Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

kako prenehati uporabljati nastavek za dojenje

Default avatar

kety25

Lep pozdrav,

sem mamica 1,5 starega sinčka, ki se že od samega začetka dojiva s pomočjo nastavka. Začela sem ga uporabljati že v porodnišnici na pobudo babic, češ da imam premajhne bradavice. Dolgo časa sem upala, da se bom nastavka lahko znebila, ampak imam občutek, da to ne bo šlo. Vsak dan poskušam, da bi mali zagrabil bradavico, pa se trudiva in trudiva. Postane tako nestrpen in jezen, da tudi, ko dam gor nastavek, ga težko zagrabi.

Prosila bi vas za pomoč, ker bi se resnično rada znebila nastavka.

Že vnaprej hvala za odgovor in pomoč.

lp, kety 25
Default avatar

unao

Živjo, kety.

Tudi meni so v porodnišnici rekli, da nikoli ne bom mogla dojit brez nastavkov in da če želim, da otrok sploh kaj je, rabiva nastavke. Da imam čisto premajhne in sploh blazno ploske bradavice. Takrat sploh nisem razmišljala o tem, da sva prvih par dojenj opravili brez nastavkov. Meni so nastavki res zagrenili življenje. Dojenje je bilo slabše, strašno dolgo je trajalo, zaradi sugestije, da imam " povsem neprimerne bradavice" pa sploh nisem upala poskusit dojenja brez nastavkov.

Dokler se nisem en dan, ko sem imela že vsega dosti, odločila, da bom svojo hčerkico dojila brez te plastike. Takrat je bila hčerka stara 4 mesece in vsi so mi rekli, da je to že prepozno za prehod na dojenje brez nastavkov (razen svetovalk na tem forumu, seveda). Najprej sva se obe malo lovili. Včasih je ona zajokala, ker ni znala zagrabit. Včasih sem jaz skoraj zajokala, ker nisem znala ujet trenutka, ko je imela dovolj odprta usta. Včasih se je ustrašila, ker brez nastavkov mleko bolj teče in se ji je zaletelo. Poleg tega je na eni strani šlo, na drugi je trajalo malo dlje. Navadit sem se morala tudi na bolečino, ki je bila posledica napačnega pristavljanja.

Ampak nama je uspelo. Trajalo je kakšne 3 dni, da sem se naučila, kdaj pritegnit hčerko na bradavico (mora imeti res močno odprta usta), po desetih dneh pa hčerka sploh ni hotela več dojenja z nastavki (vmes sem si ga včasih še dala, da ni bilo preveč slabe volje na eni ali na drugi strani). Pomagalo je tudi, da sem jo držala dosti bolj pokonci, da je ni preveč zalivalo in da sva večkrat podrli kupčka.

Moja izkušnja je, da najbolje deluje potrpežljivost. In samozavest. Meni se zdi, da če je meni uspelo, lahko vsaki ;) Vaš sinček vam bo kmalu po tem, ko bo dojel, kako fino teče mleko brez nastavka, kmalu začel pomagat pri pravilnem pristavljanju.

Želim vam veliko uspeha.


Una
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, kety25!

Vaš 1,5m fantek se dobro doji, radi pa bi se znebili nastavka, ki ga ves čas uporabljate.

Odstavljanje otroka od nastavka poteka podobno kot odstavljanje od stekleničke v smislu, da otroka učimo sesanja na dojki in brez uporabe umetnih materialov. Zato pogosto delujejo podobni prijemi, denimo:
- ponujanje dojke brez nastavka v spanju (ponoči ali podnevi)
- poskusi dojenja brez nastavka TAKOJ, ko se otrok začne zbujati, a še ni buden (ko miga, premika rokice, stoka in postaja nemiren; nič ne previjamo in dramimo, samo potisnemo dojko v usta, če gre; nekateri bodo najprej sprejeli prav v polsnu, drugi pa se bodo čisto prebudili in razjezili, odvisno od otroka)
- poskusi dojenja brez nastavka, ko je otrok že potešil največjo lakoto, morda proti koncu podoja, pri dojenju za umirjanje ali vmes, ko otrok še sploh ni lačen, je pa dobro razpoložen

Pomembno je, da smo prožni. Tudi mamica naj ne poskuša tedaj, ko je napeta ali preutrujena, ko bi jo neuspeh dodatno potrl. Naj poskuša raje tedaj, ko je razpoložena in si reče, poskusimo, če ne bo šlo, pa nič, pa drugič.

Vztrajnost mamice je vsekakor pomembna, vendar ne edini dejavnik, saj ima tudi otrok svojo voljo in včasih mamice povedo, da otroka nikakor ni bilo mogoče "premakniti", tako je vztrajal neko obdobje. Mnoge pa povedo tudi, da je kar prišel trenutek, ko otrok dobesedno nastavka čez noč ni več rabil in ga je bilo zlahka prestaviti neposredno na dojko.

Pomaga lahko tudi, če otroka ne čakamo, da se bo sam prisesal, temveč ga potisnemo v dojko, nežno, a odločno. Nekateri bodo presenečeno naredili vakuum na bradavici in bodo videli, da gre. Drugi pa bodo hudi, tedaj seveda ne vztrajamo za ceno frustracij ne pri otroku in ne pri materi, temveč poskusimo raje kaj drugega.

Če je otrok zelo lačen in ga ti poskusi še vznemirijo, potem to zagotovo ni pravi čas, da poskušate brez. Včasih je dobro tudi nekaj dni opustiti misel, po poskusiti spet malce kasneje.

Nobena mama nima premajhnih bradavic, da bi lahko dojila brez nastavka. Nekatere mame imajo prave vdrte bradavice, ki nikdar ne izstopijo in jih ni mogoče izvleči, temveč se ob takih poskusih celo ugrezajo, in v teh primerih tudi otrok ne more potegniti tkiva globlje v usta, kar je realna težava. Sicer pa tudi majhne ali povsem sploščene bradavice SO primerne za dojenje, res je pa včasih treba nekaj pomoči prve dni, da se mati in otrok naučita. Otrok se NE doji na bradavici, temveč molze kolobar, tkivo bradavice in del kolobarja pa - ne glede na velikost in oblikovanost, gre pač za zelo prožno tkivo - otrok pri pravilnem pristavljanju potegne globoko v usta. Res pa je, da imajo lahko nekateri dojenčki iz različnih razlogov (npr. globoko nebo, kratek jeziček, priraščena podjezična membrana in druge težavnejše okoliščine pri tehniki sesanja otroka) težave že v začetku, zato je lahko nastavek tudi možna rešitev. Zoprno je le to, ker mamice včasih dobijo vtis, da je z njihovim telesom kaj narobe, čeprav ni tako, čeprav je morda težava (bila) pri otroku.

Ste že brali te povezave? Morda kaka dobra ideja še tukaj, pa še druge mamice, ki dojite/ste dojile z nastavki, kaj napišite!

Nastavki – da ali ne:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_9._NASTAVKI_ZA_1
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982371 (kritični do nastavka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977097 (nastavki + bradavice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982833 (nastavki in sesalna zmeda)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (odstavljanje od stekleničke, nastavka)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

pacota

Se jaz bom pametna, po bitki.€:=))
Z Aventovimi nastavki sem dojila cca 4m.Pricela pa zaradi razbolelih, ranjenih bradavic.Deklica je slabse napredovala, kar me je sililo k iskanju resitve. Aventove nastavke sem menjevala z vsemi, ki se dobijo na slo trgu, na koncu pa pristala na Nukovih, ki so manjsi, predvsem pa tanjsi in mehkejsi od vseh drugih. S temi nastavki je deklica veliko bolje pozirala in zato manj casa jedla, bolje se je redila in kmalu sprejela tudi bradavico brez nastavka. Predvidevam, da je sesanje s tem nastavkom najblize sesanju brez.
Ta nastavek sem uvajala nekaj dni, preden sem popolnoma presla nanj, enako je bilo z uvajanjem dojenja brez nastavka.
Default avatar

kety25

Hvala za vse odgovore.

Moram povedati, da z mojim malčkom bijeva hudo borbo. Res je hudo in nikakor mi še ni uspelo. Po nasvetih strokovnjakinj LLL poskušam, da bi mali sploh zagrabil kolobar pa mi nikakor ne uspe. Občutek imam, da sploh ne zna več odpreti ustec na široko. Poskušam v vseh možnih pozicijah, ko je zaspan, ko je že zelo sit...vsakič se zjoka do solz. Prav hudo mi je gledati te mokre očke in zopet nastavim nastavek, da se malo pomiri.

Tudi glede časa je problem, saj se dojiva tudi do ene ure pa še imam včasih občutek, da ne dobi dovolj. Kdaj pa kdaj mu zato tudi malo dodam, čeprav vem, da imam mleka dovolj, saj si po končanem podoju še lahko iztisnem mleko s črpalko.

Ja tudi jaz uporabljam Aventov nastavek (small). Razmišljala sem že da bi ga malo pristrigla, ampak sem brala, da postane silikon zelo oster in lahko poškodujem njegova ustka in moje bradavice, tako da to ne bo šlo. Bom pa res poskušila pe NUkove nastavke in sporočim, kakšni bodo novi rezultati.

Res si želim, da bi nama uspelo, ker pravijo, da z nastavki ne stimuliraš tolike količine mleka in da se lahko zgodi, da zato ne dojiš dolgo časa. Moja želja pa je, da bi polno dojila in kar se da dolgo, zato grem novim zmagam naproti.

LP, kety25
Default avatar

unao

Zanimivo, ja. Tudi pri meni so trajala dojenja po uro ali več, dokler nisem opustila nastavkov. Potem se je čas dojenja skrajšal na vedno istih 7 minut in tudi prsi imam bolj polne.

Kaj pa če bi poskusila najprej z nastavkom in ko se ti oblikuje bradavica, hitro daš dol nastavek? Jaz sem tako parkrat naredila, vendar je bila pri tem štala to, da brez nastavka mleko dosti bolje teče in sem morala pazit, da je bila hčerka v skoraj pokončnem položaju, da se ji ni zaletavalo. Ampak.... nočem pametovat, vidva najbolje vesta, kateri način ima največjo šanso, da uspe :)

Iz srca ti želim uspeh. Le zaupaj vase, v svojo potrpežljivost in povej sinku, da bo tako lepše za oba ;)
Default avatar

paulap

Pozdravljena Kety,

sama sem bila v podobnem položaju kot vi.

Sprva je bila punčka dremava, zaspanček, malo zlatenice, in je težko zagrabila bradavico, ki so bile po vseh poskusih dojenja hudo načete. Zato sva se po nasvetu med. sestre v bolnici dojili z nastavkom.

Moje bradavice so se kmalu pocelile, hčerka pa se brez nastavka ni hotela dojiti. Najprej sem podobno kot vi poskušala jo odvrniti od tega - malo je zamudno venomer čisiti nastavke, prekuhavati, pa tudi na dojenje naj ne bi najboljše vplivale.

Ker nama nikakor ni uspelo niti opustiti nastavka, naj sem se še tako trudila, sem nekega dne šla kupit v lekarno nove in je farmacevtka rekla: Važno, da vaš otrok je. Ni videt, da ji kaj manjka.

Poslej se nisem več obremenjevala s tem. Pač moj otrok se doji tako. Nekega dne pa nama je uspelo brez nastavkov, še sama ne vem točno kdaj. Stara je bila 9-10m, uvedli sva že tri goste obroke, uskladila se je tudi ponudba in povpraševanje po mleku - zjutraj, opoldne in zvečer. Dojke niso bile prenapete, tamala ne hudo lačna ... in je steklo.

Še sedaj pri 15m se veselo dojiva.

Glede tvorbe mleka zaradi nastavkov ni bilo težav. Redno sproščanje, sprehodi, tuširanje z vročo vodo in masaže, dovolj popite tekočine (ampak ne pretiravanje), pogosto dojenje na otrokovo pobudo ... Skratka z Mojčino pomočjo in nasveti s tega foruma sem postala v svojih odločitvah samozavestnejša glede dojenja in je čudovito steklo.

Podobno izkušnjo želim tudi vam.
Default avatar

LLLMojca

Kety25, pomislila sem, da je glavna težava pri vas morda to, da so vam rekli, da se z nastavki ne da dobro in dolgo dojiti. To ne drži. Resda je včasih pri nastavkih ovirana stimulacija dojke, kar se razmeroma hitro ugotovi, mleko se bo morda slabše izcejalo, otrok morda ne bo mogel dobro napredovati... ni pa nujno, da se to sploh zgodi. Pri nekaterih materah se stimulacija pek nastavka dobro odvija, torej ne vem, zakaj bi kar nenadoma postala slabša in bi zavirala tvorbo mleka, če pa vidimo, da otrok sicer vredu napreduje in aktivno ter dovolj dobro sesa in požira tudi po nastavku.

Ni malo mamic, ki ves čas dojenja dojijo z nastavkom ali preidejo na dojenje brez nastavka šele po več mesecih, če je otrok šele tedaj za to.

Morda je slabše trenutno za vas to, da bijete bitko glede nastavkov, ne pa dejstvo, da dojite z nastavki. Nastavki so vredu, če to deluje in otrok ne zmore, noče (še) drugače, ob tem pa se mu dobro godi, raste in se razvija. Mirno lahko počakate, tudi več tednov ali mesecev, če bo treba, vmes pa vsake toliko poskušate, posebej tedaj, ko otrok denimo spremeni ritem. Morda najlaže poskusite v polsnu, ko otrok nekako ne ve, kaj se dogaja, ko ni povsem buden in aktiven. če ne bo šlo, poskusite drugič, ko se boste povsem umirili in vas neuspeh ne bo osebno prizadel. Ni dobro, da vam in otroku ti poskusi povzročajo hude frustracije. Bi rekla, da poskusite, če bo zelo hud, pa kar takoj nastavek, da se umiri. Nič hudega, pomembno je, da veste, da otrok ne zavrača vas ali vaše kože, vaše dojke! Otrok ima s tem pač težave in si ne more še pomagati. K sreči je vsak mesec prvega leta kakšna sprememba, otrok spreminja ritem, navade, potrebe... tako da nekaj, kar si danes ne morete predstavljati, že kmalu lahko postane povsem realno možno.

Morda bi bilo smiselno poskusiti nekako v starosti 8t, torej okoli dveh mesecev, saj tedaj opažamo, da ima otrok že znatno večja usteca, daljši jeziček,... marsikatera težava s pristavljanjem in prisesavanjem se reši prav v tem obdobju po 8t.

Iztis mleka s črpalko ne pomeni ničesar, razen tega, da vi lahko črpate. Ni nujno, da otrok popolnoma sprazni dojko. In tudi ni nenavadno, da se novorojenček ali mlajši dojenček doji za dober podoj kakšno uro, eni, ki se zelo radi dojijo, tudi za umirjanje, tolažbo, telesni stik, znajo biti v tem obdobju na dojki določene dele dneva še precej dlje.

Ste poskusili narediti kratko pavzo, če je podoj dolg, pa potem, ko si oba malo oddahneta, spet dojite? Vmes podirate kupček, se nosite, umirjate, morda se previjete, da se otrok osvobodi pleničke in tako umiri...

Ali ponudite obe dojki v tej uri? Morda bi lahko tudi dvakrat menjali stran, če bi kaj koristilo?

Kako pa je doslej fantek napredoval (porodna, najnižja, zadnja izmerjena teža)? Lahko napišete še, koliko podojev ima v 24h in ali vedno traja dojenje 1h ter koliko tega časa opažate aktivno sesanje in požiranje mleka? Kaj pa število polulanih in pokakanih pleničk v 24h?

Dojenček ni na dojki samo zaradi tega, ker se hrani ali ker želi še mleko. preprosto želi dojenje, vzrokov za to pa je zelo veliko. Če otrok ne zaspi, če sitnari za več dojenja, je to lahko tudi zaradi potrebe po sesanju, tolažbi, umirjanju, občutku varnosti in želji po telesnem stiku z vami, saj je dojenje zanj nadomestna popkovina. Če pravilno stisnete, z roko, črpalko, po podoju vedno lahko še zaznate mleko, saj se tvorba nikdar ne ustavi. Pomembno je, da otrok dovolj pogosto pride do večine razpoložljivega mleka in ob tem dobro napreduje.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Ninjazbec

Pozdravljene vse mamice, ki imate probleme z nastavki!

Moja izkušnja je naslednja: drugi dan v bolnici mi je ena od sester rekla, naj uporabljam nastavke, in sicer v mojem primeru zaradi velikih bradavic, ki da naj jih tamala ne bi prav prijela, pa tudi je bila majhna in švohcena. No in sem poskušala, šlo je bolje, vsaj tako se mi je zdelo. Potem naslednji dan pa tamala ni hotela nastavka v usta dat, in ker je bila prisotna neka druga sestra, je rekla, da kaj se sploh matram s to plastiko. In smo se dojile brez. Po še nekaj dneh v bolnici (CR) in ker je tamali 7 dan padla teža, so bili spet vsi pametni in da se tamala narobe pristavi, ker je moja bradavica med dojenjem napačne oblike. Pa spet nastavke gor! In potem sem ob vseh drugih motnjah zaradi spremlanja teže (tehtanje pred in po vsakem podoju ipd.) zgubljala živce še s tistimi nastavki, za katere se mi je zdelo, da je vse mleko ostalo v njih, ker tamala ni mogla dobro potegnit. In neke noči, ko se je tamala odlepila od dojke in mi je nastavek nekam v srajco padel, sem ga enostavno tam pustila, tamalo pa dala na dojko... in tako od vse odtlej. Verjetno je res pomagalo, da se je bradavica delno že oblikovala, ampak nekako smo se potem naučile malo potrpeti, jaz sem si bradavico sama rahlo "posvaljkala" pred podojem, da jo je lažje prijela, in to je bilo to. Zdaj ima mala mesec in par dni na dojko se vsakič prilepi kot da že tri dni ne bi jedla in gre s težo nadpovprečno gor, obe sva vesele in vse je super.

Tako da moje mnenje je, da probajte brez nastavkov, kot svetovano ko niste tudi ve slabe volje, ampak samo vztrajajte in vztrajajte!
Default avatar

kety25

Pozdravljeni,

moram povedati, da se še zmeraj vztrajno trudiva, včasih nama uspe, drugič pa je zopet popolna polomija.

Ga.Mojca,

naj vam odgovorim na vaša vprašanja.

Med podoji redno delam pavze, torej s previjanjem, podiranjem kupčka, crklanjem in vedno ponudim obe dojki, če je potrebno strani tudi večkrat zamenjam. Kljub temu dojenje traja, kot pravim tudi do 1,5h. Tudi po tem času otrok še joče, kot da ne bi bil sit in prav iz tega sklepam, da nastavki ne dajo tega kar bi dajala sama dojka.

Drugače fantek lepo napreduje po teži, čeprav me je pediatrinja opozorila, da tehta premalo glede na svojo velikost, in sicer velik je 60 cm, težak pa 5200 g. Po tabeli pa bi moral tehtati 5700 g in tako mi je predlagala, če bi otroku začela dodajati.S tem se nisem strinjala in nič mu ne dodajam, čakam pa naslednji pregled in kontrolo teže.

Glede števila podojev pa je iz dneva v dan drugačno. Ponavadi je podoj ob 9.00, potem ob 12.00, pa ob 15.00, 18.00, 21.00, 3.00, 6.00. Vendar, ker podoj traja 1-1,5h (razen ponoči 30 min), je torej otrok lačen v 1,5-2 urah. Včasih, sploh popoldne bi se dojil tudi na eno uro. Aktivno sesanje sicer ni prisotno skozi cel podoj, ampak večino časa pa kar lepo sesa in požira na vsak 3-4 poteg, proti koncu pa na na vsak 7-8 poteg.

Kar pa se tiče plenic pa opažam zadnje 14 dni, da je zelo neredno. Polulanih je kar 5-6 plenic na dan, pokakanih pa kakšen dan nobena (zgodilo se je da 5 dni sploh ni kakal), potem pa en dan 3x, pa zopet naslednji dan nič, pa spet naslednji dan 1-2x in potem spet nič. Danes je na primer pokakal zelo polni dve plenici.

Zanima pa me tudi, če je vredu, da je bradavica po dojenju nekoliko sploščena. Brala sem že, da je do neke mere lahko, vendar ne vem koliko je to in postala sem skeptična, če sploh pravilno pristavim otroka na dojko.

Torej že vnaprej hvala za vaše odgovore, mnenja in pomoč.

LP, Kety25
Default avatar

kety25

Imam še eno vprašanje...

Opažam, da malček (star 2,5 meseca) zadnjih 14 dni intenzivno vleče pest pa tudi prstke. Ali je to znak, da je lačen? Nekateri mi pravijo, da se spoznava, tako da sem v dilemi. Z možem mu vztrajno dajeva rokice iz ustec, pa ne vem ali delava prav.

Hvala za pomoč

Lp, Kety25
Default avatar

LLLMojca

Kety25, če fantek dobro napreduje, potem tudi po nastavkih dobiva dovolj mleka in je jok najbrž posledica nekih drugih težav.

Teža 5.200g je za 2,5m fantka na 25. percentili. Primerjajte to s podatkom porodne teže, kako sledi svojim krivuljam: http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683

"Glede števila podojev pa je iz dneva v dan drugačno. Ponavadi je podoj ob 9.00, potem ob 12.00, pa ob 15.00, 18.00, 21.00, 3.00, 6.00. Vendar, ker podoj traja 1-1,5h (razen ponoči 30 min), je torej otrok lačen v 1,5-2 urah. Včasih, sploh popoldne bi se dojil tudi na eno uro. Aktivno sesanje sicer ni prisotno skozi cel podoj, ampak večino časa pa kar lepo sesa in požira na vsak 3-4 poteg, proti koncu pa na na vsak 7-8 poteg."
***To deluje precej običajno. Pleničke tudi. Morda kdaj prej menjajte stran, če boste ocenili, da ne požira več prav dosti. Je pa normalno, če se otrok na dojki tudi crklja, če sicer vredu tudi sesa in požira.

"Zanima pa me tudi, če je vredu, da je bradavica po dojenju nekoliko sploščena. Brala sem že, da je do neke mere lahko, vendar ne vem koliko je to in postala sem skeptična, če sploh pravilno pristavim otroka na dojko."
***Če ne boji in če je otrok dobro požiral, aktivno pil, je normalna tudi taka sploščenost.

"Opažam, da malček (star 2,5 meseca) zadnjih 14 dni intenzivno vleče pest pa tudi prstke. Ali je to znak, da je lačen?"
***2m dojenčki odkrijejo in pogosto vtikajo v usta in sesajo svoje rokice, je razvojno. Če ste v dilemi ali vas to moti, ponudite še kakšen kratek podoj morda. Če pa imate občutek, da se je dobro dojil, pa tudi ni treba rokic odmikati. Kmalu bo začel prijemati in potem bo to nadomestil z dajanjem igračk v usta.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

2nd time mami

Pozdravljeni

Imamo 3 mesečnega fantka in se borimo s prenizko tezo ter z nastavki. Menim (ni pa nujno), da je prenizka teza posledica uporabe nastavkov, vendar se jih ne uspeva znebiti)

Rodil se je s 3.300 g, 52 cm
Sledila je zlatenica (2 dni pod lučko)
Odpustna teza 3.000 g
Pri 1 mesecu 3.600 g in 54 cm
Pri 2 mesecih 4.200 g in 56 cm
Pri 3 mesecih še ne vem - prihodnji teden imamo pediatra (predvidevam da okrog 4.700) - res je suha muha

Ze pri pregledu v 1. mesecu mi je pediater naročil, naj dodajam po steklenički, vendar tega nisem storila.

Tako se ze 2 meseca borim z nastavki, v skladu z navodili, ki sem jih zasledila na tem forumu, dojiva se kadar mu pase, dude ne uporabljamo, caja ne dajem...poskusila sem ze vse kar ste svetovali ostalim materam, zdaj pa me skrbi ker se mi zdi da mali vseeno ne napreduje kot bi moral.

Mocno si zelim samo dojiti, ker sem prepricana da je to nabolje za oba, vendar pa me skrbi, da ne bi otrok na racun te moje zelje stradal. Ze danes pa se psihicno pripravljam na pregled, ko me bo pediater nadrl, zakaj mu ne dodajam...

Drugace je veliko na dojkah, tudi na 1 uro, ponoci pa spi 6 ur brez obroka. Ce ga ponoci zbudim za podoj, se razburi in samo malo pocuza, potem pa nazaj zaspi (tudi ce ga vmes previjem).

Prosim vas torej za nasvet ali lahko se kaj naredim, da bi ob dojenju mali bolje napredoval in za mnenje, katero odstopanje navzdol v tezi (razvoju) je se "zdravo" za otroka.

Morda se to: tudi starejsa hcerka je bila prvo leto med 15. in 35. percentilo, sedaj pa je velika in krepka 2 letnica...

Hvala ze vnaprej in lep pozdrav
Default avatar

kety25

Lep pozdrav!

Moram povedati, da nama je USPELO! Dober teden se dojiva brez nastavka. Uspelo nama je praktično iz danes na jutri. Poskusila sem ga pristavit in kar zagrabil je in sesal 20 min, nato sem poskusila še drugo dojko in zopet je sesal. Sicer se še zmeraj dolgo dojiva, ampak tudi tukaj bova uspela.

Prav srečna sem in vsem mamicam želim veliko uspeha in vedite, da vam bo uspelo! Samo vztrajati je treba!!!!

Hvala MojciLLL in vsem mamicam z uporabnimi nasveti!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, 2nd time mami!

Vaš 3m fantek se polno doji, prek nastavkov, poskušali ste se jih znebiti, pa ne gre. Skrbi vas napredovanje.

Prvi in drugi mesec je napredoval vsakokrat po 600g, kar je nad spodnjo mejo (NAJMANJ 450g na mesec, merjeno vedno od najnižje teže) in le malo pod povprečjem. Verjetno pediatra res skrbi, ker je med najlažjimi in ne sledi povsem svojim krivuljam, temveč gre malo počasneje, čeprav je bil do 2m še znotraj krivulj: http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, 2000, s foruma Pediatrija)
Še tole morda: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... 7943#REPLY (minimum, različne zahteve)

Že veste, kako je z napredovanjem v tretjem mesecu? Je enako, boljše ali slabše?

Jemljete kakšna zdravila, ima kdo od vaju kakšne težave z zdravjem? Ali dovolj počivate, kakovostno jeste, pijete?

Glede na to, da ste poskusili že veliko, nimate ne dude in ne čajčkov, se fantek doji na svojo pobudo... še eno vprašanje: Ali je fantek zadovoljen? Ali se zelo oglasi krega, kadar se želi dojiti, ali je pobuda za dojenje nekako tudi na vaši strani? Nekateri dojenčki so potrpežljivi, ne jokajo, slabše javljajo, če jim "kaj manjka", zato morda včasih pomagamo tako, da mamica prevzame pobudo in poskuša še dodati nekaj podojev. Ne vem, ali je to pri vas izvedljivo, odvisno koliko podojev imate zdaj v 24h. Lahko morda napišete še, koliko časa fantek aktivno sesa na dojki in požira mleko? Ponudite obe dojki ali eno na podoj?

Človečki mladič je narejen tako, da praviloma potrebuje zelo veliko število podojev. Če je problem v nastavkih (oviranje tvorbe mleka, morda malo slabše izcejanje), potem bi bila ena pot gotovo povečanje frekvence, torej števila podojev. Ste poskusili odmakniti nastavek vsaj tedaj, ko se vam na dojki že delno uspava ali v spanju, ponoči? Se takoj razhudi?

"katero odstopanje navzdol v tezi (razvoju) je se "zdravo" za otroka."
***MINIMALNO bi moral prvo trimesečje otroka napredovati 450g na mesec oz. vsaj 110-115g na teden. Nato od 4-6m NAJMANJ 80g na teden oz. vsaj 350g na mesec. Pomembna je tudi rast otroka, obseg glavice, pa seveda tudi razvoj. Torej če je otrok med lažjimi in se dobro razvija, napreduje motorično in v drugih pogledih, potem bo pediater tudi to gotovo upošteval. Mnenja vam ne morem dati, ker nisem zdravnica, morda pa ga lahko dobite na forumu Pediatrija.

Vesela bom, če boste še kaj napisali, da skupaj najdeva še kakšno idejo, kako okrepiti dojenje.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

md

Priključila se bom tej temi, čeprav so moje izkušnje in vprašanje malo drugačni kot je opisano zgoraj.
Hčerko sem dojila le dva tedna, nato pa sem zaradi bolečin pri dojenju (zelo močno razpokane bradavice) začela dodajati aptamil. Pri sinu bi se zgodba verjetno ponovila, saj so bile bradavice po dveh dnevih dojenja v podobnem stanju kot prvič. Na srečo mi je sestra v porodnišnici predlagala nastavek (Nuk) in z njim sem nato brez težav dojila 7 mesecev.Če sem slučajno bila odsotna več ur skupaj sem si mleko iztisnila in sin je brez problemov pil po steklenički.Skratka: nobenih težav z nastavkom razen neprijetnosti s sterilizacijo nastavka. Naj dodam še to, da sem po par mesecih (ko naj bi se po mnenju nekaterih bradavice utrdile) poskusila dojiti brez nastavka, pa smo bili na istem kot na začetku.Očitno so moje bradavice bolj občutljive kot je to običajno.
Sedaj sem tretjič noseča in me zanima vaše mnenje glede uporabe nastavka. Ali naj že kar začnem z njim ali naj poskusim dojiti brez njega? Na kakšen način lahko pred dojenjem utrdim bradavice in katera krema je najbolj učinkovita pri razpokanih bradvicah?
Hvala za odgovore in lp.
Default avatar

2nd time mami

[quote="LLLMojca"]Pozdravljeni, 2nd time mami!

Vaš 3m fantek se polno doji, prek nastavkov, poskušali ste se jih znebiti, pa ne gre. Skrbi vas napredovanje.
* Saj ni res pa je - ko sem mu zacela dodajati po flaski, sva se znebila tudi nastavkov. Ker pa poskrbimo, da ni dolgcas, je zacel zavracati dojko takoj ko mleko ne tece vec "v potokih". Prej sva se dojila v grozdih, in je bil na dojki v povprecju tudi po 8 ur na dan. Sedaj pa se doji cca 15 min na podoj, vse skupaj okrog 6 do 8 podojev. Po dojenju mu ponudim dodatek, popije od 40 do 160 ml. Povprecno okrog 80 ml. Predvsem zvecer popije vec dodatka. Trenutno je prehlajen (tudi starejsa hcerka ima virozo). Ce mu sama ponudim dojko, se najprej skrega, nato pa se doji le kratek cas (par minut). Tudi nemiren je zelo - sploh ga ne poznam vec. Kolikor je mogoce, poskrbim, da imava med dojenjem mir, pomagam mu zaspati,proti koncu dneva poskrbim, da nismo prevec "v dogajanju" . Ne razumem ga cisto dobro, kaj mi zeli povedati oz. kaj zeli. Njegovo obnasanje si razlagam kot zeljo po flaski. Se vedno pa vsaj zvecer zeli dojko - brez dojke ne more zaspati. Ostali zacetki podojev pa izgledajo kot vojna.Prvi in drugi mesec je napredoval vsakokrat po 600g, kar je nad spodnjo mejo (NAJMANJ 450g na mesec, merjeno vedno od najnižje teže) in le malo pod povprečjem. Verjetno pediatra res skrbi, ker je med najlažjimi in ne sledi povsem svojim krivuljam, temveč gre malo počasneje, čeprav je bil do 2m še znotraj krivulj: http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, 2000, s foruma Pediatrija)
Še tole morda: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... 7943#REPLY (minimum, različne zahteve)

Že veste, kako je z napredovanjem v tretjem mesecu? Je enako, boljše ali slabše?

*V tretjem mesecu - katastrofa. 300 g. sedaj smo na 4.500 g. Velikost pri porodu 51 cm, pri 3 mesecih 60 cm.

Jemljete kakšna zdravila, ima kdo od vaju kakšne težave z zdravjem? Ali dovolj počivate, kakovostno jeste, pijete? Pred kratkim sem imela mastitis. Dokler sem bila na antibiotiku je revez kar precej bruhal. Trudim se, da spim vsaj 7 ur na dan...jem in pijem primerno.


Glede na to, da ste poskusili že veliko, nimate ne dude in ne čajčkov, se fantek doji na svojo pobudo... še eno vprašanje: Ali je fantek zadovoljen? Ali se zelo oglasi krega, kadar se želi dojiti, ali je pobuda za dojenje nekako tudi na vaši strani? Nekateri dojenčki so potrpežljivi, ne jokajo, slabše javljajo, če jim "kaj manjka", zato morda včasih pomagamo tako, da mamica prevzame pobudo in poskuša še dodati nekaj podojev. Ne vem, ali je to pri vas izvedljivo, odvisno koliko podojev imate zdaj v 24h. Lahko morda napišete še, koliko časa fantek aktivno sesa na dojki in požira mleko? Ponudite obe dojki ali eno na podoj?
* Dokler sva se dojila z nastavki, je bil na dojki v povprecju 20 minut na vsaki, vedno sem ponudila obe. Sedaj pa kot receno maksiamalno po 10 minut na vsaki, nato pa se zacne dreti kot da bi ga kdo rezal. Kljub temu podreva kupcka, malo se pocrkljava da se umiri, potem mu ponovno ponudim dojko, vendar v vecini primerov neuspesno in nato mu ponudim dodatek.Odkar imava ta nov nacin hranenja, ga sploh ne poznam vec. Prej je bil zadovoljen in umirjen, tudi ce je bil lacen, je malo pomjavkal, pocakal tudi do 10 minut in nato mirno jedel...sedaj pa se zbudi, zacne jokati na ves glas, zavraca dojko, ko pa vsa procedura stece do konca in je nafilan z dodatkom, pa se smeji kot pecen macek.


Človečki mladič je narejen tako, da praviloma potrebuje zelo veliko število podojev. Če je problem v nastavkih (oviranje tvorbe mleka, morda malo slabše izcejanje), potem bi bila ena pot gotovo povečanje frekvence, torej števila podojev. Ste poskusili odmakniti nastavek vsaj tedaj, ko se vam na dojki že delno uspava ali v spanju, ponoči? Se takoj razhudi?
* Kot receno, trenutno ne morem povecati stevila podojev, saj jih zavraca. Se pa trudim.

"katero odstopanje navzdol v tezi (razvoju) je se "zdravo" za otroka."
***MINIMALNO bi moral prvo trimesečje otroka napredovati 450g na mesec oz. vsaj 110-115g na teden. Nato od 4-6m NAJMANJ 80g na teden oz. vsaj 350g na mesec. Pomembna je tudi rast otroka, obseg glavice, pa seveda tudi razvoj. Torej če je otrok med lažjimi in se dobro razvija, napreduje motorično in v drugih pogledih, potem bo pediater tudi to gotovo upošteval. Mnenja vam ne morem dati, ker nisem zdravnica, morda pa ga lahko dobite na forumu Pediatrija.
* Pri razvoju naj bi zaostajal pri drzi glavice, fiksira jo za starost 2-3 mesece, ne pa za 3-4 mesece.

Ali se kar preselim na drugo temo, saj smo nastavke opustili?:)

Zahvaljujem se vam za pomoc in moralno podporo, predvsem pa za koristne nasvete, ter se priporocam za kaksen komentar. Upam da imava samo prehodno fazo in da nama bo kljub vsemu uspelo polno dojenje.


Lep pozdrav in veliko sonca ob temperaturi zraka 26 st. C vam želim!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, md!

Ste tretjič noseči in radi bi se izognili težavam, s katerimi ste se žal srečevali pri svoji deklici v prvih tednih - močno razpokane bradavice, zaradi česar dojenje ni bilo za vas več vzdržno in morali ste jo hraniti s prilagojenim mlekom. V drugo bi bilo enako, če ne bi uporabljali nastavka, s katerim ste uspešno dojili.

Največkrat so poškodovane bradavice posledica predvsem dveh glavnih možnih vzrokov:
- nepravilno pristavljanje (otrok ne sesa kolobarja, ampak se doji na bradavici, ni prisesan tako, da bi lepo zaobjel večji del tikiva in molzel žleze na kolobarju, bradavica pa bi bila globoko v ustih otroka, mati ima velike dojke in otrok težko drži dojko, če se mati preveč sklanja nadenj, namesto da bi otrok prišel visoko do višine bradavice, ipd.)
- nepravilna tehnika sesanja pri otroku (pri čemer je otrok lahko na videz dobro pristavljen, vendar ima npr. težave s prekratkim jezičkom, cmokanjem in "padanjem" z dojke, hipertonostjo-napetostjo telesa in nerazvitostjo živčnega sistema, zaradi česar pride to kleščenja bradavice, lahko ima tudi prekratko kožico pod jezičkom, pregloboko nebo, lahko gre za vihanje jezika in drgnjenje bradavice s konico jezička na nek neobičajen in boleč način,...)

V vseh teh primerih dojenje skoraj zagotovo zelo boli, zelo hitro se pokažejo tudi poškodbe, včasih lahko ugotovimo vzrok, nemalokrat pa tudi ne, saj se lahko od zunaj vse zgleda tudi vredu. V vseh teh primerih se, če mamica sama ne more ugotoviti vzroka, priporoča posvetovanje z osebo, ki je strokovnjak za pomoč pri dojenju.

Seveda pa so še drugi mogoči vzroki - in po dveh izkušnjah ter dojenju brez večjih težav v drugo vi sami morda vsaj približno ali tudi natanko veste, ali je mogoče, da je bil problem kaj od omenjenega. Morda lahko npr. še zdaj pogledate v usta svojima starejšima otrokoma, ali imata npr. podjezično vez priraščeno zelo proti konici jezika, saj se to tudi kasneje kar dobro vidi, če seveda ni bilo oprerirano. Včasih je taka težava lahko dedna in v družini. Za drugo bi verjetno morali imeti precej dober spomin...

No, seveda pa so mogoči tudi nekateri drugi vzroki, npr. redkejša obolenja pri mamici, denimo pri mamicah s kakšnimi žilnimi obolenji, kjer pride do tega, da je prekrvavitev bradavic med dojenjem zelo omejena (bradavica običajno postaja bela-rdeča-vijolična) in lahko to izgubljanje krvi med podojem ter nanadno vračanje krvi po podoju deluje zelo neprijetno in boleče, dojenje pa je lahko nevzdržno. Če bi imela mati kakšno tako težavo z zdravjem, potem bi bila težava verjetno lahko prisotna vsakokrat. Možno je, da bi jo dojenje z nastavkom omililo.

Možno je tudi, kar ste omenili, da bi bila vaša koža tako problematično občutljiva, da bi vsakokrat zelo trpela in da bi nekaj tako naravnega, kot je dojenje, pri vas povzročalo težave. To bi lahko ugotovili prek nekaj vprašanj, za razmislek:
- Ste svetlolasi in imate hkrati zelo svetlo polt ali morda rdečelasi in imate svetlo in pegasto polt?
- Ali imate morda težave s suhostjo kože na obrazu, telesu?
- Imate težave z aknami?
- Ali ste v nosečnostjo ali tudi kdaj prej (v puberteti npr.) dobili strije, torej imate razpokano kožo, česar kljub negi in mazilom niste mogli preprečiti?
- Ali ste zelo suhi?
- Vas rado zebe?
- Ali uživati zelo malo maščob, posebej se izogibate nasičenih maščob?
- Ste (bili) morda v tem obdobju kaj bolni, ste redno ali občasno jemali kakšna zdravila?

Iz nekaterih virov je razvidno, da se v modernem času pri doječih materah pojavlja več tovrstnih težav s kožo na dojkah, do občutljivosti te kože in do poškodb, ki normalno zaradi dojenja pač ne bi smele nastati, a prav zaradi sprememb v koži modernih žensk take poškodbe niso več tako redke. V virih La Leche League je navedeno, da se pri nekaterih svetlopoltih ali pegastih ženskah lahko pojavijo take težave pogosteje, vendar je pri tem običajno, da ženska čuti bolečine, povečano občutljivost, poškodbe nekaj tednov, običajno nekje dva do tri tedne, nato pa bi se običajno z ukrepi to moralo izboljšati. Seveda pa je praksa pač vsakokrat nekaj posebnega in glede na to, da gre za zelo hude bolečine, tudi ni vedno lahko vse to premagovati.

V nekaterih virih pa sem zasledila tudi, da imamo dandanes ljudje, posebej ženske, zelo slabo kožo tudi zato, ker imamo v prehrani bistveno premalo zdravih maščob, ker se v nosečnosti prehranjujemo pretežno z beljakovinsko pusto prehrano, maščobe pa odklanjamo. Koža se od zunaj sicer lahko nekako navlaži, vendar njeno pravo stabilnost, zdravje, vzdržljivost, odpornost in prožnost v resnici lahko zgradimo samo od znotraj! To dokazujejo nekateri primeri mater, ki so v nosečnosti zaužile več zdravih maščob, tudi nasičenih ob beljakovinski prehrani - govorim o maslu, polnomastnem siru/skuti/jogurtu/kefirju, olivnem olju, kokosovem olju, morskih ribah in rakih, morda tudi ribjem olju, kar pač v nekem okolju in glede na jedilnik lahko vključimo. Nekatere mamice poročajo o dobrodejnem vplivu kokosovega olja tako za uživanje (kakšno žličko na dan) in o vsakodnevni negi z njim na predelu trebuha in dojk ali celega telesa. Glede na to, da se pojavljajo v tem smislu tudi že sumi, da je naša koža kritično slaba pri tem, kako se odziva na sončne žarke, morda to tezo velja vzeti resno - torej premalo maščob - slaba koža - pojavnost kožnih obolenj.

Nastavek je v določenih sitauacijah lahko koristen. Če ste ga v drugo uporabili in vam je tako odleglo, ter je dojenje zaradi nastavka lepo steklo, mama in otrok pa sta bila rešena težav, potem skoraj ne vidim posebnega vzroka, da bi v tretje nastale s tem težave. Seveda je mogoče, da nastavek ovira tvorbo mleka ali tudi, da kljub nastavku bolečine ne izginejo (to se praviloma zgodi pri nepravilnem pristavljanju ali slabi tehniki sesanja otroka), vendar glede na to, da se vam v drugo to ni zgodilo, je le majhna verjetnost, da bi se v tretje.

Lahko poskusite prehrano in nego v nosečnosti spremeniti, v kolikor bi bilo to za vas sprejemljivo. Na razpokano in občutljivo kožo lahko poskušate vnaprej dnevno nanašati kokosovo olje. Priporočam tudi, da dojk ne umivate z mili in geli za tuširanje, temveč samo s toplo vodo, to je zelo pomembno za občutljivost in prožnost kože.

Lahko prvič dojite brez nastavkov, če boste videli, da se bo ponovilo, pa imejte pri roki nastavek.

Priporočam, da si preberet tudi te povezave.
Občutljivost bradavic in njihova priprava na dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978380 (občutljivost)
http://med.over.net//read.php?94,197712 ... sg-1977121 (kratki napotki)
Nega bradavic & pomoč ob bolečih bradavicah:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_7 ... BRADAVIC_1 (napotki)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2375&t=2349 (izkušnje mamic)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

2nd time mami, pozdravljeni ponovno!

Vsekakor, 300g v tretjem mesecu je res znak, da nekaj ni bilo vredu pri dojenju, lahko gre za vpliv nastavkov, možno pa je tudi da gre za več povezanih težav, kamor bi pripisali tudi premajhno aktivnost otroka in/ali premajhno število podojev glede na potrebe. Možno je, da je tudi antibiotik vplival nanj bolj kot bi pričakovali in da je vse skupaj tudi deloma posledica bruhanja oz. polivanja...

Morda jemljete kakšna zdravila, kontracepcijo, imate/ste imeli pred ali v nosečnosti težave s hormonskim sistemom (jajčniki, ščitnica)?

Zdaj po vsakem podoju ponudite še dodatek, popije okoli 500ml, če sem prav izračunala. Predlagam, da ga večkrat spodbudite k dojenju, vendar seveda ne silite. Morda ima še kakšne druge težave (ali morda težje diha zaradi viroze?) in je mogoče, da bo nekaj časa kriza, nato pa se lahko otrok tudi navadi in umiri in je mogoče spet dojenje izboljševati. Najbolje je, da delamo v prid otroku, da dobro napreduje, dojenje pa ohranjamo, kolikor je le mogoče, s ciljem, da bi ga na neki točki spet lahko začeli krepiti in dodatek zmanjševati.

Ste pomislili morda na dodajanje po lončku ali cevki SNS? Oboje prepreči sesalno zmedo, otrok je na dojki, se praviloma ne krega, saj pri SNS na dojki teče, če ne pri mamici pa pač zraven po cevčici.
Dohranjevanje na dojki prek cevke (Nursing Supplementer/Lactation aid):
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4938200 (zgodba, težak začetek, polno dojenje po 6t)
Dohranjevanje po skodelici in na druge načine brez sesalne zmede:
http://www.breastfeeding.org/articles/cup.html
http://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/cupfeeding.html (+foto)
http://www.foleycup.com/index.htm (primer lončka za novorojenčka)
http://www.amedababy.com/product/6-10075-17246-7.html (primer lončka za novorojenčka)
http://www.ccmckids.org/programs/breast ... eeding.asp (+foto)

Odločno je, če se otrok doji še naprej za umirjanje, morda ne bo hotel vedno sesati, ko bo zelo zelo lačen. Priporočamo najprej dojenje, a kdaj bo morda laže tudi nekaj ml po steklenički, pa nato na dojko, ali pač po dohranjevanju še dojenje, če je otrok voljan in miren, da ohranja čim več stika z dojko in da ima dojenje še naprej rad.

Včasih pomaga, če otroka malo prej zbudimo ali damo na dojko v polsnu, ko se začenja zbujati in kaže prve znake, da se bo zbudil. Tedaj bo morda kreganje manjše ali ga sploh ne bo. Nikakor pa lačnega otroka ne priporočamo npr. naprej previjati.

Želim vam, da bi se fantek še dojil. V tej točki je morda bistveno, da si beležite število podojev, čas dojenja na dojki, dodatek v 24h in nekako poskusite ugotoviti, koliko mu ustreza in kaj to pomeni za napredovanje. Če bo napredoval primerno, se usmerite v umirjanje situacije, če bo več kot povprečno, pa poskusite morda majceno zmanjšati dodatek, pa dodati nekaj časa dojenja, če bo šlo oz. boste videli, kako se bo odzval. Priporočam, da si zadate kratkoročne cilje, en dan za drugim, brez velikih načrtov, ki nas potrejo, če se ne izpolnijo, kot smo pričakovali. Spoznavanje otroka ja včasih težko in zelo vredu je, če se dojenje kljub dodatku lahko nadaljuje.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825