Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Ne redi se dovolj?

Default avatar

milki

Pozdravljeni!
Imam 3t starega dojenčka, ki slabo dobiva na teži. Porodna teža je bila 4320g in velik 57 cm, v porodnišnici je shujšal na 3970g in smo mu začeli dodajat, sicer ne pri vsakem obroku ampak iz porodnišnice smo šli z 4050g. Po petih dneh ga je patronažna stehtala(doma mu nisem nič dodajala, ker ni nič jokal, po vsakem dojenju je zaspal za 2 uri) in natehtala 4060g in mi pustila tehtnico, da kontroliram koliko poje pri dojenju. Tako da sem na moje veliko presenečenje vsakič natehtala najmanj 60g, če je dolgo spal celo 80-90, tako da mu nisem nič dodajala. Veliko sem brala že vaših nasvetov, tako da o pleničkah vem vse, so in polulane in pokakane, dojenček je pravilno pristavljen toda ne vem v čem je problem, da tako zelo slabo pridobiva na teži, zdaj pri 3 tednih je težak točno toliko kot ob rojstvu 4320g.
Zdaj imam pa problem, ker bi bil rad non stop na dojki,in po enournem sesanju ga stehtam in mi vaga pokaže 10g in potem spet joka in čez eno uro 20g in sem opazila vsakič ko ga dolgo časa dojim in so zelo pogosti podoji enostavno ni mleka, ko pa spi npr. ponoči po 4-5 ur skupaj imam napete dojke in v kratkem času posesa 100gr. Tako da bi najraje ukunila te pogoste podoje, ker pri meni zgleda deluje nasprotno kot bi moralo, več kot ga pristavljam manj je mleka. Tako da sem mu danes dala že dvakrat dodatek po 60ml, ker je bil tako lačen da je non stop jokal in cel dan ni niti minute spal, ker res pri meni ni skoraj nič posesal. Mislim pa da je razlika med dojenčki, ki so težki 3kg in 4kg in da moj potrebuje toliko več kot dojenček, ki ima 3kg.

Da me ne boste narobe razumeli,ker non stop tehtam dojenčka, ampak če ne bi imela tehtnice, bi mu do zdaj dala večkrat dodatek, ker bi mislila da je lačen, tako sem pa videla da je npr pri meni dobil dovolj in sem vedela, da ni problem v lakoti. Danes npr je bil pa res lačen. Danes so naši podoji izgledali tako:
4h-80ml
5h-20ml
8h-40ml
9h-20ml
10h-20ml
11.30-60ml dodatka
13.30-20ml
14.30-20ml
15h-60ml dodatka

Tudi ščemenja v bradavicah skoraj ne čutim več, zdaj pa ne vem ali se dogaja to samo na začetku ali bi morala to še vedno čutiti. v glavnem jaz že na otip vem, kdaj imam zadosti mleka in kdaj ga ni in dejansko takrat ko imam napete prsi, res dosti posesa, ko pa so dojke "prazne", pa ne posesa več kot 20ml. Čeprov poznam vašo razlago, da se mleko sproti proizvaja in da dojke niso prazne, pri meni dejansko ni tako. Tako, da bi po eni strani najraje poslušala nasvet patronažne in pediatrov da ga dojim striktno na 2-3 ure, da se mi v tem času napolnijo dojke, vendar potem ko mi kdaj po dveh urah pauze popije samo 40ml, normalno da ga bom spet čez kratek čas pristavila in res ne vem več kaj narediti. Rada bi dojila, rada bi pa tudi da pridobiva normalno na teži, ker ne bi rada, da se ponovi zgodba kot pri prvem otroku, ki sem ga z dojenjem čisto shujšala-čeprov je bil in polulan in pokakan. Vseeno pa ko pomislim da mi dojenje spet ne bo uspelo mi kar lijejo solze iz oči, pa sem bila že tako vesela da mi je tokrat le uspelo.
Hvala za odgovor!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, milki!

Vaš dojenček je star 3t. Po porodu je izgubil 350g, skoraj 8% porodne teže, zato ste ga občasno dohranjevali, da je do odpusta pridobil 80g. Doma ni jokal in po podojih spal po 2h, vendar ni pridobival na teži. Ko ste tehtali podoje, ste vedno natehtali od 60-90ml. Menite, da je dobro pristavljen, lula in kaka primerno, vendar vas skrbi napredovanje, saj je do 3t pridobil svojo porodno težo.

Torej je v zadnjih dveh tednih (od 4.060 do 4.320g) pridobil 260g, povprečno 130g tedensko. To ni premalo, je nad tedenskim minimumom 110-115g na teden, je pa manj od povprečnih 140-170g na teden. Iz tega podatka in iz opazovanja pleničk bi, glede na začetne težave, verjetno lahko sklepali, da se je fantek vendarle začel bolje dojiti in da ZMORE povleči mleko iz dojk (kar kaže natehtano).

Vprašanje pa je, ali je imel dovolj veliko število takih podojev. Ste imeli morda manj kot 8 takih podojev? To bi lahko bil vzrok težav na začetku.

Lahko torej, da vaš fantek zmore dober podoj (60-90ml je za to starost vredu), da se povedano po domače ne more bolj najesti (kar ne bi bilo nenavadno, novorojenčki rabijo ponavadi večje število podojev, ker ti niso zelo obilni), da pa premalo pogosto pride do mleka, npr. če veliko spi, če ne javlja dovolj intenzivno svoje potrebe po dojenju, se kar zadovolji, npr. tudi z dudico? Ali morda dobiva tudi čaj, vodo?

Včasih se zgodi, kot ste napisali, da dojenčku začnemo velikokrat ponujati, pa sesa potem še slabše, manj aktivno, kar drema...

Ali fantka težko zbudite, je dremav, je zaspanček, je bil zlateničeh, je bil porod zanj naporen, je morda nedonošen ali prenošen, je bil porod sprožen, ste dobili pri porodu kakšna močnejša sredstva proti bolečinam? Včasih se vplivi težjega poroda lahko odražajo na slabši aktivnosti pri dojenju še nekaj tednov po porodu. Počasnejši dojenčki, ki teže vzpostavljanje dojenje zaradi teh vzrokov, pa pridobijo porodno težko prav tu nekje, šele v 2-3 tednih. Dobro je, da vemo, če je v tem vzrok, saj nekako laže najdemo načine, kako bi bilo treba otroka spodbujati.

"Zdaj imam pa problem, ker bi bil rad non stop na dojki,in po enournem sesanju ga stehtam in mi vaga pokaže 10g in potem spet joka in čez eno uro 20g in sem opazila vsakič ko ga dolgo časa dojim in so zelo pogosti podoji enostavno ni mleka, ko pa spi npr. ponoči po 4-5 ur skupaj imam napete dojke in v kratkem času posesa 100gr."
***To ne pokaže, da je problem v mleku, milki. Že iz prejšnjega odstavka, ko sem vas spraševala o porodu in aktivnosti vašega fantka, sem želela poudariti to, da je problem verjetno pri njem, ne nujno pri vas ali sploh ne pri vas. Nisem pomislila, da je težava pri vas, tudi zato, ker je otroček v dveh tednih "splezal" prek minimuma, kolikor mora napredovati na teden. Bolj verjetno bi bilo, da otroček, če ga pogosto dajete na dojko, ni dovolj zdramljen, aktiven, zainteresiran... da bi dobro vlekel.

Pravite, da je pristavljen vredu. Super, to je dober znak. Priporočam vam, da preverite vendarle še na video posnetkih dr. Newmana, ki so pripeti čisto na vrhu foruma, ali lahko še kaj malce izboljšate. Včasih namreč že malenkosten premik položaja na dojki lahko izboljša otrokove možnosti, da potegne več mleka in bolje sesa, sploh to velja pri zaspančkih. To konkretno pomeni npr.:
- da je otrok dobro podprt, visoko, na višini bradavice in se ne sklanjamo nadenj ali da teža dojke (pri velikih dojkah) ne pritiska preveč na njegovo spodnjo čeljust
- da je otrok lahko dobesedno zarit v dojko in da ne sesa premajhnega dela kolobarja ali se ne doji pretežno na bradavici, ustnici pa ne smeta biti uvlečeni, ampak široko razprti
- da ima otrok glavico rahlo nazaj, torej ne sme sesati tako, da je bradica navzdol v prsni koš (poskusite samo, kako bolj lahko odprete in požirate, če imate glavo naravnost ali rahlo nazaj ali pa če brado obrnete na vrat oz. prsni koš)

Kako pa sicer ponujate dojki? Koliko časa je fantek aktiven na vsaki dojki, torej ko ga vidite, da dobro požira, aktivno pije in golta mleko? Ali morda dolgo vztrajate na dojki tudi po tem, ko se to aktivno požiranje skrajno upočasni oz. ko tako rekoč ni več ne požira? Priporočila bi vam, da se ravnate po fantku - ko aktivnega požiranja ni več, čim prej na drugo dojko, da ga spodbudite in da ga nov tok mleka zaposli, da bi še aktivno sesal.

Ali lahko ponudite obe dojki dvakrat, se tako še kaj podaljša ta čas aktivnega sesanja in dobrega požiranja mleka? Vmes lahko podirate kupček ali naredite tudi malo daljšo pavzo, npr. previjanje (kar tudi otroka zdrami)?

Ali lahko tedaj, ko ga pristavite npr. po 1h, naredite enako, večkrat menjate stran? Ali bi morda želeli uporabiti še kakšne druge tehnike spodbujanja in zbujanja? Morda stiskanje dojke, ki ji pravimo kompresija, poglejte tukaj.
Kako zbujamo dojenčka zaspančka: http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1
Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

"Tako da bi najraje ukunila te pogoste podoje, ker pri meni zgleda deluje nasprotno kot bi moralo, več kot ga pristavljam manj je mleka."
***Težava s tem, da večkrat ponudite, slabše sesa, ni povezana s tem, kako se mleko tvori, ampak s tem, kako se vaš fantek odziva na pogoste podoje, kako morda ne zmore večkrat sesati dobro, če je zaspan, dremav,... Torej, če bo slabo sesal, ne smete takoj pomisliti, da je nekaj narobe z vami! Take težave so tipične začetne težave novorojenčka in ne dokaz, da je kaj narobe s tvorbo mleka pri mamici.

Mnenje, da mamica teže tvori dovolj mleka za 3 ali pa za 4kg otroka, je mit, za to nikar ne skrbite, s tem se mamice žal redno straši. V tem primeru bi imele mamice velike težave pri vzpostavljanju dovolj mleka za npr. 3kg dvojčka, pa vemo, da ni tako - vse je odvisno od situacije in aktivnosti OTROKA. Popolnoma res pa je, da mnogokrat to poporodno obdobje ni enostavno, razumem vašo zaskrbljenost in stisko, razumem tudi, da kot skrbna mamica najprej pomislite, da je nekaj narobe z vami. Zelo pomembno je, da veste, da ste najboljša mamica za otročka že zato, ker iščete rešitve, da pa te ne pridejo nujno kar takoj in da je ključ do uganke pogosto pri otroku, v dobrem opazovanju otroka in v tem, kako mu lahko pomagamo, pa tudi, kako se je otrok sposoben odzivati. Včasih to pomeni, da moramo otroka tudi dohranjevati, da se okrepi in začne bolje sesati na dojki, drugič pa gre brez tega.

Če vam dnevno tehtanje pomaga, nikakor ne mislim, da je to narobe. Vedno poudarjam, da se zanesimo pretežno na dnevni ali tedenski napredek, raje kot na trenutno natehtano, ampak tudi tako je lahko tehtanje koristno, kot ste napisali! Nadaljujte tako, če vam pomaga. Poskusite morda z menjavanjem strani, tehnikami spodbujanja pri podojih, pa boste nato s tehtanjem kar hitro videli, ali to pomaga in ali kaj več posesa. To, da ima mamica tehtnico doma, je v taki situaciji lahko zelo dobrodošlo, saj vam ni treba kar naprej prositi drugih, da ocenjujejo situacijo.

Podoji, ki ste jih navedli, verjetno niso vsi v 24h, kajne, večerni še manjkajo - evo, jaz sem kar seštela, vi pa lahko dodate še manjkajoče: od 4h zjutraj do 15h popoldne je vaš fantek sodeč po tehtanju popil 220ml vašega mleka in 120ml dodatka. Če je imel do večera in ponoči še recimo vsaj štiri podoje po 50ml, ugibam, bi popil 420 ml vašega mleka, kar bi bilo res verjetno premalo aktivno sesanje glede na dnevne potrebe. V 24h bi potreboval nekje vsaj 520-650ml mleka pri tej telesni teži.

Če menite, da bi bili podoji boljši na večji razmak, torej če se bi tako bolj zagreto dojil, potem je v tem primeru res smiselno razmisliti o takem načinu, na 2-3h, ostalo pa dohranjevati. Morda bi si vi lahko po podoju črpali mleko in ga s tem dohranili. Morda to ni mogoče in pač uporabite dodatek. Priporočamo izogibanje dohranjevanju po steklenički, uporabo brizgalke, kapalke, lončka,...

"Tudi ščemenja v bradavicah skoraj ne čutim več, zdaj pa ne vem ali se dogaja to samo na začetku ali bi morala to še vedno čutiti."
***Tega ne morete čutiti ves čas, nekatere mamice nič ne čutijo, samo vidijo, da je otrok ob izcejalnem refleksu začel aktivno požirati mleko. Ko več ne požira, menjamo stran ali delamo druge tehnike za spodbujanje zaspančkov. Zato pravimo, da je zelo pomembno opazovanje otroka, veliko bolj kot opazovanje materinih dojk.

"jaz že na otip vem, kdaj imam zadosti mleka in kdaj ga ni in dejansko takrat ko imam napete prsi, res dosti posesa, ko pa so dojke "prazne", pa ne posesa več kot 20ml."
***Zelo rada vam verjamem, da je ta občutek za vas dobrodejen, vendar napetost v dojkah ni znak obilice mleka. Nekatere mamice imajo obilno tvorbo in NIKOLI nimajo napetih dojk, mleka sploh ne čutijo. Mati polletnega otroka, ki se pogosto doji, tvor vsaj 2-krat več mleka kot mati novorojenčka, pa tega mleka pogosoto sploh ne bo zaznavala. Napetost v dojkah je bil znak prvih tednov po porodu, tudi zaradi navala krvi in limfe v dojke, ne nujno sploh zaradi velike količine mleka. Se pa strinjam z vami, da to drži, kar ste napisali. Otrok, ki je dlje spal, lahko bolj aktivno sesa, močnejše izcejanje lahko pripomore k temu, da je nekaj časa aktivnejši in več popije, ko pa ni zelo lačen, pa kakšen dojenček na dojki več dremucka in ne sesa tako zelo aktivno. Takrat je toliko pomembneje, da menjamo stran, ga spodbujamo.

"Tako, da bi po eni strani najraje poslušala nasvet patronažne in pediatrov da ga dojim striktno na 2-3 ure, da se mi v tem času napolnijo dojke, vendar potem ko mi kdaj po dveh urah pauze popije samo 40ml, normalno da ga bom spet čez kratek čas pristavila in res ne vem več kaj narediti."
***Tudi to je lahko v neki situaciji prav, milki! Vsaka mamica nekako z opazovanjem, čutenjem z otrokom, kar ve, kaj bi lahko bolje delovalo. Poznam primere, ko so mamice s povečanjem razmaka bolj motivirale otroka. Same so bile morda tudi bolj sproščene in spočite. Morda so na daljše razmake laže izvajale ukrepe za spodbujanje sesanja, delale kompresijo, morda so nato še celo kaj počrpale. Tedaj so lahko bili podoji tudi daljši in boljši. Tako da temu nikakor ne nasprotujemo, če se izkaže, da je situacija taka, da bi lahko bilo koristno in dojenju dejansko v prid! Ker imate tehtnico, to tudi sami laže ocenite, katera taktika je boljša.

Dobra novica je, da dojenčki po 4-6t, tudi če so imeli napornejši porod, ponavadi postanejo boljši sesalčki, da se dojenje postopoma okrepi, da zmorejo več, da se dojenja s pomočjo mamine pomoči tudi bolje naučijo (zato pazimo glede dohranjevanja s stekleničko, ker to učenje dojenja pri nekaterih lahko precej moti).

Saj dojite, milki, nikar si ne očitajte, da delate kaj narobe! Dojijo tudi tiste mamice, ki morajo na začetku veliko dohranjevati in kjer se tvorba mleka s težavo dviguje. Delate najboljše, kar lahko! Vi dojite in še iščete rešitve, da bi se vaš fantek še bolje dojil. Zdaj še še zelo zgodaj, da bi rekli, da vam ne uspeva. Tudi, če kombinirate z dodatkom, dobro dojite. In tudi če boste dalje kombinirali, lahko tudi dalje dojite, lahko še dolgo dojite. Nekatere mamice dojijo in dohranjujejo nekaj tednov, nekatere več mesecev ali pa celo dodatek zamenjajo z GH, pa dojijo leto ali dlje naprej. Nekaj seveda igra tudi volja otroka, ali se rad doji, ali dojenje še sprejema.

Absoultno razumljivo in najpomembnejše je, da vaš fantek dobro pridobiva. In če to ob dojenju morda to (še) ne bo mogoče, potem je dohranjevanje potrebno in ravnate najboljše in najbolj prav. Vesela bom, če se boste še oglasili!

Morda nekaj branja, če bo čas. Težki začetki – zgodbe mamic:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4582653 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4674894 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981780 (1m, težji porod, zaspanka)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1515&t=1515 (nedonošenka, uspeh po 1,5m)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

milki

Pozdravljeni in hvala za vaš odgovor!
Da je pravilno pristavljen sklepam po tem, ker ga vedno pristavim v enak položaj in enkrat posesa 90ml(dopoldne), enkrat pa 20ml(popoldne), se pravi, če ne bi bil pravilno pristavljen potem tudi dopoldne ne bi mogel toliko posesati.

res je da manjkajo popoldanski obroki, in sicer
18h-80ml
20h-90ml
22h-dojenje 0ml in 60ml dodatka
potem je pa zaspal do 4h in posesal 90ml.

Drugače pa ni bil nič zlateničen, rojen je bil 2 dni čez rok z EA.

Ponujam mu obe dojki, najmanj po dvakrat na vsaki, večinoma pa tudi trikrat, pomagam mu tudi s kompresijo. Problem je v tem, kadar mi zelo malo posesa ni zaspan ampak je popolnoma zbujen in ga ne rabim spodbujat, vendar takrat zgleda enostavno ni mleka, ker se revež tako zelo trudi in kar fajn vleče ampak čisto nič ne priteče, ne boste verjeli ampak včasih ga dojim tudi po 40 minut in parkrat zamenjam stran + kompresija in natehtam 0 oz 10-20ml.

Bom poskusila še eno homeopatsko zdravilo iz Italije Lactogal,mogoče bo pa malo bolje, ali morda poznate to zdravilo, ker se mi zdi, da se mi je malce izboljšalo, kajti zmanjšala sem tudi dodatek na enkrat oz največ dvakrat po 60 ml.

Lep pozdrav
Default avatar

LLLMojca

Aha, dodajva še popoldanske podoje, poleg 220ml še 170ml, skupaj 390ml vašega mleka in 180ml dodatka. Tistega ob 4h spustiva, ker sva ga šteli že prejšnji dan.

"Problem je v tem, kadar mi zelo malo posesa ni zaspan ampak je popolnoma zbujen in ga ne rabim spodbujat, vendar takrat zgleda enostavno ni mleka, ker se revež tako zelo trudi in kar fajn vleče ampak čisto nič ne priteče, ne boste verjeli ampak včasih ga dojim tudi po 40 minut in parkrat zamenjam stran + kompresija in natehtam 0 oz 10-20ml."
***Pomislila sem, da ste morda zelo utrujeni, pod stresom, zaskrbljeni in da bi se mleko občasno težko izcejalo, ker bi hormoni teže navreli in potisnili mleko po vodih? Če dolgo ne zaznate izcejalnega refleksa oz. ne opazite požiranja pri fantku, bi morda malce pomoči rešilo situacijo - na recept lahko dobite sprej Syntocinon, ki v takih situacijah pomaga sproščati mleko. Poznam mamice, ki so v začetku potrebovale nekaj te pomoči, da so se sprostile in da je steklo, kmalu pa je to postalo popolnoma nepotrebno. http://med.over.net/forum5/read.php?94,5091136 (Syntocinon)

Kakšen galaktogog je lahko tudi koristen. Omenjenega ne poznam, pri homeopatskih pripravkih se je dobro posvetovati, ker je doziranje lahko zelo individualno in morate najti pravo dozo. Če so vam ga strokovno svetovali, je lahko dobrodejno.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

PikaPoka14

Pozdravljeni,

ko berem vaso zgodbo, berem svojo. Zlasti del o polnosti dojk, pa o razmakih med hranjenjem, pa o tem, koliko pridobi ob enem podoju ipd. Zdajle npr. nasa miska mirno spi, pa je pila samo iz ene, zares polne dojke in lepo mirno zaspala... kako si zelim taksnih idealnih podojev. Pri nas zdaj po mnogih naporih dodajamo le se zvecer, je bil pa scenarij popolnoma enak, ko smo prisli pred enim mesecem od pediatra z diagnozo - premalo pridobiva, TAKOJ dodatek. Pa smo zaceli tehtat in bili zalostni, ko natehtali samo 20 g na podoj ipd., skratka enako kot pri vas...
potem pa sem se malo vzela v roke, ceprav se redno vsak dan, sploh, ko jokamo kmalu po podojih se vedno sprasujem, a je lacna, a sem grozna mami, ker ji ne dodam in zdaj dodam morda samo zvecer.
Ker sem ugotovila - puncka bi vedno popila, potem pa je zacela mocno polivat in to je bilo pa tudi stresno, skratka sedaj dodam le, ce noce in noce nehat jokat. ce pa se normalno odstavi oz. ne cmoka vec in jo uspem zamotit, ne dodam. pa malo sem vmes tudi prenehala s tehtanjem, ker me je samo potrlo, ko sem videla, koliko NIC sem si izcrpala oz. je deklica zauzila.
Zelim vam obilo vztrajnosti in sploh vam gre odlicno, oglasite se. Prav neverjetno res, kako sem videla sebe, ko sem to brala...
Srecno,
pikapoka14
Default avatar

zvenki

tudi moja 7 mesečna punčka je bolj suhica in ker mi zmanjkuje mleka ji uvajam AM ampak gre tezko vcasih mal spije ,vsasih pljuva,joka in zavrača stekleničko.
kaj naj naredim da bo sprejela?se je dojila od rojstva in še kr se doji.
na pregledu pri 4.5 mes je tehtala 5550,63,
pri 6 mes.6800,66.5,
zdej pri 7 naj bi imela 7400(doma tehtana)

gh je lepo jedla do zdaj ker jo zobki po moje matrajo in kr grize žlico in zavrača ,edino ko je fejst lačna lepo je.
kaksen jedilnik bi bil primeren za 7 mesečnico?
koliko mleka potrebuje?
Default avatar

LLLMojca

zvenki, pozdravljeni!

Vaša deklica je stara 7m, v zadnjem mesecu je verjetno pridobila okoli 600g, od 4,5-6m pa 650g. Glede na potrebno minimalno napredovanje vsaj 350g po tretjem in vsaj 250g po šestem mesecu, je to vredu. Po teži je blizu povprečja deklic te starosti, po višini pa nekoliko nad povprečjem, torej v pričakovanih krivuljah.

Če je doslej že dobro sprejemala gosto hrano, imam morda kakšno manjšo krizo, pa se bo lepo nadaljevalo, ko jo bo premagala. V vmesnem času ponudite morda večkrat po malo, če ne bo sprejela, pa obratno, kot ste navedli, večji obrok na malo večji razmak. Ni pravila, vse je odvisno od potreb otroka, zato ga opazujemo in se prilagajamo. Morda ponudite kako novo zanimivo živilo.

Je bila deklica kaj bolna, prehlajena? Včasih že manjša težava ustavi napredovanje goste hrane. Da, tudi zobenje lahko. Mogo dojenčkov se kdaj vrne na polno dojenje za nekaj dni v takih situacijah oz. pospešijo število podojev. POnudite večkrat dojko, če bi ji morda to ustrezalo. Če ne bo tako, pa bo morda potrebovala nekaj drugih dodatnih tekočin, sploh če opažate povečano slinjenje.

Žal ne poznam pravilnega jedilnika, ker so dojenčki, ki odklanjajo gosto hrano v tem času in se polno dojijo, in so taki, ki imajo že veliko obrokov goste hrane, pa se tudi veliko dojijo, ali pa lepo jejo precej goste hrane in se malo dojijo. Priporočam materino mleko, kolikor je mogoče, ostalo pa doma pripravljeno svežo hrano, v stanju, kot je v naravi ali čim bliž temu. Prilagojeno mleko ob dobrem napredovanju otroka ni potrebno.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zvenki

deklica ni bila prehlajena,pri 4 mesecih in pol je dobila prve zobke,zdaj naj bi jo matrali zgornji.
sem čisto obupana ker ne je ,prej je brez tezav pojedla 150ml kaše.

pa tudi to me skrbi ker ne mara majhnih koščkov v hrani,vse mora biti miksano.razen banane ki jo poje pretlačeno z vilico.če je kak košček krompirja pa se ji zeleti,enkrat je celo bruhnila .
Default avatar

LLLMojca

Je že kaj bolje? Taki zastoji pri uvajanju goste hrane so nekaj povsem običajnega, sploh v povezavi z zobenjem, kakšnim prehladom ali kakšnim vzrokom, ki ga težko prepoznamo ali tudi sploh ne. Morda po pojedla večkrat po malo, nikakor ni za obupat.

Dojenčica je še majhna in šele za začetku obdobja zrelosti za gosto hrano. Možno je, da še izgubila refleksa izplazenja jezička, ki je nujni pogoj, da začne otrok dobro sprejemati gosto hrano, saj ta jeziček sicer kar nagonsko izriva vse malo večje delce. To se očitno pri vas še dogaja, kar se kaže po izrivanju hrane gostejše konsistence, pa tudi po tem, da se ji hitro zaleti in hrano izbruha. Verjetno bo deklica potrebovala še nekaj časa, da bo sprejela več goste hrani v obliki, kot si želite, torej brez pasiranja. Mnogo dojenčkov tako hrano sprejme nekje v drugi polovici prvega leta, marsikdo bliže enemu letu kot pa "magični meji" šestih mesecev. Vsi dojenčki niso enako zreli za gosto hrano. Malo več težav s tem imajo lahko tudi hipotoni dojenčki.

Priporočam, da jo vključite v vse obroke in naj poje, kolikor ji bo takrat v interesu. Ne bi jo silili z večjo količino, da ji vsega skupaj ne bi priskutili in bi res nastale težave z zavračanjem zaradi otrokovega stresa oz. neprijetnih občutkov ob uvajanju. Uvajanje mora biti prijetno, kar se da sproščeno, z veliko poskušanja, eksperimentiranja.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

zvenki22

žal ne :(
poje 4,5 žličk lepo za kosilo drugač je vse zelo naporno .
obrača glavo in zavrača hrano,edino dojko rad sprejme,
dudo nima rada,prav tako stekleničke ne .AM nima rada,ji ga mesam v kasice.

sem res včasih obupana saj kmalu po hranjenju je slabe volje,
nevem kaj naj naredim,
že 10 dni pije sirup kindervital ki naj bi povečal apetit ampak rezultatov ni.
Default avatar

LLLMojca

Ne silite, kar umirite situacijo, s tem ne boste škodovali deklici. Včasih korak nazaj naredi dobro, napolnite si baterije, ponudite sadje večkrat, s čimer ni posebnega dela, da ne boste slabe volje, ker bi npr. kosilo vrgli stran. Nato pa naprej v nove zmage!

Dojenček/malček zavrača gosto hrano:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981713 (7m, zelo majhne količine)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979001 (7m, ne gre)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=127&t=127 (7m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=383&t=383 (7,5m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981960 (8m)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

naab

Pozdravljeni! Hcerka se je rodila pri 34 6/7 s porodni tezo 2140g in 47cm. Sedaj je stara 5mesecev in 1 teden in tehta 6120g in meri 68cm. Imava pa en problem. Zadnji teden zelo malo poje. Povprecno spravim v njo le 550ml mleka. Z uvajanjem GH sva zacele pred 14 dnevi in zelo pocasi napredujeva, saj ima se vedno zelo mocen refleks iztegovanja jezicka in jeva takole: jaz njej noter, ona meni ven. Imava 5 mlecnih obrokov, saj noc prespi in tako mi na obrok popije priblizno 100 ml mleka, kar je za moje pojme absolutno premalo! Kaj bi lahko bil vzrok tej nejescosti (v zadnjem tednu ni pridobila niti grama, saj imava doma tehtnico) in kaj lahko naredim, da bi povecala kaloricno vrednost mleka, saj mi pediatrinja pravi, da je na minimalni krivulji kaj se tice njene teze. Lepo prosim za vas nasvet in se vam vnaprej najlepse zahvaljujem!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, naab!

Vaša nedonošena deklica je zdaj stara 5m in lepo napreduje. Težava je, ker opažate, da poje premalo mleka, uvajanje GH pa gre počasi, saj deklica izriva hrano. Ta znak kaže, da deklica še ni zrela za gosto hrano oz. da ima še nekatere znake, ki ji začetke uvajanja preprečujejo.

Menim, da počasi ponujajte, vendar razvojno težko pričakujete od nje več sodelovanja, dokler ta refleks izplazenja jezička ne bo popustil. Torej kar počasi.

Mleko dobiva 5-krat. Ali menite, da bi ga lahko dobila večkrat? Je to mogoče? Morda bi se laže več nahranila, če bi ji ponudili več hranjenj, lahko nekatere tudi v manjši količini. Ali npr. če bi se 10, 15, 20min po tem, ko se je nahranila, želela še malo dodatno hraniti. Nekatere dojenčke, ki premalo napredujejo in premalo pojedo, mamice uspešno nahranijo tudi v polsnu, najprej jih delno uspavajo in nato ponudijo dojenje ali stekleničko. Temu pravimo dream feeding. Deluje pri dojenčkih, ki hranjenje zavračajo iz najrazličenjših razlogov.

Vsekakor poskusite bistveno povečati najprej to, da ji vi večkrat ponudite, potem pa boste videli, kaj bo izvedljivo. Ni pomembno, ali ima otrok pri mleku obroke, to boste uvajali potem z gosto hrano.

Mislite, kako povečati kalorično vrednost materinega mleka ali morda prilagojenega mleka?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

naab

Pozdravljeni se enkrat! Obroke ji ponujam veckrat. Recimo, da ji da flasko s prilagojenim mlekom ob 10-ih, ona popije najvec 100ml. Nato vedno pocakam in poskusim cez 20 minut, nato cez 1 uro, a mleka ne zeli vec. Zadnji obrok dobi okoli 20-ih in mi ponavadi spije 90 ml. Nato vedno pocakam kaksne pol ure, da zaspi in se odtihotapim v njeno sobico, jo previdno vzamem iz posteljice in nama uspe ponavadi spit se od 70-90 ml. sem poskudila veckrat ponoci, da bi imela dodaten obro, a steklenicke ne zagrabi vec! Ima kar usta stisnjena. Zanimalo me je, kako povecati kaloricno vrednost adaptiranega mleka. Trenutno se mi zdi nesmiselno otroka silit z gh, ker mi ne kaze niti najmanjsega interesa zanj. Ne odpira ust, ko ji spravim zlicko v usta mi vsebino takoj vrne in tako porabiva kar nekaj casa, da nekaj poje. Ko pa to poje, pa ji kar dviguje! Ker mi je pediatrinja rekla, da moreva zaceti z uvajanjem gh, sem sploh zacela. A menite, da lahko se pocakam in do kdaj? Zahvaljujem se za prijaznost in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

LLLMojca

Z uvajanjem GH običajno počakamo do znakov zrelosti za GH, prosim, poglejte tukaj.
Znaki zrelosti za gosto hrano (kratko):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1337&t=1337
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=906&t=906

Če vas še skrbi, priporočam, da po 2 tednih zmanjšanega vnosa količine mleka preverite njeno napredovanje na teži. Do 6m bi morala pridobivati vsaj 85g tedensko oz. v tem mesecu vsaj 350g, po 6m pa vsaj 50g tedensko in najmanj 250g mesečno. Nekateri otroci imajo dober izkoristek in lahko spijejo malo manj, a je težko vedeti, koliko, dokler ne vidimo rezultata na tehtnici. Glede na izmerjeno težo bi se nato pogovorili s pediatrom, ali naj morda za deklico že v osnovi nekoliko gostejše mleko.

Skeptična sem do okrepitve "jedilnika" z vitaminsko-mineralno praznimi, kalorijsko nabitimi, vendar za zdravje praznimi in spornimi prečiščenimi industrijskimi ogljikohidratnimi jedmi za dojenčke, npr. riževimi kosmiči. Precej varno bi bilo otroku dodajati kalorije prek zdravih maščob, ki so biološko pridelane in hladno stisnjene, posebej nasičene, kot je npr. bio kokosovo olje/maslo. Vsebuje enake maščobne kisline, ki so prisotne tudi v materinem mleku, deluje tudi na povečano odpornost otroka, raztopi se v ustih, otroku pa se ga lahko daje v majcenih drobcih (ko je v trdnem stanju), ker se hitro raztopi, ali postavimo na toplo (ne na peč ali štedilnik, da ne uničimo!) oz. raztopimo nad toplo vodo in otroku ponudimo večkrat na dan po žlički, da popije. Majhno količino, da se najprej navadi.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

rozi24

Dober dan,

ker ne vem, a je vpliv polnega noska vpliv na to, da se moja 2 meseca stara hčerka ne redi. Njena najnižja teža je bila ob odpustu in sicer 3470, rodila se je s 3650. Na prvem pregledu je imela 4190g (17.2.2015), ker me je skrbelo, da se ne redi, sva se šli tehtat k pediatru 4500 (10.03.2015). Zredila se je za 300g v treh tednih, ob zamašenem nosku, ki je bil sicer redno čiščen in tako je tudi normalno pila obroke 7xdnevno po 90ml oz 100ml, ker je na adaptiranem mleku, ker je ne morem dojiti, ni mleka :(.
Problem pa je tudi, da mi hčerka v teh treh tednih nič ne spi čez dan, tudi v tem tednu mi ne spi. Kaj je vzrok, da ne spi, mogoče lakota? drugače je zelo živahen otročiček, samo dvakrat dnevno imamo problem s krči in posledično s hranjenjem, ker takrat hrano zavrača in se tako ura hranjenja premakne. poskusila sem, da bi jo preden bi bili običajno krči pa tudi noče...spremenili sva že tudi ure hranjenja, da bi naj med krči spala, a itak ne spi in imamo problem...se zelo napenja in možnost sprožitve kile me skrbi in občutno pomanjkanje spanja na njenih učkah.
Poleg tega pa imam še vprašanje, glede na to, da ni dojena in je žeja prisotna, koliko lahko spije in koliko je preveč v dnevu...skrbela me je že tudi dehidriranost pa mi vsi pravijo da ni, meni pa se zdi, da ji manjka nekaj, ali spanje, ali hrana ali pa kakšni vitamini, ki jih ne dobi dovolj??

Hvala
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni!

Če otrok normalno pije, torej če zmore piti in požirati mleko, potem nosek ne ovira njenega hranjenja in to ni verjeten vpliv na njeno napredovanje.

Prvi mesec je pridobila 700g od najnižje teže, kar je ok, nato pa v treh tednih 300g, kar je res spodnja meja oz. nekoliko že pod njo (vsaj 450g na mesec oz. vsaj 120g na teden). Bi lahko imela deklica več hranjenj? Morda je nekam malo število obrokov, vsaj če primerjam z dojenjem, ki ga svetujemo vsaj 8-krat, raje 10-12-krat v prvih tednih. Potrebe otrok so v povprečju 120-180ml mleka na kg telesne teže v 24h (povprečno 150ml).

Spanje in lakota nista nujno povezana. Če ne napreduje dovolj dobro, je smiselno, da otrok dobiva več hrane in da preverite napredovanje po tednu dni (povprečno napredovanje je okoli 170g na teden). Če ima prebavne težave, ne more spati. Težko je obrniti, ko se napenja, naj bo v telesnem stiku, nosite jo, da se pomiri. Če zelo joka, razmislite o menjavi formule, saj ji lahko to mleko povzroča težave. O tem ne morem svetovati, ker nimam informacij o formulah, pediater pa bi vam tu gotovo kaj smiselnega svetoval. Tudi glede žeje žal ne vem, ker se prakse zelo spreminjajo, ta odgovor pa dobite na forumu Pediatrija.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

billie21

Pozdravljeni.
Tudi sama imam vprašanje glede tega da naj se ne bi redil dovolj. Namreč po težkem porodu se nam je pridružil fantek ki je tehtal 4070g, pri starosti 1 meseca je tehtal 4780g in sedaj na kontroli pri 2 mesecih ima 5320g. Rečeno nam je bilo da se premalo redi in da naj pridemo na kontrolo teže čez 14 dni. Zanima me sledeče:
Je moje mleko dovolj kalorično ? Oz. kaj naj naredim da bi več pridobival? Naj pa povem da je vesel, razigran, kaka sicer enkrat na 12 dni in ima lepo polulane pleničke. Skratka tu ne vidim razloga da bi bilo karkoli narobe, vendar sem takoj to povezala z mojim mlekom. Dojiva se na 2 do 2,5 ure, ko se naje se sam odstavi, ampak mu je dovolj če poje samo iz ene. Je to vredu ?
In pa koliko naj bi dobivali sploh na mesec ? Že pri prvi sem imela težave s težo, tudi premalo dobivala, samo ona je bila na adaptiranem mleku, tako da fantek je prvi ki ga dojim in mi je res v veselje in ne bi rada končala z dojenjem, in bi vse naredila da bi se le lahko normalno dojila naprej.
najlepša hvala za vaš čas.
Lep pozdrav.
Default avatar

anki

Pozdravljeni,

tudi moja punčka ne pridobiva dovolj na teži. Naj povem da se je rodila 21.7.2015 in je tehtala 2830 g, velika pa je bila 50 cm. Pri odpustu je tehtala 2755g. Jo samo dojim in tako je tudi sedaj. Potem je šla njena teža postopoma gor (navajam tehtanje patronažne na domu):
- 30.7. - 3180 g
- 4.8. - 3330 g
- 7.8.- 3480 g
- 11.8 - 3540 g

Pri pregledu za 1 mesec (28.8) je imela 4405 g in je bila velika 57 cm. Do sedaj vse okej so mi povedali v ambulanti. Pri 2 mesecih (22.9) je imela 4890 g in je bila velika 61 cm, rekli so mi da naj po 14 dneh pridem nazaj ker je prelahka. Ker nisem zdržala in me je prijela živčnost sem po enem tednu šla na ponovno tehtanje in tehtnica je pokazala (30.9) 5110 g. Sedaj pri 3 mesecih pa je bilo spet premalo. 4.11 je tehtala 5420 g in je bila velika 64 cm. Pediater je rekel da naj dodajam drugo mleko, vendar jaz dojim normalno na dve uri in tudi ponoči. Punčka ne joka, spi in je vedno nasmejana in dobre volje. Nima nobenih izpuščajev, pikic ali kogarkoli drugega, pa tudi kaka normalno. Sedaj naj bi jaz imela dieto 14 dni (naj ne jem mleka, mlečnih izdelkov in jajc) in potem naj bi prišle ponovno na tehtanje.
Zanima me vaše mnenje glede tega.

Hvala za odgovor