Nosečnost in obporodno obdobje

Občutek, da je premalo mleka

Default avatar
Zopet težave.... Full imam filing, da se premalo naje. Prej sva se dojili na eni dojki, iz druge pa sem si stisnila mleko, kolikor ga je bilo in še iz prve, iz katere se je dojila, kar je ostalo. Vsega skupaj je bilo borih 20 ml in je še to spila, podrla ornk kupček in potem v posteljico. Spet vsa na šest in dudo kar hlasta, ko ji pade iz ust, začne jokat. Kaj naj naredim? Naslednjo dozo ji bom dodala, ker mi je tole z dudo malo čudno
Default avatar
Piaa, Živjo!

Seveda, dolgujem vam še odgovor od zadnjič, še dobro, da ste me spomnili, ker včasih spregledam kakšno obljubo ob toliko sporočilih.

Začniva pri vaših prvih dilemah. Pravite, da ste imeli polni, trdi
in boleči dojki, dojenček se je podojil na 3 ure in vmes spal. Koliko pa je star?

Prenapete dojke so prej ovira za dobro dojenje kot zahteva zanj. Torej to ni kazalec, koliko mleka imate. Po porodu je prenapetost posledica vdora krvi in limfe, dejanske količine mleka pa ni nujno zelo veliko. Če mati doji pogosto in pravilno, vsaj 8-12-krat v 24 urah oziroma na otrokovo pobudo (če le ni zaspanček, zlateničen, nedonošen ipd. - te je treba zbujati in spodbujati), telo dobi dovolj stimulacije, da tvori mleko v natanko taki količini, kot ga dojenček potrebuje, pa še približno 20% več. Sem vam zadnjič pripela preveč branja, ki ga niste zmogli. Včasih se mi to zelo "posreči". Kaj ko bi začeli tule, res toplo priporočam - Kako deluje zakon ponudbe in povpraševanja: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977902

Mehke dojke tvorijo mleko hitreje in z mehkimi dojkami se da čisti vredu dojiti. Če pravilno stisnete kolobar, bo mleko vedno priteklo, tudi po tem, ko se je otrok dojil uro in več in je dojko dobro praznil. Zapisala sem "praznil", ne "izpraznil", kajti mleko se tvori ves čas, sproti in v notranjosti telesa, ni ga treba čutiti. Ko je laktacija vzpostavljena, je mleko tam, otročka je le treba pogosto pristaviti. Ne razmišljajte o urah in urnikih, dojenje ne poteka po obrokih, dojenje je podoj in podojev je toliko, kot jih otrok potrebuje, da dobro lula in kaka in napreduje.

Aha, dojenje in spanje? Ali so vam rekli, da dobro nahranjen otrok zaspi? Kje pa! Ja, seveda, ko je utrujen tudi zaspi. In res večina dojenčkov prve dni samo spi in se hrani. Toda nikakor ne vsi! Da pa bi bila mati kriva, da otrok ne spi, ker ga ni dobro podojila, je ljudski mit. In še kako boleč, mnoge mamice zelo prizadene. Piaa, to niakakor ne drži.

Ste preverili, kako je z vašo deklico, po teh znakih, po katerih doječe mamice vemo, ali naš polno dojen otroček dobiva dovolj mleka?
- štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
- štejemo POKAKANE plenice (v prvih tednih najmanj 2 na dan, po 6. tednu lahko tudi na nekaj dni, toda takrat mora biti blato obilno)
- otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca naprej najmanj 80g na teden in od šestega meseca najmanj 50g na teden.
- dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih
- dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
- dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

Nikjer nič o mehkih dojkah, nikjer nič o spanju in zbujanju! Vsak otrok ima drugačne potrebe in vzroce spanja, vedenja, občutljivosti, joka. Če deklica ne zaspi, ali bi jo lahko dodatno podojili? Menite, da ne bo želela? Bi jo morda lahko previli, nosili, se z njo igrali, nato pa čez nekaj časa, četrt ure, pol ure, uro, kot želite in presodite, da bi bilo vredu, spet podojili? To je odlična spodbuda za vaši dojki, s tem je vse vredu, čeprav resda temu ne boste mogli reči obrok. Bi prenehala jokati, če bi jo še podojili?

Še malce več mi boste morali razložiti, da bom razumela, kako ravnate. Ali gre za večerne podoje? KOlikorat in kako se sicer dojita, piaa? Kolikokrat ji date dodatek, le včasih ali neko redno količino?

Da, tudi steklenička je en način, da rešite težave, če vam ustreza in se tako vsi bolje počutite, je tako za vas vredu. Če ste zaradi tega slabe volje in želite to spremeniti, pa pišite.

Piaa, mleko VSAKE mamice je vedno dovolj kakovostno, narejeno po načrtu narave, vaša prehrana nanj v tem smislu sploh ne vpliva. Če normalno količinsko in raznovrstno jeste in pijete toliko, kot ste žejni (če pozabljate, si pripravite kozarec), je mleko VEDNO ravno pravšnje za vašo deklico. Tudi to je mit, "švoh" mleko ne obstaja! Težava bi lahko bila v tem, da imata morda premajhno število podojev?

Pravite, da sta se dojili na eni dojki? Ali druge ni želela? Črpalka sploh ni merodajna. Ne stimulira živčnih končičev na areoli tako kot zdrav donošen aktiven dojenček, ki potegne iz dojke bistveno več mleka. Črpanje je priučeno. Ali ste s črpalko začutili, da se je mleko izcejalo? Šele po izcejalnem refleksu lahko dobro črpamo. Včasih mamice težko prepričamo dojke, da sprostijo mleko, dojenček pa to naredi bistveno bolje in ponavadi skoraj takoj. Mleka nikoli ne zmanjka, zato ne morete črpati "do konca". Tudi potem lahko deklico pristavite, če bo želela sesati.

Pravite, da hlasta. Morda ima močno potrebo po sesanju. Ali menite, da bi se nenehno dojila, če ne bi imela dude? Mnogi novorojenčki to počno, pa to ni povezano z lakoto oz. materino (ne)sposobnostjo dojenja, kot nam kdo rad očita.

Kaj naredite? Prosim, piaa, napišite še starost deklice, njene podatke o napredovanju, kako lula in kaka, kolikorat se podoji in koliko dodajate. brez teh podatkov vam ne morem povedati, ali potrebuje dodatek ali ne.

Dotlej pa vam polagam na srce: dojite pogosto in pravilno, vsaj 8-12-krat v 24 urah, dobro jo pristavite, ponudite vedno obe dojki, odloči pa naj se sama, joka ne povezujte s svojim mlekom, ne razmišljajte o obrokih, urnikih, razmaki na 3h (ta je za mnoge dojenčke posebej velika ovira), kajti otrok se doji, ko dojenje potrebuje, dojenje pa ni le hranjenje, temveč tudi tolažba in toplina, varnost in telesni stik. Ni treba, da se vaše dojke napolnijo, dojke niso posodice, kamor se nateka mleko. Tudi to je ovira pri dobrem dojenju. Več kratkih podojev jih celo spodbuja bolj kot enak čas dojenja ob velikih razmakih.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
LLLMojca, hvala za izčrpne odgovore.
Moja punčka je danes stara 16 dni. Na dan poroda je tehtala 3430g, ko sva šli iz porodnišnice je imela 3180g. Prejšnji teden (v sredo) jo je patronažna stehtala in je pridobila cca 400g v 10-tih dneh.
Hraniva se takole; zjutraj, ko se ona zbudi jo previjem in podojim. Dojim tako, da jo imam na eni dojki, vmes podre kupček in jo pristavim nazaj na isto dojko. Če se proti koncu že sama umakne, jo dam še na drugo dojko, a tam ponavadi kaj hitro zaspi. Dojiva se približno pol ure. PO dojenju jo dam spat in ko se ona zopet zbudi (kar na 2-3 ure), jo previjem in zopet podojim, začnem pa z dojko, na kateri sem pred tem dojenjem končala. Tak tempo ima 5-6x na dan in pleničke so pred vsakim dojenje polne - lulanje in kakanje. Se pa dogaja, da se med dojenjem zopet pokaka.
Dodatek ji dam kot zadnji pozno večerni obrok (okoli 22h).
Default avatar
Piaa, hvala za podatke vaše deklice.

V 16d je od najnižje teže pridobila 400g, je tako? Ali v 10d, kot ste napisali. Vedno merimo od najnižje teže. To je zelo dobro, kajti 450g je MINIMALNI prirast teže dobro dojenega otroka v enem mesecu! Pleničke kažejo enako, torej da se vse vredu!

Razmak 2-3 ure ji očitno ustreza, če se zbuja sama. Priporočam, da jo dojite na njeno pobudo, brez čajčkov, dodajanja vode in s čim manj uporabe dude.

Koliko dodatka popije zvečer. Če ga ni zelo veliko, ste lahko prepričani, da so vaše dojke to sposobne tvoriti, le deklico morate kar večkrat zapored pristaviti, dokler ne bo zaspala. Morda bosta imeli zvečer več krajših podojev, več se boste morali truditi, deklica pa bo morda bolj utrujena in nemirna, a tega ne povezujemo z lakoto, kadar otrok dobro napreduje. Ob nekaj podaljšanega dojenja zvečer in morda kakim podojem več čez dan, bo vaša deklica v par dneh še spodbudila tvorjenje dodatnega mleka, da se bo vaša zaloga prilagodila njenim potrebam.

Kadar dodajamo in če dodajamo vedno več, dojke nimajo priložnosti, da bi tvorile še več mleka. Deklice zagotovo ne stradate, če ji zvečer ne ponudite stekleničke, ampak je raje dojite, nona! To vas verjetno skrbi, kajne. A to je čisto naraven proces, dojenje poteka praviloma tako in s tem ni nič narobe. Verjamem, da se vam steklenička lahko zdi potrebna, vsekakor presodite sami, kdaj in kako, da boste tudi vi mirni.

Če je dodatka več, predlagam enako, le da zmanjšate dodatek vsak dan malo, drugo pa pristavljate. Ne skrbite, kdaj je nazadnje sesala. Ne obremenjujte se z uro ali obroki, pozabite na trdoto/mehkost dojk. Sprostite se, če je deklica mirna, glejte kaj umirjenega na teve ali berite knjigo ob dojenju. Steklenička je včasih rešitev za mamico, četudi je detece ne potrebuje. Edino, kar naj vas res zanima in kar spremljajte, so dekličine pleničke ter njeno počutje. Da bo lulala, kakala.

Toplo vam priporočam v branje tudi ta dva članka. Posebej drugi, ko dojenček joka, je za nekatere mamice pravi balzam, da vidijo, da nič ne delajo narobe in da joka niso povzročile s tem, ker so otroka preslabo nahranile.

Kako se tvori materino mleko:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042

Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979195

Tempo dojenja imata povsem vredu. Ponujajte še naprej obe dojki. Za spodbudo pa lahko zamenjate stran, če ne bi radi, da bi deklica kar zaspala. Morda jo bo tok mleka spet zdramil. Če ne, pa se bo pač podojila, ko se zbudi.

POdatek, da se dojita 5-6-krat na dan (kaj pa ponoči?), morda daje odgovor na vašo dilemo, zakaj deklica hlasta in želi še sesati in to hitro. Število podojev je nekoliko majhno in morda je že zelo lačna. Ker dobro pridobiva na teži, je tudi tak ritem lahko zanjo vredu, vendar bi vam vseeno predlagala, da jo morda poskusite podojiti večkrat, če oz. ko bo budna. Ali menite, da bi lahko imeli kak podoj več? Uh, v kakem priročniku boste seveda prebrali, da je 5-6 idealno. No, lahko je vredu, a večina dojenčkov se vendarle mora dojiti veliko pogosteje, vsaj 8-12-krat v 24 urah, da se dojenje dobro vzpostavi. Če je za vaju 5-6 čez dan vredu, potem pa je tudi čisto dobro, če vse ostalo nadoknadita z enim dolgim podojem (po delih) zvečer - brez stekleničke.

Kar pogumno. Deklica lepo napreduje in če želite, boste zagotovo zmogli brez dodatka.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Ponovno pozdravljena,
Včeraj nismo spali od 17h popoldan pa do polnoči:(
26 dni stara punčka zagrabi dojko, pocuza in spusti,....to se dogaja nekaj sekund,potem pa postane vsa živahna in ornk maha z rokicama in nogicama in plane v jok. Potem pa, kot da ne bi znala več zagrabiti bradavice. Usta drži samo odprta, hlasta zrak in ne zacuza:( Ko ji je dovolj, spet plane v jok.
Jaz pa ne vem, kaj naj??
Jo dvignem in nosim naokoli, da se umiri, ji pojem, ji govorim...
Potem sva ji z možem dala dodatek, se je malo umirila in po dveh urah gledanja, je okoli pol enih zaspala na moji desni dojki, katere bradavica me že noro boli:(

Spala je do 7h zjutraj.

A je možno (ker jo samo dojim), da ima vetrove in krčke od tega, ker jaz jem Retafer tablete (imam namreč slabo kri)???

Lp
Pia
Default avatar
Ja, verjamem, Piaa, tudi naš tretji je bil tak. Vse popoldne buden, le oddremal je 15 minut, nato pa sva se po obredu kopanja začela uspavati okoli 7h, pogosto je trajalo do 23h ali polnoči, da je zares zaspal.

Tole, ko pravite, da ima odprta usta, da hlasta za zrakom,... morda se noče pristaviti, ne morejo, joka mogoče, ker jo črviči in ne zdrži v tem položaju? Kaj se zgodi, če jo dvignete? Kdaj se je nazadnje podojila, ko to počne? To zelo spominja na vedenje novorojenčka s kolikami. Otrok, ki ga zvija, se ne more dojiti. Kaže, kot da se bo dojil, da se neizmerno hoče dojiti! Ker upa, da se bo potolažil na dojki. A ko se pristavi, se morda takoj spet začne jokati, ker ga boli, črviči, ker noče mleka, hoče le pomiritev. Torej ne ve, ali bi se dojil ali ne. Dokler kolike ne odnehajo, je otrok v nenehnem hlastanju za dojko in hkratnem odklanjanju iste dojke.

Nekateri količni dojenčki steklenčko sprejmejo, drugi pa ne. A to ni povezano toliko z lakoto kot s sesanjem za tolažbo, spremembo situacije. Steklenička je en način reševanja težav, ni pa edini. Če vam tako ustreza, je to seveda vredu, če ne, pa vam predlagam, da na stekleničko ne gledate kot na odrešiteljico in vztrajno iščete druge načine, da se malo umiri. Če ni zaspala, zagotovo ni bila zaspana. Kar ni prav nič povezano s tem, ali je bila sita.

Zakaj menite, da vas desna dojka na bradavici boli? Vas boli med dojenjem? Prestavite na levo, ne vztrajajte na dojenju v bolečini, v taki situaciji ni prav nič važno, katera dojka je na vrsti. Podojite toliko, da ne bo prepolno, nato pa dojite tako, da vas ne boli. Menite, da sta dobro pristavljeni? Vedno deklici popravite ustnici, naj ne bosta uvlečeni, da bi vam sesala samo bradavico in ne večjega dela kolobarja.

Glede železovih soli, ki so povsem združljive z dojenjem in jih dobivajo tudi nekateri anemični dojenčki oziroma novorojenčki, nisem mogla najti nobenega znaka, da bi povzročale kolike. To zdravilo zelo zelo malo prehaja v materino mleko.

Ste že brali o kolikah? Morda najdete kak nasvet, kako ravnati. http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1510&t=1491
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Ali je zelenkasto blato res zaradi premalo mleka, ali je to zaradi krčev??

LpP
Default avatar
Piaa, kako gre? Vam uspeva deklico dojiti pogosto? Se nemirno dojenje kaj umirja ali stopnjuje?

Da, zelenkasto blato imajo pogosto tisti dojenčki, ki imajo črevsne težave, jih črviči, jih mučijo kolike. Ni nujno, da pri tem popijejo preveč prednjega mleka, lahko so povsem dobro dojeni, pa imajo zeleno blato. Sama sem tako situacijo preizkusila kar dvakrat, otročka sta odlično napredovala, imela močne krče in kakala precej močno zeleno določeno obdobje.

Pri novorojenčkih smo seveda vseeno pozorni, da dobivajo tudi zadnje mleko, da mati nima nenehno napetih dojk, da so podoji ustrezno dolgi, da dojenčku ponudimo obe dojki in da vsaj eno čim bolj izprazni, da je vse sesanje na dojki, da je podojev vsaj 8, raje 10-12, da so razmaki majhni in da je otrok dojen na svojo pobudo ne po urniku.

Na koncu pa so najboljši znaki tisti zgoraj, tudi kadar je blato zeleno in smo zaradi tega zmedeni.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Draga Mojca,
Zadnje 3 dni opažam, da mi primanjkuje mleka. Saj proti večeru ga ni niti za 2 žlici:( (sem probala s črpalko in je bilo tako)
Zato sva ji sedaj že 3x dala dodatek.
Nočem ji dodajati, samo lačna pa spet ne more biti. Trudim se in veliko pijem, čaj za dojenje je redno vsak dan.
Jem sicer zmerno, ker ne čutim blazno velike lakote. Full mi je hudo, da bi se to res zgodilo in bi ostala brez mlečka.
Stik s punčko mi pomeni vse in da ji lahko sama ponudim hrano, pa še sploh.

Kaj naj storim?

Lp
Pia
Default avatar
Piaa,

Kako zdaj kaka in lula vaša punčka, kolikokrat se podoji in koliko je pridobila od najnižje teže? Je sicer aktivna, dejavna? Ali dajete zvečer redno dodatek, koliko na dan ga je?

Črpalka ni merodajna, ne deluje tako kot otrok, nekatere mamice z njo ne načrpajo prav nić in dobro dojijo. Preverjanja s črpalko prav nič ne velja!

Dojenčki, ki zvečer jokajo, ne jokajo zaradi lakote. Kolike, namir, preutrujenost so veliko pogostejši razlog.

Pia, če je deklica altivna, kaka in lula, dobro napreduje in se razvija, vam prav nič ne primanjkuje mleka. To ni tako, da zjutraj je, zvečer pa ga ni. Druge zoprne nevšečnosti so na delu in pogosto starša rabita veliko notranje moči, volje, vztrajnosti, umirjenosti, da take krize družina premaga.

Zelo dobro vem, kaj prestajate, to je velika preizkušnja za vas in ni lahko biti miren.

Čaj za dojenje? Če vam dobro dene, vsekakor! A ne hrana ne pijača nista odločilni za dobro dojenje, odločilno je pogosto pristavljanje, aktivno sesanje, dojenje na otrokovo pobudo in čim več sesanja na dojki (tudi za umirjanje, žejo, uspavanje, kadar otrok seveda želi).

Sporočite mi prosim še, kako je zdaj s težo in pleničkami in bova še kaj pogruntali.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljena!
Včeraj sva imeli prvič posvetovalnico. Od teže, ko sva šli domov (3180g), je imela včeraj 4280g za 1 mesec starosti.Zrasla pa je za 1 cm.
Moram reči, da se dojiva na 3-4 ure, kdaj tudi prej (na 2 uri), pač ko se punčka zbudi. Se previjeva, vsakič je plenica polulana in pokakana. Barva blata se kar vsak dan malo spreminja, enako sestavina blata. Kdaj je malo bolj kašasto, kdaj pa bolj sluzasto.
Pijem nenormalno veliko, da mi tekočina teče že "iz ušes." Danes pa sem že ob 17h ostala brez, saj punčka nikakor ni hotela vleči, jokala je in jokala, vmes sem ji dala dudo, da se je pomirila in le to je takoj pocuzala. Potem sem ji dala spet dojko, pa malo potegnila in nič:(
Ko sva podirali kupček, sem (vsak dan jo narahlo pobožam po glavici) začutila rahlo vdrto mečavo (visoko nad čelom, tam kjer utripa). Ker se dojiva, ji ne dajem dodatne tekočine. Dodatek mleka pa je samo zvečer in še to smao ena flaška.
Ob 19h danes je pojedla 130ml dodatka mleka. Po tem pa še 10 žličk BEBE čaja, pa še teh deset komaj, ker kar ven pljune.
Skrbi me namreč ta mečava in ni čudno, da smo mamice skoz v skrbeh, kar vpliva tudi na sončke.

lp
Pia
Default avatar
Ponovno....kupila sem tehtnico, da dejasnko vidim, pri čem smo:)
Punčica je najprej spila borih 40ml,potem je za eno uro in pol šla spat. Naslednji obrok zgolj 60 ml, sedaj ji pripravljam dodatek.
Potemtakem imam premalo mleka za 1 mesec staro pupiko in za en obrok.
Žal:(

lp
Default avatar
Pia, popoldne sva se izčrpno pomenili po telefonu, pa naj še nekaj stvari na hitrico poudarim, tudi za druge mamice, ki berejo.

Dober kg v 1m je krasno, dodajali ste le zadnje dni, torej si mirno pripišite vse zasluge in si dopovejte, da super dojite!

Nikakor vam ni treba nenormalno poti. Pijte po žeji, če pozabljate, si pripravite vnaprej, lahko tudi samo vodo. Če vam čaj ustreza, tudi vredu, kar po njem, ni pa nujno potreben za dobro dojenje. Mnoge mamice nikoli ne popijejo niti skodelice čaja za dojenje, pa ni zato nič manj mleka. Količino mleka daleč najbolj pogojujejo:
- število podojev; pri zdravem, aktivnem, donošenem dojenčku na njegovo pobudo oz. vsaj 8-12 v 24 urah (so taki, ki dobro napredujejo tudi ob manj, a ni jih veliko)
- frekvenca podojev; razmaki raje manjši in pogostejši; dojenje na 3-4h ni običajno in je pogosto ovira (so dojenčki, kjer to lahko deluje, a jih ni veliko)


Pia, niste ostali brez mleka. Vem, tako rečete, ker je tedaj nastopila kriza. Mamica ima mleka dovolj, kadar so znaki vredu (teža, napredovanje, pleničke, počutje otroka). Krizo lahko rešujete tudi drugače. Ja, saj vem, lahko je meni nekaj pisati, vi pa ste že ob 17h čisto iz sebe od skrbi.

Nekateri dojenčki potrebujejo veliko pristavljanja in mamice moramo zvečer "požreti" veliko neuspelih poskusov zapored. Dobro je, da tedaj vemo, da otrok ne zavrača nas, temveč tako komunicira svojo težavo. Ta težava ni lakota. Vedno se namreč lahko še podoji, tudi čez 10minut še malo, pa čet 15 minut še, le hoteti mora, pristaviti se mora. Koliko časa bo trajalo? Uh, morda dolgo, a enkrat se otrok umiri, preneha se kregati, morda ga neha zvijati.

Poskusite ga umiriti:
- z igrico (če še ni zaspan), previjta se, sončita ritko, pasita kravice, vozita kolo z nogicami
- z zamenjavo prostora, scene; lahko gremo v drugo sobo, če je toplo, na balkon, na stopnišče,...
- z rahlim zibanjem na veliki žogi, posteljni vzmetnici, v gugalniku
- z nežno glasbo, petjem
- z nošenjem in zibanjem v naročju
- nekateri starši doma uporabijo vozičkanje, eni pa v obupu celo naredijo krog po mestu

A najprej moramo biti prepričani, da je otrok zaspan, sicer spanje malo prestavimo. Bodimo prožni. Mnogi dojenčki se žal ne uspejo prilagoditi našim željam in pričakovanjem.

Evo še nekaj vprašanj o večernih krizah. Večerni »blues«:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922


Povprašajte pri zdravniku, kako je z mečavo. Če otrok dobro lula in kaka, ima napeto kožo, mokra usteca in napeti ustnici, njegov urin ni temno rumen, najbrž ni verjetno, da bi bil dehidriran.

Med podoji so lahko krajši podoji za žejo ali tudi nekaj žličk čaja, kot vaši deklici bolj ustreza.

Še o tehtnici: 40ml podoj je 40ml podoj in s tem ni nič narobe, to nič ne pove o količini mleka. Le o njeni trenutni potrebi. Če se deklica podoji večkrat, da je zadovoljna, če se doji na lastno pobudo (ponudite obe dojki), bodo podoji različno veliki. Ne veva, ali je 40ml čisto merodajna številka, ker se je morda deklica polulala ali tudi pokakala vmes. Večji je dojenček, bolj so tovrstna merjenja moteča in približna. Tehtajte vsak teden, vedno v enakih okoliščinah in istih oblačilih ali brez njih. Če je vsaj 110-115g na teden oz. 450 na mesec do 3m, pleničke pa polulane in pokakane, deklica živahna in aktivna, dodatka ne potrebuje.

Spanje ne igra nobene vloge in ni povezano s količino mleka. Dojenčki so čedalje budnejši, normalno je, da spijo, koliko potrebujejo, nekateri tudi zelo malo.

Pia, kar mirno, nimate premalo mleka, imate pa težavo, kako boste deklico zvečer umirili. Upam, da najdete način, ki ne bo vključeval stekleničke, ki vas, kot pravite, moti.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Spoštovana ga. Mojca!
Danes je pa en tak čuden dan, da enostavno ne vem kaj naj....zato vam kar pišem:(:( Full sem žalostna in potrta:(
Že 2 dni se punčka krega z mojima dojkama...ko ji dam vmes dudo, se umiri in cuza cuzelj. Ko ji dam dudo ven in ji ponudim svojo dojko, se zopet krega - joka in maha z rokami ter brca z nogami, kot bi se hotela odriniti.
Zbuja se mi na 2 uri, jo previjem, 2x je imela danes rumeno-rjavkasto drisko. Pristavim jo in zgodba se ponovi. Hudo mi je in pripravim dodatek mleka, katerega ji ponudim in ne je. Gleda me in se mi smeji, mleka ne pije...in zopet bo šlo 130ml v lijak:(
Ko jo dam v posteljo noro in strastn sesa dudo, če ji pade iz ustk, ali da jo vzamem ven, se začne jokat.

Nasvet??

Hvala in lp
Pia
Default avatar
Pia, včasih pridejo taki dnevi, ko je zelo zelo težko. Zagotov deklica ne zavrača vas kot mamico! Kreganje na dojki je samo znak, da nekaj ni vredu, da se ne more umiriti.

Kako pogosto ste zdaj dojili? Ste morda povečali število podojev, pa tega deklica ne želi? Je morda "prepolna"? So morda so krive črevesne težave, kolike, nekateri dojenčki jih imajo po malem skozi ves dan. Teža, ki ste jo napisali, namreč kaže, da se res doji krasno in da dobi povsem dovolj mleka. Če imate še kak novejši podatek, sporočite!

Ali sva že šli skozi seznam http://med.over.net/forum5/read.php?94,4187704 ABC kreganja na dojki? Lahko izločite nekaj možnosti?

So pa tudi dojenčki - naš tretji je tak - ki med dojenjem nenehno ritajo in NIKOLI ne morejo biti pri miru. Tak je naš tretji fantek, še zdaj je uspavanje z njim obupno, pa je star že 15m. Nikoli ni pri miru, tudi čez dan ne, ponoči pa se kar naprej zbuja, še vedno.

Tekoče blato je NORMALNO blato dojenega otroka, posebej rumeno-rjavo, to je čisto vredu barva! Poglejte tule, v čem je razlike z drisko. Driska pri dojenem otroku: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980364.

Ritem spanja na 2h? Vsak dojenček ima svojega, to ni prav nič povezano s tem, kako dobro smo ga mamice nahranile!

Deklica ma sporoča, da dodatka ne rabi, ker noče stekleničke. To bo kar držalo. Čeprav seveda ne velja obratno: če bi dodatek sprejela, bi bilo to lahko tudi zaradi potrebe po sesanju. Nekateri dojenčki popijejo vse, kar jim damo, ker se želijo potolažiti, čeprav teža, napredovanje in pleničke kažejo, da dodatka ne potrebujejo.

Po telefonu sva že govorili tudi o mleku in možnih alergenih v vaši prehrani, kajne, prosim, spomnite me... Kaj pa pravijo na napredovanje in nemirno vedenje deklice v posvetovalnici? Hlastno sesanje dude je namreč znak, da deklica potrebuje veliko tolažbe, ker ima očitno neko težavo, verjetno s prebavo, lahko pa je tudi kaj drugega, zato vam predlagam, da omenite pediatru.

Pia, najpomembneje je, da veste, da deklica nima težav z napredovanjem in da zanjo lepo skrbite in jo krasno dojite! Ja, pomagati pa ji v teh prvih tednih morda še velikokrat ne boste mogli takoj. A prepričana sem, da se bo sčasoma umirila in da se bo izboljšalo.

Še pomembneje je, da vi v tej situaciji NISTE SAMI. Bi lahko prosili koga, da bi vam pomagal pri ravnanju z deklico? Koga, ki vam ne bo trosil dvomov o kakovosti in količini vašega mleka, kakšno prijateljico, ki je že dojila? Ali poznate v okolici kakšno mamico, ki je dojila svoje otroke, ki podpira dojenje, ki razume, kaj preživljate in s katero bi šli lahko na sprehod ali pa bi vas obiskala doma čim večkrat? Ali ste blizu Škofje Loke, Ljubljane, Bleda, Trbovelj in bi lahko prišli na katero od mesečnih srečanj La Leche League, kjer bi se seznanili z nekaterimi takimi mamicami? Najhuje je to, da smo večji del dneva sami, da nimamo okoli sebe ljudi, ki nas razumejo in ki nam ne bodo delili nasvetov, kaj bi morali storiti v smislu zbujanja slabe vesti in kritikarstva?

Sama sem bila tam, kjer ste vi in mnoge druge mamice. Če bi tedaj vedela, da obstjaja telefon Mama Zofa - Obporodne stiske: http://med.over.net/phorum/list.php?f=123, bi GOTOVO poklicala in se s kom pogovorila. Lahko pokličete tudi svetovalke LLL, ne le za nasvete, ampak največkrat predvsem za podporo in oporo. Da laže prebrodimo. V naši družbi se od mamic kar pričakuje, da bomo to včasih izjemno težko obdobje premagovale same, trdno, pokončno, močno. A to je utopija. Včasih so imele ženske, recimo naše babice, vedno več ljudi v hiši, ki so skrbeli zanje in za otročka, danes pa... smo res supermame, dobesedno, ker moramo izhod iz krize najti največkrat čisto same.

Pia, pišite, če pomaga! Vsak dan!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Spoštovana ga. Mojca!
Se vam moram kar javiti in zraven fajn trkati po lesu...od včeraj mi papca vsak obrok po 140ml iz dojk in nič ne dodajam. Nič se ne krega z dojkama in lepo je in spi, se "pogovarja" z atijem, uživa v ležalniku in firbca okoli, mami pa je noro vesela in dobre volje.
Se moram še veliko smejat, bo še več mleka:)
Upam, da kriza pojenja in da jih bo čim manj. Velika zahvala pa tudi vam, res ste čudovita.

In kako ste kaj vi??


lp
Pia
Default avatar
Piaa,

Ne vem zakaj sem vedno tako pozitivno presenečena, ko se kakšna mamica sprosti in je dobre volje in začne uživati v novi situaciji. Vem, v začetku je toliko dilem in negotovosti, skrbi nas za otročka, to je čisto normalno in čudno bi bilo, če bi bilo drugače. Včasih pa tudi otroček ravno tedaj, ko smo mamice že čisto obupane, sam prebrodi težavice, ki jih je komuniciral, in nam pomaga, da se sprostimo.

Želim vam, da bo tako ostalo, če pa bo še kreganje, pa kar globoko vdihnite, preštejte pleničke in se cartajte, dokler ne mine. Prvo leto je kratko, čeprav se morda zdaj ne zdi tako. In seveda, smejte se, kajti to čisto zares deluje - sproščena mamica laže doji in mleko se laže sprošča.

Tudi pri nas smo krasno, hvala. Šolar in vrtičar sta zelo aktivna, malček pa nam vsak dan tudi obrne okoli celo stanovanje. Še dobro da smo večja dva že naučili pospravljanja in sta že prava skrbna bratca. Za razliko od naših prvih mesecev z dojenčki, ko smo imeli večinoma hude in dolgotrajne krize prav zvečer, so zdaj ravno večeri najlepši del dneva! Kako se obrne, kajne.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Lepo pozdravljena,
Mi smo super (čez dan), zvečer pa sva z možem ugotovila, da se je najina punčka navadila, da povečerja dodatek. Ati je sicer malo hud, da mami ima mleko, on pa kuha umetnega, a bejbike se ne da prepričati.
Jaz imam res mleko, ko si dojko stisnem z roko, špricne, da se reče, hehe
Ampak malčica se dobesedno dere v dojko, maha z rokami in brca z nogami. Malo potegne bradavico in že spet v sunkovit jok...
Ko dam dodatek, ga poje v šusu. Čez dan pa se doji..
Odvaja redno, blato je zadnje 3 dni vmes zelenkasto.

lp
Pia
Default avatar
Ponovno se oglašam...
Danes sem jo stehtala in od prve posvetovalnice, kjer je imela 4280g, je minilo 9 dni. Zredila se je 290g. A je to v redu za tak čas?

Hvala
Pia