Nosečnost in obporodno obdobje

boleče bradavice

Default avatar
Pozdravljeni, sem mamica 2 meseca stare punčke, katero dojim brez nastavka že nekaj tednov. Ker se punčka na začetku ni znala prav prisesati so me bradavice zelo bolele, postajale so vse bolj rdeče, dokler nisem dobila še mastitisa. Tega sem zdravila z antibiotiki in se vrnila na nastavek. Ko se je stanje umirilo, sem ponovno poizkusila brez nastavka, ker si to želim. Punčka se že bolje pristavlja in tudi samo dojenje izgleda v redu, me je tudi veliko manj bolelo in dojenje mi je bilo v užitek. Tako je trajalo štiri dni, nakar se mi zopet ponavljajo boleče in rdeče bradavice po podoju. Dojim kar pogosto, skoraj vedno ko punčka zajoka, večinoma na dve uri, lahko pa tuid na eno ali pol ure, ponoče tudi tja do tri. Naj povem da punčka tudi zelo sesa in da jo zelo težko odstavim, tako močno zagrabi.Še to, da se dobro redi in raste. Zanima me ali so moje boleče bradavice zgolj posledica nenavajenosti in občutljivosti mojih bradavic, saj sem že od nekdaj imela zelo občutljive. Veliko mamic pravi, da dojenje na začetku boli in da čez 2 do 3 tedne se stanje izboljša, upam da bo tako tudi pri meni. Probala sem že z lanolinom, bepantenom, in aquaflo blazinicami. Ali naj še potrpim kakšen teden ali se vrnem nazaj na nastavke? Kaj bi lahko bil vzrok mojim vnetim bradavicam?
Default avatar
Pozdravljeni, libertina!

Imate 2m staro deklico in poskušate dojiti brez nastavka. Problem je, ker bradavice bolijo, pravite, da deklica zelo močno zagradi in sesa, napreduje vredu.

Ne, vaše boleče bradavice niso posledica nenavajenosti, temveč je treba odkriti težavo. Lahko je v pristavljanju ali tudi v tehniki sesanja punčke, ki morda ni čisto idealna.

Nekaj vprašanj, kako odkrivamo vzroke:
- Ali deklico odstavite z dojke tako, da ji med dlesni potisnete mezinček?
- Ali je pri dojenju nemirna, cuka, vleče?
- Ima morda kratek jeziček, ki morda ne seže prek spodnje ustnice.
- Ima morda kratko, priraščeno kožico pod jezičkom bliže konici jezička?
- Ali zaobjame kolobar široko / večji del kolobarja, je njena bradica zarita v dojko (konica noska se lahko dotika), ima ustnici lepo izvlečeni in vidite jeziček pod spodnjo ustnico?
- Kakšna je bolečina, lahko opišete, kje točno vas boli (zgoraj na konici bradavice, ob straneh)?
- Je deklica morda hipertona (napeta, povišan mišični tonus)?
- Ima dudo?
- Imate morda veliki dojki/bradavici?
- Kakšen je položaj pri dojenju?
- Vas boli tudi po podoju, ko ne sesa več? So prvi potegi bolj boleči kot nadaljevanje ali proti koncu podoja boli bolj?

Boleče bradavice so lahko tudi posledice drugih vzrokov, npr. glivičnega vnetja, ampak naprej bi preverili gornje možnosti.

Normalno je nekaj občutljvosti prve dni, pri ženskah s tanko (morda rdečkasto, pegasto) kožo je težav običajno lahko malo več.

Poglejte si še videe o pristavljanju in tole o negi, prvo so napotki, drugo, če bo čas.
Nega bradavic & pomoč ob bolečih bradavicah:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_7 ... BRADAVIC_1 (napotki)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2375&t=2349 (izkušnje mamic)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4507170 (3t, ragade, antibično zdravilo Fucidin)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4190182 (2t, globoka razpoka, dolgotrajne težave)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4396854 (1t, boli – velike dojke)
Pravilno pristavljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983667 (daljše)
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html (angl.+fotke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983356 (video posnetki)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni, Mojca!
Najprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš trud na forumu!
Glavna težava je po moje v tem, ker mi punčka ne odpre na široko usta in če jo dražim z bradavico kot piše v knjigah in če je ne pristavim takoj k bradavici, vse slabše odpira in začne ustke na majhno odpirat in zapirat kot riba, potem je takoj neučakana in začne jokat. Zato vedno popustim in jo hitro zarijem na bradavico, malo me boli dokler se ne prisesa. Nato začne mleko tečt in takrat ko lepo pije se bolečina zelo zmanjša. Tako traja do 7 minut, ko spet neha tečt in deklica postane nemirna, spet neučakana ker ne teče, ali začne bradavico cukat nazaj in levo desno, ali pa zakinka na bradavici in cuclja, kar zna kar bolet, premika čeljust, pri čemer se ji ušesa ne premikajo. Jaz takrat še vedno vztrajam, ali ji držim glavo, ali jo zbujam in hkrati masiram in stiskam dojko, da še kaj priteče, ker mi noče vlečt, zato da mi sprazne dojko. Tako traja podoj na eni strani kakšnih 10 minut, potem zamenjama stran in ponovima vajo. Zdi se mi, da če bi bolj potrpežljivo vlekla bi se lahko najedla na eni strani, ker si lahko izčrpam še kakšnih 20 ml. Ali to dojenčki osvojijo kasneje, da znajo vlečt oz. cuzat mleko ven?
Ko je prisesana ima spodnjo ustnico spodvihano, zdaj sem probala in jo potegnila ven, vendar nič kaj manj ne boli.Jezika ni videt.
Moram še povedat, da jo stežka odstavim. Takoj ko se približa bradavici, že jo potegne vase in drži kot klešče. Če jo hočem dat dol, ni dovolj da ji med dlesni potisnem mezinček, ker se z jezikom močno drži bradavice in moram dat mezinček še na jeziček. Zato menim, da je precej grobo prisesana. Jezička nikoli ne vidim pod spodnjo ustnico in nima priraščenega in tudi kratek ni.Ko drži bradavico je z bradico zarita v dojko, tako da vidim obod bradavice. Po dojenju vidim da poleg bradavice pordelo tudi del kolobarja, kar pomeni, da vse skupaj potegne vase. Moje dojke so drugače majhne, zdaj ko dojim so se kar povečale in so nabite, bradavice so normalne. Zelo mi je žal, da sva v porodnišnici dobile nastavek, saj se sestre niso nič trudile pristavit punčko. Ko enkrat ni šlo, je prinesla nastavek in je bil mir. Jezna sem na njih, samo da se te čim prej znebijo!
Med dojenjem me boli pri njeni spodnji ustnici najbolj, sama bradavica me niti ne. Res je tudi da imam izredno občutljivo in tanko kožo, na dojki se mi vidijo vse žile. Ko se nehama dojit, me pa nekaj časa neprijetno bolijo bradavice, so precej pordele, konice postanejo bele in stik s podnjo majico je še nekaj časa boleč, nato se mi vse skupaj umiri, tudi ta rdečica na bradavicah malce pojenja.
Punčka nima dude, na začetku sem jo kake dva tedna hranila tudi po flaški, spet zato, ker mi je tako rekla sestra v porodnišnici, da naj si črpam in ji dodajam, ker je takrat ko so jo tehtali spila 10 ml. Že v porodnišnici so mi jo hranile po flaški! Sama sem kmalu ugotovila, da je v bistvu ne rabi, saj mi zavrača dojko in sem jo od takrat samo dojila. Raste dobro, redi se mi 300 gramov na teden.
Da bi bila deklica napeta drugače ni videti, med dojenjem včasih drži rokice tik pred usti, trdno in jih na silo umaknem. Da bi imela kaj narobe z mišicami pediatrinja ni opazila, jaz pa tudi mislim da je vse ok, saj drugače je kr mehka in umirjena.
Najin položaj je po knjigi, dvignem jo visoko v nivo bradavic, s trebuški se stikama, držim jo v rahli diagonali, da ima trebušček niže od glavice.
Vprašala bi še ali si moram po dojenju črpat, če si načrpam kakih 20 ml največ, mleko pa teče po kapljicah, ne šprica.
Mastitis, ki sem ga prebolela, se mi je pojavil zaradi vnetih bradavic, preko katerih je prišla bakterija v dojko. Dva dni sem uporabljala nastavek, da se je umirilo, zdej se spet dojima brez. Že dva dni sem brez antibiotika in bradavice so se mi spet vnele, dobila sem vročino 37,4.
Spet me je groza, ker očitno sem izgubila bolj z nastavkom in ga bom spet uporabila. Čeprav grem iz dežja pod kap, ker me preko nas5tavka ravno tako boli. radvico mi tako močno povleče vanjga, da se mi na koncu naredijo izbokline,kjer so luknice, vse skupaj potem prekrije belo limfno tkivo.
Najbrž ne boma nikoli znale brez nastavka :(
Upam da mi boste še napisali kakšno vzpodbudno besedo!
Lp,
libertina
Default avatar
libertina, hvala za izčrpno pojasnilo!

Morda ima vaša deklica glavico preveč nagnjeno naprej, ko se pristavlja? Poskusite dati svojo glavo navzdol, pa odpreti usta - gre zelo malo. Zdaj pa glavo nagnite nazaj in se malce vodoravno iztegnite naprej (ne navzdol), lahko bi morda ugriznili polovico jabolka, kajne. Podobno je pri dojenčki - glavica mora biti nagnjena malo nazaj, da lahko otrok res na široko odpre. Potem primite dojko in ji jo položite v usta od zgoraj navzdol, na spodnjo ustnico - čim bolj hitro. Poskusite, če bo kaj spremembe.

Kaže, da deklica učinkovito sesa (lepo napreduje namreč) in verjetno v 7min že dodobra izprazni val mleka v eni dojki, kar je normalno za to starost. Ponudite tedaj drugo dojko, to je veliko bolje kot vztrajanje na prvi, kjer cuka in vleče. Otrok nikoli ne sprazni dojke do konca, to je le mit.

Masaža, kompresija dojke,... vse to je potrebno pri dojenčkih zaspančkih, ki slabo pridobivajo mleko iz dojke in temu primerne so tudi težave z njihovim napredovanjem. Pri vas je pomembenje, da opazujete deklico in da se z menjavanjem z ene dojke na drugo pravzaprav prilagodite tudi zato, da vas dojenje ne bo bolelo. Lahko menjate ponovno, torej vsaka dojka dvakrat ali večkrat, če bo to potrebno. Kadar zelo boli, odmaknite deklico, da ne bodo nastale še večje poškodbe.

"Zdi se mi, da če bi bolj potrpežljivo vlekla bi se lahko najedla na eni strani, ker si lahko izčrpam še kakšnih 20 ml. Ali to dojenčki osvojijo kasneje, da znajo vlečt oz. cuzat mleko ven?"
***Če 7min potrpežljivo sesa, potem to zna in je vse normalno. Deklica nato hoče hitreje do več mleka in se ne zadovolji s počasnejšim tokom, kar je tudi normalno. Nekateri dojenčki so bolj, drugi manj potrpežljivi. Če dobro napreduje ta dva meseca in aktivno požira nekaj časa, potem ji verjetno lahko kar zaupate, da ve, kdaj bi šla na drugo stran.

Spodnjo ustnico popravljajte, kot ste napisali. Jeziček bi moral biti malo viden od spodaj, je pa včasih težko. Če vas skrbi, da je deklica morda povsem nepravilno pristavljena, bi morda lahko pokazali strokovnjaku za dojenje v bližnji porodnišnici, usposobljeni patronažni sestri, svetovalki za dojenje na srečanju La Leche League.
Slovenske skupine LLL in druge skupine za pomoč in podporo doječim materam: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4289037
Laktacijski/e svetovalci/ke IBCLC v porodnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah:
http://www2.arnes.si/~atekau/index.htm
Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije: http://dojenje.googlepages.com/

Poznamo pojav, ko se nekateri dojenčki resnično pristavljajo tako, kot bi mamico zagrabili s kleščami. Eni mamici sem pred kratkim pripravila te informacije, preberite, morda se najdete tukaj.


ŠKOLJKASTO STISKANJE ČELJUSTI IN BOLEČE DOJENJE

Nekateri dojenčki se rodijo v nenavadno močno in vztrajno tendenco stiskanja čeljusti, ki se sproži, kadarkoli se karkoli dotakne notranjosti njihpovih ustec. Matere opisujejo ta pojav, kot da se otrok ne le prisesa, ampak dobesedno stisne, se zapre kot školjka ali zagrize v dojko. V angleščini pojav imenujejo "clamping/clenching of the jaws". Ta pojav je lahko bolj prisoten po težjih ali medikaliziranih porodih (Jozwiak, 1994).

Velika večina dojenčkov, ki ima tak način prisesavanja, imajo začasne težave s še ne dovolj dozorelim živnčnim sistemom, kar izzveni v prvih tednih življenja, običajno do starosti 6-8 tednov. Če ta odziv otroka vztraja precej dlje, se priporoča posvetovanje s pediatrom.

Mati lahko poroča, da bradavica postane po dojenju bela ali ima belo progo; dotok krvi v bradavico se je namreč zaprl zaradi otrokovega stiskanja. Mati lahko čuti, da otrok preveč stiska čeljusti večino časa podoja. Pri tem čuti močno bolečino večino časa podoja, bolečina pa se lahko po podoju celo okrepi, saj ko otroka z dojke odmaknemo ali ko dojko spusti, kri tedaj intenzivno vdre v bradavico. Nekatere matere poročajo o žgoči bolečini v bradavici tudi do uro po podoju (Maher, 1988).

Ko se otrok počuti negotovo na dojki, kot da bo denimo padel, se bo morda odzval z močnim stiskom čeljusti. Poskrbimo, da je otrok prej dobro podprt, da ima občutek varnosti, pomagamo si z blazinami, da položaj stabliziramo.

Mnogi dojenčki, ki se školjkasto zapirajo na bradavico, imajo tudi povišan mišični tonus in pogostejši ekstenzijski vzorec. Mati bo morda pojasnjevala, da je otroka težko pestovati. Več informacij o načinih dojenja pri ekstenzijskem vzorcu in težavah s tonusom tukaj.
Mišični tonus in vpliv na dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981475 (3t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4150636 (7t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982144 (11t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986059 (4m)
Ekstenzijski vzorec – otrok je napet, se odriva, krivi nazaj, upira:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... 1382#REPLY (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1590779 (forum Pediatrija)
http://med.over.net/forum5/read.php?11, ... msg-515970 (izkušnje mamic)

Dojenček, ki stiska čeljusti in ima povišan mišični tonus, se bo morda bolj sproščeno dojil, če ga prej okopamo v topli vodi ali nežno zmasiramo (od rok in nog proti sredini telesa).

Morda bo pomagal položaj pri dojenju, ki je drugačen od klasičnega položaja zibelke. En tak položaj je "nogometna žoga" (glavica v naročju, telo na blazini poleg matere, pri čemer se nogice ne smejo odrivati od materinega sedeža, da se ne bi otrok krivil nazaj). Nekaterim pomaga rahlo utrjen položaj, da so zadelani in varni.

Mati si lahko pomaga tudi tako, da pred podojem otroku nekajkrat obriše obraz izmenično s hladno in toplo krpo.

Pomembno je, da opazujemo, kako se otrok prisesa. Uporabi lahko palec ali drug prst, s katerim dobro pritisne navzdol na njegovo spodnjo ustnico ali bradico, s čimer izvaja nasprotno silo čeljustnemu stisku. Morda bo stalen pritisk na spodnjo ustnico ves čas podoja materi omogočilo, da bo dojila brez bolečin. Če prst podrsuje, ga lahko ovije v gazo ali robec.

--------

Kaj pa tale predzadnji video posnetek http://www.drjacknewman.com/video-clips.asp? Ali je morda kaj podoben vaši situaciji?

Morda bi vama koristile tudi vaje za pravilno sesanje, delamo jih 3-4 dni: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4300143

Ker se deklica tako dobro doji, da napreduje kar 300g na teden, zagotovo ni treba vztrajati pri dolgih podojih, ko cuka in ko vas že boli!

Včasih so dojenčki napeti, se dojijo teže ali bolj zakrčeno, vendar ni nujno, da je to zdravstveni problem, morda razvojni problem, ki se bo verjetno uredil sam od sebe.

Ne, ni treba črpati, kadar otrok dojenje obvlada in napreduje dobro, pri vas celo odlično.

Vzroki za mastitis so lahko številni, tudi npr. vaša premajhna odpornost, spanje na trebuhu ali pritisk, udarec v dojko, en dolg razmak (npr. malo dojenja dolge ure) ali prenapete dojke večkrat. Priporočam, da dovolj počivate in pijete, predvsem povečajte vnos C vitamina v svoje telo in jejte zdravo hrano, npr. ne izločajte svežega sadja in zelenjave, saj se s tem še bolj izpostavljate vnetjem dojk.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Hvala Mojca, za dolg odgovor resnično sem vam hvaležna. Malo se najdema v vašem odgovoru, saj sem tudi sama po odgovarjanju na vaša vprašanja postala še bolj pozorna na znake. In res, deklica bolj stiska na koncu, ko ne teče več tako zelo dobro. Po takem daljšem podoju imam bradavica skoraj sploščeno, kar sem pozabila omeniti vsakič. Na posnetku dr. Newmanna ima ženska isti problem, pri meni je isto, ne vedno. Naj še povem, da imava kakšen res prijeten podoj v dnevu, niso vsi boleči. Bom poskušala opazovati kaj je drugače in upoštevala še vaše nasvete.
Še nekaj me zanima, ravno pri najinem zadnjem dojenju sva se dojili na vsaki strani 5 minut, vmes je podrla kupček, nato pa sem jo po drugi strani dvignila na ramo, da bi spet podrle in mi je bruhnila v loku. Ali to pomeni, da se je najedla preveč ali poliva? Včasih če jo v 15min po dojenju položim na ravno površino ji malo priteče mleka ven.,. zato se trudim jo dolgo držati pokonci, saj večinoma ne podre kupčka. Hvala še za ta odgovor!
Lepo pozdravljeni,
libertina
Default avatar
libertina, te situacije niso zelo pogoste, niso pa tudi redke in jih svetovalke za dojenje kar dobro poznamo. Prepričana sem, da rabite čim več informacij, da si boste lahko pomagali.

Torej se boste izogibali dojenju, ko deklica ne sesa več intenzivno, ali pa ji tedaj zamenjajte stran, morda potiskajte bradico malo navzdol.

Zelo zelo pomembno je, da je pristavljanje pravilno in da je deklica dobesedno zarita v dojko - poglejte še druge video posnetke, kako lahko dojenčka res dobro pristavimo (bradica zarita v dojko, glavica malo nazaj, ustnici navzven, zaobjet večji del klolobarja spodaj kot zgoraj, položaj telesa...). Vaje za sesanje s prostom bi vam lahko morda dale občutek, kaj deklica pravzaprav počne z vašo dojko, da bi laže bili korak pred njo, preden začne boleti.

Morda se je dobro nahranila in je polila presežno mleko (želodček je to), morda je bila zelo lačna (dolg premor, dolgo spanje) in je hlastala in zelo na hitro popila mleko, pa je bil to vzrok polivanja. Če otrok poliva, bo morda bolje podirati kupček tako, da ga nežno dvignemo in obrnemo naprej (podpremo glavico, hrbtnenico), ne pa prek rame, kjer bo morda še bolj silovito polil. Pogosto polivanje je lahko tudi znak še nerazvite mišice zapiralke v želodčku. Občasno polivanje otroka, če dobro napreduje, ni zaskrbljujoče.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni!
Naš dojenček se je tako prisesal, da sem imela že drugi dan po porodu na zgornjem delu kolobarja obeh dojk prav hematoma.
Tudi odstaviti ga je bilo zelo težko, tako kot piše libertina.
Ali je možno, da je šlo za ta pojav školjkastega stiskanja čeljusti?
Hvala Vam in lepo pozdravljeni!
Default avatar
minka6,

če se prepoznate v gornjem kratkem članku, potem je za razmišljati v to smer. Običajno ta težava traja dlje časa, več tednov, prve dneve pa so lahko prisotne še številne druge težave s pristavljanjem, ki so pogostejše, omenjena je dokaj redka.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljena Mojca!
Najprej naj povem dobro novico, s punčko sva se že naučili pravilnega sesanja, z mojo pomočjo je izboljšala tehniko, da me ne boli več! Uživanje v dojenju pa mi je zmotil novi ritem, ki ga ima sedaj moja 12 tednov stara dojenčica. Od podoja 5-7 minut na vsaki strani na dve uri, tudi ponoči, sva zdaj prešle na podoj 5-7 min na eni strani in vsake 3 ure! To traja že 3 dni in na začetku so mi dojke med dojenji kar puščale mleko, ker niso bile navajenje, zdaj pa se mi niti ne polnejo več tako hitro in niso več trde kot kamen po 3 urah. Ker zdaj dojim na eni strani po 4 do 5 urah me skrbi, da se mi ne bi proizvodnja mleka zmanjšala! Punčka sicer lepo požira med dojenjem, kaka 3-4 pleničke na dan, sicer opazno manj kot prej ko je bila pokakana vsaka, vendar je ena precej obilno pokakana. A je to normalen tok dogodkov ali bi lahko bila bolana ali je to le prehodne narave? Naj povem še to, da ji po podoju, še ponudim drugo stran vendar mi jo zavrača z jokom in nemirom, včasih jo še malo prepričam in probam dojiti med hojo, pa ne zaleže za dolgo. Poskusila bom stehtati koliko popije, koliko bi naj bilo ustrezno za njeno starost?
Hvala za ponovno pomoč!
Lp,
libertina
Default avatar
libertina, pozdravljeni!

Super, da dojenje več ne boli. Aha, zdaj pa nekaj novega, kajne. Joj, če bi dojenčki osvojili en ritem, pa bi ga imeli vsaj par mesecev, kako laže bi nam bilo. Komaj se prepričamo, da je vse vredu, evo, že nekaj drugega povzroča težave. No, nujno seveda sprememba ritma ne pomeni, da je kaj narobe. Spremembe ritma so pogoste in normalne.

Spet pogledamo vse znake: napredovanje, pleničke, počutje otroka,... To je dober znak, da so pleničke obilno pokakane. Če deklica v tretjem mesecu kaka vsak dan in obilno, potem se zdi to čisto vredu.

Tvorba mleka se prilagaja otrokovemu tempu, vendar če otrok hkrati raste in je npr. bolj učinkovit pri sesanju, potem je lahko krajši podoj na večji razmak zanj primeren in vredu.

Tehtanje pred/po podoju je pri 2-3m dojenčku lahko povsem nemerodajno, pokažejo se lahko zelo čudni rezultati, ob katerih boste morda celo zmedeni ali še bolj zaskrbljeni. Podojev ne tehtamo tudi zato, ker pri dojenju praviloma ne moremo meriti obrokov. Dojenje ni združljivo z obroki, otrok bo imel lahko zelo različne podoje, morda ravno tedaj, ko ga mi hočemo stestirat, ne bo zelo lačen, bo aktiven, živahen in ne bo imel časa za dojenje, morda bo imel kakšne težave, pa se bo kasneje obilneje podojil ali tudi večkrat zapored in bomo imeli en podoj sestavljen in več manjših.

Če imate tehtnico ali bi šli na tehtanje, pa jo izkoristite tako, da stehtate napredovanje punčke v tednu dni takega spremenjenega ritma. Tehtajte v istih okoliščinah, na isti tehtnici in v istem delu dneva. Če bo napredovala vsaj 110-115g na teden oz. več, je primerno.

Se še nadaljuje? Ali ima deklica morda dudo, druge tekočine? Če bi čedalje bolj odklanjala dojenje, je treba preveriti še druge možnosti.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Spoštovana Mojca!
Ah, očitno skrbim preveč :( kaj čem ko pa je to moj prvi dojenček. Zgleda da se res doji en dan tako drugi spet drugače. Tudi bradavica me danes bolj boli, ker sem ji pustila cel podoj vlečt, ko ni bila dobro prisesana. Ne vem zakaj se mi na levi strani vedno slabše prisesa kot na desni? Ko imam razbolelo bradavico mi super pomagajo kompresse od Multi mama. Tehtala sem jo po desetih dneh in se je zredila za 500g! Ne morem verjet, zgleda da ji morm res bolj zupat, da ona že ve kako se podojit :) Se opravičujem ker tratim vaš dragoceni čas. Hvala lepa zaa pomoč!
libertina
Default avatar
Seveda skrbite preveč, vse skrbimo preveč, ko smo prvič mamice, kako pa se bomo drugače naučile dojenja in skrbi za dojenčka, kajne. Samozavest se pač zgradi in žal nobeni mamici ne pade kar z neba.

Mnogo mamic laže doji na eni strani kot na drugi. Malce poskušajte, morda bo treba otročka podložiti s kako blazino, morda bi uporabili drugačen položaj, lahko tudi z nekaj pomoči ali podlaganjem kar vzporedno premaknete otroka na drugo dojko, ne da bi ga obračali okrog. Sčasoma pa, ko bo otrok malce večji, bo vse skupaj spet drugače in morda laže kot zdaj. Ne bo dolgo, ko boste morda lahko z eno roko držali dojenčico in z drugo listali revijo, držali knjigo ali jedli kosilo.

Opravičilo ni potrebno, zato smo tukaj. Tudi če je vse vredu, ni vredu, dokler mamica v to ne verjame sama.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni.

Ker ravno spada pod to temo, vas prosim, da pomagate še meni. Svojo 4 in pol mesečno hči šele slaba dva tedna dojim brez nastavkov in rada bi tako nadaljevala, saj je 100x bolj učinkovito. Z SNS sistemom sva se obe naučili pravilnega sesanja, vendar me brez nastavka noro boli desna bradavica. Na začetku je še šlo, vendar postaja bolečina vse hujša, ko se prisesa me kar ukrivi od bolečine. Jo odstavim in spet pristavim, pa se vedno bolj razburja in ni nič bolj nežna. Sploh ponoči se otrok zelo grobo prisesa in intenzivno vleče. Tudi, če jo večkrat pristavim, nama ne uspe. Če pa prižgem luč, se zbudi za nadaljnji 2 uri, tako da zbudiva moža in smo vsi trije budni skoraj do jutra :( Po dojenju me bradavica boli še celo noč in zdaj me je dojenja postalo kar groza in se veselim le tistih dojenj, ki se začnejo da levi strani :)

Kaj pomeni, če je bradavica po dojenju bele barve?
Kakšno je školjkasto zapiranje ust?
Na sredini bradavice se vidi bela pikica? Saj to ni kaj zamašenega ali pač? Najbrž je le natrgano tkivo?
Katera krema je najboljša za celjenje in omilitev bolečin?
Bojim se, da bi se mi začelo tvorit manj mleka v desni dojki ali da bi se mi razvila kakšna okužba, ki je ne bi prepoznala oz. bi mislila, da je pač boleča bradavica.

Vesela bom vašega nasveta.
Sončen dan vam želim!


Una
Default avatar
Una, ali je bradavica, na kateri čutite tako močno bolečino kaj drugačna, večja, manjša, poškodovana od prej? Ali ste poskusili z dojenjem pod drugim kotom, v kakem drugem položaju?

Hm, verjetno vzrok ni v dekličinem načinu sesanja, če na eni strani sesa vredu. Razen če ji položaj ne bi najbolj ustrezal, ampak tedaj bi se lahko vredu dojila v položaju, kot je npr. na levi, samo da bi jo vzporedno premaknili tistih nekaj cm do druge dojke. Eksperimentirajte s položaji in koti pristavljanja:
- naj deklica leži in vi podojite od zgoraj
- lahko je na postelji/kavču, vi pa pokleknite na blazino zraven nje
- morda bo bolje v bolj sedečem položaju
- morda dojite leže na levi, nato pa se samo obrnite malo bolj natrebuh, da doseže še zgornjo, desno dojko
...

Morda bradavica ni dosti v ustih, to bi bilo precej verjetno. Morda uvlači ustnici, ste ji poskušali popraviti ustnici bolj navzven, če bradavica tako zdrsne globlje?

kaj pomeni, če je bradavica po dojenju bele barve? To bi pomenilo, da je bil pritisk na bradavico velik, kar itak čutite, kajne, da gre kri iz tkiva...

Školjkasto stiskanje čeljusti je opisano zgoraj v enem od odgovorov. Ni verjetno, da bi otrok to delala samo na eni strani. Gre pogosto za povezavo s povišanim mišičnim tonusom otroka, včasih tudi s še slabo razvitim živčnim sistemom, mnogokrat otroci tudi slabo napredujejo in ob tem.

Bela pikica, če je kot mozoljšek, kristalček, bi lahko bila tudi vzrok bolečine, če bi šlo za zamašen mlečni vod na izvodilu bradavice. To je lahko zelo boleče. Ali tam skozi mleko slabše priteka, je otipati kakšno zatrdlino? Če bolečina ne bo ponehala, morda ne bi bilo napačno, če bi kar šli pokazati rano zdravniku, saj bi ta najlaže ocenil, kaj se vam dogaja na bradavici. Možna je tudi kakšna glivična okužba.

Poskusite čisti lanolin za doječe matere, lahko večkrat na dan, namažite ravno prav, prej malo segrejte med prsti in nanesite film, da vam bo morda odleglo, pa čim manj izpirajte, ne uporabljajte mil, samo toplo vodo za umivanje dojk. Druga mazila praviloma predpiše zdravnik. Več tukaj.
Nega bradavic & pomoč ob bolečih bradavicah:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_7 ... BRADAVIC_1 (napotki)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2375&t=2349 (izkušnje mamic)

Skrb zbujajoča situacija je, če mleko v tej dojki zastaja, priporočam pozornost, da dojka ne bi bila prenapeta. Poskusite pa jo lahko prazniti tudi na roko ali s črpalo nekaj časa, če je dojenje preboleče. Ali pač še nastavek uporabite, če je tako vredu. Lahko večinoma dojite tudi na drugi dojki, na tej dojki pa manj, a da se še vedno mleko dovolj pogosto prazni vsaj toliko, da ni napetosti.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Hvala za izčrpnost.
Eno dojko in bradavico imam res večjo in imeli ste prav, tam sem morala malo prilagodit pristavljanje. Zdaj nama gre ok in me nič več ne boli.
Ranica oz. bela pikica pa je tudi izginila po enem dnevu ležečega dojenja in mazanja z lanolinom.
Super ste!

U.