Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

premalo mleka!

Default avatar

Jaka08

Pozdravljeni!
20.3. sem rodila našega fantka. Že v porodnišnici nisem imela mleka, tako da je dobil dodatek. Potem je še moral v Lj na pediatrično kliniko zaradi iritabilnega sindroma. Po 6 dneh je lahko odšel domov. Trudima se dojiti, vendar ne gre: fantek je priden in lepo vleče, vendar premalo priteče. Se dojiva celo uro, tudi do dve, vendar je potem mir samo 15 min, včasih do pol ure, potem pa spet jok. Čez dan nekako zdrživa brez dodatka, proti večeru je pa tako lačen, da se ga sploh ne da utolažit, kar išče in histerično miga z glavo. Tako da mu potem dodajam okrog 70 ml, tudi ponoči. Po tem ko se naje, pa je mir za 3 ure, ponoči celo do 5 ur.
Probala sem že vse mogoče, iztiskanje mleka, čaj za dojenje, sezamov napitek.
Kako naj povečam proizvodnjo mleka? Do kdaj bi se to moralo urediti?
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni!
Prosila vas bi še za nekaj podatkov, preden odgovorim.
- kako napreduje, prosim napišite par podatkov glede gibanja teže
- kako polni pleničke (število pokakanih, kako so polulane)
- koliko vse skupaj v 24h približno dodate prilagojenega mleka
- morebitna duda, dodatne tekočine
- lahko opišete en tipičen podoj, kako se prisesal, kako in koliko časa aktivno sesa, koliko vmes drema, počiva...
- je bil porod za vas in/ali otroka napornejši, ste dobili sredstva proti bolečinam, je imel zlatenico?
- vaše bradavice so, predvidevam, vredu, otrok pa donošen

Hvala za dopolnitev, te podatke res potrebujem, da bi vam lahko koristila in pomagala.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Jaka08

Naš fant je bil ob rojstvu težak 3180g, ob izpustu iz porodnišnice 2980g, v pediatrični kliniki se je zredil na 3050g - 26.3.odpuščen. Doma ga še patronažna ni zvagala, ker ima pokvarjeno vago, se pa vidno redi.
Pokaka okrog 4 pleničke, polula 7,8 pleničk.
Zvečer in ponoči dodam po 70ml, to je na 24 ur 210ml.
Dudo ima, ga včasih mal potolažimo z njo, vendar nima velikega učinka, drugih tekočin ne dodajam.
V začetku sva se kar spotila, da je sploh zagrabil bradavico, zato imam tudi desno bradavico bolečo, vendar mine po minutki dojenja. Kar pridno sesa po celo uro, vmes se malo spočije, ga tudi malo prestavim ali pobožam, da nadaljuje. Če zaspi, ga položim v posteljico ali pa samo malo prestavim pa že spet išče in je jok. Na začetku se prav sliši, kako požira, potem pa samo še sesa, požiranja je zelo malo.
Porod je bil hiter, v porodni sem bila slabi 2 uri. Dali so mi nekaj proti bolečinam, vendar ne vem točno kaj. Zlatenice ni imel. Rodil se je 6 dni prezgodaj - je bilo malo plodovnice.
Dojenček je imel poleg iritabilnega sindroma še zaležano glavico in pri slikanju ledvic so mu odkrili krvavitev v nadledvično žlezo.
Hvala za odgovor!
Default avatar

LLLMojca

Jaka08, pozdravljeni!

Čestitke najprej ob rojstvu vašega dojenčka, ki je zdaj star 2t. Prve dni ste morali preživeti v bolnišnici - upam, da je zdaj vredu in da vas lahko malo manj skrbi za njegovo zdravje! Seveda pa je povsem razumljivo, da je po taki izkušnji skrb za dojenčka še večja, kot bi bila sicer.

Prve dni dojenja so bile za vas nedvomno težke, iz razloga, ki ga težko razberem (ni nujno, da je bila težava z mlekom, lahko, da je fantek prešibko sesal) in morda zdaj za vas niti ni tako pomemben. No, bolezen pa je najbrž tudi nekoliko vplivala.

Zelo dobro se trudita! Dojenje se včasih vzpostavlja malo dlje, lahko tudi nekaj tednov, prav nič niste izgubili. Vsekakor je zdaj najpomembneje dvoje:
1. DA PRISTAVLJATE DOJENČKA IN GA DOJITE ŠE NAPREJ POGOSTO, NA NJEGOVO POBUDO
- to je dobro za primerno tvorbo mleka
- to je normalno za novorojenčke
- to je seveda tudi utrujajoče, zato dobite čim več pomoči, morda več časa preživite med dojenjem kar v postalji oz. leže
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)
Toplo priporočam v branje članek Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643

2. DA SE PREPRIČATE, KAKO OTROK NAPREDUJE PO TEŽI, IN TEMU PRILAGAJATE DODATEK OD TEDAJ DALJE
- če je napredovanje zadovoljivo in povsem vredu, lahko postopno zmanjšujete dodatek
- spremljajte znake, po katerih boste vedeli, da otrok dobi dovolj mleka
Ker so znaki zelo pomembni za doječe matere, vam jih kar navajam. Morda mi lahko ob prvem naslednjem tehtanju sporočite, kako vam gre, pa skupaj poskusiva najti kakšne konkretne predloge. Kako vemo, da dojenček dobi dovolj materinega mleka:
- štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
- štejemo POKAKANE plenice (prve 3-4 dni mekonij, nato najmanj 2 na dan, po 6. tednu tudi na nekaj dni, a takrat mora biti blato obilno)
- otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g na teden in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih; če lepo napreduje ob manjšem številu podojev in si večji razmak postavi sam, je to zanj vredu
- dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
- dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

Jok otroka ne sodi med znake, po katerih ugotavljamo, kako dobro gre dojenje in ali je otrok sit/lačen!

"Fantek je priden in lepo vleče, vendar premalo priteče. Se dojiva celo uro, tudi do dve, vendar je potem mir samo 15 min, včasih do pol ure, potem pa spet jok."
*** Priporočam vam, da pokličete še po telefonu in se točno pogovorite, kako je videti vajin podoj. Veliko vam svetovalka lahko pomaga na ta način. Po internetu bova dolgi in teže je za obe. Vsekakor menjajte strani, ko se požiranje upočasni. Morda je vse vredu, pa fantek na dojki veliko drema? Morda potrebuje dojenje kot telesni stik z vami, morda se tako tolaži, umirja - mnogo novorojenčkov je takih, da se zbudijo in jokajo takoj, ko jih odložimo. To je ne le naravno, ampak pri otroku, ki je imel morda po porodu kakšne težave, tudi pričakovano. Nekateri več tednov tako rekoč ne zapustijo naročja. Takoj jokajo.

Večeri so naporni, to vemo, dojenčki so nemirni, težko se potolažijo. Ravno sem eni mamici pripela tole - spet bom rekla isto, ni nujno, da je težava v mleku... Dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje – večerni »blues«:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)

Če otrok nemirno in hlastno išče dojko, je lahko lačen, enako verjetno pa je tudi, da ga kaj boli, ima prebavne težave, potrebuje umirjanje in telesno bližino ali tolažbo. Pristavimo ga, a ne skrbimo za mleko. Menjajmo strani, ponujajmo dojki izmenično.

Če redno dodajate, potem je sicer možno, da tvorba mleka pri vas ni čisto v skladu s potrebami dojenčka, temveč še malo nižja. Ker ne veva, kako točno napreduje, težko rečem, ali to drži. Če bi videli, da je napredoval zelo vredu, nadpovprečno, potem bi lahko sklepali, da dodatka ne rabi. A dokler tega ne veste, je bolje dobro preveriti vse znake in nato odločiti se, kako zmanjševati dodatek.

Nekateri dojenčki po težje prebavljivem prilagojenem mleku res dlje časa spijo. Materino mleko je hitreje prebavljivo. To, koliko otrok spi ali da se zbuja, prav tako ne sodi med znake, kot vidite zgoraj. Za novorojenčke ni običajno, da spijo dolge ure brez prekinitev. Za nas starše je to seveda v napornih prvih tednih zelo vredu, da se lahko nekoliko oddahnemo. Če to potrebujemo in če steklenička pričara nekaj spanca, je tudi to lahko tisto, kar družina tedaj potrebuje.

Tvorba mleka se vzpostavlja od 4-6 tednov. Primerna količina je odvisna največ od tega, da otrok pogosto in aktivno sesa (če ob tem napreduje zadovoljivo, potem je količina mleka primerna, ne glede na spanje, jok, nemir otroka). Pitje je pomembno, seveda, vendar pretiravanje nikakor ni potrebno ali koristno, mleka zaradi dodatnega litra vode ne bo nič več. Pomembno je tudi, da je mamica čim bolj sproščena in umirjena, kolikor se pač v tednih po porodu to da. Z iztiskanjem lahko dodatno stimulirate dojki, najbolje večkrat, pa lahko krajši čas. Če pa je otrok pogosto na dojki in dobro sesa (ni zaspan, da ga ne bi mogli prepričati k dojenju in sesanju), potem pa je veliko bolje, da ga pristavljate, kot pa da se matrate še s črpalko. Tako ali tako ob nenehnem dojenju nimate verjetno časa in volje še za črpanje, ki je običajno dosti manj učinkovita spodbuda za dojke kot podoji.

V pomoč vam predlagam še...
Kako ohraniti in povečati zalogo mleka: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981578
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977902 (kako deluje zakon PP)
Dojenček napreduje (pre)počasi / na spodnji meji / laktacija ne steče:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4137604 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4365715 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980675 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4481725 (2t-3m, carski rez)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979095 (1m, bolezen, dodajanje)

Dodatka 3*70ml res nimate veliko. Ali ponoči najprej ponudite dojenje in po tem ponudite najprej eno dojko in nato še drugo? (lahko vsako dvakrat po npr. vsaj 10-15min). Ko vidite, da upočasni in začne počivati ter komaj kaj požira, je pravi čas za premik na drugo dojko. Vmes lahko podrete kupček, boste videli, kaj bo bolje.

Vaš dojenček po podoju večinoma drema, ne spi trdno. Trdnega spanca je pri novorojenčkih malo in le tedaj jih večinoma lahko mirno odložimo. Nekateri se takoj zdramijo, ker ne slišijo več bitja srca, ne čutijo objema, zaznajo samoto in - alarm. Potrebujejo mamico, potrebujejo telesni stik, to nima nujno opraviti z lakoto. Seveda pa je dojenje tedaj vredu, če pomiri otroka. Več o tovrstnih vzorcih spanja in odzivanja dojenčkov pa smo pisali v članku Spanje dojenčkov in malčkov: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

Pazite, da je dobro pristavljen, sesa in požira, če bolečina popusti in se bradavica celi, je pristavljanje verjetno čisto vredu.

Je imel vaš dojenček iritabilni sindrom črevesja? Ste vi dobili kakšno dieto? Včasih se novorojenčki z občutljivejšimi prebavili že zelo kmalu začno slabo odzivati (z jokom, nemirom...) na kravje mleko v materini prehrani kot najpogostejši alergen.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Jaka08

Pozdravljeni!
Mi je uspelo dobiti vago, tako da zdaj vem pri čem smo. Prvih 20 minut popije 40, drugih 20 min pasamo 10 ali 20.To je verjetno premalo za obrok? Se pa fojima zdaj na 2 uri, ali pa uro in pol, proti večeru pogosteje. Potem si pa še poskušam izčrpat, vendar gre komaj 10 do 20.
To je verjetno premalo za obrok? Koliko naj bi pojedel? Menjam dojke, pridno podiramo kupčke, vendar kar nekaj bruhne po cca 20 minutah. A je to normalno?
Naš dojenček je ni imel iritabilni sindrom črevesja, ampak so odkrili neke tresljaje in krče, ki pa jih kasneje ni bilo več.
Ponoči vedno najprej dojim, potem pa še dodam.
Je pa tehtal 3760g na njegov 25. dan.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, Jaka08!

Greva najprej na težo. V 25d je pridobil od najnižje teže (tako vedno merimo) dobrih 700g, kar je odlično, pravzaprav nekiko več od povprečja in bistveno nad spodnjo mejo 450g v prvem mesecu. Fantek je dobro hranjen, menim, da bi lahko - morda počasi, tako da se boste vi počutili prepričani, da je vse ok - zmanjševali dodajanje in ga tedaj večkrat podojili, umirjali in spet podojili, seveda, če bo tudi fantek pripravljen na izboljšati dojenje in biti večkrat na dojki. Malo je odstavljanje od stekleničk odvisno od mamice, malo od otročka. Za napotke lahko pogledate tudi semle.
Težki začetki – zgodbe mamic:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981780 (1m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4582653 (14d)
Sesalna zmeda: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=579&t=579
Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986820 (dopisovanje, podrobni napotki)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1515&t=1515 (zgodba)
Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248

Pri podoju ste namerili 50-60ml mleka v 40 minutah. Ja, deček je očitno bolj počasen, ampak je še majhen in je to normalno. Ne smeva zanemariti tudi njegovega napornega začetka, bolezni,... Če otroka dojimo 10-12-krat po 50-60ml, je to enako, kot če se morda aktivnejši, močnejši dojenječ podoji manjkrat, zato vam priporočam, da si ne postavljate nobenih urnikov ali rednih razmakov, ampak:
- ko je buden oz. so priložnosti, ga podojite, lahko tudi na pol ure do uro
- ko ima daljšo pavzo, zaspi čez dan, naj spi, vendar ne dlje kot 3h
- dojite tudi, ko je siten, nemiren, ko ga uspavate, takoj ko se zbuja in je še mehak
- podaljšate čas aktivnih podojev; podirajte kupčke, menjajte stran, ko vidite, da začenja na dojki izrazito počivati ali dremati (nekaj malega počivanja je normalno, saj mleko teče kot v valu, prve minute najbolj intenzivno, nato pa ves čas po manj intenzivno, do naslednjega izcejanja, ki lahko pride kmalu, običajno pa po kratkih pavzah, poročajo mamice)

Dojenja ne smemo obravnavati kot obrokov. Dojenček, ki je šibjejši, rabi ravno to - da se kar naprej dohranjuje. Ne zmore veliko naenkrat, a če ima možnost sesati zelo pogosto, bo prve tedne ravno tako lahko napredoval ob dojenju dobro. Težje je, ko trenutkov za take dodatne podoje ni, ko otrok npr. zelo veliko spi. Torej, menim, da 50-60ml na podoj ni premalo za manj kot mesec starega otroka! Bolj je verjetno, da ima premalo takih podojev oz. jih ne zmore, prespi,...

Dodatek dodajte toliko, da bo napredoval dobro, opučajte pa ga počasi in tako, da boste videli še vedno vredu pokakane/polulane pleničke in ko boste imeli občutek, da se večkrat in bolj aktivno podoji. tehtnica vam je tud lahko malo v pomoč tudi ob podojih, čeprav bi vam priporočila, da naj bo tisto zares merodajno tehtanje raje na nekaj dni oz. na en teden, saj veste VSAJ 110-115g na teden!

Lahko izčrpavate, tudi 10-20ml je ok za spodbujanje stimulacije. To JE dodaten signal vaši dojki, da otrok rabi več!!! Ne črpajte, če to traja zelo dolgo ali če vas utruja, frustrira,... Raje večkrat na kratko poodjite, četudi bo podoj samo 10minuten. Vedno ponudite obe dojki ali vsako dvakrat, če to deluje, da otrok aktivneje sesa.

Merice o potrebah dojenčkov v ml najdete na forumu Pediatrija. Sama jih žal ne hranim in nikoli ne vem natančno. Nekako pa drži, da so otrokove potrebe precej individualne in da doječe mamice bolje vidimo po znakih, ali ima otrok dovolj mleka, ne po popitih mililitrih. Lahko pao pokukate še na Pediatrijo, vse podatke združite in si hkrati z znaki, torej številom, podojev, videzom otroka, pleničkami, skupnim napredovanjem na teži, ustvarite najboljšo sliko, kako vam gre. Menim, da vam gre kljub težkim začetkom odlično in je fantek dobro hranjen! Zdaj se lahko morda malo sprostite in poskusite preiti na več dojenja in manj dodajanja.

Vaš fantek očitno tudi poliva. To je za mnoge dojenčke povsem normalno in večina vredu napreduje, tudi če polivajo pogosto. Preberite, kaj lahko ukrenete, da bo morda malo lažje za vse.
Otrok bruha, poliva (GER), zaletavanje, hlastno sesanje:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=3468&t=3468 (2m, lepo pridobiva)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=739&t=739 (5t, diagnoza reflux)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1646&t=1646 (6t, zaletavček)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982155 (se dojen otrok lahko prenajeda?)

Aha, super, da so tresljaji preteklost! Verjetno ste si oddahnili. Konec koncev, zdravje je najpomembnejše.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825