Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

nesimetričnost

Default avatar

katja1

Pozdravljeni, sem 6 tednov po porodu in s tamalckom se lepo dojiva imam pa tezave z napetostjo ene dojke.Vmes je bilo ze ok, ena je bila sicer nekoliko vecja, vendar ni bila trda. Zdaj je pa kaksen teden z levo spet kot na zacetku, kar naprej je cisto trda, malcek je vecinoma ne izprazni do konca, vendar pa se proizvodnja mleka kar ne uravna. Desna je normalno mehka. Mi gre ze posteno na zivce vse skupaj. se posebej je problem ponoci ko spi cca 6 ur skupaj. Jaz se pa namesto da bi lepo spala zbujam zaradi napetosti. Podnevi se sicer dojiva na cca 3 ure.
Kaj storiti, da bi se popravilo? Se bo sploh kdaj uravnalo? Ce bo tako se naprej bom namrec verjetno premislila o prenehanju dojenja...
Default avatar

LLLMojca

Katja1, pozdravljeni!

Imate 6t dojenčka in polno dojite, pri čemer imate levo dojko zelo napeto. Je trda in boleča, vozličata, vas boli, opažate kak redeč predel ali boleče mesto? Je enakomerno napeta? Se dojenček morda raje doji na desni kot na levi? Dojite na levi manj in v večjih razmakih ali morda celo več in je tam ponudba večja?

Dojenček ne more dojke nikoli sprazniti do konca, ker se mleko tvori sproti in ves čas, seveda pa naj dojko dobro in pogosto prazni toliko, da ni napeta, kot tudi sami čutite, da je najbolj prav.

Mogoče je, da se vam težava vleče prek noči in nato skozi dan. Dojke se postopno navadijo tudi na razliko dan-noč, a traja lahko kdaj tudi dlje časa. Žal vam ne znam povedati, koliko časa. Mnoge mamice si morajo nekaj časa ponoči iztiskati malo mleka, toliko da jim odleže. To je preventiva tudi proti zamašitvi vodov in zastojnemu vnetju - mastitisu.

Kaj lahko storite:
- ko greste spat ali ponoči si v prenapeti dojki morda iztisnite malo mleka, a le toliko, da vam odleže in se dojka zmehča, da ne ustvarjate presežnega povpraševanja; to lahko storite večkrat po malem tudi čez dan
- zjutraj začnite dojiti vedno na tisti dojki, ki je bolj polna
- vedno dojite najprej na napeti dojki, nato ponudite drugo in lahko še enkrat prvo, če še vedno čutite, da je polnejša
- če je ne bo možno dobro prazniti na 3h, ponudite prenapeto dojko še vmes, med podoji, za žejo, vsaj za par minut, lahko večkrat na dan; če to ni mogoče, samo med podoji nekoliko uravnajte ponudbo s črpalko ali z ročnim iztisom, iztisnite le toliko, da odleže

Se vaš dojenček doji na okoli 3h razmak na svojo pobudo? Bi bilo mogoče občasno razmak skrajšati, ko vas dojka tišči in moti? Mamicam, ki uporabljajo tudi dudo ali drugo tekočino (čaj, vodo), priporočamo, da namesto tega "intervenirajo" raje s kratkim podojem, kajti čaji in dude podoje zamikajo in dojke se morda napolnijo preveč.

Razmaki na 3h so za nekatere dojenčke zagotovo lahko vredu, za večino pa do kar dolgi in tudi dojke se v tem primeru pogosto že precej napno, kar za dojenje ni potrebno.

Ponudba in povpraševanje se uravnavata različno hitr, običajno do 6t, kadar gre za večje nočne razmake, pa morda še traja. Nekatere mamice ob pogostem dojenju nikoli nimao prenapetih dojk, druge pa ta pojav opažajo več tednov. To ni prijetno, zato je prav, da si mamice pomagamo bodisi s pogostejšim dojenjem bodisi z drugimi ukrepi... prosim, preberite si še te priponke, kjer boste našli nekaj koristnih nasvetov, kako ravnamo.
Prenapete dojke: http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_5 ... OSTANEJO_1
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979347
Trde, boleče, prepolne dojke - slike masaže:
http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom ... erman.html

Kaja1, verjamem, da vas lahko taka prenapetost spravlja v obup in da razmišljate, da je dojenje muka. Žal dojenje redko mine brez vsaj manjših težavic. Nekaterim mamicam je sicer dano, da dojijo povsem instinktivno in brez motenj. Včasih pa rešujemo razne situacije tudi veliko kasneje, celo težave ob odstavljanju malčkov niso redke. Mamice te težave dojemamo različno, zato ni majhnih in velikih težav, je le naše dojemanje težav v nekem trenutku, okoliščinah in razpoloženju. Zato se mamice seveda same najbolje odločamo o tem, ali bomo dojile, koliko časa bomo dojile ipd.. Vedno je prava odločitev, ki je najboljša za našo družino.

Najbrž se ob dnevu, ko vas dojenje spravlja v obup, sprašujete, zakaj neki mamice vztrajamo v dojenju, ko je tako težko. Tudi sama sem imela veliko veliko težav in v začetku skoraj ni bilo dneva, ko mi ne bi kdo rekel, zakaj se matram, ko pa je steklenička enostavnejša in da smo vsi ob tem čisto vredu zrasli. Tudi sama sem pomislila na to - to je povsem normalen občutek.

V praksi se žal pogosto izkaže, da so težave s hranjenjem prisotne tudi pri steklenički (poglejte, koliko zaskrbljenih mamic piše na forum Pediatrija, da otrok odklanja stekleničko, premalo poje, ima krče, alergije, ne uspejo najti formulo, ki bi otroku ustrezala ipd.). Pri hranjenju dojenčkov so pač zelo pogoste različne težave, tudi stiske, ki so lahko za mamico kot otroka ali čustvene ali fizične narave.

Ena primerjava: Kako velika je težava z dojenjem prvih nekaj mesecev v primerjavi s tem, da moramo večjega otroka vso osnovno šolo voditi k ortodontu, ker se mu ob sesanju po steklenički čeljust ni dovolj razvila? Vse je relativno, kajne, odvisno, koliko boli in kako se mamica počuti, kako uspeva reševati situacijo, koliko ima podpore v okolici in koliko ji drugi pomagajo prebroditi težave. Dojenja za vsako ceno pa seveda ne podpiramo.

Zakaj sem vztrajala jaz? Dobra priložnost, da objavim in pripnem tale članek http://med.over.net/forum5/read.php?94,4292279. Objavljam ga posebej, da ga najdejo tudi druge mamice.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

katja1

Pozdravljeni,
Hvala za nasvete...odgovori na vasa vprasanja...Leva dojka zelo hitro po dojenju postane vozlicasta, vendar se med dojenjem vsi ti vozlicki zmehcajo. Rdecega predela ni, me je pa na njej zdaj zacela zelo boleti bradavica in tezko ocenim ce me se kaj v dojki boli, ker se mi zdi da se od bradavice vse skupaj prenasa. Sicer me prej ni toliko bolelo kot je bilo neprijetno tiscanje...je pa ob strani mogoce bolj napeta kot drugje. Sicer dojim vec na njej ravno zaradi napetosti...Se je pa vse skupaj zacelo, ko me je bradavica na levi zelo bolela in sem jo nekoliko bolj sparala, ampak od tega je zdaj ze vsaj en mesec. Potem sem skusala cim vec dojiti na desni strani, da bi se uravnotezilo, vendar se ne...oz. zdi se mi da je v desni dovolj mleka, vendar ni trda tako kot leva. Je pa podnevi veliko bolje kot ponci (tudi ce so presledki ponoci krajsi).

Dojencek se doji na lastno zeljo, podnevi recimo na 2-3 ure, vcasih tudi 4, ponoci pa zdaj ze kar redno spi najprej cca 6 ur skupaj, potem 4...Caj mu damo obcasno toliko da vzame kapljice (zelo malo, kaksnih 20 mL).

Pri tem ko pravite, da vedno ponudim prenapeto dojko najprej, me skrbi, da bo mleka v njej zaradi tega le se vec? Ponavadi ce ga zacnem dojiti na tej se dovolj naje, da na drugi noce vec kaj dosti jesti.

Imamo pa zadnje dni novo tezavo in sicer pri zadnjem dojenju zvecre pred spanjem je nekaj minut OK, potem se pa zacne jokat, konstantno odklapljat, se ob prsih zmrduje...ga potem nekaj casa nosiva naokrog da se pomiri in si ogleda vse slike po stenah (to traja ene pol ure) in spet normalno je...Ne vem kaj bi to bilo narobe...najprej sem mislila, da mu prevec tece in se zato zjezi, vendar sem zdej ugotovila da to ni razlog. Glede na to da potem hoce vse pogledati, sva pomislila, da se pri dojenju lahko dolgocasi in enkrat je pomagalo, ko sva mu dala projekcijo zvezdic tako da je vmes gledal. Vendar potem naslednjic ni vec pomagalo. Zdaj nimam vec ideje kaj narediti, je pa meni zelo naporno, ker avtomaticno dobim obcutek da mu dojenje sploh ni fajn in izgubljam voljo pri tem.

Dodatno me je na napeti dojki zelo zacela boleti bradavica...mozno da je posledica tega odklapljanja. Obenem me pa skrbi da so lahko glivice. Bradavici imam sicer ze od zacetka rahlo pordeli, tudi ko vse ok, tako da ni zdaj nic videti drugace (naj omenim da imam tezave s kozo sicer, atopicni dermatitis-je lahko vec tezav zaradi tega?). Kako naj locim glivice od cesa drugega kar povzroca tezave? Aja,se to- malcek nima nobenih belih oblog v ustih...Me pa ta bradavica ko jo namazen npr. z bepanntenom zapece...

Hvala za vas odgovor.
Default avatar

LLLMojca

Katja,

vaša leva dojka se verjetno premalo prazni, tvori več mleka, kot se ga trenutno porablja. Ko dojite se vozlički umirijo, nato pa se hitro spet prenapolni, kajne. Priporočam, da jo še delno vseeno praznite sami po podoju ali tedaj, ko se začne prenapenjati, pa še ne morete podojiti. Ne vedno, le ko bo prepolna. Izpraznite toliko, da vam odleže in se zmehča, ne tišči. Morda bo treba le enkrat na dan. Ni dobro vztrajati pri trdi, napeti, vozličasti dojki, kajti lahko se zamaši.

Je boleča bradavica morda posledica težjega pristavljanja na prenapeto dojko? Dojenček se na trd in tog kolobar zelo težko prisesa. Predlagam, da ga pred dojenjem vedno zmehčate. Lahko z nekaj črpanja, če črpalka povzroča dodatne bolečine, poskusimo raje ročno. Sporočite, če potrebujete pomoč, kako to storiti.

Glivice se na bradavici pogosto kažejo kot skeleče in pordelo mesto, tudi zbadanje. Preverite tu, ali jih lahko izključite. Glivično vnetje – soor (pri otroku in materi):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2577&t=2571
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_1 ... E_GLIVIČNE

Razumem, odmikanje dojenja je morda res povzročilo, da se je mleko dlje nabiralo in dojka prenapela. Ker je v takih situacijah vedno najboljša rešitev več in ne manj dojenja, večkrat dojite, če le gre, hkrati pa bodite zelo pozorni, da je otrok pravilno, na široko in tesno pristavljen, da nima uvlečenih ustnic in da dojenje ne boli. Morda bo boleče prisesavanje, potem pa bi se morala bolečina umiriti, če je bradavica globoko v ustih in otrok dobro prisesan. Boleče bradavice so v glavnem težava ob pristavljanju ali nepravilnem sesanju otroka. Poznate to? Pravilno pristavljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983667 (daljše)
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html (angl.+fotke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983356 (video posnetki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977617 (zgodba)

Preverite tudi, ali lahko kaj spremenite pri negi bradavic, da vam bo šlo čim prej na bolje.
Nega bradavic in pomoč ob bolečih bradavicah:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2375&t=2349
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_7 ... BRADAVIC_1

Pomembneje od skrbi, da bo mleka še več, je to, da se dojka, ki je napeta, čim bolje prazni in da otrok ne sesa prenapetih dojk. To je zanj težko, morda pridobi manj zadnjega mleka in manj napreduje, bradavice so obremenjene in še mastitisu se težko izognemo. Pomagajte si z dodatnimi podoji ali malo črpanja. V tej situaciji je to čisto vredu. Drugo je, če bi vi kar naprej, redno in veliko črpali.

Da, mogoče je, da bo na prepolni dojki dojenček sit, a če druga dojka ni prenapeta, bo morda laže prenesla še malo večji razmak. Lahko da boste v vsakem primeru morali malo črpati, na eni od dojk, ki se bo prenapela, lahko da bo tako le nekaj dni, lahko da bo vaš dojenček imel kmalu kak poskok v rasti ali dan, ko bo sesal več. Ponujajte, tako boste najlaže prebrodili te zporne težave.

Vaš dojenček je zvečer očitno malce spremenil svojo rutino. Kaže, da en trenutek zgleda zaspan, pa v resnici še ni zelo utrujen. To z dobrim dojenjem, kakovostjo in količino mleka ni nič povezano. Dojenčki pogosto obračajo svoje vzorce spanja in skrbne mamice spravljajo v skrbi. Če lepo napreduje in polni pleničke, tega ni treba povezovati z mlekom. Otrok, ki se pri dojenju krega, ko ga dvignemo, pa je miren, očitno ni lačen in ne zaspan. Potrebuje pozornost, dolgčas mu je, rad bi opazoval. Premajhen je, da bi razumel našo željo, da je čas za spanje. Ima svoj ritem in mnogi se ne uspejo prilagoditi ritmu odraslih več mesecev ali vse prvo leto. Dobra novica pa je, da se urniki dojenčka redno spreminjajo in s tem je vse vredu. Zanje. Za starše seveda to ni zelo dobro in nas spravlja v stresne situacije in skrbi.

Torej to, da si vaš dojenček ogleduje slike, ko bi moral spati, zanj ni narobe. In tudi z dojenjem ni nič narobe. Razumem, da je naporno. Vem in dobro poznam večerne tegobe. Včasih pomaga preprosto to, da ga prenehamo dojiti, se z njim uležemo in igramo, ko smo spet pri volji, pa se spet dojimo. Pri dojenčku je žal treba počakati - ko je pri volji, pa ponikne v spanec. Včasih prej, drugič kasneje. Starši pri tem nimamo kaj dosti vpliva ali zaslug.

Ne gre za to, da dojenčku dojenje ni fajn, le tisti trenutek ga ima dovolj in ga ne potrebuje. Dojenček se najbolje doji na svojo pobudo in tedaj, ko želi. Eni več, drugi manj, nekateri premalo, drugi predolgo, eni po urnikih, drugi povsem kaotično. Najbolj prav je za vsakega tisto, kar si izbere sam. Ker dojenje ni obrok hrane, je veliko več kot to. Prišli bodo dnebi, ko se bo mirda malo dojil, nato pa dnevi, ko bo kar naprej visel na dojki. To je za dojenčka povsem normalno, zaloga mleka pa se temu prilagaja.

Veste, kaja1, tudi sama sem menila prav enako, kadar se moj dojenček ni želel dojiti. Pa kaj mu je? A sčasoma sem videla, da ne odklanja mene ali moje dojke. Ugotovila sem tudi, da če ga opazujem in se prilagajam jaz, brez obveznosti in slabe volje, se od dojenčka učim. In mirnejša sem, če mi pove, kdaj rabi. Komunikacije se mamice in dojenčki hitro naučimo. Ure in urniki so pri tem čisto odveč, čeprav se spra zdi, da brez njih sploh ne bomo zmogli.

Vaše težave s kožo so lahko povezane s tem, da imate težave z bradavicami. Zato posebej pazite pri negi in pristavljanju. Večina mamic s tanjšo kožo in občutljivimi bradavicami poroča, da se je po dveh mesecih tudi to uredilo in je dojenje postalo prijetno in neboleče. Če ne gre na bolje, se posvetujte z zdravnikom, morda vam bo predpisal protiglivično mazilo.

Če vam Bepanthen ne ustreza, ga ne uporabljajte! Nekater mamice, ki imajo težave s kožo, razvijejo reakcijo na tovrstne medicinske preparate. Bi morda poskusili raje s čistim lanolinom (pri nas je na prodaj Multimam)?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

katja1

Pozdravljeni,
za nego bradavic mi kadar so bolece najbolj ustreza Multimam balm-veliko bolj kot lanolin, tako da ga sedaj uporabljam. Ko je vse ok, je pa boljsi lanolin. Danes so bradavice ze veliko boljse, tako da ocitno niso glivice:)

Glede pristavljanja- mali je pravilno pristavljen vendar pogosto zacne cmokati...kadar zacne s tem mu ne pomaga nobeno odstavljanje in ponovno pristavljanje, je pa bolj bolece kot ce pravilno sesa. Imam pa obcutek, da to pocne ko mu bolj tece ali ko je ze malo utrujen in bi imel dojko bolj za dudo.

Zvecer smo vceraj med dojenjem naredili vsake toliko kak obhod stanovanja in se malo crkljali in je bilo bolje:) Ko sem patronazno sprasevala glede jokanja pri vecernem dojenu, je rekla da so lahko krci...vendar mislim da to res ni to-verjetno jih ne bi dobil vsakic po nekaj minutah dojenja in to samo zvecer-pri tem ko ura zadnjega dojenja pred spanjem kar zelo variira?

Zanima me se glede prehrane- vsak ima svojo teorijo cesa vse se ne bi smela mamica jesti, npr. nic sadja, surove zelenjave ipd. Koliko je resnice na tem? Zdi se mi namrec, da to ni Ok, saj prehrana brez tega ni kvalitetna, vendar imam vedno ko jem kako sadje slab obcutek...

Pozdrav, katja
Default avatar

LLLMojca

Katja,

vsekakor izberite tisto mazilo, ki vam najbolj pomaga. Glivice so zelo trdovratne in če uspemo s pravilno nego, mazili in čim bolj pozornim pristavljanjem situacijo izboljšati, potem glivice običajno odmislimo.

Ja, cmokanje in padanje z dojke bi lahko bila težava za vaše bradavice. Poskusite dojenčka zelo tesno pristaviti, če boli, ponovite. Nekateri dojenčki imajo nekoliko krajši jeziček in zato cmokajo. To je tudi zanje precej naporno! Običajno jeziček zraste v 6-8 tednih vsaj toliko, da teh težav kmalu po tem ni več.

Ste morda opazili, da bi imel kratko kožico pod jezičkom ali jeziček srčaste oblike, da bi jeziček vihal navzgor, da ga težko stegne do spodnje ustnice in malo prek? Imate morda vi bolj veliki dojki?
Nekaj primerov tovrstnih težav - Težave v prisesavanju dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4254492 (1t, cmokanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978317 (7t, cmokanje
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982011 (2m, cmokanje)

Če je težava, ko mleko navre, lahko prvi curek spustite v pleničko, šele nato se podojita, ko se tok nekoliko upočasni.

Če otoček na dojki duda in vas to boli, ga potisnite še bolj v dojko, le nosnici sprostite, razmaknite mu ustnici s svojim prstom, da bo na široko pristavljen na kolobar. Tedaj bi morala bradavica zdrsniti globlje in bolečina popustiti. Vedno popravite ustnici, da nista uvlečeni, če se sam ne zmore dobro prisesati.

Ko bosta uspela, da bosta dojki mehkejši, bo tudi pristavljanje verjetno lažje in bradavice se bodo laže celile.

Krči? Kdo je že rekel, da kadar mamica dvomi, ali so ali niso, jih zagotovo ni. No, seveda skoraj vse dojenčke občasno črviči. Kolike pa so tisto, ko dojenčka uro, dve in več, morda tudi ves dan, nikakor ne moremo dovolj umiriti, ne moramo ga odložiti, ne zmore se mirno podojiti. Če ga dvignemo in je spet vredu, to niso kolike, temveč dojenček najbrž le želi početi tedaj kaj drugega kot dojiti se.

Imate zelo dober občutek, te miti o prehrani tudi mene vsakič, ko jih slišim, povsem fascinirajo! Ne, nikakor ni dobro, da je doječa mati na dieti - seveda ob tem predpostavljam, da se prehranjuje uravnoteženo, zdravo in zmerno, podobno kot v nosečnosti. Večje količine cvrtja, kave, čokolade, močnih začimb, gaziranih pijač, belega skladkorja,... - vse to, kar tudi sicer ni koristno za našo prebavo in kar ne sodi med zdravo hrano - pač ne more biti vredu za doječo mamico in tedaj bi kdo to lahko interpretiral, da zdaj je pa treba na dieto, kajne.

Ker sem že večkrat pojasnila, da narava zagotovo NI delala evolucijskega samomora in doječi materi predpisala jedilnik brez surove sezonske sadne in zelenjavne prehrane, na katero smo genetsko najdlje prilagojeni kot vrsta, da pa v planu naravna tudi ni imela dandanašnjih poživil v hrani, kot so denimo kofein, beli sladkor, kis za vlaganje, vas bom preusmerila kar na članek in še druge dobre povezave.
Prehrana doječe matere - članek:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=1 ... 4&t=255977
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4125970 (krajše o možni težavni hrani)
Mati ne upa jesti surove hrane:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4118089
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980724

Kar v miru si privoščite sadje in zelenjavo! Tisto, ki vam ustreza, kar imate radi, po čemer imate dobro prebavo in kar vas osebno ne napenja. Za napenjanje, črvičenje in celo kolike pri otročku pač ni kriva materina zdrava prehrana - z eno pogosto izjemo, kravjim mlekom in izdelki iz njega, v katerem je več kot 20 potencialnih alergenov in na katerega veliko dojenčkov razvije preobčutljivost ali alergijske reakcije. A če takih reakcij pri dojenčku ni, tudi kravje mleko lahko mirno ostane del materine prehrane, priporočamo pa zmernost.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

katja1

Hvala za odgovor. Dojenčka običajno zelo tesno pristavim, je pa tako, da včasih celo dojenje praktično nič ne zacmoka, drugič pa kar naprej in ne pomaga, če ga se toliko odstavljam in ponovno pristavljam ali če spremeniva položaj. Imam občutek, da to počne ko ni zelo lačen in se bolj crklja ali bolj proti koncu dojenja...Je pa začel cmokati kakšna 2 tedna nazaj, prej nikoli, izgleda pa to njegovo cmokanje tako da pri pitju zrak spusti iz ust (in ne da bi ga požiral). Sicer ja, imam vecje prsi, predvsem problem z levo:(, ki je prenapeta. Potem ob vsem cmokanju tudi jaz nervozna postanem, kar vsekakor ne vpliva dobro nanj.

Pozdrave, Katja
Default avatar

LLLMojca

Bi morda pomagalo, če tedaj, ko se začne cmokanje, fantka prestavite na drugo dojko, kjer bo morda spodbudil nov tok mleka in bo spet bolj aktivno sesal.

Morda bo pomagalo tudi, če bo prisesan bolj z vrha in bo njegova bradica potisnjena navzdol, na njegove prsi, pri tem bo pri pristavljanju nekoliko pomagala gravitacija.

Cmokanje je res zoprno, kar veliko dojenčkov se prve tedne ne zna dobro prisesati in občasno ali redno cmokljajo. Včasih je potrebnega več potrpljenja in popravljanja, menjavanja položajev in strani dojenja, da se izboljša. Ko bo preveč zoprno, pa malo prekinita dojenje in poskusita spet čez nekaj minut, če bo šlo.

Poskusite lahko svojega dojenčka tudi učiti pravilnega sesanja oz. pristavljanja jezička.

1. Vaja: Pritiskanje jezička navzdol in ven - Čist mezinec, ki ste mu pristrigli noht, obrnjen z nohtom navzdol, torej obrnjen narobe, ponudite dojenčku v usta, da rahlo pritiska jeziček navzdol. Pustite ga v tem položaju pol minute, med tem ko ga dojenček sesa. Nato mezinček nežno obrnite, da je blazinica na jezičku, in ga postopno izvlecite iz dojenčkovih ustec. Vajo ponovite večkrat pred pristavljanjem.

2. Vaja: Sprehod po jezičku - S prstom pobožajte dojenčkovo lice in se premaknite proti ustnicam, nato ustnici rahlo podrgnite s čistim mezincem, ki ste mu pristrigli noht, ter ga spodbudite, da odpre usta. Z mezincem pomasirajte zunanjo stran dojenčkovih dlesni od sredine dlesni v obe smeri. Ko dojenček odpre usta, s konico mezinca pritisnite na konico dojenčkovega jezička in počasi štejte do tri, nato pritisk sprostite. Sprotite pritisk, mezinec zadržite v ustih in ga pomaknite malo nazaj po jezičku in spet štejte do tri. Premikajte prst še malo nazaj (dvakrat ali trikrat), pazite pa, da se odjenčku ne bo dvigovalo. Ponovite sprehod po jezičku trikrat do štirikrat pred podojem.

Večinoma se dojenčki, ki nepravilno sesajo, se s tovrstno tehniko v treh do štirih dneh naučijo boljšega pristavljanja. Seveda pa so tudi drugi dejavniki, ki vplivajo na situacijo, ki sva jih že omenili (velikost dojk, dojenčku lažji položaji, delovanje gravitacije, dolžina jezička idr.).
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

katja1

Hvala. Bova poskusila z vajami in upam, da bodo pomagale. Aja, sem včeraj pozabila omeniti, da se mi zdi sicer dolžina jezička ok, ga lahko brez težav stegne do spodnje ustnice. Pozdrave, K