliko manj. Da ne omenjam dnevov, ko je skoz "akcija" - kar bi čisto lepo zmogla, če bi se ponoči vsaj malo naspala. Predvsem pa mislim, da bi spanje v kosu koristilo našemu fantku, saj bi se lepše spočil, bil čez dan dlje buden in manj siten.

Prebrala sem že mnogo tem na forumu o spanju dojenčkov. Jasno mi je, da ne morem pričakovati, da bo kar sam zaspal in spal celo noč. Tega, kakor pa spi zdaj, pa ne bom več dolgo zdržala. Nisem pristaš kakih radikalnih metod (npr. izjokavanje otroka), zadnje čase pa priznam, da že malce razmišljam v to smer ... in nisem ponosna na to.

Iskala in odpravljala sem možne vzroke
- lakota: to me najbolj muči. Na začetku sem ga z veseljem več pristavljala, da bi prsi odgovorile na več povpraševanja, ampak v 1 mesecu bi se to menda že moralo zgoditi, kajne? Mogoče ga daje želja po kaki drugačni hrani? Včeraj sem mu za pokušino dala malo banane kar na prstu, da je sesal. Bil je videti zmerno navdušen, pri spanju se seveda ni nič poznalo.
- mu je vroče/mraz (probali smo ga več obleči, pa manj, pa odprto okno - nič ne pomaga)
- težave s prebavo (imam občutek, da ga včasih matra, ker občasno precej prdi, ampak prav tako nemirno spi tudi takrat, ko teh težav vsaj na zunaj ni opaziti)
- ritual pred spanjem (imamo vedno enakega: kopanje ok. 18h in odhod spat ok. 19h, zaspi ponavadi ob dojenju, čeprav je npr. jedel pol ure nazaj)
- premalo posvečanja podnevi (skoraj ni možno, ker zahteva pozornost skoraj non-stop in jo tudi dobiva)
- zobki (nič še ni videti, za preventivo sem mu dlesni vseeno namazala s calgelom, ima tudi grizalo, pa bi to lahko trajalo tako dolgo?)

Ko je še imel obdobja nekoliko daljšega spanca, je spal v svoji posteljici, ki pa jo prislonim tik ob svojo, da je na dosegu roke. Sedaj pa spi kar na sredini med nama z možem, da ga lahko oba primeva za roke. Če ga obrneva na bok, se ponavadi hitro umiri, ampak kaj, ko ne ostane dolgo v tem položaju - kakih 10 minut, razen, če ga drživa za zgornjo roko in podpirava medenico (vse podpore, kar ni roka, ne delujejo). Tako ga še takrat, ko spi, drži eden od naju za roke, da ostane čim bolj miren ... Imam občutek, da sam sebe zbudi, ko začne mahati z rokami. Sem že razmišljala, da bi ga nekako povila, da ne bi mogel tako mahati, pa ne vem, če je to ravno dobra ideja?

Zdaj sem malo brala za sabo ... se opravičujem za to zmedeno pisanje, ampak sem res že malo zmešana zaradi nespanja. Saj niti ne vem, če pričakujem kak učinkovit nasvet ... Mogoče bo že tole jamranje pomagalo.

V glavnem, jaz vidim problem predvsem v nemirnosti otročka. To nemirnost sem "krotila" z dojenjem, zdaj pa ne vem, če ga nisem s tem navadila na prepogosto dojenje - tudi ponoči. Sicer ne štejem števila podojev, ampak čez dan so vsaj na 2 uri, ponoči pa po novem tudi. Podnevi po podoju večkrat poliva. Včasih imam občutek, da ima želodček že poln, pa kar ne neha sesati. Ker vmes začne jokat, ga potem dvignem za podret kupčka in neha jokat, ponavadi pa še precej polije.

Aja, uspavanje na dojki pa izgleda tako, da ga pristavim, sesa kako minuto, začne jokat, pa spet sesa, pa spet joka, vedno pogosteje spušča dojko in vsakič glasneje joka, če mu v pravem momentu ponudim dudo, včasih celo zaspi brez hudih muk. Ampak da zadenem ta pravi moment - cela znanost.

Ali res ni realno pričakovati od 5,5 mesečnika, da bi spal v kosu ponoči vsaj 4 ure? Oz. da bi zdržal brez tako pogostega dojenja podnevi (in bi se tako navadil na daljše razmake ponoči) ... čeprav jaz bi ga podnevi z veseljem dojila na pol ure, če bi to pripomoglo k boljšemu spancu ponoči. Sem ga že pristavljala tudi kar tako, pa ni hotel piti ...

Ali obstaja neka zmerna metoda, kako otroka navaditi na daljše spanje ponoči? Ne vem, če bi prenesla to, da se izjoka :(

Zdaj bom pa res zaključila. Pa še pohvale za vaš super forum!

LP!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, anmika!

Imate 5,5m fantka, doslej se je dobro dojil. Ponoči naprej na malo večje razmake, proti jutri pa, kot je precej tipično za spanje dojenčkov, s čedalje več zbujanja in plitkega spanca oz. dremeža. Ne morete ugotoviti, zakaj se zdaj čedalje več zbuja ponoči.

Ugotavljate, da je pri 3m že zmogel spati vso noč. Prav ste prebrali. Medicinska definicija spanja vso noč je namreč 5h skupaj - če je vaš fantek spal od sedmih zvečer do enih zjutraj, je to 6h, tega niti ne zmore še veliko 3m dojenčkov, no, je pa res, da prav nekako v tej starosti nekateri že zmorejo spati enkrat v 24h nekaj več "v kosu". Mnogi po drugi strani tega ne pokažejo morda celo prvo leto. Ni neobičajno, da dojenčki, ki so že spali vso noč ali daljše ure, začno spati spet manj ali se zelo pogosto zbujati. Včasih ugotovimo vzroke, velikokrat pa tudi ne.

Lepo ste napisali, da imate vi težave s spanjem. Ni prijetno, zelo utrujajoče je lahko in stresno, če zbujanje težko prenašate. Da ima težave s spanjem vaš fantek, pa niti ni nujno, dojenčki namreč kaj hitro nadoknadijo z dremežem, zanje je normalno spanje tudi po koščkih, dober spanec majhnega oroka ne pomeni nujno spanja veliko ur v kosu, kot pričakujejo mnogi odrasli, ker pač nekako radi sodimo po sebi. Dojenčki in malčki spijo drugače, o tem smo pisali veliko, npr. tukaj v članku. Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

"Najprej so se pojavile težave z uspavanjem podnevi - mali je zaspan, da komaj gleda, mane si učke in zeha, zaspi pa zelo težko. Ponavadi način uspavanja kombinirava, najprej malo na dojko in vmes zamenjam z dudo (na dojki namreč noče - ne more? - več zaspat, razen zvečer)."
***Najprej sem pomislila, kot ste tudi sami ugotavljali, če bi bilo to malo povezano s starostjo, malo pa z letnim časom. Prvo zato, ker se ravno 3-5m dojenčki vidno obrnejo navzven, vse jih zanima, so neutrudni, razvojno zelo aktivni in kot da ne bi imeli časa spati. Čisto nekaj drugega kot prvo tromesečje. Drugo pa zato, ker smo veliko notri, zrak je bolj suh zaradi ogrevanja, otrok je malo zunaj in tudi sonca ni, kar je pomembno, da otrok lahko bolj mirno funkcionira in tudi bolj umirjeno spi. Morda fantek ni zares zelo zaspan, je pa lahko vseeno zaradi vsega skupaj bolj sitnoben in lahko situacija le deluje, kot bi bil zaspan.

Ste poskusili z metodo Harveya Karpa, ki jo je ena mamica nedavno na video posnetku pripela v pomoč mamicam dojenčkov s kolikami? http://www.youtube.com/watch?v=ddRkI5wVIqQ Je blizu metode s sesalcem, le da ne rabite elektrike. Če sesalec bolje deluje, seveda s tem ni nič narobe!

"Ko je buden, pa se je z njim treba kar precej ukvarjati, sam se zamoti kvečjemu za 10 minut. Včasih ne uspem pojest niti kosila ... "
***No, saj o tem govorim, o ZELO živahnih in intenzivnih 5-mesečnikih. Nekateri se ob takih razvojnih zagonih in intenzivnih obdobjih celo ne dojijo kaj dosti, kot se ne bi hoteli/mogli nikakor umiriti. Poznam kar nekaj otrok v tem obdobju, kmalu po 3-4m, ki so spali podnevi merjeno v minutah, npr. 4-krat po 20min, izključno na maminih prsih, nato pa dalje akcija.

Razumem vas, da bi bilo vse izvedljivo in super, če bi se vi ponoči naspali, ker podnevi bi akcijo potem že zmogli. Žal ne poznam recepta, kako pričarati take noči v tem obdobju. Nekateri trdijo, da ga poznajo, predvsem bi vas napotila na avtorico Pantleyevo in na izkušnje mamic oz. te odgovore, morda najdete kakšno idejo.
Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=982&t=982 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981900 (7m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5721480 (5m, zbujanje na 2h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5761770 (5m, ponoči nenehno prižeta k mamici)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981653 (4m)
Kako do boljšega spanca:
http://med.over.net/otrok_druzina/novica.php?id=37 (kratko o spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (ne spi – smo ga razvadili?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980691 (Otroško spanje, brez joka v sanje)
http://www.llli.org/llleaderweb/LV/LVAugSep03p88.html (angl. Happy Parents Guide)

Problem metode izjokavanja ni le moralen (krutost), mnogo mamic razmišlja tudi o tem, tega se ni treba nobeni sramovati, ker to je pač tema, ki je v naši družbi pogosta. Jasno je, da tudi na to človek pomisli. In včasih tudi poskusi. Ali to tudi izvede. Problem je, da metoda ne deluje tako, kot smo si predstavljali, da bo delovala, kot so nam rekli, da bo delovala. Rekli pa so nam, da bomo otroka s tem naučili spati. Naučili pa smo ga čisto nekaj drugega. Kot vemo, bo otrok, ki ga pustimo jokati, morda utihnil prej, če je bolj potrpežljiv, prilagodljiv, lahko tudi rečeva upogljiv, ker bo pač prej obupal nad starši. In nehal bo jokati kasneje, morda po več urah, če se že vidi, da je bolj vztrajen, trmast, če hočete, skratka manj prilagodljiv, ampak utihnil bo, prej ali slej bo namreč tudi tak otrok v joku obupal. Vendar s tem ga nismo naučili spati, po večkratnem prakticiranju te metode smo ga naučili, da se na starše ne more zanesti, da nas ni tam zanj in da ga ne slišimo, naj bo sam sebi zadosten. Tako se bo čedalje manj obračal na starše verjetno tudi v drugih situacijah, pomanjkanje stika, navezanosti, komunikacije s starši, ki bo sledila, pa se otroku lahko kritično pozna vse otroštvo in tudi kasneje v življenju. Šolski logopedi, psihologi in drugi strokovnjaki za komunikacijo z otroci, večkrat pripovedujejo o težavah otrok, ki so bili na ta način "trenirani" spati. Saj vem, da to najbrž že veste. Nisem nameravala pridigati ali kaj podobnega. Včasih pomaga, če si racionalno nekako v težkih trenutkih sami pri sebi predstavljamo, da otroku s pozornostjo ne nudimo nič slabega, ampak tisto, kar bo pri odraščanju verjetno najbolj potreboval. In da zdaj samo še ne zna povedati, kaj točno to je, oz. ga mi še ne znamo razumeti. Sčasoma, ko bo star dve, tri leta... vam bo ponoči povedal, kaj je narobe. Zdaj pač joka. Morda boste šele tedaj, čez leto, dve, tri, za nazaj ugotavljali neke podobne vzorce in iz verbaliziranja otroka prepoznavali, kaj je tedaj pravzaprav hotel. Zdaj pa je to zelo težko, ker preprosto ne vemo. In zato morda mislimo, da mi nekaj delamo narobe.

Prehranski vidik problema? Ali vredu napreduje na teži? Ali kaže znake zrelosti za GH? Zakaj ne, lahko poskusite tudi z GH, če menite, da je zbujanje eden od znakov in so prisotni tudi drugi. Znaki zrelosti za gosto hrano (kratko):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1337&t=1337
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=906&t=906

Nemirno spanje? Na videu, ki sem ga pripela, je prikazano nežno povijanje otroka. To je lahko dobra ideja. Nekateri so poviti mirnejši, morda poskusite s tem.

Kaj pa, če bi malo podaljšali večerne obrede in bi ga dali spat morda kasneje? Ne trdim, da je lahko prestaviti spalni vzorec otroka, včasih pa se nekako da. Tako bi morda lahko vi šli spat ob podobni uri in bi ujeli vsaj ta najdaljši kos globokega spanca.

Dojenje za uspavanje, kot ste ugotovili, nima nujno povezave z lakoto otroka. Mnogi vse prvo leto ali dlje potrebujejo in želijo dojenje za uspavanje, drugim to ni tako bistveno.

Nekateri dojenčki so zadovoljni tudi z dudo. Morda poskusite še to, če bi bilo za vas lažje. Ali celo s sesanjem vašega prsta, čeprav, no, ne bom trdila, da lahko polletnega otroka takole na finto vržemo...

Je bil morda fantek kaj bolan pred kratkim, zamašen nosek ali kaj drugega? Je užival ali ste vi uživali zdravila, morda antibiotike? Je blato običajno ali morda nenavadno (sluzasto, zeleno...)? Kaj pa koža (kakšni ekcemi, dermatitis)? Polivanje lahko pomeni vsekakor prenajedanje, če tega prej niste poznali. Morda veliko dojenja za tolažbo, umirjanje, sesanje samo po sebi (ker smo veliko notri in otrok izkoristi priložnosti)... Ponudite večkrat zaporedoma isto dojko, če obilno poliva.

Jamranje pa ponavadi res pomaga, moramo pojamrati, če še napišemo, se počutimo, kot da smo neko breme malo odložili, izčistili svoje misli, pa nekako gre dalje vsaj nekaj časa, zato spodbujamo tudi jamranje!

"Aja, uspavanje na dojki pa izgleda tako, da ga pristavim, sesa kako minuto, začne jokat, pa spet sesa, pa spet joka, vedno pogosteje spušča dojko in vsakič glasneje joka, če mu v pravem momentu ponudim dudo, včasih celo zaspi brez hudih muk. Ampak da zadenem ta pravi moment - cela znanost."
***Mogoče bi rad sesal, pa je prepoln, ga že tišči, vse skupaj mu ni prijetno, ampak sesanje pa tudi rabi za umiritev. Ponudimo dojko, ki je manj polna, kjer smo nazadnje dojili.

"Ali res ni realno pričakovati od 5,5 mesečnika, da bi spal v kosu ponoči vsaj 4 ure? Oz. da bi zdržal brez tako pogostega dojenja podnevi (in bi se tako navadil na daljše razmake ponoči) ... "
***Žal so vzorci hranjenja, spanja, dnevnih aktivnosti tako zelo individualni, da pravila preprosto ni. Vse tabele, povprečja, neka navodila, kako bi moralo biti, vse to je bolj za jezo in zmedo in večina mamic je zaradi tega vsaj slabe volje, če že ne prepričana, da je slaba mama, ker ji ne uspeva dosegati "standarda".

"čeprav jaz bi ga podnevi z veseljem dojila na pol ure, če bi to pripomoglo k boljšemu spancu ponoči. Sem ga že pristavljala tudi kar tako, pa ni hotel piti ..."
***Ja, to vam rada verjamem. Žal mnogokrat nočno zbujanje nima dosti zveze s prehranskimi vzroki. Če otrok primerno napreduje, smo v to lahko prepričani.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825