Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Jok po hranjenju

Default avatar

liza82

Lepo pozdravljeni!
Tudi sama sem novopečena mamica in se srečujem z marsikatero težavo. Doma imam 14 dni starega sinka. V porodnišnici je kar nekaj izgubil na teži, končno smo ugotovili, da zaradi pomanjkanja mojega mleka, tako da je že v porodnišnici dobival dodatek, saj je pri meni uspel popiti le 20, največ 30 ml. Tudi sedaj ko smo doma že dober teden ni mleka nič več. Zjutraj mogoče še dobi pri meni 50, 60 ml, čez dan pa le 30, največ 40 ml, kar je seveda premalo za en obrok. Patronažna je namreč rekla, da mora na obrok popiti 60 ml, ker drugače ne bo pridobival na teži. Tako, da mu zraven še dodajam. Seveda ga tudi pred vsakim obrokom tehtam, da vem koliko popije pri meni.
Problem pa je, ker je po vsakem obroku strašen jok. Prav kriči in čisto nobena stvar ga ne potolaži. Zvija se nazaj in prav sliši se kako mu po želodčku ropota. So to krči? Ali je mogoče še lačen? Rekli so mi, da naj tako majhen otrok ne bi pojedel več kot 60 ml naenkrat in tega se seveda držim.

Tudi dojenje nama ne uspeva najbolje. Nekaj časa vleče lepo in požira, potem pa začne kar odpirati usta in se izmikati. Potem povleče mogoče še dvakrat in se začne jeziti. Predvidevam, da zato, ker mi je zmanjkalo mleka in mu nič več ne teče. Parkrat potem zamenjava dojki, ampak se le jezi in vpije.

Redi se drugače v redu, čeprav se je prejšnji teden v enem dnevu zredil 110 g, sedaj pa že tri dni več ali manj stoji na teži. Je to v redu?

Kaj bi lahko bilo narobe, da po hranjenju tako joka? Tudi nošenje in tolaženje ne pomaga? Ko se dojiva, mi tudi iz nasprotne dojke teče veliko mleka, ki ga "lovim" v flaško (nabere se tudi 30 ml) in tega mu potem dam, saj vem da je materino mleko najboljše. Je to narobe? Ko se podojiva si tudi poskusim še kaj izčrpati, ampak mi ponavadi ne priteče čisto nič več.

Res sem že čisto izčrpana in na koncu z močmi, ker tako jočemo. Vem, da bo minilo, ampak zanima me vzrok tega joka in kako bi mu lahko pomagala, saj ga prav težko gledam, ko tako joka.

Zanimivo je mogoče tudi to, da ponoči spimo kot top. Zadnje hranjenje imamo okrog desetih in potem spi vse tja do šeste ure. Je to v redu?
Čez dan ko končno zaspi, ga moram za hranjenje zbuditi, saj bi drugače spal tudi 4 ure ali več.

Verjamem, da je vse skupaj zelo zmedeno napisano, ampak upam, da mi boste znali pomagati s kakšnim nasvetom.

Lep pozdrav
Default avatar

LLLMojca

liza82, lepo pozdravljeni!

Čisto vredu ste napisali, vse razumem, zame je zelo pomembno, da izvem tudi kaj o vaših občutkih, mnenjih, pomislekih, ne samo tri številke, če je situacija tako naporna in kompleksna.

Vaš fantek je star 14d. Pravite, da je v porodnišnici izgubljal in uspeval popiti le po 20-30ml. Zaradi vašega mleka? Hm. To pa ni nujno. Ali bi bilo možno, dda dojenček veliko spi, je utrujen od poroda, je bil morda kaj zlateničen, omotičen, ste dobili sredstva proti bolečinam? Kadar je porod za otroka napornejši, pogosto vidimo prav tako situacijo - šibko sesanje. Ni težava v tem, da vi nimate dovolj mleka. Težava je, da otrok ne zmore bolje sesati. Zelo mi bo v pomoč, če mi boste napisali, kako je potekal porod.

Dodajanje oz. dohranjevanje je v taki situaciji seveda zelo pomembno, da se otrok okrepi. Še nekrat poudarjam, da za dodajanje ni kriva mamica, temveč otrok, ki se ne doji dovolj aktivno, ker dobrega dojenja morda še ne zmore. Ko dojenje izboljšamo, lahko dohranjevanje postopno ukinemo. To lahko traja nekaj dni ali več tednov.

Če prav razumem, tehtate pred in po podoju, natehtate pa med 30 in 60ml na podoj. Da bi moral popiti 60ml na podoj? No, s tem se pa ne morem strinjati. So dojenčki, ki popijejo npr. 8 * 60 = 480ml, so dojenčki, ki popijejo 10 * 50ml ali 12 * 40ml, kar je približno isto, pa tudi taki, ki imajo 15 podojev ali ki se hočejo dojiti prve tedne kar naprej, tako da podojev sploh ne moremo šteti. Večina novorojenčnov se doji 10-12-krat, minimalno pa priporočamo 8 dobrih podojev vsaj 15-20minut na vsaki dojki, če je novorojenček bolj zaspan in počasen, pa so normalni in potrebni tudi daljši podoji. Torej kar pravila, mora popiti 60, jaz nikakor ne bi postavila. Vse je odvisno od situacije - vaše situacije.

Spanje celo noč in veliki razmaki med podoji čez dan - verjetno imate dokaj majhno število podojev? Če je tako, potem je problem tukaj, ne v tem, kar vam pokaže tehtnica. Priporočam vam, da fantka zbujate podnevi na 2h oz. tedaj, ko boste videli, da se premika, da ne spi globoko. Morda se vam bo hotel podojiti kdaj tudi v spanju. Priporočam vam, da uporabite naslednje tehnike spodbujanja.
Kako zbujamo dojenčka zaspančka:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=827&t=827 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979120 (9d)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=9 ... reply_3039 (3t, nastavek)

Samo tako bo tvorba mleka večja in samo tako, če bo več podojev in bo fantek večkrat in dlje časa AKTIVNO sesal, bo mleka hitro toliko, kot ga bo potreboval.

Pravite, da po podoju joka in se noče več prisesati? KOliko časa se doji? Morda je utrujen, dojenja ne zmore dobro in je še lačen, posebej, če je zelo dolgo spal. Z večkratnim dojenjem se boste taki hudi lakoto verjetno izognili. Ali joka tudi po tem, ko že dobi stekleničko? Poskušajte še menjati strani, to je dobro. Morda pa bi bilo treba podreti kupček in bi nato še hotel sesati. Malo ponositi, umiriti, pa spet poskusiti dojiti. Ali malo odviti, previti in še podojiti. Dojenčki v takih situacijah NE jokajo zato, ker je zmanjkalo mleka. Lahko se pa jezijo, ker ne teže dovolj hitro, posebej, če so šibki ali vajeni toka po steklenički. To bi lahko nakazovalo tudi sesalno zmedo. Z večkratnim ponujanjem podojev, tudi če bodo krajši, bi se tega izognili. Dojenček se mora najprej naučiti, da se bo znal dojiti na dojki. Bi mu lahko dodatek dodajali zato z brigo, kapalko, po žlički, da mu ne bo treba preskakovati z enega na drug način sesanja, ker je zanj to lahko precej frustrirajoče?

Koliko imate dodatka vsega skupaj v enem dnevu, liza? Ne vem, ali ga potrebuje ali ne. Potrebovala bi podatek še o njegovi porodni, najnižji in zadnji izmerjeni teži. 110g v enem dnevu? To je minimum na tedenski ravni! Ali ste tehtali v istem delu dneva, v enakih oblačilih in okoliščinah? Prosim res še za malo več podatkov, da bom lahko karkoli ocenila.

Jok bi lahko bil tudi posledica kolik, če ugotoviva, da dobro napreduje.

Mleko se izceja hkrati iz obeh dojk, ker je izcejalni reflesk sinhron, torej hkraten. Vredu je, če to nalovite in s tem dohranjujete. Črpanje je priučena veščine, da začnete dobro črpati, morate spet sprožiti tako izcejanje, potem bo morda šlo. Otrok to naredi hitro, mamice pa se kar mučimo. Tukaj je nekaj vaj/sličic, kako to naredimo.
Ročno iztiskanje mleka (slike):
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_1 ... IZTISKANJE

Ponoči vam priporočam, da ga poskusite podojiti vsaj enkrat, če podnevi ne morete zagotoviti dovolj podojev. Dobra novica je, da se ponoči dojenčki pogosto bolj mirno dojijo. Poskusite leže, da ne boste preveč utrujeni. Če se redko doji, potem v tej starosti res ni dobro, da spi vso noč. Če vam bo uspelo narediti kaj čez dan, torej da se bo dojil vsaj 8-krat in bodo pleničke vredu pokakane in polulane, teža ok, potem se ponoči spočijte tudi vi.

Še tole redno preverjajte!
Kako vemo, da dojenček dobi dovolj materinega mleka:
- štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
- štejemo POKAKANE plenice (prve 3-4 dni mekonij, nato najmanj 2 na dan, po 6. tednu tudi na nekaj dni, a takrat mora biti blato obilno)
- otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g na teden in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih; če lepo napreduje ob manjšem številu podojev in si večji razmak postavi sam, je to zanj vredu
- dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
- dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

liza82

Pozdravljeni!
Hvala za vašo pomoč. Naj vam odgovorim na vaša vprašanja.

Porod je bil res kar naporen, trajal je namreč kar 12 ur, od tega 5 ur od predrtja mehurja. Sredstev proti bolečinam nisem dobila, mogoče le tiste običajne. Verjamem, da je bil tudi otrok po takem porodu precej zmatran, saj sem tudi jaz rabila kar dva dni da sem prišla k sebi.
Bil je tudi malenkost zlateničen, vendar ne veliko. Dali pa so ga vseeno pod lučko. V porodnišnici je četrti dan tudi 24 ur prejemal infuzijo, da bi prišel k moči in začel bolje sesati.
Porodna teža je bila 3050 g, odpustna 2900 g, danes pa ima 3320 g. V porodnišnici sva bila šest dni.
Na vsaki strani se dojiva cca. 10 minut. Na začetku ko lepo teče zelo lepo požira, potem pa začne kar odpirati usta in se sploh noče več prisesati. Ampak vem, da je mleka še dovolj, saj kar teče iz dojke, on pa se kar upira. Kako naj ga pripravim, da bi dlje časa vlekel? Saj zamenjam dojko, ampak se situacija ponovi. Potem pa se nekaj časa krega, mogoče ga uspem pripraviti, da povleče še parkrat, potem pa začne kar vpiti in vsako poskušanje je zaman.
Potem pa kar vpije, ker je seveda še lačen in potem mu dam še po flaški (ali tisto kar naberem v stekleničko ali dodatek). Ko dobi flaško preneha jokati in popije v miru (dodatka je vedno največ 30 ml). Če potem še vedno tečnari, ga ponavadi še enkrat pristavim na dojko, kjer včasih še kaj povleče in potem zaspi, lahko pa se tudi kar trmari in noče vleči. Situacija ni niti dvakrat enaka, tako da delam vse bolj le po občutku.

Mojega mleka popije vsak dan le več, seveda zahvaljujoč tudi temu da ga lovim v flaško. Zjutraj ko je mleka več, ga iz samo ene dojke mimogrede med dojenjem natočim tudi 30 ml. Tako, da je v zadnjem dnevu popil vsega 440 ml, od tega 320 ml mojega mleka.

Jaz verjamem, da je mojega mleka skoraj zagotovo dovolj, le on je malo len in vleče le dokler lepo teče. Je pa kar utrujajoče tako dojenje saj mi ogromno energije pobere to, ko se z njim "kregam", da bi kaj več povlekel.

Danes sva se do sedaj dojila že 7x. Jeva vsaki dve uri, dve uri in pol. Dvakrat je dobil dodatek po 30 ml, saj kar ni nehal jokati, pri meni pa tudi ni hotel več vleči.
Probleme imava tudi s kupčki, včasih ga podre kar takoj, včasih pa kar ne in ne in ga potem v spanju zbudi, ker ga teži.

Res hočem čimdlje vztrajati z dojenjem, bi mu pa včasih najraje dala kar flaško, saj vem da je tako najhitreje mir in da je najhitreje sit.
Vem pa da bi s tem bilo mojega mleka še manj, tega pa seveda nočem.

Če boste rabili še kakršenkoli podatek vam ga z veseljem posredujem.

Lep pozdrav
Default avatar

liza82

Popoldne, ko je moj mali sinek spal, sem si končno vzela čas in prebrskala vaš forum. Koliko koristnih informacij sem izvedela.

Mislim, da sva midva imela težave tudi v pristavljanju. Sedaj sva pojedla, mali je skoraj celo uro navdušeno vlekel pri meni in pojedel celih 70 ml. Brez joka, brez upiranja. Ne bom se prezgodaj hvalila, ampak mislim da nama je uspelo.
Mleka je očitno dovolj in moram reči, da se je vztrajanje izplačalo. Bom videla kako bo pri naslednjem podoju in v naslednjih dneh. Upam, da tako kot sedaj. Prav uživala sem v dojenju, prvič po porodu.

Hvala za vaš forum in da sem ga odkrila. Z vašo pomočjo nama je uspelo.
Se že veselim naslednjega podoja.
Default avatar

LLLMojca

Liza82, super, da ste našli pomoč že v obstoječih odgovorih. Iščite še, ko bo čas, morda vam bo odleglo tudi zato, ker boste hitro videli, da imamo vse mamice na začetku skoraj enake težave, pomisleke in strahove.

Težav z vzpostavljanjem dojenja po napornejših porodih je, če bi takole na hitrico ocenila, celo največ. (Morda bi lahko iz vsega tega naredila celo že raziskavo!?).

Ja, če ste vi rabili nekaj dni, da ste si opomogli, in ste videli, da je tudi otrok utrujen, potem je zelo dobro, da ste mu pomagali, da se okrepi.

Od odpusta je napredoval kar za 420g! Ste vedeli, da je NAJMANJ 450g MINIMUM napredovanja na teži v prvem mesecu? Počasnejši dojenčki lahko porodno težo pridobijo malo kasneje, morda v dveh ali včasih treh tednih, če le napredujejo in polnijo pleničke in dajejo znake, da so budni, aktivni, imajo lepo napeto kožo in se zmorejo dojiti.

Res je, pristavljanje je zelo pomembno! Kar pogumno, vsak dan in vsak podoj sproti bodite na to zelo pozorni, olajšajte si tako, da sta oba dobro podprta, pravilno obrnjena, popravljajte mu ustnici navzven, če bo treba, vse to mu olajšuje dobro sesanje.

Tudi če boste dali stekleničko, je zelo vredu, da dodate malo in nato poskusite spet dojiti, če bo šlo. To je odlična taktika. Čim prej se bo dobro naučil dojenja, manj mu bo steklenička zanimiva. Seveda spremljajte znake vsak dan, ti so odličen pokazatelj, boljši kot samo tehtanje, ki je bolj merodajno šele na tedenski ravni.

Če ste zadnjič od 440ml dodali 80ml, to pomeni, da morate uvesti vsaj en do dva dobra podoja, pa boste polno dojili. Super, da napredujete v dodajanju podojev. Vsak teden bo vaš otrok malo krepkejši in malo bolj vešč sesanja na dojki in bo verjetno laže.

Res super, če ste pogruntali, od kod težave! Sporočite, kako vam bo šlo! Ne skrbite za mleko, otrok ga tvori več, ko več sesa. Vedno je tudi rezerva, čeprav je vi ne čutite.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825