Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

dodajanje tekočine v vročih dnevih

Default avatar

marčica

Pozdravljeni.

Naša punčka je stara 2,5 mes in se po vaši zaslugi in najinemu velikemu trudu in vztrajnosti sedaj izključno dojiva (po začetnih težavah in dodajanju aptamila (pri vsakem obroku - teh bi naj bilo 6) po nasvetu patronažne, ki svojih otrok sploh ni dojila in pediatra v porodnišnici, ki sta menila, da mora otrok pojesti naenkrat toliko, da je sit 3 ure, ne pa vsako uro ali dve).

Zanima me nekaj, v kar sem že v bistvu prepričana, in sicer, ali moram kljub polnemu dojenju v teh dneh punčki dodajat vodo ali čaj za žejo? Meni je sicer jasna sestava materinega mleka, ki je v začetku bolj vodeno in je za žejo, ampak me kljub mojemu prepričanju moti sugestija pediatrinje in njene med. sestre, da naj ji le damo vodo ali čaj, saj je vendar zunaj preko 30 stopinj.

Naj dodam še to - punčko pristavim zmeraj, ko joče, torej njena žeja, v kolikor drži moje prepričanje, da moje mleko zadostuje, ne bi mogla ostati nepotešena.

Ko so mi to svetovale babice, se za to nisem zmenila, zdaj pa me moti predvsem to, da je v to prepričan tudi moj mož in se mu zdi to nujno.

Kaj menite vi? In kako ravnate ostale mamice, ki polno dojite?

Najlepša hvala.
Default avatar

Anastazija

tudi sama sem zagovornica izkljucnega dojenja in sem prvo hcerko dojila 2 leti ampak pri vrocini 30 stopinj celzij sem tako prvi kot tudi sedaj drugorojenki dodajala vodo...po zlicki...prva je bila stara takrat 1 mesec, druga je sedaj 5 mesecev...voda je le voda in telo jo potrebuje

samo moje mnenje pac..srecno
Default avatar

marčica

Anastazija, najlepša hvala za mnenje. Sem pa tudi medtem našla nekaj starih postov na forumu na to temo.

Sem ji že poskusila dati prekuhano in ohlajeno vodo po žlički, pa je večino ven spljuvala in se zraven zelo kremžila. Bom še poskušala. Mogoče počasi po brizgalki.
Default avatar

NatašaD

Svojega sedaj skoraj enoletnika, ki se še vedno doji, sem do 5,5 meseca izključno dojila. Nisem mu dodajala nobene tekočine. Pristavljala sem ga na njegovo željo. Poleti je bilo to malce pogosteje. Pa je bilo, ko smo bili na morju pri starosti 2 mesecev, 14 dni nad 30 stopinj.

Tako, da moja izkušnja je, da otrok, ki je izključno dojen, na njegovo željo, brez časovnih omejitev, dodatne tekočine ne potrebuje.
Default avatar

LLLMojca

marčica, pozdravljeni!

Predlagam, da še druge mamice povedo, kako ravnajo. Bom natančneje z mnenjem na konkretno vprašanje odgovorila jutri, ker je danes že zelo pozno. Do takrat pa pripenjam tole iz iskalnika.

Pitje otroka:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=3528&t=3528 (6m, ob gosti hrani)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980297 (vse)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=993&t=993 (9m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1919&t=1919 (2m, vdrta mečava)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, še enkrat konkretno glede pitja in vaših dilem, marčica!

Vaša 2,5m deklica se lepo doji, dodatka ne potrebujete več. Težava je bila gotovo vsaj delno v tem, da so vam rekli, naj ima 6 obrokov in da mora biti sita 3h - ne le, da pri uspešnem dojenju komaj lahko govorimo o obrokih (neakomerno razporejenih in približno enakih podojih z namenom hranjenja), ampak za večino mlajših dojenčkov 6 tudi nikakor ni dovolj in da večina ne zmore razmakov na 3h, da bi dobro napredovali in da bi se dojenje lepo vzpostavilo. To že veste, pišem, ker nas berejo tudi druge mamice, morda v podobni dilemi.

Marčica, če je deklica polno dojena, se doji na njihovo željo oz. ima vsaj 8 podojev, potem ne potrebujejo dodatne tekočine. Materino mleko vsebuje vso vodo, ki jo vaša punčka potrebuje, dokler je izključno dojena. Če boste pogledali malo na forum Pediatrija, boste lahko prebrali, da so zdaj celo že prilagojene mlečne formule narejene tako, da tudi ob uporabi le-teh pediatri govorijo, da dodajanje čajčkov in drugih tekočin v prvih mesecih ni potrebno. Pri dojenju pa je še laže zagotoviti vso potrebno vodo na dojki, saj je prvo mleko, ki priteče čisto ob začetku podoja (t.i. prednje mleko - nekaj prvih požirkov), bolj redko in otroka odžeja. Mleko, ki priteče kasneje (t.i. zadnje mleko - po izcejalnem refleksu), pa postaja čedalje bolj gosto in kalorično, kar otroka nasiti in nahrani. Na to se lahko zanesemo, če otroku lahko ponudimo dojenje na njegovo pobudo, ne gledamo na uro in ga opazujemo ter prepoznavamo znake, ki nam kažejo, da želi sesati.

Kdaj bi polno dojen otrok po moji oceni potreboval dodatno vodo? Morda tedaj, če bi se kregal na dojki in več ur, npr. 5, 6 ali še dlje (primeri doječe stavke, bolezni, daljša obdobja joka), ne bi hotel ničesar. Tedaj bo seveda mamica poskusila vse, tudi vodo po žlički, vsekakor pa jo bo bolj kot lakota zaskrbela morebitna dehidracija otroka, zato bo skrbno opazovala pleničke in druge znake. Znaki dehidracije:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4376413

Ali polno dojen otrok v hudi vročini potrebuje dodatno vodo? Če so vsi gornji pogoji izpolnjeni (dojenje na otrokovo pobudo, pogosto, otrok se lepo doji, pokaže, da podoje potrebuje), potem je odgovor: Ne potrebuje.

Moja osebna izkušnja iz leta 2003, ko sem rodila drugega otroka in je bilo maja zelo vroče, večinoma prek 30, pa tudi nekaj dni prek 38 stopinj. Naš fantek je dodal nekaj podojev, napredoval je lepo, lulal in kakal tudi, zdel se je povsem zadovoljen, seveda pa je bilo pomembno, da je otrok v primerno hladnem prostoru in primerno oblečen (dojenček se teže ohlaja kot odrasli!).

Vztrajanje po tem, da je nujno treba dodajati tekočine, se je preneslo v veliki meri iz tiste pretekle prakse, ko se je materam priporočalo, da otroke hranijo z manjšim številom obrokov oz. na 3-4h. Vmes je bilo ne le treba nekako zapolniti potrebo dojenčkov po sesanju in tekočinah, s čaji pa se je nenazadnje tudi zamikalo lakoto, da je dojenček zdržal predvidene 3h.

Nekatere mamice tedaj, ko si dojenček sam postavi večje razmake, npr. 3-4 med podoji in je tedaj buden in živahen, sesati pa npr. ne želi, vseeno včasih skrbi in se odločijo, da bodo ponudile nekaj tekočine. Kadar otrok dobro napreduje, ne bo prav nič narobe, če dobi nekaj žličk vode ali nesladkanega čaja. Stekleničke odsvetujemo prvih 6t, ker je velika možnost sesalne zmede.

Kadar je teža problem, pa lahko večje količine tekočine zamikajo podoje oz. zmanjšajo količino mleka, ki ga otrok dobi, kajti želodčeki so togi in ne morejo sprejeti neomejene količine. Nekateri otroci (podobno kot, če dobijo dudo in sesajo, ko so že lačni) se kar zadovoljijo z vodo ali čajem, popijejo kar dosti, kar kaže, da so bili najbrž že lačni.

Pomembno je tudi, kakšna je tekočina, kadar se odločimo zanjo. Instant in drugi sladkani čaji so neprimerni. Prečiščen sladkor je škodljiv za dojenčke, otrok pije, ker je sladko, ne zato, ker bi bil res žejen. In lahko popije ZELO veliko, zaradi česar lahko pomislimo, da je bil ZELO žejen in da je to potreboval. Mnogi potem dobijo drisko ali zeleno blato.

Ali kot je napisala kolegica LLLKarmen:
"Proizvajalci otroške hrane na tak fini način otroke odvračajo od dojenja (sesalne zmeda, ker začnejo piti po steklenički), otroci imajo radi zelo sladek okus in hočejo še... proizvajalci otroške hrane pa posledično prodajo več (dragega) instant čaja in (zaradi tega večjih težav pri dojenju) še dražjega prilagojenega mleka... Če že mora biti čaj, potem naj bo ta skuhan iz komarčka, kumine in drugih blagodejnih zelišč, pripravljen sproti, da bo svež in brez sladkorja (materino mleko je tudi sicer zelo sladkega okusa, a pravi sladkorji v čaju so še slajši, otrok lahko začne zavračati dojenje) in ponujen po mehki žlički in ne v steklenički."

vaše prepričanje, da deklica tudi v zelo vročih dneh ob vašem mleku ne more ostati nepotešena, drži.

Vprašajte moža, zakaj tako meni. Morda je kjer prebral, mu je kdo tako svetoval? Če se ne strinjata, potem je prvo pravilo: spoštljiv, umirjen in pretehtan pogovor. Lahko tudi kompromisl. Kaj pa če bi se zmenila tako, da pri vas za žejo pije mleko, očka pa bo poskrbel vsak dan sproti za svežo prekuhano vodo in bo deklici, kadar bo ocenil, da je potrebno in da želi, dodal nekaj vode po žlički?

Naši trije otroci so dobili dodatno tekočino ob gosti hrani. Eden je bil poleti star 4-6m, druga dva pa 1-3m. No, pri prvem smo (ob nasvetih drugih in v upanjo, da bomo omilili krče) seveda poskušali s čajem, vendar je vse odklanjal.

Najboljši dokaz, da je otrok dobro hidriran tudi poleti, pa je seveda ta, da so njegove pleničke dovolj polulane.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Amalia

Pozdravljeni.

Naj še jaz dopišem mojo izkušnjo. Moj sin je star 2,5 mes. Do nekaj dni nazaj sva se izključno dojila. Ko pa se je pričela vročina, je sin veliko slabše spal (podnevi in ponoči), ves čas je jokcal in bil siten. Drugače se dojiva na tri ure, takrat pa se je pošteno najedel enkrat v dvanajstih urah.
Nato sem po nasvetu drugih otroku ponudila nesladkan čaj. Prvi dan ga je v štirih urah spil 80ml.Nato pa po 50-80 ml na dan. Ponoči je spal kot še nikoli in vse naslednje noči. Zopet se je pričel lepo dojiti. Sedaj mu vsak dan skuham čaj, vendar ga v teh deževnih in hladnih dnevih odklanja.

Jaz menim, da so otroci različni in da je moj sin takrat res potreboval dodatno količino tekočine, saj je dojenje odklanjal. Sicer pa sem tudi jaz mišljenja, da če se otrok lepo doji, ne potrebuje dodatkov.

Lep pozdrav,
Amalia
Default avatar

LLLMojca

Amalia, imate prav, otroci so različni in vsaka družina ve najbolje sama, kako in kaj. Hvala za vaš prispevek! Ste gotovo pomagali kaki mamici, ki opazuje otroka in meni, da morda njen otrok dodatno tekočino ZARES potrebuje oz. bi mu koristila.
M
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

ella

Amalia pozdravljeni!

Zanima me kateri caj kuhate svojemu malcku ce ni skrivnost. Tudi jaz se ubadam z vprasanjem dodajanja tekocine.

Hvala.

lp

ella
Default avatar

LLLMojca

Morda bo kaj v pomoč tale zapis LLLKarmen, kopiram:

"Čaj? Večina instant čajev vsebuje SLADKORJE, zato za majhne dojenčke niso primerni. Proizvajalci otroške hrane na tak fini način otroke odvračajo od dojenja (sesalne zmeda, ker začnejo piti po steklenički), otroci imajo radi zelo sladek okus in hočejo še... proizvajalci otroške hrane pa posledično prodajo več (dragega) instant čaja in (zaradi tega večjih težav pri dojenju) še dražjega prilagojenega mleka... Če že mora biti čaj, potem naj bo ta skuhan iz komarčka, kumine in drugih blagodejnih zelišč, pripravljen sproti, da bo svež in brez sladkorja (materino mleko je tudi sicer zelo sladkega okusa, a pravi sladkorji v čaju so še slajši, otrok lahko začne zavračati dojenje) in ponujen po mehki žlički in ne v steklenički."
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Amalia

Pozdravljeni!

Kar nekaj časa nisem bila na forumu in se opravičjem, ker nisem odgovorila.
Sem nasprotnica instant čajev in ga moj sin še ni pil (star je 4,5 mes.).
En mesec je pil Bebe čaj, nato pa sem v lekarni kupila komarčkov čaj oz. koprc, ki ga moram drobiti. Tega ima raje pa tudi meni je bolj všeč. Vsak dan spije od 100 do 150 ml na dan. Odvisno od vremena. Če je mrzlo, pa le nekaj ml.

Lp,
Amalia