Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

poskok v rastiali premalo mleka?

Default avatar

patrizia

Pozdravljeni!

Sem mama trimesečnega fanta in naenkrat imava težave z dojenjem.
Prve tri mesece se je mali konstantno dojil čez dan na 3 ure ponoči pa se je načeloma zbudil zgolj enkrat (max. 2-krat). Sedaj pa že približo en teden je na 2 uri ali celo manj (tako po dnevi kakor ponoči). Ali je to znak, da mu moje mleko več ne zdostuje? Ali naj se poslužim dodajanja? Sicer sem nekje zasledila podatek, da se potreba po prehrani pri 3 mescih naenkrat poveča (t.i. poskok v rasti) in, da bi naj s pogostejšim dojenjem otrok dosegla večjo količino mleka, a sem pričakovala, da se bova po dobrem tednu že vrnila k svojemu ustaljenemu ritmu. Ker do tega ni prišlo sem nekoliko zmedena, saj naj bi se z meseci število podojev dnevno manjšalo nepa večalo... Sicer otrok še vedno kaka nekje 3-krat dnevno in pleničke so vselej polulane, a po obnašanju sodeč bi rekla, da nikdar ni popolnoma sit.

Prosim za kakšen nasvet!

Vnaprej hvala!

Patrizia
Default avatar

LLLMojca

Patrizia, pozdravljeni!

Vaš dojenček ima 3m. Doslej se je dojil na 3h čez dan in ponoči največ 2-krat. Zdaj se doji na 2h.

Ja, vsekakor lahko gre za poskok v rasti. Ta se lahko zgodi kadarkoli, največkrat pa ga mamice opazijo pri 3t, 6t, 3m, 6m... lahko pa tudi v drugih najrazličnejših starostih. Včasih trajajo nekaj dni, drugič dlje.

Da bi vam laže kaj konkretnega priporočila, bi potrebovala še nekaj dodatnih informacij:
- Kako vaš fantek napreduje (porodna, najnižja, zadnja izmerjena teža)?
- Koliko časa aktivno sesa vsakokrat? Se doji vsakič na eni, obeh dojkah?
- Ali ima fantek rad dudo, dobiva morda še druge tekočine?

Dojenje na manjši razmak ni nič nenavadnega. V praksi ne gre tako, kot bi nekateri želeli prikazati v raznih priročnikih - čez na 3h, po urniku in nato večanje razmaka. V praksi je lahko vsak mesec drugačen, urniki se podirajo, dojenje, spanje in druge aktivnosti se premikajo sem in tja, otrok ima lahko čisto drugačne potrebe kot jih je imel v obdobju prvih tednov in mesecev. Nekateri se dojijo intenzivneje v začetku, drugo pa kasneje. Nekateri se zaradi čustvenih potreb, bolezni, zobenja,... celo večkrat podojijo v drugi polovici leta ali celo v drugem letu kot v prvih mesecih, ko so morda rabili več spanja.

Priporočam v branje...
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980483 (mama duda)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4320864 (manjši razmak, 4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4472052 (non-stop, 6m)
O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1675&t=16758 (zdravnik priporoča na 3h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981859 (19d, čakati na razmak 3h?)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1725&t=1725 (4m, normalno še vedno na 2h?)
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11, ... msg-142069

Če vaš fantek dobro napreduje, se je v 3m tvorba mleka pri vas dobro vzpostavila in laktacija optimalno deluje. To, kar opažate, je torej le normalna sprememba potreb pri otroku. To ni znak, da bi bilo s tvorbo mleka pri vas karkoli narobe. Večina mamic se sooča s takimi situacijami in mirno dojijo dalje brez težav, ob upoštevanju otrokovih potreb (ki pa so včasih drugačne od naših prejšnjih predstav, kako bo potekalo naše življenje z dojenčkom, še posebej pa je lahko novi ritem napoti drugim ljudem, morda sorodnikom, znancem, prijateljem, ki nas opazujejo in zaradi tega morda prestrašijo ali celo kritizirajo. Naj vas pripombe ne zmedejo, ni nobene potrebe.

Če fantek lepo napreduje in - to ste napisali - lepo polni pleničke, potem se dobro doji in zagotovo ne rabi prilagojenega mleka.

Ponudite dojenje, ne glede na čas, občutek v dojkah. Tako se bo tvorilo mleko še naprej v primernih količinah. Ne morem vam zagotoviti, da bo vaš dojenček prešel na prejšnji ritem. Fantek raste, spreminja se, razvija, svet ga bo začel zelo zanimati,... to vse pripomore k temu, da je vsak mesec malo drugačen, tudi pri dojenju. To, da se mora število podojev zmanjševati, je - preprosto - navaden mit. Lahko pa se tudi pri kom. A pomislite, tudi vi včasih ne zdržitev tri ure, ampak ste po eni uri ali dveh že pošteno lačni. Dojenčki imajo zelo majhne želodčke, materino mleko pa je hitro prebavljivo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

patrizia

Še enkrat pozdravljeni!

Najprej se bi vam rada najlepše zahvalila za vzpodbudo, saj sem že skoraj podleglam pritiskom okolice ter sem otroku že kupila stekleničko in adptirano mleko...

Sporočam vam še podatke o teži:
porodna:3680g
odhod domov:3670g
1m:4570g
2m:5580g
trenutno: približno 6600g (stehtan doma na navadni tehnici).

Vem, da teža lepo napreduje, a glede na to, da sem malčka doslej tehtala le enkrat mesečno (ga tehtam v posvetovalnici, saj doma nimamo tehtnice zanj) ne vem kako je napredoval v času odkar se pojavljajo omenjene spremembe.

Kar se tiče dodatnih tekočin je tako, da jih moj sin praktično ne dobiva (le nekaj krat sem mu dala nekaj žličk čaja, morda vsega skupaj 5-krt od rojstva dalje).

Ima pa mali dudo, ki nam jo je svetovala patronažna sestra že nekaj dni po rojstvu, saj je imel izreden sesalni refleks in je jokal ves čas, ko ni bil na prsih. Če sem ga imela na prsih pa se je tako prenajedel, da je vselej bruhal ( ne polival, ampak dejansko bruhal).Dudo pa sedaj uporabljava za uspavanje in čas, ko je že utrujen (nikdar pa ne kot nadomestilo za hrano).

Kar se tiče časa sesanja pa je tako, da zelo variira (odvisno najbrž od lakote ter stopnje utrujenosti). Največkrat pa intenzivno sesa nekje 10 min. (ves obrok iz ene dojke).

Po tem, ko sem vam napisala vse to in na podlagi vašega prejšnjega odgovora se mi zdi, da sem morda kar pretiravala in da ni čisto nič narobe :-) Se bomo pač očitno morali prilagodit novemu ritmu in bo!

Hvala za pomoč!
LP
Patrizia
Default avatar

LLLMojca

V prvem mesecu je vaš fantek pridobil super, 900g od najnižje teže. Drugi mesec prek kilograma, spet odlično. Če bi tretji mesec pridobil vsaj pol kilograma, bi bilo že vredu. Tudi če ne poznate prave teže, verjetno lahko opazujete in vidite, kako se vaš dojenček polni, razvija. Ali to opazijo tudi vaši sorodniki? Ali kdaj komentirajo, kako je zrasel, kakšna lička ima? Kaj pa denimo polne nogice, ko ga previjate?

Tehtnice doma ne potrebujete. Če fantek tudi tretji mesec učinkovito sesa in aktivno pije, če ima dovolj podojev in podobno polni pleničke kot v prvih dveh mesecih, potem dojenje teče tako, kot mora. Kar zanesite se na občutek, opazujte fantka in pleničke.

Duda na način, kot jo uporabljate, ni in ne vpliva na dobro dojenje, to vidite tudi sami.

"Kar se tiče časa sesanja pa je tako, da zelo variira (odvisno najbrž od lakote ter stopnje utrujenosti). Največkrat pa intenzivno sesa nekje 10 min. (ves obrok iz ene dojke)."
***Aha, to pa zna biti pomemben podatek. Ste razmišljali, da bi mu zdaj vsakokrat ponujali tudi drugo dojko? S tem bo mleka hitro še več. Ali menite, da bi to šlo, ali da bi spet polival? razmišljam, da bi tako lahko pri vsakem podoju prišel takoj do večje količine razpoložljivega mleka in bi bil morda spet dlje zadovoljen. Izkušnje kažejo, da mamice lahko uspešno dojijo tudi na način "vsakič ena dojka". Vendar pa se največkrat izkaže, da je veliko boljši način za večjo tvorbo mleka in zadovoljstvo otroka drugi način, "vsakič obe dojki", ponudimo, otrok pa se sam odloča, koliko mleka potrebuje na drugi strani. Priponke, ki sem jih že pripela, vam bodo dodatno v pomoč in pojasnilo.

Lahko seveda dalje čisto uspešno dojite vsakič na eni strani, torej se strinjam, nič ni narobe. Ba bo ob večjih otrokovih potrebah pač razmak manjši, pa je tudi ok. Oboje je enako dobro, gre za to, kaj nam bolj ustreza in kako najlaže zmore otrok. Šparanje druge dojke za naslednji podoj pa ni potrebno, nasprotno, tvorba je počasnejša.

Če bo čas, priporočam v branje tudi dober članek....
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978489
... pa še eno zanimivo, čeprav malce komplicirano debato o dojenju na eni/obeh dojkah...
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4708209 (10min ali več? na eni ali na obeh dojkah?)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

patrizia

Še enkrat najlepšđa hvala za vaš odgovor ter za poslane in priporočene članke!

Lep dan vam želim!

Patrizia
Default avatar

pikanai

Pozdravljeni,
dojenčica je stara 6 tednov in 5 dni. Se polno dojiva. Zadnji teden mi spi ponoči tudi po 7 ur, kar se mi zdi kar veliko za tako majhnega dojenčka. Podnevi pa se nato hoče dojiti tudi na vsake pol ure, ker bolj počasi je, traja en podoj tudi po uro. Srbi me, da podnevi ne dobi dovolj mleka, saj se tudi po 15 minut po podoju začne jokati, kot da je sestradana. Poleg tega ima tudi krčke, ki so lahko tudi vzrok joka. Poleg tega se vsak večer preden zaspi po 3 ure doji, jo prestavljam iz ene na drugo, saj sta obe že čisto prazni. Ne vem, ali imam zvečer premalo mleka in se ne naje ali pa ima tudi krče vsak večer in jo potolaži samo dojenje. Me je že zamikalo, da bi ji zvečer dala AM, da bi vidla, če je res lačna, pa mi mož ne pusti, da jo moram samo dojiti, da se mi bo že uravnala količina mleka. Traja pa to že kak mesec, vsak večer je isto. Ali mi sedaj mogoče zmanjkuje mleka, ker spi celo noč in takrat ni stimulacije, bi bilo mogoče boljše, da bi jo zbudila in nahranila? Tudi čez dan, ko je, velikokrat vmes kar zaspi, jo malo budim, kdaj mi uspe, kdaj pa jo odložim, vendar se nato takoj spet zbudi in velikokrat spet hoče jesti.
Mami mi pravi, da bi ji lahko dala malo čajčka, sploh če ima krče, vendar ji namesto tega raje dajem vetrovne kapljice, čeprav so verjetni za otroka slabše, saj so sladkane in jo dojim vedno, ko se hoče.

Drugače pa je pred enim tednom, ko smo jo tehtali pri pediatrinji, pridobila od rojstva 1,5 kg, tako da domnevam da verjetno mora biti dovolj mleka. Ali je možno, da mi ga zvečer že malo zmanjka, pa se potem čez noč tako napolnijo dojke, da potem nekak zadostuje, da pridobiva na teži?

Upam, da nisem preveč zakomplicirano zapisala, hvala za odgovor in lp
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni!

Nekateri dojenčki začno razmeroma zgodaj spati vso noč (kar pojmujemo kot več kot 5 ur v kosu). Če dobro napredujejo, jih ni treba buditi, tipično pa je, da nadoknadijo podnevi, kar je tudi prav, saj bi sicer lahko slabše napredovali.

Podnevi, ko je več budna, ne potrebuje le vašega mleka, pač pa zagotovo prosi za dojko tudi zato, ker je dojka njena nadomestna popkovina - potrebuje jo za tolažbo, umiritev, uspavanje, občutek varnosti, telesni stik in dojenje pa ji nudita vse to.

Nekateri otroci, ki imajo prebavne težave, hlastajo za dojko, kot bi bili sestradani, dejansko pa nam sporočajo, da se z dojko skušajo pomiriti, potolažiti, odpraviti nelagodje ... kar pa jim nujno ne uspe takoj, zato lahko preživijo kar dolgo na dojki. Če se na dojki umiri, če ji to pomaga, je to dober način, da težave prebrodita.

"Poleg tega se vsak večer preden zaspi po 3 ure doji, jo prestavljam iz ene na drugo, saj sta obe že čisto prazni. Ne vem, ali imam zvečer premalo mleka in se ne naje ali pa ima tudi krče vsak večer in jo potolaži samo dojenje."
***Če dobro napreduje, potem je z mlekom vse vredu. Zvečer ima veliko dojenčkov t.i. večerni blues, lahko so razdražljivi od dnevnega dogajanja ali pa preprosto rabijo več časa, da se zares pomirijo in uspavajo ter da trdno zaspijo.

S stekleničko prilagojenega mleka ne morete preveriti, ali je otrok še lačen, saj je refleks sesanja pri mnogih tako intenziven, da pijejo/sesajo vse, se prenajedajo, potem lahko bruhajo ... ker pač sesajo in teče, vzamejo. Nekateri, ki slabo napredujejo in so lačni, pa lahko stekleničke tudi ne sprejmejo. Zahvalite se možu za podporo, z mlekom nimate težav. :)

Če otrok noč prespi, se dojki prilagodita in tvorita več mleka sčasoma v tistem delu dneva, ko je potreba večja, ponoči pa počasneje. Občutek v dojkah ne pove ničesar o tvorbi mleka in za otroka je pomembno, kolikokrat in kako intenzivno lahko sesa v 24h vse skupaj, saj dojenje niso obroki in ni treba, da bi bili razporejeni enakomerno.

Morda bo podnevi za vas laže, če jo boste ponoči enkrat zbudili in podojili. S tem lahko mogoče obrnete ritem, a kaj ko se ritem pri dojenčkih tako ali tako iz tedna v teden spreminja ... Ni nujno, da bo vašo pobudo sprejela, če je prilagodljiva, pa bo morda tako obema laže, zato vsekakor lahko poskusite.

Podnevi večinoma drema. Takoj se zbudi, ker ne spi trdno in takoj zazna, da ni več v varnem naročju. Odložite jo lahko, ko zaspi trdno. Majhni dojenčki večino dneva, nekateri pa tudi velik del noči predremajo in ne spijo trdno, zato potrebujejo telesni stik tudi med dremežem.

Kapljice nekaterim pomagajo, drugim pa sploh ne. Čaj z janežem, kumino in/ali komarčkom bi moral zadostovati, če bi ga dajali, že nekaj žličk. Stekelnička in večje količine lahko zmedejo dojenega otroka, več kot le malo dodatnih tekočin pa pogosto kolike poslabša, vpleta pa se tudi v dobro napredovanje.

Napredovanje 1,5kg v 6 tednih je odlično! Laktacija se je zelo dobro vzpostavila, tvorba mleka je povsem primerna in vaša deklica se zna učinkovito dojiti.

"Ali je možno, da mi ga zvečer že malo zmanjka, pa se potem čez noč tako napolnijo dojke, da potem nekak zadostuje, da pridobiva na teži?"
***Ne, to ne gre tako. Priporočam v branje tudi te odgovore.
Večerni »blues« - dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825