Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje shranjevanje materinega mleka

shranjevanje materinega mleka

lep pozdrav

imam dvo mesečno pučnko,katero dojim. ker sva imeli na začetku malce težav pri dojenju, sem se odločila za izčrpavanje mleka in jo tako večinoma hranim po steklenički. zaradi izčrpavanja mleka pa se mi je količina tega tudi povečala…tako si lahko na tri od štiri ure izčrpam tudi do 200ml, kar nama zadošča za dva obroka…včasih ji mleko ponudim takoj imam pa ga tudi shranjenega v hladilniku…ker imam mleka na zalogi za 5 obrokov vnaprej, me zanima kako je s shranjevanjem materinega mleka?nekje sem zasledila da se materino mleko lahko tudi zamrzne?ali je mleko še zmeraj dovolj kvalitetno,če ga odmrzneš?ker pa je naša mala navihanka zelo občutljiva imamo tudi probleme s krči…vendar sem ugotovila če zelo pazim na hrano, da nimamo večjih težav.jaz pa sem prikrajšana a marsikatero dobroto:) ker pa imam toliko mleka se kdaj pregrešim in pojem kakšno mandarino,jabolko,solato in si nato po pou ure izčrpam mleko in to ponovim vsaj 2-3krat in nato mleko zavržem,ker se bojim da bi imela krče.zato me zanima po kolikem času zaužita hrana pride v materino mleko?ali mislite da je dovolj če mleko zavržem že ob prvem izčrpavanju?za vaš odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

maja

Maja, pozdravljeni!

Vaša deklica je stara 2m, hranite jo večinoma s svojim izčrpanim mlekom po stelenički. Dobro črpate in vam nekaj mleka ostaja.

V hladilniku (pri 4 stopinjah Celzija) imate lahko mleko največ pet dni. Mleko, ki ga zamrznemo, izgubi neka vitaminov, encimov in živih snovi, ki nizkih temperatur ne preživijo, večinoma pa se ohrani. Nekatere mamice opažajo, da se včasih rahlo spremeni okus mleka, ko ga odmrznemo.

Priporočam vam, da deklici sproti hranite s svežim mlekom, presežke pa lahko zamrznete. Podrobnosti tukaj – Shranjevanje materinega mleka: http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_12._SHRANJEVANJE_MATERINEGA
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=928&t=917 (dodatna vprašanja)

Vaša deklica ima težave s krči. Materina prehrana nanje vpliva običajno zelo malo, pomembnejši so drugi razlogi. Ste že brali ta članek? To o sadju so večinoma miti. Preberite, opazujte ponovno in ocenite, kako je pri vas, ali je res kriva mandarina, jabolko, ali morda tudi ne. Solata ni na nobenem seznamu prepovedane hrane za doječe matere, so pa prej kake težave z vinskim kisom, kisi za vlaganje,…

Kolike: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1510&t=1491
Prehrana doječe matere – članek:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=256064&t=255977
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4125970 (krajše o možni težavni hrani)
Mati ne upa jesti surove hrane:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4118089
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980724

O tej taktiki, da bi nekaj pojedli in nato mleko zavrgli, bi vam res težko kaj pametnega priporočila, ker dojenje ne deluje tako. Poglejte npr. kravje mleko, zaradi katerega ima največ dojenčkov kolike, razne alergojske reakcije in prebavne motnje – tega se ne da popiti skodelico, počakati npr. 8h, da se prebavi. Mleko vsebuje prek 20 potencialnih alergenov in telo se jih očisti šele po 2-3t prekinitvi uživanja. Priporočam vam, da izločite potencialno alergeno hrano ali poživila, ki jih najdete v priponkah.

Daleč za kravjim mlekom lahko težave povzročajo še drugi potencialni alergeni, kot so pšenica, koruza, svinjina, ribe, školjke arašidi, paradižnik, čebula, zelje, jagodičevje, oreški, močne začimbe, citrusi in čokolada. Pravim lahko, ni pa nujno. Mati, ki bo jedla zdravo hrano, ki jo ima rada, v zmernih količinah, si bo s tem pomagala k dobremu počutju in boljši tvorbi mleka. Kadar se pokažejo znaki alergij, naj mati izloči določeno živilo.

Zaužita prehrana preide v mleko takoj, ko se vsrka skozi črevesne resice v prebavila oz. preide v krvni obrok, kajti mleko se tvori iz krvi. Pri jabolku je to lahko 15 minut, pri jabolčnem soku pa tako rekoč takoj, v parih minutah.

Menim, da kolik ni mogoče preprečiti s taktiko izčrpavanja, takoj ko ste kaj pojedli, ker saj vidite, pri kravjem mleku bi morali zavreči mleko še več dni po zaužitju. Menim, da bo vaša deklica kmalu prerasla to naporno obdobje, da vi in vaše mleko nista kriva za kolike in da bo dovolj, če se izogibate potencialno najbolj alergenim živilom, pa raje kot izločite zelenjavo in sadje zmanjšate kravje mleko v vaši prehrani. Odločitev bo seveda vaša, Maja. Če ste trdno prepričani, da neko živilo dela težave, boste to vedeli bolje od mene, kajti vi ste vsak dan z vašo dojenčico, jo opazujete in umirjate. Branje sem vam pripela zato, da boste o vsem skupaj še enkrat razmislili, še s kakšnega drugega zornega kota.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovani,

zanima me, če lahko načrpano mleko z dojk vstavim v vzdrževalec temperature na 37C in ga tako ohranjam recimo 3 ure in dam nato otroku po flaški. Je mleko še dobro?

Hvala in lp,

Tanja

nova
Uredništvo priporoča

Tanja, poskusite. Priporočila o tem nimamo. Na skisanje deluje kar veliko dejavnikov, celo letni čas. Na sobni temperaturi bi moralo biti mleko vredu do 10h. Kaj pa, če bi ga pustili nekaj časa na sobni ali v hladilniku in zadnjo uro temperirali?

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

En odgovor iz “foha”. Kar nekaj bakterijskih kultur, pa kakšno kvasovko in podobne zadeve gojimo pri 37 st, da se čimprej namnoži. In verjemi mi, da v mediji, ki vsebuje vse za njihovo rast in delitev “rastejo kot gobe po dežju”.

Iz lastne izkušnje (črpanje, shranjevanje in segrevanje) ti povem, da traja segrevanje 150ml mleka iz hladilnika res zelo malo. Še največja kriza je ponoči, ko te otrok zbudi, ti pa moraš mleko še segret. V tem primeru ti jaz bolj predlagam, da imaš v zaprti sterilni steklenički (skupaj s cucljem) pripravljeno eno dozo, ki jo potem daš samo v grelec. Ponavadi je v grelcu res malo vode (sama sem imela Aventovega in njihove stekleničke. Ko pa uporabiš recimo tiste od TT-ja, pa so malo preširoke in moraš vzet iz grelca vmesni del, potem je vode nekaj več. Ampak potem je steklenička topla v času, ko malemu zamenjaš plenico. Po potrebi potem segreješ še dodatek, a ne več kot enkrat. Ker sem imela dovolj mleka, sem vse, kar je bilo enkrat segreto, zavrgla ali pa popila sama.

“Kar nekaj bakterijskih kultur, pa kakšno kvasovko in podobne zadeve gojimo pri 37 st, da se čimprej namnoži. In verjemi mi, da v mediji, ki vsebuje vse za njihovo rast in delitev “rastejo kot gobe po dežju”.”
***Topsy, se strinjam, hvala za dopolnitev. Pri surovem mleku to ni taka težava, ker se zgolj skisa – fermentira (če ni bilo kritično onesnaženo). Prilagojeno mleko se pokvari in otrok lahko zboli, tega nikakor ne smemo imeti na sobni temepraturi in v nobenem grelcu dlje časa.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni. Mene pa zanima, ce lahko mleko, ki je bilo 16 ur shranjeno v hladilniku na 6 °C, zamrznem in ga potem odtajam, ko ga bom potrebovala?
Hvala za odgovor. Lp

New Report

Close