Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Začarani krog

Default avatar

Missy

si ne morem kaj , da vam ne bi pisala se sama in vas prosim za pomoč, ker bi zelo rada da se dojenje vzpostavi.
Imam drugo punčko, ki je stara 14 dni in se trudiva vzpostaviti pravilno dojenje. Dojenje nama v porodnišnici ni steklo, ker nisem dobila mleka že v času bivanja tam, pristavljanje pa je bilo nerodno, saj mi miška spodnjo ustnico zateguje in mi ne zajame cele bradavice s kolobarjem, ampak samo bradavico. Ker je bilo dojenje boleče sem se odločila za silikonske nastavke, saj me je tako manj bolelo in še vedno sva na nastavkih. Sestra v porodnišnici nama je poizkušala pomagati, da bi mi jo pravilno nastavla pa je rekla, da punči je odpre dovolj ust, da bi lahko zajela vse skupaj+spodnjo ustnico zateguje.
Ko sva prišle domov, na meji z bilirubinom, torej zaspanček, sem dobila naval mleka. Dojile sva se eno uro, na dve uri, pristavljala sem samo eno dojko, kar sedaj vidim kot velik problem, saj sem naval mleka po dveh dneh izgubila in sedaj se mi zdi, da ravno lovim ponudbo, čeprav zvečer pa tudi to ne, in ko ji ponudim moje potem, ji moram še narediti nadomestek, ker ni potešena. Zdi se mi, da dojke niso pravilno stimulirane preko nastavkov in da se tvori manj mleka. Ampak kadarkoli sem poizkušala brez nastavkov je izgubila mala voljo in histerično čakala na nastavke. Kot da nima volje poizkusiti brez nastavkov ali jaz ne vztrajam dovolj dolgo?
Kaj naj še naredim oz. kaj se da še narediti, da ne bi popolnoma izgubila mleka.
S prvo hčerko je bilo dojenje lepo in polno in bi ga zelo rada vzpostavila tudi pri drugi punčki, le zmanjkalo mi je idej.

Prosim za pomoč!


Katja
Default avatar

LLLMojca

Katja, lep pozdrav!

Vaša 2t stara punčka, ki je vaš drugi otrok (v prvo ste lepo dojili), ima težave pri pristavljanju. Ah, kako je to za jezo, toliko že veste in znate, pa ne gre.

Katja, ali imate možnost, da bi še komu pokazali vajino pristavljanje? Iz katerega konca ste? Morda vas lahko usmerim. To bi bilo morda veliko laže in hitreje rešljivo!

Ali ste deklici poskušali ustnici, posebej spodnjo, tako, ko se prisesa s svojimi prsti nežno popraviti navzven? Kaj se zgodi, če ji greste s prstom v kotiček ustnic in potegnete navzgor proti očesu? Ali bradavica zleze kaj globlje na njen jeziček in dojenje kaj manj boli? Ponavadi tudi, če dojenček ne odpre dovolj, z nekaj ustreznimi "manevri" mamica morda lahko popravi pristavljanje.

Ali imate morda velike dojke? Ima deklica kratek jeziček, ki ne seže vsaj do spodnje ustnice? Ima morda priraščen jeziček (zelo kratko kožico pod jezičkom)? Preverite, prosim. Ali ima tudi, ko se ne doji, težave s spodnjo ustnico, ali samo med dojenjem?

Deklico lahko učite pravilnega sesanja z nekaj preizkušenimi vajami. Poskusite... Težave v prisesavanju dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4300143 (pravilno sesanje, vaje)

Za vsak slučaj, čeprav ste že vešči dojenja (kaj jo je vsak otrok tako drugačen sesalček!) še nekaj branja in video posnetki, če boste dobili kako idejo, kaj bi še lahko izboljšali.
Pravilno pristavljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983667 (daljše)
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html (angl.+fotke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983356 (video posnetki)

Naval mleka traja običajno krajši čas. Če pogosto dojimo, ga morda sploh ni! Temu ne pripisujte nobenega pomena. Dojite pogosto, ne glede na to, kaj se vam zdi, kako polne so dojke. Dojite tako, da bo deklica imela primerno število podojev, najmanj 8 (vsaj 15-20 minut na eni dojki naj bi tedaj aktivno sesala), še bolje pa 10-12 ali tudi več krajših. Mleko se tvori, sproti, ves čas, v notranjosti telesa. Ni nujno, da ga čutite, da je tam. Še celo več. Bolje ko sta dojki stimulirani (pogosto in učinkoviti podoji), mehkejši bosta, večja bo koncentracija hormona, ki mleko tvori hitreje in več. Če ste "izgubili" naval, je to normalno in zaželeno. S tako polnimi in trdimi dojkami je več težav kot pa prednosti.

Lahko napišete, kako deklica polni pleničke, koliko podojev imata čez dan, koliko časa se aktivno doji in kako se je gibala njena teža (porodna, najnižja, zadnja izmerjena).

Če deklica zvečer ni potešena, potem jo lahko dojite dlje, menjajte dojki, pristavite večkrat zapored, dokler ne bo zaspala. Brez podatkov o pleničkah in teži ne morem reči, ali trenutno potrebuje dodatek ali ne.

Možno bi bilo, kar pravite, da nastavek ovira stimulacijo dojk, a tudi to vam bom lahko potdila ali pa ne, če boste dopolnili s podatki.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Missy

Najlepša hvala Mojca za Tvoj čas. Vse sem prebrala ze takoj, ko si mi odgovorila, pa sem si vzela čas predno ti poročam, kako se je kaj spremenilo.

Dojiva se brez nastavkov, katere sem takoj zavrgla, ko sem prišla do spoznanja, da zavirajo nastanek mleka. Vsaj pri meni je bilo to še bolj vidno, ker sem ze tako bila na spodnji meji z mlekom. Bolj sem se posvetila pri pristavljanjanju in res, je bila tu glavni problčem. Se sedaj popravljam spodnjo ustnico in delam gib od ustk do očesca in res pomaga. HVALA ti!

Mala pa je sedaj nenasitna! :)

Tisočkrat hvala in vse lepo na tvoji poti.

Katja
Default avatar

LLLMojca

Katja, oooo, kako dobre novice - v dobrem tednu sta uspeli urediti tako pristavljanje kot dojenje brez nastavkov!

Ni za kaj in želim vama lepo dojenje še naprej.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825