Nosečnost in obporodno obdobje

pogosto dojenje

Default avatar

petrapetra

Pozdravljeni,

Naš fantek Jaka je danes star 15 dni. Kljub zelo majhnim prsim sem bila ves čas nosečnosti in ob rojstvu trdno odločena, da bom sinčka dojila in naredila vse, da mi bo to uspelo. In res je dojenje steklo ok. Tudi na teži je prvih 10 dni pridobival precej nadpovprečno. Zadnje tehtanje je bilo včeraj in tokrat je pridobil malce manj kot je povprečje - 40 g v treh dneh. Dojke so postale bolj mehke, nič več trde in kot večino mamic me je zaskrbelo, da mleka zmankuje. Hvala bogu, da sem se s prebiranjem vaših člankov lahko pomirila, sprejela to kot normalno in si povrnila samozavest. Še vedno si ponovno prebiram te stvari, kadar me napadejo kakšni strahovi in negotovost glede pomankanja mleka. Prvih 10 dni sva se dojila na 3 ali celo 4 ure, ponoči je spal v povprečju 3 ure na enkrat in tudi jaz sem se lahko spočila. Bila sem res zelo vesela, da "vse štima". Zdaj pa nastopi težava, ki si je ne znam razložiti. Zadnje tri dni pa je stvar popolnoma drugačna. Spi največ eno uro, morda uro in pol, potem se dojiva, od 45 minut ali kar celo uro. Sesa počasi, vmes počiva, velikokrat zaspi. Poskušam z zamenjavo dojke, včasih se potem spet prebudi in ponovno sesa, včasih ga druga dojka ne zanima.In tako mi ne preostane nič drugega kot da ga položim v posteljico. Pa se čez eno uro spet zbudi in se spet dojiva, spet skoraj celo uro. Malček bi samo sesal in sesal. Brez dojke ga ne morem uspavati. Menim, da imam mleka dovolj, saj tudi ko je dojka že mehka, še vedno priteče mleko, če dojko stisnem. Ali je to pravi pokazatelj za zadostno količino mleka? Ali ga morda vseeno primankuje? Skratka, ne znam si razložiti, zakaj taka nenadna sprememba v pogostnosti podojev. Ali je možno, da je zaradi preveč zaužite tekočine mleko manj kalorično in se malček ne more nasititi? Prosila bi vas za mnenje v tej situaciji. Na trenutke sem namreč popolnoma obupana, ne predstavljam si, da bi to trajalo v nedogled - zdi se mi, da se zadnje tri dni samo dojiva in da ne počnem popolnoma nič drugega. Ne morem se naspati, to me izčrpava in jemlje samozavest.

Hvala za vaš odgovor in se vnaprej opravičujem za precej dolgo sporočilo.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravleni, petrapetra in Jaka!

Nikar se ne opravičujte za dolžino. Ste si že pogledali kake moje odgovore? Uh, vedno poskušam biti čim bolj kratka, pa mi ne gre in ne gre...

Vaš Jaka ima 15d, dojenje je steklo (majhne prsi in težave z dojenjem so le mit, ne skrbite).

Kako to, da ste Jako tehtali v obdobju zadnjih treh dni? Je morda nedonošen, velik zaspanček, je imel zlatenico, sta imela težji porod?

MINIMUM (ne povprečje!) pridobivanja težej je v tem obdobju 110-115g na teden. Če je Jaka pridobil v treh dneh skupaj 40g in bo dobil v sedmih dneh v tem tempu npr. 90g, potem, prosim, čim prej pokličite eno do svetovalk za dojenje, da razvozlamo, v čem bi bila težava in kako dojenje še okrepiti. Brezplačna pomoč in podpora – telefonske številke svetovalk La Leche League: http://www.dojenje.net/pomoc.htm.

Predpostavila sem, da ste ga dobro stehtatli, brez pleničke, v istem delu dneva, da na tehtnici ni bil zelo nemiren. Ker tehtanje vsak dan ni zelo merodajno, razen če so vam seveda tako naročili, priporočam, da se zelo osredotočite na tedensko meritev. Dnevna nihanja so včasih kar velika.

Petrapetra, verjamem, da vam je ustrezalo dojenje na 3-4 ure, vendar tak razmak ni vedno pokazatelj, da je z dojenjem in otrokom vse vredu, včasih je, nasprotno, prav velik razmak lahko zaskrbljujoč. Dojenčkom prve dni, ko potrebujejo relativno malo mleka, morda še ustreza večji razmak, pa tudi počitka potrebujejo po porodu običajno še zelo veliko. A tak razmak je za dobro dojenega otročička vendarle zelo velik in ni veliko otrok, ki se tako dojijo. Ne preseneča nas, da dojenčki kaj kmalu, ko potrebujejo nekoliko več mleka, razmak bistveno zmanjšajo.

To je za zalogo materinega mleka bolje, za vas pa seveda bolj naporno. Zdaj ste ena od mamic, ki ves dan le previjajo in dojijo in nimajo časa za čisto nič drugega. Morda se oglasi še kaka mamica, ki je v podobni situaciji. Upam, da imate doma veliko podpore in pomoči. Če ni tako, se ne bojte prositi za pomoč!

Pravite da sesa tudi eno uro. Vmes počiva in dremlje. Dobro ravnate, da ga tedaj, ko po npr. 10-20 minutah sesanje upočasni in začne dremati, poskusite dojiti še na drugi strani. Priporočam vam, da vedno ponudite obe dojki, lahko pa tudi večkrat menjate stran. S tem boste obema dojkama omogočili več stimulacije, tvorilo se bo čedalje več mleka, otroka pa boste hkrati spodbujali in mogoče celo pospešili podoje.

Mnogi novorojenčki se dojijo počasi in vmes dremajo. Nemalokrat jih tudi ni mogoče zdramiti in spodbujati. Morda vseeno ne bodo dolgo spali. To ne pomeni, da jih je mamica prej neuspešno podojila - toliko so pač zmogli in potrebovali, zdaj pa želijo še. Želodčki so majhni in dojenčki tudi ne spijo samo zato, ker so se dobro nahranili, lahko se zbujajo tudi zaradi drugih razlogov in se želijo še dojiti. Dojenje ni samo hranjenje.

Brez dojke mamice ne moremo uspavati tudi mnogih večjih dojenčkov, ne skrbite, to je povsem normalno in najbolj naravno za novorojenčka.

Kadar dojko stisnemo pravilno, mleko vedno še priteče. Dojka nikoli ni povsem izpraznjena, mleko se tvori sproti in ves čas. To ni pokazatelj, koliko mleka ima mamica. Doječe mamice se ravnamo po znakih, po katerih vemo, da naš dojenček dobiva dovolj mleka. Tu so našteti, vi pa presodite, kaj pravijo za vašo situacijo:
- štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
- štejemo POKAKANE plenice (v prvih tednih najmanj 2 na dan, po 6. tednu lahko tudi na nekaj dni, toda takrat mora biti blato obilno)
- otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca naprej najmanj 80g na teden in od šestega meseca najmanj 50g na teden.
- dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih
- dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
- dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

Vaše mleko ni enkrat bolj, drugič manj kalorično, vedno je ravno pravšnje za Jako, kajti narava ga naredi po svojem načrtu, ne glede na to, kaj ste vi jedli in pili. Če ste pili preveč, tvegate, da boste iz svojega telesa izprali preveč vitaminov in mineralov, zato pijte toliko, kot ste žejni. če pozabljate, si pripravite kozarec. Količina in kakovost mleka ne bosta nič drugačni. Toplo priporočam, da preberete...
Kako deluje zakon ponudbe in povpraševanja:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977902
Kakovost materinega mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1985166

Če utegnete, vam priporočam še klik na te povezave:
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978489
O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1675&t=1675
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1725&t=1725

petrapetra, začetki so lahko res zelo težki, to sem tudi sama še kako okusila in vem, kako obupano se počutite in kako vas vsaka malenkost zaskrbi. Je Jaka vaš prvi otrok? Bi se lahko z njim vsaj za del dneva preselili kar v posteljo in dojili ter ležali, dremali? Bi lahko ponoči imeli Jako pri sebi, da vam ne bi bilo treba vstajati? Morate si nekako pomagati, najprej seveda tako, da boste prepričani, da ravnate vredu. Nato se tudi fizično čim bolj spočijte. Dobro jejte, hrano, ki vam bo dajala veliko vitaminov in energije. Počitek in sprošečnost sta za dobro dojenje pomembna. Vsak teden in vsak mesec, ki bo za vama, bo verjetno laže, kajti bolje boste poznali svojega fantka, Jaka pa bo tudi krepkejši. Skrbne mamice smo vedno malo v dvomih, samozavesti pa se ne pustite zbijati. Upam, da imate tudi dovolj podpore, ne le pomoči. Svetovalke za dojenje smo tudi za to, da mamice pojamrajo.

No, pa sem bila spet zelo kratka, upam, da ste se prebili do konca.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

petrapetra

Najprej naj se vam iz srca zahvalim za tako izčrpen odgovor in odgovorim na nekatera vaša vprašanja.

Jaka je moj prvi otrok, zato tudi vsa ta zaskrbljenost, zmedenost in negotovost. Tudi jaz sem prepričana, da nama bo sčasoma lažje. Sicer pa je porod potekal normalno, zlatenice ni imel, rojen pa je bil 9 dni po predvidenem datumu poroda. Že v trebušku je bil zelooooo živahen, še celo na dan poroda je veselo brcal in migal. Skratka nosečnost je potekala brez kakršnihkoli težav.

Znaki, ki kažejo, ali malček dobiva dovolj mleka, so po mojem mnenju izpolnjeni. Jaka previjam po vsakem podoju, edino enkrat ponoči previjanje preskočim (ker bi se sicer popolnoma prebudil in bi težko zaspal nazaj) in lahko rečem, da je skoraj vsaka plenička polulana, zagotovo so 4 na dan pokakane. Tudi s pristavljanjem nimam težav. Dodatni pokazatelj bo še tehtanje v torek, ko ponovno pride na obisk patronažna sestra. Tudi prejšnja tehtanja je opravila ona na svoji tehtnici, vsakič približno ob istem času, brez pleničke.

Kar se podpore doma tiče, lahko rečem, da je popolna. Če ne bi imela tako pomirjujočega partnerja, bi mi zagotovo ves čas tekle krokodilje solze in bi zagotovo že prijela za stekleničko in začela dodajat, vse v prepričanju, da je Jaka lačen. In ob tej misli se mi kar trga srce.

Malo prej sem ga podojila, izpraznil je obe dojki, res mislim, da ni več lačen. Zdaj se crklja pri partnerju, vendar še kar kaže, da bi sesal in sesal. Pa saj ne vem kaj naj naredim. Zdi se mi, da sem njegova duda, ki jo želi 24 ur na dan. Ampak fizično tega ne zmorem in potem mu vsaj za kratek čas ponudimo dudo, da sesa in sesa in sesa. Pa tudi z dudo potem ni več zadovoljen in zato mi ne preostane drugega, kot da se greva spet dojit oz. bolje rečeno crkljat. Naredi en požirek in potem počiva. Imam občutek, da čaka, da mleko priteče, saj sta dojki praktično prazni - od "pravega" podoja je namreč minilo le pol ure. In tako se lahko crkljava uro, dve.

Vem, da bomo zmogli, kaj pa nam preostane drugega :-), saj je Jaka zdaj edini gospodar v hiši.

100 krat hvala za vse. V kolikor pa Jakova teža ne bo ustrezno napredovala, pa se bom po telefonu obrnila na vas.

Petra
Default avatar

LLLMojca

Petra,

mamice smo pri prem otroku skoraj vse zeloooo negotove, včasih se skoraj bojimo, kaj bo dojenček od nas zahteval naslednji trenutek, ne vemo, ali bo zadovoljen, strah nas je njegovega joka, včasih se bojimo, da se bo prekmalu zbudil in da bo to odslikavalo našo pomanjkljivo skrb zanj... Vse to, kar občutimo, je normalno, če nekako le zmoremo prebiti dan, če imamo okoli sebe pozitivne ljudi, pomoč in podpro. Kadar je stres prevelik, strahovi premočni, pa nam lahko koristi tudi pogovor z izkušeno mamico, ki je dobro dojila svoje otroke in vas bo razumela, obisk skupine za pomoč in podporo pri dojenju, kjer vidimo, da imajo druge mamice zelo podbne težave in da nismo same, morda pa tudi pogovor na forum Obporodne stiske. Ste vedeli, da ima kar 70 odstotkov mamic zelo intenzivne občutke in strahove, ki bi jih prve tedne po porodu lahko označili kot poporodno depresijo? Pri nekaterih mamicah je to zelo izrazito opazno in diagnoza ni vprašljiva, večino pa nas je le ta ogroma sprememba v življenju vsaj oplazila in iztirila (tudi mene, zato dobro vem, kako zdravilen je lahko pogovor z ljudmi, ki vas razumejo in vaših dvomov in strahov ne jemljejo kot nekaj čudnega in nepotrebnega).

Petra, vsi znaki so vredu, zato se zagotovo lahko samozavestna mamica še naprej. Priporočam vam, da o dojenju čim več berete, kajti tako boste našli dodatne informacije, ki bodo potrjevale, da je vednje novorojenčka lahko zelo različno in tudi zelo naporno, pa je z dojenjem, če so vsi znaki vredu, vseeno vse vredu.

Zelo dobro, da je Jaka živahen. Tudi kakanje 4-krat na dan je super. Dojenčki, ki imajo pri dojenju težave in mleka ne dobivajo dovolj, so običajno zelo zaspani, letargični, šibko sesajo, malo lulajo in kakajo,... Tu mamice potrebujejo najprej pomoč, ali se da dojenje okrepiti, če ne gre, če otrok ne zmore ali ne zna aktivno sesati, pa seveda tudi dodatek.

Pri dojenčkih, kjer so znaki vredu, dodatek ZAGOTOVO ni potreben. Seveda pa vemo, da mamice v kriznih situacijah odrešitev iščejo vseeno tudi v stekleničkah z dodatkom, ker drugega načina ne najdejo. Težava je, da se za količino mleka, ki ga otrok popije po steklenički, tvori manj mleka pri materi. In da lahko nastane sesalna zmeda.

Sporočite, kaj bo natehtala patronažna sestra!

Še posebej je pa krasno, da imate mirnega partnerja, ki vam stoji ob strani! To je ogromno vredno. Dajte mu prebrat kak članek, ki sem vam ga pripela, če za dojenje seveda kaže torvrstno zanimanje (nekateri očki si to želijo, vse preberejo, drugi pa brati nočejo veliko, a so vseeno zelo ljubeči, mirni in mamice podpirajo). Očki, ki radi berejo in se o dojenju izobražujejo (tako se na svoj način vključijo), so neizmerno v pomoč, ker mamici tedaj, ko je hudo, postrežejo še s ta pravo informacijo in ji zelo pomagajo pri ugotavljanju, ali je z otročkom vse vredu.

Fino, da je dobro izpraznil obe dojki. Če pa bi še želel sesati, ni razloga, da mu ne bi ponudili dojenja še naprej. Občutek praznih dojk ne pomeni, da mleka ni. Mleko se tvori ves čas in sproti nastaja. Mamica ima lahko več zaporednih izcejalnih efleksov in večina dojenčkov rada sesa ter počaka na naslednjega. To jih ne moti. Ni treba čakati, da se dokja napolni! Ta nasvet je posebej napačen. Dojke niso posodice, kamor se mora mleko nateči. Tudi 5, 10, 15 minut po podoju lahko otroka pristavimo, morda malo počakamo in mleko bo spet na novo navrelo. Tedaj bo dojenček dobil še več zadnjega, bolj kaloričnega mleka. Ob tem lahko tudi večkrat menjamo obe dojki. Koliko dojenja bo želel, najbolje določa otrok sam. Če mleka ne čutite, nič ne skrbite, Petra, tedaj je hormon prolaktin ravno v najvišjih koncentracijah in pospešeno tvori mleko za Vašega dojenčka. Ko so dojke napete, je prav obratno. Telo dobiva signale, da je nekaj mleka morda že odveč in tvorbo upočasni.

Nekateri dojenčki imajo res zelo močan sesalni refleks in izjemno močno potrebo po dojenju, posebej v nekaterih delih dneva. Nekatere mamice poročajo, da so v tem času dojile samo enkrat na dan - cel dan! Tukaj je nekaj takih zgodb.
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979293 (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980483 (mama duda)

Vzemite dojenje kot počitek tudi za vas. Namestite se udobno, na kavč, morda kar lezite, če gre (če ne, se poskusite naučiti čim prej dojiti tudi leže), podprite dojenčka, da vam kam ne pade, pa morda še sebe in malo zaprite oči. Mnoge mamice med dojenjem dremajo skupaj z otrokom.

Ja, duda je pogosto nezaželen nadomestek. Prve tedne je morda to slaba stran, saj otroka ne morete umiti, obleči brez joka, ne veste, kaj bi, ko joka sredi trgovine ali v avtu, ni drugega kot brž domov ali v miren kotiček ali na klopco, kjer ga bo mogoče diskretno potolažiti. A vse to se kmalu obrestuje, saj starejšega dojenčka ali malčka od dude ni treba odvajati, ni hudega, če jo pozabite, ipd.. Duda – za in proti:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979809

Morda je Vaš Jaka tudi zelo tople in čustven otroka, potrebuje veliko telesnega stika, cartanja, kar vam bo nekoč še všeč in vama bo znal pokazati tudi drugače. ZDaj bi morda rad poslušal to, kar je poslušal ves čas v maternici, sam in v tišini, brez bitja vašega srca in šumov črevesja, noče biti. Mnoge mamice si v takih situacijah omislijo slinge in rute za nošenje. Da imajo vsaj malo proste roke. Nekatere spijo tako, da otroka ne odložijo (ker se takoj prebudi), temveč ga podojijo, podrejo kupček in nato ležejo, zadelajo z odejo, da otrok ne pade s trebuha in tako skupaj zaspij.

Seveda boste zmogli!

Vem, da bomo zmogli, kaj pa nam preostane drugega :-), saj je Jaka zdaj edini gospodar v hiši.

100 krat hvala za vse. V kolikor pa Jakova teža ne bo ustrezno napredovala, pa se bom po telefonu obrnila na vas.

Petra
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

petrapetra

Pozdravljeni še enkrat.

Najprej naj se vam še enkrat zahvalim za vse, za vaše pomirjujoče besede. Vaše delo je res zlata vredno.

Malo prej smo imeli na obisku patronažno sestro, stehtali smo Jako in težak je 4020g. Od prejšnjega torka do danes je pridobil 260g. Glede na minimum, ki ste ga navedli, se mi zdi to več kot ok. Kaj menite vi?

Pa tudi sicer je minil včerajšnji dan in današnja noč popolnoma drugače kot prejšnje dni. Lepo se hraniva na 2-3 ure, malo se pockrljava in potem brez težav zaspi, čisto pomirjen. Nič več dojenja 1x na dan - cel dan (kot prejšnje dni). Tako da je za zdaj vse super. Pa kljub temu, da je malo prehlajen, ima zamašen nosek in bi že zaradi tega lahko potreboval več crkljanja, tolažbe in sesanja.

Zaenkrat toliko, če bodo še kakšne težave, pa se spet obrnem na vas.

Pozdravček.

Petra
Default avatar

LLLMojca

Petra,

Jakov napredek 240g v tednu dni je zelo vredu in kaže, da vajino dojenje dobro teže!

Zelo sem vesela za vaju, da sta mirna in da se je dojenje 1-krat na dan vsaj za zdaj uneslo. Vse dobro vam želim!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

petrapetra

Ponovno se obračam na vas s prošnjo za pojasnilo.

Glede na to, da ima naš Jaka izgleda zelo močan sesalni refleks in da bi kar naprej sesal (spet mama duda), mi je kolegica svetovala, da mu, ko se prebudi, ne ponudim takoj dojke, ampak mu najprej ponudim dudo. Na tak način naj bi namreč ugotovila ali je lačen, ali pa se je zbudil zaradi kakšnega drugega razloga. Če naj bi bil lačen, z dudo ne bi bil zadovoljen. To je poskusila kolegica po nasvetu patronažne sestre pri njenem sinu in je svetovala tudi meni. Ne vem, če sem ravnala prav, ampak poskusila sem to storiti. In dejansko je dudo sprejel in jo kar dolgo sesal. In v tem času sem uspela tudi sama malo zaspati in se malo spočiti. Tudi sama menim, da če bi bil lačen, z dudo ne bi bil zadovoljen in bi jo zavračal. Menite, da sem ravnala narobe? Vem za vaše restriktivno stališče glede dude, ampak v tej situaciji si mi to ne zdi napačna rešitev.

Druga stvar je, da sploh ne uspemo več podreti kupčka. Ko ga dam na ramo, prične dvigovati glavico navzgor in nazaj in s kupčkom ni nič. Prav tako se je nekajkrat zgodilo, da se je pri dojenju začel trgati oz. puliti z dojke, in jo naslednji trenutek potem spet panično iskati. Takrat ga moram odstaviti, saj je to vlečenje za bradavico kar boleče, pomiriti in potem lahko spet nadaljujeva. Prebrala sem, da bi lahko šlo za ekstenzijski učinek, začeli smo paziti na to, kako ga nosimo in pestujemo. Res smo delali nekaj napak glede nošenja. Upam, da bo pomagalo.

Zadnje dva dni opažam še, da je pričel polivati. Ali bi bil lahko razlog preveč dojenja in zato preveč popitega mleka? Včasih se res čudim, kam spravi vso to količino. Sprešujem se ali bi bilo po pol ure dojenja bolje dojenje prekiniti in mu potešiti sesalni refleks z dudo - tako si namreč ne bi prenapolnil želodčka in ne bi polival.

Sem danes izračunala, da je od odpusta iz porodnišnice 25.9. (3370g) do včeraj (4020g) , torej v 16 dneh na teži pridobil 650g. Ali ni to preveč?

Hvala za odgovor.

Petra
Default avatar

LLLMojca

Petra,

izkušnja vaše prijateljice bo morda delovala tudi pri vas ali pa morda ne. Če ste, ko vam je pripovedovala, pomislili, da bi bila to rešitev, seveda lahko poskusite.

Pri LLL smo do uporabe dude zelo previdni zato, ker je dokazano, da pri mnogih dojenčkih v prvih 6t povzroča sesalno zmedo. Ne pri vseh. A ker žal ne moremo vedeti, ali bo duda vplivala in zmedla otroka, jo prvih 6t ne priporočamo. Po tem obdobju dojenčki običajno znajo in zmorejo dobro sesati in jih duda zelo redko ne zmede oziroma se vpleta v dojenje, čeprav se to lahko tudi kasneje še dogaja.

Osebno poznam svetovalko za dojenje, ki pri svojem četrtem otroku sploh ni mogla brez uporabe dude. So dojenčki, kjer je to lahko rešitev in kjer dojenje kljub temu čisto vredu teče. So dojenčki, kjer je v kriznih situacijah, posebej prve tri mesece duda zelo koristen pripomoček. Brez skrbi, nobeno stališče LLL ni restriktivno, vsa so prožna, kajti vedno podajamo informacije, odločitev pa naj bo taka, da boste z njo zadovoljni vi, ne svetovalka LLL, vaša mama, tašča, prijatelji in drugi! Če ugotovite, da je glede dude pri vas več plusov, potem ste najbrž že sprejeli odločitev. Če se bo izkazala za slabšo, kot je bilo videti sprva, pa jo boste lahko vedno spremenili.

Nasvet vaše prijateljice deluje, če smo prepričani in pozorni:
- da naš otroček glasno in jasno sporoča svojo lakoto; nekateri novorojenčki se zadovoljijo z dudo, ne jokajo, ne kažejo, da so lačni in slabo napredujejo
- da bo naš dojenček ob uporabi dude še naprej aktivno in dovolj pogosto sesal; nekateri dojenčki zadovoljijo večji del sesalne potrebe na dudi in se nenadoma začno redeje in zelo kratek čas dojiti
- da bo naš dojenček kljub sesanju dude na dojki enako dobro pristavljen in bo imel pravilno tehniko sesanja; sprememba tehnike lahko povzroči poškodbe bradavic in slabše dojenje

Ko te težave izločimo in če so vsi znaki, po katerih vemo, da otrok dobiva dovolj mleka, b. p., potem duda dojenja ne ovira.

Če vam duda občasno pomaga, če se lahko malo sprostite in spočijete, potem ste tudi zaradi dude bolj zadovoljna, bolj umirjena, sproščena mamica, to pa ne nazadnje pozitivno vpliva na dojenje!

Kupček dojenčki včasih podrejo, včasih tudi ne. Nekateri pa bi ga res morali, pa ga ne morejo, jokajo in se krivijo, dvigujejo... Če zaspi brez kupčka, predlagamo polaganje na levi bok. Nekaj odgovorov tudi tukaj. Podiranje kupčka:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1021&t=1021
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979390
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980795

O ekstenzijskem vzorcu ste že prebrali in že pazite na nošenje. Otroka lahko tudi masiramo, božamo, ga umirjamo s telesnim stikom, radi imajo čim več gole kože. Včasih se hitro umirijo v topli vodi.

Polivanje, krči, nenehno dojenje, nenehno iskanje bradavice ali dude, težave s kupčki, dvigovanje, ekstenzijski vzorci... to je običajno zelo povezano! Kaj je vzrok in kaj posledica, je težko ugotoviti. Začaran krog je to. Včasih se čudežno uredi, ko mati iz svoje prehrane izloči kravje mleko in izdelke iz njega (nekateri dojenčki so preobčutljivi nanj in razvijejo vse te znake, ki sem jih naštela), včasih pa gre prilagajanje postopno in se orok umiri, ko se navadi življenja zunaj maternice, običajno okoli 3m.

Če se je fantek nenehno dojil, je mogoče, da se je prenajedal in zato poliva. Želodčki skoraj niso prožni. Morda bo duda to zdaj rešila. Če bo manj polival, potem boste imeli "diagnozo" na dlani.

Zelo lepo pridobiva, nekateri toliko res dobijo v 3 ali 4 tednih. Poznam pa veliko dojenčkov, ki pridobivajo po več kot 1kg na mesec in tudi 1,5kg kateri, to je odvisno od genske zasnove, njihovega lastnega izkoristka hrane, ne le od vzorca dojenja. Dojeni otroci se ne morejo rediti preveč. Zgornje meje ni. Postavljena je samo spodnja meja. Razlogi tukaj: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=980&t=980 (se dojen otrok lahko preveč zredi).
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825