Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

vitamin K za novorojenčka ali novorojenko

Default avatar

Zalka

Vitamin K po rojstvu otroka

Drage obiskovalke foruma, danes je na vrsti vitamin K, ki ga v Sloveniji dobijo novorojenčki po rojstvu s pomočjo injekcije.

Vzela sem si čas in temeljito pregledala literaturo, ki mi je dostopna. Uf, to je precej kontroverzna tema, ni mogoče kar tako priti do nekega zaključka.

Šle bomo po vrsti: povzela bom medicinski pristop k obporodni oskrbi in nato prikazala babiški pristop. Videli bomo, kako se razlikujeta in kakšna je argumentacija. Seveda pa bi za podroben prikaz potrebovali veliko prostora in tudi bralske potrpežljivosti.

Medicinski model (navedla bom, kako je v praksi in nekatera prepričanja oz. sklepanje):
Vsem novorojenčkom dajemo vitamin K - v Sloveniji z injekcijo.
Vsi otroci so rojeni z nizko ravnijo vitamina K.
Dojenčki potrebujejo vitamin K za preprečevanje hemoragične bolezni, ki je lahko povezana z resnimi zapleti. Nekateri otroci, pri katerih se pojavi krvavitev, umrejo ali imajo hudo možgansko okvaro.
V 1/3 primerov se hemoragična bolezen pojavi brez poprejšnjih znakov ali tveganja.
V materinem mleku je nizka raven vitamina K.

Kolikor vem, v Sloveniji ne uporabljajo oralne oblike (če kdo ve, da je drugače, prosim, sporočite). V državah, kjer lahko izberete oralno obliko vitamina K, bo otrok dobil en odmerek, če ga boste hranili z adaptiranim mlekom. Če izberete oralno obliko vitamina K, bo otrok dobil tri odmerke, če ga boste dojili.
Adaptirano mleko vsebuje visoko raven vitamina K.

Kateri otroci so bolj ogroženi:
- če so matere jemale določena zdravila v nosečnosti (npr. zdravila za epilepsijo)
- ki so prezgodaj rojeni
- ki so imeli zapleteno rojstvo (prečna lega, kleščni porod, vakumski porod)
- ki imajo določene bolezni (npr. jeter)
- ki imajo težave z absorbcijo hrane

Zaradi predpostavk, da obstaja povezava med aplikacijo vitamina K in levkemijo pri otrocih je bilo narejeno nekaj raziskav, ki te povezave niso potrdile. Ni pa mogoče te povezave na podlagi danes dostopnih podatkov stoodstotno izključiti.

Hemoragična bolezen je dokaj redka bolezen - običajno se razlikuje med zgodnjo in kasnejšo, ta slednja se kaže med drugim kot možganske krvavitve. Kakšna je možnost, da bi se razvila hemoragična bolezen novorojenčka? Bolezen se pojavi pri 1/10.000 do 1/25.000 otrok. Z medicinskimi raziskavami je dokazano, da dajanje vitamina K (preko injekcije ali oralno) zmanjšuje tveganje za tako bolezen pri dojenčku.

Babiški model
Za babiški model obporodne skrbi je značilno prepričanje, da fiziološki proces nosečnosti in poroda večinoma dobro deluje, da so ženske in otroci v večini primerov opremljeni za normalen porod in da vseh mehanizmov, ki pri tem sodelujejo, še ne poznamo. Potrebna je previdnost pri uporabi tehnologije, zdravil, posegov, da ne povzročimo kratkoročne ali dolgoročne škode.

V babiškem modelu skrbi za žensko in otroka med porodom so se pojavila nekatera tehtna vprašanja o uporabi vitamina K pri novorojenčkih:
kaj pomeni nizka raven vitamina K pri otrocih in kako se jo določa oz. glede na kaj? Pod vprašaj je postavljena tudi primerjava adaptiranega mleka in ženskega mleka (glede na vsebnost vitamina K - gre za problematičnost raziskave, ki je raziskovala raven vitamina K v ženskem mleku). Vemo, da se vitamin K topi v maščobi: v kolostrumu in pri koncu podoja ga je več.

V babiškem pristopu se poudarja, da bi morali razmisliti, kateri so otroci, pri katerih je mogoče pričakovati koristi od dodatnega vitamina K. V babiških gradivih se navaja povezava med travmatičnim rojstvom in potrebo po dodatnem vitaminu K - še posebej se izpostavlja epiduralna analgezija, narkotiki, vakumski ali kleščni porod, pre/zgodnji prerez popkovine. Pri otrocih, ki so bili rojeni »fiziološko«, kje je bilo malo vmešavanja s posegi, zdravili in ki je zelo blizu »naravnemu« porodu, je manjša verjetnost, da bi potrebovali dodatni vitamin K.

Pogosto se poudarja, da je problem medicinsko vodenega poroda pre/zgodnje prerezanje popkovine. Navajajo se podatki, da pre/zgodnji prerez popkovine prikrajša otroka od 25-40% volumna krvi, to je še posebej pomembno za nedonošenčke – priporočila glede časa, koliko naj bi čakali po porodu, so zelo različna. Največkrat se navaja: »počakamo, dokler popkovnica ne neha utripati.«

V babiškem modelu so večkrat omenjene možnosti, da bi manjšini dojenčkov dajali dodaten vitamin K, torej tistim, za katere se ocenjuje, da so bolj ogroženi, ne pa vsem otrokom. V medicinskem modelu

Nekatere babice postavljajo vprašanja o tveganjih, ki so povezana s tem, da otroku damo neko substanco, ki je morda sploh ne potrebuje (glede na to, da še marsičesa ne vemo), opozarjajo na morebitno povezavo med oralnim jemanjem vitamina K in zlatenico.

Nekatere kot možno izbiro priporočajo ženski, ki doji, veliko sveže listnate zelene zelenjave in/ ali možnost, da ženska jemlje dodatke vitamina K. Babice se čutijo zavezane pravilu, da so dolžne zagotoviti ženskam in njihovim družinam nepristransko izbiro (ne da bi bile pri tem avtoritarne), da lahko ženske informirano izberejo.

V babiškem modelu svetujejo: Če ženska/starši odklonijo vitamin K za novorojenčka, naj bodo pozorni na opozorilne znake, kot so modrice (ki niso povezane z znano poškodbo), krvavitev iz nosu, krvavitev iz popka, ušes, rektuma, urinarnega trakta, kri v blatu …

No, kot vidite, enostavnega odgovora ni. Kot vedno, se tudi glede vitamina K na koncu odločimo mame oziroma starši in s tem prevzamemo odgovornost za svojo odločitev.

Imate ve drugačne informacije?
dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]
Default avatar

Solaris

Pa se mi zdi, da se celo nosečnost informiram, pa vidim, da ne bom prišla skozi :-)...sploh še nisem prišla do vitamina K. Kar mene skrbi pri njem je sledeče:

Meja toksičnosti in največja dnevna količina, ki najverjetneje še ne predstavlja tveganja za pojav stranskih učinkov pri večinskem delu določene populacije, za vitamin K ni določena.


Čeprav je vitamin K topen v maščobah, do danes še ni znanih primerov zastrupitve razen s sintetično obliko K3 (menadion), ki pri novorojenčkih s še nerazvitimi funkcijami jeter lahko povzroči hemolitično anemijo, povišano količino bilirubina v krvi in kernikterus (obarvanje in okvara jeder možganskega debla zaradi hude zlatenice).

Upam, da mi bo v tem zadnjem mesecu uspelo nabrati dovolj relevantnih informacij, da se bom lahko odločila.

lp
Default avatar

Alla

Pozdravljeni,
Mene pa zanima kje bi lahko nasla navodila za uporabo tega vitamina, ki ga danes vbrizgavajo otrokom? Zasledila sem namrec, da vsebuje ta razlicica vitamina K precej aluminija, kar me skrbi, saj je aluminij poleg zivega srebra toksicen strup za mozgane.. tudi stranski ucinki se lahko pojavijo.
Hvala vnaprej in lp,
Alla